Pohádky a předsudky v nich

juannag
31. pro 2024

Ahoj maminky,
také řešíte předsudky v pohádkách? Štvou vás pasivní princezny čekající na záchranu, které se nemohou rozhodnout sami za sebe a jen čekají, až je někdo vysvobodí?

Začala jsem přepisovat klasické verze pohádek a právě odstraňuji předsudky a stereotypy. Mohli byste si je prosím přečíst a dát mi zpětnou vazbu? Je to pro mě moc důležité, chci vědět zdali se mé verze dětem líbí a ukazují jim princezny jako chytré, bojovné, které si umí zařídit svůj život a nemusí jen čekat na prince.

Mám tam i příběhy slavných čechů/češek, ale ty jsou spíše pro starší děti.

Budu moc ráda za Vaši zpětnou vazbu, děkuji. Jana

patreon.com/Jana_G

moudivlacek
31. pro 2024

Vím, že na to ses neptala, ale než pak někde uveřejníš, pozor na chyby a psaní přímé řeči. Byla by škoda si tím celou práci zkazit. Nečetla jsem celé, jen jsem byla zvědavá, otevřela a toto je první, čeho jsem si všimla.

juannag
autor
31. pro 2024

@moudivlacek Aha, moc děkuji. Prosím co tam je za chyby v té přímé řeči? Mám za to, že to mám správně, ale asi teda nemám.. Moc děkuji.

nnnadja
31. pro 2024

Svet se v kravskou prdel obraci!

moudivlacek
31. pro 2024

@juannag Byl to jen mrk, takže je možné, že jsem si všimla jen toho jediného, co tam je. Tohle nebude nic pro mě ;) Ale pokud máš přímou řeč, která nekončí ! či ?, měla by tam být čárka, nikoli tečka, pokud poté následuje věta uvozovací typu řekla babička.
třeba zde
„Tenhle vlk mě obtěžuje, přes mé jasné NE na mě sahá a sleduje me.“ vysvětlila Karkulka.
a něco jsi tam měla někde s očima, už nevím co, oči slzeli, tam by mělo být slzely (nebo jiné sloveso, už fakt nevím)

juannag
autor
31. pro 2024

@nnnadja Prosim?

moudivlacek
31. pro 2024

@juannag A jen k zamyšlení, pokud chceš takové příběhy psát, nebylo by lepší psát svou vlastní tvorbu? Přepisovat známé pohádky, nevím, zda se to setká s pochopením ....

juannag
autor
31. pro 2024

@moudivlacek Uvidím, přemýšlím o tom a hledám náměty. Asi časem... A děkuji za tu přímou řeč, podívám se na to znovu.

ruzova_pastelka
31. pro 2024

Četla jsem Popelku. Tož... za mě by tohle mělo potenciál jako pohádka pro nadané děti. Běžné děti to jednak nebude bavit - chybí zásadní konflikt a když vyvstane, je příliš abstraktní, antagonisté (zlí rádci) nejdou ani konkrétně přítomni, jen se o nich mluví. Děj je nesený vysvětlováním ekonomických principů, ne silným příběhem, dobrodružství a vzrušení chybí kompletně.

Na pohádku je tam taky plno cizích výrazů (prosperita, renovovat, břemeno ve formě dluhů).

Zkusím přečíst nadané šestileťačce (bude-li chtít), samotnou by mě zajímalo, co ona na to.

A nápad oceňuju, ale víc by mě jako už dospělou ženu potěšila verze víc blízká originálu, ne jen inspirovaná názvem a několika motivy...

juannag
autor
31. pro 2024

@ruzova_pastelka Děkuji, super podněty. Ano, tahle pohádka je trochu "nudnější", zkus mrknout i na jiné, tam jsem dala nějaké větší dobrodružství. A máš pravdu s těma slovama, opravím je.

terkatomanova
31. pro 2024

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣 dlouho jsem se tak nepobavila, jako bizár dobrý, ale svoje dítě od tohoto budu držet co nejdál 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

nimomo
31. pro 2024

To snad ne🙄

juannag
autor
31. pro 2024

@terkatomanova Máte prosím konkrétní zpětnou vazbu, vám tam přijde bizár? Děkuji.

ele_nka
31. pro 2024

@juannag tak jsem si ze zvědavosti přečetla Bajaju. Upřímně mi děj přijde dost plochý a nezajímavý. A některé věci naroubované dost na sílu. Děj je místy vyloženě nelogický (drak se vznese, ale Bajaja ho následně z koně bodne do boku...jak?)
Radši dětem přečtu klasického Bajaju. Nechápu moc potřebu předělat klasické pohádky, které má člověk nějak zakořeněné. Radši bych se soustředila na svoji vlastní originální tvorbu. 😉

pe_tu_ss_ka
31. pro 2024

Myslím, že podobné knížky má https://www.mabavi.cz/
Její knížky jsem nečetla, ale mám je v plánu koupit. U tebe jsem teď přečetla Červenou Karkulku a mě se líbila, tohle bych si přála, aby moje děti věděli a uměli říct ne.

klokanka31
31. pro 2024

@juannag Promiň ale to je strašný, Karkulku jsem si ještě přečetla, ale Popelka se nedá. Nechápu proč do klasických pohádek tahat bordel dnešního světa.

ele_nka
31. pro 2024

A jinak pasivní princezny v pohádkách mě neštvou. Právě naopak si myslím, že právě pohádky byly předzvěst feminismus, protože to co si spousta princezen v pohádce dovoluje by jim ve skutečném světě té doby fakt neprošlo.

juannag
autor
31. pro 2024

@ele_nka To máš pravdu ohledně děje, děkuji, upravím to. Pohádky se vyvýjejí časem, a ano, to co v nich dělají nyní by v té době dělat nemohly, taková Popelka se vypráví od 13 století, takže těžko říci ve které době co správně mohla dělat..

juannag
autor
31. pro 2024

@pe_tu_ss_ka Jee, to je krásný projekt, děkuju za tip.

nimomo
31. pro 2024

Fakt to musi byt?? Co je na těch pohádkách tak špatného, že máš potřebu je takhle ničit?
@juannag

martinka_33
31. pro 2024

Podle me se to nedá číst slohově. Já jsem knihomol ale tohle nedávám ☹ Musim uznat že žánr pohádka je asi náročný. Jednou jsem mela takové ambice napsat pihádky svym detem a vzniknul z tohk strašný paskvil 😃

juannag
autor
31. pro 2024

@nimomo pohádky se vyvíjely celá staletí a existuje vždy mnoho různých verzí v různých dobách, my většinou známe jen jednu, která zdomácněla u nás, tedy sepsal ji Erben či Němcová, případně byla zfilmována. A co je na nich špatného? Ta pasivita princezen například, kdy jen čekají až je někdo zachrání, kdy se nemohou sami rozhodnout co budou v životě dělat, nemohou si rozhodnout koho si vezmou.. Těch stereotypů je tam hodně a myslím že sloužili dobře v době, které byly poplatné. Ovšem v dnešní době ty vzorce chování jsou už přežité.

juannag
autor
31. pro 2024

@martinka_33 Děkuji za zpětnou vazbu. Prosím můžeš mi ještě říci co tam je špatně? Dlouhé věty? Složité výrazy? Kterou si četla? Děkuji moc.

nimomo
31. pro 2024

@juannag ale je to pohadka proboha, vymyšlený příběh 🤷‍♀️j jako upřímně přijít mi dítě ze školky, školy s tvou verzí Karkulky nebo Popelky tak vypěnim... Tohleto předělávání čehokoli považuji za trestný čin🙄

ele_nka
31. pro 2024

@juannag ale třeba Karkulka za mě nemá žádný poselství, protože už na začátku ji máš absolutně nelogickou z dětského pohledu. Protože vlk je prostě šelma a prvním, maximálně druhým NE by ji prostě sežral...nemáš tam dějově nic co by mu v tom bránilo.
Chápu co si tím, chtěla říct, ale do života by jim to bylo k ničemu. Když je někdo bude obtěžovat, taky se s ním nebudou vybavovat a volat při tom policii.
Nehledě na to, že slohově je to stejně plochý jako Bajaja.

juannag
autor
31. pro 2024

@ele_nka No jo, to máš pravdu. Nicméně v původní verzi také vlk mohl rovnou sežrat karkulku už na cestě za babičkou a až pak babičku...

juannag
autor
31. pro 2024

@nimomo prostřednictvím příběhů se děti učí a poznávají svět. My víme, že to není realita a že je to pohádka. Dětem se pohádky vždy říkali aby je to učilo o světě a utvářelo to jejich vnímání reality. Proč bys vypěnila? V čem je to předělání tak strašné? Opravdu mě to zajímá proč to považuješ za trestný čin.. Děkuji.

petulkadodo
31. pro 2024

@juannag Já mám klasické pohádky ráda a nemyslím si, že v nich princezny/ženy jen pasivně čekají na osud. Ač jsem sama dost feministicky založená, tak zrovna pohádky mám ráda klasické. Boj dobra se zlem, kde dobro vyhraje. A je jedno, jestli je tam chytrá princezna nebo princ nebo někdo jiný a jestli je tam zlá královna či král je taky jedno. Podstatné jsou v té pohádce úplně jiné věci.

klokanka31
31. pro 2024

@juannag Pohádky nech pohádkama, o reálném světě můžeš děti poučit normálně reálnýma věcma ne? Prostě říct dítěti "nesmíš se bavit s cizími lidmi, nic si od nich brát, atd.).

nimomo
31. pro 2024

@juannag pokud se ti ty pohádky nelíbí tak ok, tvá věc. Naučit děti vnímat realitu se dá jinak než ničit pohádky. Tenhle svět se fakt v pr.... obrací.

gbp
31. pro 2024

za mě pohádky nemají být real. jsou to "obrazy".
mají svoji historickou a mytologickou hodnotu. ty motivy jsou takové, aby se na nich dítě naučilo rozeznávat základní morální hodnoty a principy a další věci, ale důležitá je ta metafora. důležité jsou i archetypy. to jsou důvody proč bych se nepustila do přepisování známých pohádek.