Ahoj holky, jsem v 26tt a bez tatínka. Ať se koukám jak se koukám tak na příspěvky a to i porodní asi nedosahnu díky momentálně vyšší mzdě resp nad republikový průměr. To ale neznamená, že mám nasetreno, jelikož bydlení mě stojí 23t mesicne a to jsem v 2pokojovem bytě. Mam na něj hypo jelikož hypo vycházeli lépe než pronájem plus jistota bydleni. Bohužel poplatky baráku a energie mi to takto zvedly (cca 5t/mesicne). Na co si mohu zažádat? Já to prostě s mimi a již teď od výplatě k výplatě z mateřské pod 10t mesicne nedám. Máte rady ? Nechci ale cist jak si mám prodat střechu nad hlavou.
Děkuji
@ai30 dekuju ale pronájem pokoje asi ne .. ložnice má 10m2 a ani postýlka se nevejde. Plus neznám nikoho kdo by večer chtěl poslouchat mimco, řešit mateřské mléko v lednici a mrazáku apod. Pokud bych se měla stěhovat tak problém modré zóny, abonent změny doktorů apod. A Praha je teď i 15 za garsonku bez poplatku plus ty zóny pojištění apod. Asi prostě pošlu do jeslí a snad mi to nebude jednou vyčítat ale když je podpora rodin v CR tak skvělá .. jen smutné koukám na podporu matek v Německu Rakousku apod.
@emteck Otec dítěte tě musí finančně podporovat do věku 2 let dítěte, plus platit alimenty.
Výživné pro těhotnou ženu a po porodu
Zákon připouští, aby také matka neprovdaná za otce dítěte měla nárok na výživné a právo na náhradu nákladů spojených s těhotenstvím, a to do dvou let od narození dítěte – může ho požadovat od otce dítěte bez ohledu na skutečnost, zda spolu žijí nebo dokonce nikdy nežili. Otec dítěte je povinen hradit výživu pod dobu dvou let od jeho narození a také se v přiměřeném rozsahu podílet na nákladech spojených s těhotenstvím a porodem. Tyto náklady a výživné mohou být soudem přiznány ženě i zpětně, nejpozději dva roky ode dne porodu dítěte.
Výživné pro matku po dobu dvou let od narození dítěte
Výše výživného se posuzuje na základě několika faktorů – přihlíží se zejména k majetkovým poměrům a výdělečným možnostem otce, jako i k vlastním příjmům a odůvodněným potřebám matky. Soud každý případ posuzuje individuálně, zpravidla stanoví výživné tak, aby pokrylo odůvodněné náklady matky s přihlédnutím k příjmům a platebním možnostem otce. Výživné lze přiznat až do dvou let dítěte a hradí se v pravidelných splátkách.
@journals hypo je 11t za to pronájem není. Tatínek syna byl se mnou a pak zdrhnul. Je lehké koukat jak úředník ale co s tím? Musela jsem ho vyplatit nebo jít s břichem na ulici. Je lehké se chovat arogantně a soudit když člověk nezná příběh. To že mám vyšší plat je tím ze mam práci a 2 dpc. Žádný víkend, nemoc nikdy apod.
@emteck Alimenty, příspěvky na bydlení, brigáda, spolubydlení, přesun do levnějšího bydlení, bydlení u rodičů... možnosti jsou. Chápu, že ne komfortní, ale nemůžeš chtít po státu aby ti platil hypotéku. Pro mě fakt spadáš do skupiny která když "má" na bydlení za 23 tis. za měsíc dostat nic nemá. A nebo na to nemáš a pak musíš řešit přesun do levnějšího.
Pokud nemáš peníze, tak ho přeci nemůžeš vyplatit. Logicky. Nebo se musíš sakra ohánět, ale nemůžeš přeci čekat že ti to zadotuje stát 🙈
@emteck udělala si základní chybu.. vlastníš byt.. s hypotéka se nepočítá jako náklad … buď by si se musela odstehovat - k rodině,úplně mimo do levnější části republiky a byt pronajmout(pokud nechceš prodávat) .. pripdne te někdo podpořit na nutnou dobu- ideálně otec ditete nebo rodiče .. no a nebo potom… nastavit si cerpani rodičovské aby si to utahla a pak šup do práce.. jen teda pozor .. ty představy o tom dat dohromady praci a dite jsoi před porodem dost idealizované
Nezlob se, ale koukni se do zrcadla a liskni si, za to co si napsala. Zda se ti nelibi u nas, odstehuj se do zemi, kde je tedy podpora vyssi. 🤦♀️
@emteck Nevim, muzes smutne koukat na podporu matek v Nemecku, ale deti v Nemecku chodi od 1 roku do jesli a matky chodi do prace. (A ne, ani v Nemecku ti davky nesplaceji hypoteku na byt.) Pokud nechces 3 roky pracovat, tak se na 3 roky odstehuj z Prahy do levnejsiho mista. Stat te nezbouchnul, zbouchnul te chlap, tak at plati na dite on.
Kolegyne samozivitelka mela prispevky i na vlastni, jak to udelala nevim, má taky hypotéku. Otce nemá v RL ten se zdejchnul kamsi do Jižní ameriky, na vse je sama. Pri rodicovske mela brigadu kam si maleho mohla vrát s sebou (zamestnavatel zavrel ove oci prptoze vedel ze to ona potrebuje), pak brigádu úklid společných prostor a administrativu prp SJM. Vubec to nemela lehke ale nejak to dala do doby nez se mrňous do skolky. Věřim ze to nakonec taky dáš 💪
@ai30 to stehovani muze ve vysledku vyjít dráž nez zustat. To chce vse promyslet a propocitat, zapocitat vsechny promenne a ruzne moznosti.
@janule0123 ale na vysoke energie prispevky jsou i kdyz jsi ve vlastnim, takze aspon neco dostane. Pokud je moznost mit nejaky privydelek typu uklid, drobna administrativa (ideal černota aby se to nezapocitalo do prijmu), aliky ideal bokem, tak to neni nerealny. Normalne si rikam ze proc stat nepodpori mamku ktera celou dobu maka, plati dane a radsi prospevky cpe do kapes nenazranejm majitelum najemnich bytů - neboť socky co zijou v najmu ty prispevky dostanou...
@journals já ti nevim, tohle mi zrovna fér nepřipadá 🤔 Co když ten byt střelí někomu i s hypoškou, ten nekdo jí ho ofiko pronajme za tržní nájem. Bydlet tam bude dál a najedniu stát tu samou hypošku - ale nekomu uplne jinemu (tomu novemu majiteli) v klídku zaplatí. Protoze tak to presne funguje - stát platí nájmy do kapes majitelum nakemnich bytů, ti najemnici kteri je pobiraji ke jen obratem poslou, nic z toho nemaji... trosku na hlavu nemyslis?
@martinka_33 na tu část s energiemi ano, ale přijde me ze je to zajímavý spis pro ty co bydlí ve vlastním … s nákladem 23mesicne za bydlení a prijmem 10t nejspis něco dostane… ale určitě ji to nevytrhne aby vyzila s rodicaku to co dostane od státu … jako pribydelky co píšeš ok, ale píše ze je na dite vlastně sama… jesle/skupina ji bude něco stát a temahle brigadkama zaplatíš z mého pohledu tak to hlídání a něco málo zbude … to už me přijde lip zrychlený cerpani a jít do práce v které si vydělala nadstandardne … ale nemám všechny informace.. třeba ok 🙂tak obecně není ten systém úplně nastavenej motivačne pokud mas rozumnej prijem … za poslední roky je ten rodicak dost demotivacni … možnost zkráceného úvazku pořad něco co stanradrne nefunguje, přijetí do školky loterie a v případě dřívějšího návratu se zrušením slevy na dani na školku taky žádná paráda, očekávala bych spis její navýšení … pokud vyloženě nemusíš nebo nemáš pecka praci … lepší zůstat doma do tři let na méně placené pozice víc pozerou režijní náklady než dostaneš zpět …
@martinka_33 tak je to na hlavu a nemyslím si, ze dobře … spis je to to, co zdražuje reálně nájem i cenu nemovitosti … 😎 z druhé strany smysl dava neproplacet tyhle náklady … příklad z druhé strany.. vezmu si hypo na 10-15 let..koupím si cíleně byt na který vlastně nemám … a stát me bude pomáhat splácet nemovitost pak budu čarovat s prijmama jako OSVČ .. a věř me ze by se takoví experti nasli 😏
Alimenty, na tebe i na dite. Podle moznosti pozdejsiho hlidani zkratit rodicovskou, aby ti to vychazelo mesicne vyssi. Podle vyse trznich pronajmu zvazit presun do mensiho bytu/k rodicum/do jineho levnejsiho mesta a byt pronajmout, nez se budes moct vratit do prace a hypoteku zase utahnes. Jestli je to 2+1, jeden pokoj pronajmout.