Vánoce o drahých dárcích za tisíce a v podstatě výměně tisíců korun v rodině?

berenika39
4. pro 2024

Ahoj, nějak to blbě nesu. Je to skutečně tak, že Vánoce - rovná se mobily, roboti, pračky, sušičky, fény, lednice, počítače, tablety, vysavače, prostě dárky za tisíce? Však pokud takovou věc potřebuji a mám na ni, koupím si ji. Pokud ne, ok, našetřím. Běžná spotřeba, nic, co by bylo jako pozornost, dárek proto, že chci s nápadem udělat radost. Je možné, že to vnímám jinak, ale prostě si v rodině vyměnit tisícové částky.... já jim, oni mě... na to nehrajem.
A beru i negativní názory...

veru181
4. pro 2024

Určitě to tak být nemusí. Snažím se plus minus do tisícovky na osobu, knížky, oblečení, jídelní balíčky…

ee.liska
4. pro 2024

U nás určitě ne, jedeme v dárcích pro radost. Jako něco je i dražší, ale primárně jde o radost. Starší děti dostanou zážitky, prcek už si půl roku přeje opakovací kaktus za 120,- A dostane ho.

malytlustyhroch
4. pro 2024

Moje babicka rikavala: darek je neco, co by sis jinak nekoupila. Tak to tak praktikuju, ale znamena to i to, ze vim, ze je rozumne a pro me dostacujici mit v kuchyni jednu silikonovou sterku, a kdyz nesmyslne touzim po ctyrech, tak si je postupne koupim "od jeziska." (Ted uz mam 4 a je to luxus 😅). Pokud to nekdo ma, ze se celej rok tesi na susicku a pak si ji na Vanoce s pocitem stesti koupi, tak me to nijak nepohorsuje. Telefony chapu min (protoze proc ho menit, kdyz drzi pohromade, ze jo). Blby je, kdyz se ty predstavy o idealnich Vanocich v rodine ruzni. U nas nastesti moje a manzelova rodina pojima svatky zhruba stejne a i tak je to nekdy narocny vydychat to cizi pojeti. Kdyby jeden pochazel z rodiny, kde se nic mensiho nez wellnes vikend nepocita a druhy z takove, kde si davaj papirovy srdicka vyrobeny z rulicky od toaletaku, tak by to bylo tezsi.

berenika39
autor
4. pro 2024

@malytlustyhroch Děkuju. Jo, my to máme nastavený v rodině dost podobně, já to myslela obecně - mě přijde zbytečný si dávat navzájem tisíce - já jim, oni mě. Ale jo, chápu a respektuju, jak to má každý jinak. Si vždycky představím ty metry papíru, tuny plastu, platební karty skoro shoří. Přitom kromě vánoc se nic takového neděje - jestli to není zbytečný?

klokanka31
4. pro 2024

@berenika39 Tak zbytečný máš v podstatě všechno...

cherie24
4. pro 2024

Vánoce podle mě nejsou o tom, vyšťavit se z peněz na nulu nebo se dokonce zadlužit (i takové znám). U nás v rodině řešíme jen děti. Dospělí max nějakou maličkost. Kupují se dárky pouze kvůli dětem, dospělí si snad každý koupí sám, co potřebuje. A přehazovat si peníze je nesmysl. Jako já ti dám za 2 tisíce tohle a ty mě za 2 tohle, to si to radši rovnou koupím sama a podle sebe. Pod stromečkem si my dva mezi sebou dáváme dárky víceméně jenom proto, abychom si něco rozbalili před dětmi. Jsou to ale dárky, které bychom si stejně pořídili a o žádné překvapení se nejedná Vánoce mají být svátky o rodině a pohodě, ne o rozhazování peněz. 🙂 A při dnešním zdražování, kolik běžných rodin si může dovolit, obdarovat každého tisícemi? Jako když není, tak není a o vánocích to nemusím dorazit. 😀

zmrzlinka
5. pro 2024

Já jsem letos udělala balíčky sušeného ovoce+ oříšky.Chlapum flašku a ty co pijí kafe ,tak dobrý kafe a hotovo.Nemam nervy ani čas někde něco shánět a vymýšlet.

martulka88
5. pro 2024

@berenika39 Tak my třeba máme nastavené, že si dáváme jen s rodiči. Se sourozenci jsme to postupně zrušili.
A je jen na rodině, jak si to nastaví. A my třeba s manželem rádi dáváme dárky, u kterých víme, co jim udělá radost. Ale tedy zásadně nekupujeme alkohol a cigarety - dvě věci, co pod stromkem neuznáváme. Zároveň s manželem si nic moc přes rok nekoupíme (leda něco v akci a kolikrát to i z košíku vrátíme) a Vánoce mezi námi bereme i jako takovou praktickou věc. Loni jsem na narozeniny dostala zrovna telefon, jelikož můj dosluhoval. Jeho byl už v hrozném zasekaném stavu a dostal na Vánoce prostě telefon a jak byl a je stále spokojený a může i normálně fotit. Naopak letos mi na narozeniny koupil embosér - já bych si ho nekoupila, ikdyž jsem po něm toužila na mé tvoření. Zároveň loni mne velice vykolejil, když jsem pod stromečkem našla Kenwooda - to byl můj 10-15 let starý sen. A letos jsem si napsala o chytré hodinky, on o zastřihávač vlasů. Takže jo, dáváme si dražší dárky, ale jen pokud si to můžeme dovolit. Kdyby nastala situace, že si to nebudeme moci dovolit, tak to prostě nebude a spokojíme se s pyžamem, ponožkama a knihou. A abi jeden neuznáváme půjčky a už vůbec né na Vánoce. Ale jak jsem psala, my si defakto celý rok nic nekoupíme a pak se snažíme plnit přání na Vánoce.
U rodičů mi přijde v pořádku jim něco koupit - letos naši dostanou např.novou varnou konvici (nápad manžela, aby se jim lépe plnila z kanystru) + každý si řekl, co by chtěl (mamka svetr, taťka dostane knihu). A pak dostanou od nás povlečení, náš domácí pečený čaj a vyrobíme něco na památku s prckem - loni nebo předloni jsme vytvořili jeho otisky. Druzí rodiče dostanou, co si řekli - chtěli meteostanici. Navíc každý dostane knihu + také povlečení, čaj a něco od prcka.
A synovi koupíme dle toho, co víme, že mu vykouzlí úsměv - přeci jen mu budou teprve 3 a u něj vede tlapková patrola, IZS a vláčky, takže sázka na jistotu.
Jsme milovníky Vánoc, letos jsme i rodiče zase pozvali na společné Vánoce a těšíme se na to.

lamiaaa
5. pro 2024

Každý to má nastavený jinak, je to podle mě každýho věc. Já zas blbě nesu, když se někdo dívá přezíravě na lidi, co si ten dražší dárek klidně dají, jakože já jsem teda lepší v tom, že nesmýšlím materiálně, nebo jak tomu mám rozumět? Evidentně je to reakce na mojí diskuzi, kde jsem prosila o tipy na dárek.

enoli
5. pro 2024

@berenika39 Je to hrozné, vid? Konzumní doba. Každopádně to vnímám přesně, jak to píšeš. Když něco chci nebo potrebuju, koupím si to sama v průběhu roku. Jiná byla třeba situace, kdy jsme byla na RD a naši se nás ptali, na co chceme přidat k Vánocům. Nebo sami odhadli, že by se nám hodila sušička.

alice180
5. pro 2024

Jo je to výměnný obchod, já už se tři roky snažím domluvit, abychom si dávali my dospělí jen maličkost pro radost. No a nějak se mi to pořád nedaří. Minule máma prohlasila, že to teda ne. Letos jsme o tom měli ostřejší debatu se ségrou, že já musím pochopit, že jsme jejich děti a chtějí nám něco dát. Jenze tady jde i o to, že se vymyslí nesmysly typu parní mop (nevyužila jsem nikdy) kráječ na chleba (nevyužila jsem nikdy). To je takový to oni všechno mají copa nemají... Partner dostal tři roky po sobě startovací kabely.

Takže já letos jedu sobecky každýmu maličkost. Vánoční kosmetika. Knížka, svíčky prostě věci, která používají a mají rádi.

j.a.n.i
5. pro 2024

@berenika39 Asi tahle, když ti to přijde hrozné, tak to nedelej, ale nech zit ostatní, pokud to ta delat chteji, nejsou kvuli tomu horsi než ty. Jinak u nas je to jak kdy, nekdy jsou dary opravdu drahé, jindy za par korun, podle toho co kdo chce, potrebuje a v případě deti i dostal v průběhu roku. Nicméně pokud ty penize mame, tak nevidim duvod, proc bych nemohla davat a dostavat drahe dary.
A u nekoho muze byt klidně i ta susicka darem v tom smyslu, ze by si ji jinak nekoupil.

j.a.n.i
5. pro 2024

@alice180 Vidis a me by fakt nezaujala nejaka vanocni kosmetika nebo svicka, to povazuji za dary typu nechce se mi premyslet, ale musim neco koupit.

eviicka
5. pro 2024

Nevadí mi jakýkoliv dávání dárků (drahé i obyčejné), pokud nejsou zbytečné. Takže pokud jsou ty fény, mopy a vysavače chtěné, proč ne. Pokud to je něco co zůstává nevyužito ve skříni, je to špatně.

Tuny papíru mi taky vadí, tak alespoň já vánoční papíry schovávám a recykluji 😀.

alice180
5. pro 2024

@j.a.n.i no když vím, že tchán si nejvíc přeje parfém a vím jaký koupím. Ségra ma ráda svíčky od woodwicku tak vím, že jí to udělá velkou radost. Prostě to není jenom, že koupím v Kauflandu první kosmetickou sadu a svíčku v celofánu. Ty dárky mám promyslene, ale nejsou to holt mobily atd.

mon_88017
5. pro 2024

@berenika39 já dárek chápu jako nějakou "rozmařilost", například parfém, šperk, pěkný knížky... prostě něco, co si v běžným dni nekoupím. Dostat od Ježíška mobil nebo vysavač, tak to dárci otluču o hlavu 😅
Teď jsme kupovali myčku, ale né proto, že budou vánoce, ale proto, protože se stará po třinácti letech podělala a nikomu se nechce šmudlat nádobí v ruce😅

biciklissie
5. pro 2024

Já nějak vůbec nechápu ty stesky. že jako Vánoce, ale ať to není tak komerční a shon a kdesi cosi. Tak ať si to každý udělá tak, jak chce a hotovo. Včetně dárků. Žádný problém. Jako samozřejmě jsou nepříjemné spory v rodině kolem toho, ale Vánoce to kazit nemusí. co se týká dárku u nás, tak samozřejmě je to hodně o dětech. Snaží se plnit přání, ale i věci spotřební, praktické a aby toho nebylo moc. A aby byl vidět i další kontext, že jsme spolu, přispějeme i na potřebné a tak dále. Na druhou stranu i já mám ráda dárky a ráda dávám i okolí. Řekla bych, že s manželem na sobě spíš šetříme, pořád jsou nějaká vydání. Takže si pak na narozeniny a Vánoce navzájem plníme přání, máme rádi i praktické dárky.

drep
5. pro 2024

Mně je upřímně úplně jedno, jak kdo slaví Vánoce a budu moc ráda, když bude ostatním jedno i to, jak je slavím já. Ráda dělám své rodině radost a pokud vím, že wellness víkend jsou jediné dva dny v roce, kdy si moji rodiče nebudou věčně ve vlasech a že ačkoliv by si ho sami nekoupili, protože škoda peněz, tak si ho užijí, tak jim ho ráda koupím. Brácha s ženou chtějí nové hrnce, udělají jim radost a zase, ráda jim je koupím. S manželem si všechno potřebné kupujeme průběžně, Vánoce jsou na radost a zase, vím že z lístků na Jesus Christ Superstar po 30 letech bude nadšený, tak mu nebudu místo toho dávat lístek na honzu nedvěda v místních kulturáku, jen abych nebyla za marnotratnou😀

me_druhe_ja
5. pro 2024

Neexistuje jediná správná výchova dětí. Neexistuje jediná správná frekvence sexu mezi partnery. Neexistuje jediný správný průběh porodu. Neexistuje jediná správná životní cesta.
A stejně tak neexistuje jediný správný způsob jak slavit Vánoce.
Nesnažme se ostatní přesvědčit, že my to děláme dobře a oni špatně. Není vůbec špatné dávat si na vánoce auta, exotické dovolené...a není vůbec špatné dát oblíbený krém nebo svíčku.
Nech ostatní, ať si život žijí podle sebe

te_reza
5. pro 2024

Mě zaráží, kolik lidí je schopno jít kvůli Vánocům do půjčky. Já to tak nemám, dětem od ségry koupím dárek do pětistovky, dospělí si nedáváme nic. Ale chlap si se sourozenci hrají "kdo toho koupí víc a hlavně kolik to stálo"

moudivlacek
5. pro 2024

My jsme se letos rozhodli to nějak neřešit úklidy, pečení, dárky a raději někam vyrazíme. Protože máme přesně ten pocit, že to, co potřebujeme, máme, tak si raději ten čas užijeme. Letos poprvé, třeba za rok změním názor, ale čím jsem starší, tím tady to syslení a hon za dary nedávám.

tereza0111
5. pro 2024

My jsme se vsichni dospeli dohodli, ze si davame nic nebo naprostou drobnost, spis aby detem neprislo divne, ze dospelaci nemaji darecek. A jsme vsichni mnohem stastnejsi, je to pak bez stresu a o prijemnych navstevach, kdy se radi vidime. Najednou je vic casu i o tom adventu, kdyz neni nutne bojovat o posledni misto na parkovisti pred OC.
Prusvih je, kdyz jedna cast rodiny to ma jako treba ty nebo my a druha jako @j.a.n.i , ktere rada dava i ocekava drahe darky... To se pak neda rict delej si to jak chces a prej ostatnim at si to delaji jak chteji oni. Uprimne nevim jak to pak vybalancovat, kdyz jsou ta ocekavani naprosto odlisna...

amazienka
5. pro 2024

Ty jo a to ještě nikdo neřešil, jak má vypadat ten jediný správný salát!

petrasipkova1
5. pro 2024

tak my si s dospělými nic nedáváme. Jen mamce koupím něco pro radost, maličkost. Dětem kupujeme dražší dárky, ale máme to tak nastavené, že během roku nic moc nekupujeme, max k narozkám a dopřejeme jim dárky na Vánoce. Takže třeba celý rok rtouží dcera po akrobatické šále, která stojí 3 tisíce a kluk po autu na dálkové ovládání, taky stojí 3 000 Kč, tak jim to koupíme k Vánocům. a neřešíme, že nás dárky stojí jen pro děcka přes 10 000 Kč, protože s tím počítáme.

prochi
5. pro 2024

@berenika39 pokud se nepletu, když tak mě oprav 🙂 mám nějak v hlavě, že vy jste Vánoce nikdy nějak extra neslavili a trávili je mimo domov na horách? Já myslím, že potom nemůžeš úplně pochopit nás milovníky 😀 My to máme zase jinak. Nikdy jsme nebyly úplně "bohatí", takže dražší dárky jsme si nedávali/nekupovali během roku jen tak, ale k narozeninám nebo právě pod stromeček. To ale neznamená, že si na Vánoce vyměnujeme dárky za tisíce. V rodině mezi dospělými jsme to zrušili úplně, rádi se potkáme mezi svátkama, sbalím naše cukroví, vínko... Dárky dáváme jen bráchovým dětem a řeknem si, co asi a limit. Pak dáváme rodičům- typu fotokalendáře, dobroty, kosmetika. S manželem jen drobnosti. A je to. Žádný hon za dárkama za tisíce. PS: já jsem divná, ale já ty svíčky i kosmetický taštičky náhodou miluju 😀

konidana
5. pro 2024

@cherie24 u nas resime take jen deti. Dosoeli si dame navzajem jednu nebo dve veci, abychom take neco meli a nesedeli na prazdno. Bud to jsou malickosti nebo potrebne veci. Prekvapeni to teda uz neni. To byvalo, kdyz jsem jeste zila s rodicema.
Pubertaci jsou teda financne narocni. Veci v radu stovek si koupi sami a pid steomkem chtejibprave to, co si sami koupit nemohou nebo nechteji. Takze to opravdu jsou tisicove polozky. Asi jsme se proste taky nechali semlit dobou....

lv
5. pro 2024

Za větší nesmysly považuju, jako @j.a.n.i. kosmetický balíčky s kosmetikou, co nepoužívám a svíčky, které ráda nemám, to např. od babičky, která nemá peněz na rozdávání vyletí ty peníze do koše. Nepoužiju to.

kosopemi
5. pro 2024

Kvuli darkum bych se rozhodne nezadluzila, takze davam, na co mam. A kazdy to muze mit jinak, nekdo si muze dovolit 2.000,- nekdo 20.000,-. Nechapu, proc se nekdo stresuje cenou darku. U nas jde o to, udelat radost. Nejhorsi jsou za me lapace prachu, ale na druhou stranu, nekoho mohou potesit.

alice180
5. pro 2024

@lv a kde je psáno, že to není kosmetika a svíčka, kterou dotyčný nepoužívá. Naopak právě, že jsou to tyhle maličkosti, o kterých vím že udělají na 1000% radost. Není to noname voňavka, ale třeba od Lagerfelda, kterou se dotyčný voní.

hanka_12345
5. pro 2024

@berenika39 spis to pozbyva smyslu kdyz ja nekomu dam lednici za 10 000 a on mi susicku za 10 000 to uz si nemusime davat nic a vyjde to nastejnou, kdyz si to kazdy koupi sam. My davame taky mesi darky (myslim dospelaky) 2-3.. Takze treba mamce koupoim kosmeticky balicek a treba poukazku nekam atp. Kazdy je jinak soudny a nerekne si o dar za 5 000