Odlišná výchova dětí na hřišti

31. říj 2024

Ahojte maminky, jdu se s vámi podělit o včerejší zážitek na hřišti. Mám dceru 2r3m, je na svůj věk poměrně šikovná, krásně mluví, chápe, poslouchá. Řekla bych, že je tak normálně živá, samozřejmě zkouší hranice a moji trpělivost. Nicméně mluvíme, vysvětlujeme a dá se s ní opravdu hezky domluvit. Snažím se z ní vychovat ohleduplného člověka, snažím se aby si osvojila určitá pravidla a chování, která jsou dle mého názoru správná. Včera na hřišti nastalo hned několik situací, kde mi zůstával rozum stát. Na hřišti jsem byla já s dcerou a jiná maminka s chlapečkem, řekla bych že byl o něco malinko starší než dcera, nicméně prakticky nemluvil a bylo vidět, že domluva s ním je horší.

Situace č. 1: Dcera začala dost akčně hrabat v písku a písek začal lítat ven z pískoviště. Jdu k ní a říkám jí ,,Beruško, zkus to jemněj a pomalej, ať písek nelítá ven. Písek patří do pískoviště, ano?” ,,Ano maminko, takhle?” a bylo.

O pár momentů později je na písku chlapeček a zuřivě začal písek cíleně vyhazovat z pískoviště. A maminka mu říká ,,No teda! Takhle vyhazuješ písek? Ty jsi ale šikula! Ukaž ještě!” .. Dcera na ně koukala, podívala se nechápavě na mě tak jí tiše říkám ,,To co dělá chlapeček není správné, že? s pískem se hraje v pískovišti, viď?” dcera kývla ale bylo vidět, že má trošku zmatek.

Situace č. 2: Dcera chtěla vylézt na skluzavku, jako přímo po té klouzací části. Opět vysvětluji, že takto ne, že nahoru se chodí po schodkách/žebříku, že takto by byla klouzačka špinavá a že je to nebezpečné. Dcera zavolala ,,Anoo, huráá!” a běžela ke schodkům. V zápětí vidím chlapečka jak leze nahoru po klouzací části a maminka opět povzbuzuje a libuje si jak je to bezva. A já dceři opět šeptám, že tohle se opravdu nedělá.

Situace č. 3: (To už jsem začínala mít pocit, že mi to ta maminka snad dělá schválně) Dcera si šla kreslit křídama na velkou tabuli a stoupla si hned vedle chlapečka, který si také kreslil. Říkám jí ,,Pojď tady kousek dál, ať máte oba místo na kreslení” ,,Ano maminko, třeba sem?” ,,Jasně, to je bezva místo” … A chlapeček šel a prakticky si stoupl přímo před dceru a začal kreslit. Dcera se zase o kousek posunula a chlapeček zas za ní. Dcera mu říká ,,Tady si kreslím já, ty můžeš tady.” Usmála jsem se na ni a ukázala palec nahoru, že to řekla hezky. Nicméně chlapeček se ani nehnul a ješte dceři počmáral co nakreslila. A co na to maminka? ,,Jéé, Filípku, to je krásný obrázek!”

A korunovali to tím, že když jsme odcházeli (zároveň), tak dceři říkám, ,,Pojď uklidíme spolu ty hračky, ať to tady je pěkné i pro další děti.” A jak jsme tak uklízely, chlapeček chodil za náma a ty uklizené hračky zase rozhazoval. A maminka stála a čuměla a co chvíli jen houkla ,,Tak už pojď, jdeme domů”

A já se vás maminky ptám, jak nakládáte s tímto evidentně rozdílným stylem (ne)výchovy? Já opravdu nehodlám vychovávat cizí děti a už vůbec ne rodiče.. Ctím, že výchova je každého věc, ale asi mám pocit, že jsou věci, které jsou a které už nejsou v pořádku. A mrzí mě, že kvůli nevychovaným rodičům, kteří nevychovávají své děti má dcera v hlavě bordel a mě to stojí o mnoho více úsilí ten bordel zase zpacifikovat. Co si o tom myslíte? Jak se v takových situacích, kdy nesouzníte s výchovou ostatních rodičů a ovlivňuje to i vaše dítě, chováte?

prejeta_zaba
31. říj 2024

Někdy se musím matkám jako ty úplně smát. 😁 Zkus trochu nadhledu, je to jen hřiště. Na hřiště se jdeme vyblbnout, ne se chovat strojeně přesně podle jedněch pravidel. Věděla jsi, že třeba to lezení na skluzavku v opačném směru výborně posiluje břišní svaly? Nechávám své děti dělat to, co neohrožuje ostatní. Pokud by na skluzavce čekalo deset dalších, samozřejmě je nenechám schválně špinit skluzavku a zdržovat. Ale jestli tam zrovna nikdo není, nemají na botech kilo bláta, tak co. Někomu se něco stane, když tam dítě jde naopak? 🤷‍♀️ Stejně s pískem. Jestli to na někoho háže, samozřejmě zakročím. Jestli si chce jen tak hrabat pískem, no tak ať si hrabe, na to přece není nějaký předpis. Křídou bych otravovat nenechala, to je vyloženě obtěžování. Ale vzpomeň si na toho "neposlušného" chlapečka až bude tvoje dcera mít nějakou potřebu rebelovat. To totiž není tvoje zásluha, že tě dcera hned na slovo poslechne a udělá to správně. Je to jen nějaké její rozpoložení. Jiné děti zas třeba mají potřebu vyzkoušet pravý opak, než řekne dospělý. Nebo je to vztekne, neustále poslouchat, jak mají dělat tohle a tamhleto.

gbp
31. říj 2024

upřímně? když mi to vadí, jdu pryč. tohle má každý jinak ty hranice. já třeba nezakazuju ani házení pískem (když to je směrem, kde nejsou děti) ani lezení po skluzavce nahoru (pokud nemá zbahněné boty). je to fyzika, musí se to zkusit. ale nad některými mi taky zůstává rozum stát...jakože mému dítěti někdo cizí úplně zakazovat házet písek, i když tam jeho dítě ani nebylo, nebo že si bez dovolení vzali naše odrážedlo a jezdili s ním po hřišti, nutili moji dceru ať půjčí svoje hračky na písek, se kterými si zrovna hrála se slovy ať není lakomá a podobné laskominy😅🙈

amazienka
31. říj 2024

Jako máma čtyř pinďourů se v duchu fakt musím smát. Promiň.

martulka88
31. říj 2024

Pokud by mne to iritovalo, odešla bych bokem a nebo pryč. Každý má jiný výchovu a občas sama žasnu, co si kdo dovolí. Házení písku nemám ráda. Po skluzavce taky chtěl opačně, ale na druhou stranu, je to fajn naposilování a my jsme nebyli lepší. Kdyby někdo omezoval mé dítě - to kreslení a rodič nezakročil, tak bych zakročila já ve smyslu, teď tu jsme my a ty si jdi vedle. Když jsme byli na bazénu, byli jsme v dětském bazénku a syn si nehrál se svými hračkami, ale ty veřejnými. Přišla holčička a začala si s nimi hrát. Nevadilo mi to. Až když si syn chtěl s nimi hrát, tak sám tatínek jí dal vybrat, ať si nechá jednu hračku a druhou dá malému - super přístup. Oni si pak šli jinam a syn si hrál se svými hračkami a byl tam chlapeček, co chtěl taky. Synovi jsme se snažili vysvětlit, že se může rozdělit, ale nechtěl. Nebudu ho hubovat za to. Naopak na jiném bazéně se rozdělil a ještě rád. Máme tady u nás o půl roku mladší holčičku - ona super mluva, náš ač starší, mluvit ne a ne - za poslední měsíc se ale konečně rozkecal - ale on né že by mu to nešlo, ale nechce a nehnu s ním - to má po mně - paličáci 😁 A to na něj mluvím neustále 😊

me_druhe_ja
31. říj 2024

Nevíš, jaký ten chlapeček je. Třeba má nějaký problém. Tohle absolutně nepoznáš. Třeba to lezení na skluzavku. Já v tom syna podporuju, on má handicap, celkové opoždění a tohle je konkrétně super na posilování svalů a celkové hrubé motoriky. Navíc má i poruchu autistického spektra, takže jsem strašně ráda, když sám od sebe chce dělat takové ty věci, co dělají zdravé děti běžně: házení pískem, lezení naopak na skluzavku. Ale samozřejmě zakročim, pokud by házel písek vyloženě na někoho nebo kdyby tím lezením na skluzavku blokoval jiné děti.
Takhle to vysvetluju i zdravé mladší dceři. Pokud začne lézt na skluzavku, když nahoře někdo sedí a chce sklouznout, tak jde bez milosti dolů. 😀 pokud tam nikdo není, ať si dělá co chce. Však hřiště je od toho, aby se vyblaznili. 🙂
Mě teda ani nevadí, když mají děti boty od bláta a lezou nahoru: jako stejně se vždycky domu vraci jak prasata, takže je to fakt jedno, se to vypere, žádná tragédie. Hlavně, že jsou děti vyvetrane a spoko.

Jo a ještě: to že holčička teď takhle poslouchá neznamená, že to tak bude furt. Malá byla zhruba do 2,5 jako andílek. Teď je to hysterickej blázen se sebevražednyma sklonama. 😀 (3 a 3/4 😀(

20190418
31. říj 2024

Já si myslím, že sis sem přišla pro tleskánky, jaká jsi skvělá matka a tvoje dcera malý genius 👏 No, co na to říct. Podle mě jsi spíš přehnaná až trapná. Já teda hřiště nevyhledávala, právě kvůli tomu mateřskému babylonu, co tam panoval, ale když jsme byli, tak jsem se řídila tím, že svoboda jednoho končí tam, kde začíná svoboda druhého. Takže ať si leze po klouzačce jak chce, pokud tím někoho nezdržuje, písek ať si hází kam chce, doku to není někomu na obličej nebo do jídla. Křídou bych ho nenechala usurpovat ostatní, ale možná ta druhá (nemožná) matka už tě měla plné zuby, tak ho nechala být, protože mi je jasné, že to tvoje šeptání ,,To co dělá chlapeček není správné, že? s pískem se hraje v pískovišti, viď?” určitě bylo právě tak potichu, aby ho slyšeli o všichni ostatní. No, až budeš mít kluka nebo víc dětí, tak třeba ten nadhled taky získáš.

95newmommy2020
31. říj 2024

😄 to je opravdu úsměvné. Hele zrovna lezení po skluzavce nahoru je super pro posilování core, a celkově je to docela náročný a zároveň rozvíjející. Jen do toho. Co se týče písku, tak nad tím bych se asi ani nezamýšlela. Co mi přijde za hranou, je to kreslení na ten obrázek, jinak mi ty situace přijdou v pohodě. Uklízet hračky na hřišti by mě teda taky nenapadlo. Jen sisyfovská práce. Ono se to srovná až budeš v práci a dítě ve školce.
Ale zas chápu, že teď máš prostor přemýšlet nad těmihle věcmi. Já byla to samý.

moudivlacek
31. říj 2024

Moc nechápu zrovna v tomto tématu ten anonym, pokud ses si tak jistá v kramflecích, nevidím k tomu absolutně důvod, pokud to právě nemá být "hádací" diskuze a hozená udička, kdo se chytí. Jinak souhlasím s holkama přede mnou, chce to trošku nadhledu, nejde o život, tak nač to hrotit ....

palja
31. říj 2024

Já to taky nehrotim. A pokud je tam někdo takový, tak se radši přesuneme na jiné hřiště.

mourovatakocka
31. říj 2024

Já ti asi rozumím, o co ti jde. Ale předesílám, že jsem matka salamistka a fakt nechávám děcka celkem nerušeně řádit, když netrčí kosti a necrčí krev. Z popsaného mi vadí, když děcka lezou po skluzavce opačně, zakazuju ale jen pokud tam jsou třeba menší děti nebo to maminkám není vhod. Jinak nechávám, děti to baví a nikomu tím neublížují. Jinak univerzální rada - pokud se mi něco někde nelíbí, prostě odcházím, nemusím pak řešit, že děti nechápu cizí chování. Ale my máme výhodu, že v sídlišti je hřišť milión.
K té mamince, co jsi popsala, ano, taky už by mi to přišlo jako naschvály, ale těžko můžeme soudit. Nejsnazší je hodit se trochu do klidu a případně prostě odchod.

lv
31. říj 2024

Já se jen zasnila, je to jako sci-fi, že by mi moje (neříkám, že tvoje) dcery řekly "ano, maminko, takhle?" když by cítil jakési vymezení, omezení, korekci jejich jednání.

95newmommy2020
31. říj 2024

Ono je taky možný, že jsi tu druhou mamku vyprovokovala a pak tit onzačala dělat schválně.

prejeta_zaba
31. říj 2024

@lv Že? Já taky. Jsem tuhle situaci podle mě nikdy nezažila 🤭. A kdybych jim celé odpoledne stála za 🍑 a ke každé činnosti říkala, takhle to nedělej, udělej to takhle, tak se po třetí větě vytočí a budou dělat akorát naschvály. 😂

eviicka
31. říj 2024

@lv ty jo, přesně, scifi 🙂 a že jsem se o to pokoušela naivně mockrát.

alice180
31. říj 2024

Jako já to taky nehrotim. Nejsem bachař na dětském hřišti. Nechávám ať si hraje s čím chce jak chce s kým chce. Samozřejmě, aby nikomu neubližovala. Nechávám ji ať si nějaký dětský rozpory typu křídy, v první řadě řeší sama nějak rozumně (opět ne ublížit), protože já ji věčně za zadkem stát nebudu. Většinou od takových uzurpátoru odchází sama.
Souznim s výchovou ostatních rodičů úplně normálně. Nikdy nebyli žádný potíže. Nevím nikdy jsem nepotkala rodiče, který by říkal, že moje dítě dělá něco špatně, že se chová nějak špatně. Upřímně si myslím, že to moc ovoce nepřinese. Celkově na mě tvoje jednání nepůsobí moc dobře.

berenika39
31. říj 2024

Jen jestli není fajn to, jak to dělala ta druhá maminka... co myslíš?

hanka_12345
31. říj 2024

tak k tomuhle si jdu udelat popcorn :D

jannym
31. říj 2024

Na hristi jsem korigovala pouze hrozici fyzickou ujmu. Pobavilo me to lezeni na skluzavku, fyzio nam to doporucova prave kvuli prorozenemu posilovani a deti jsem v nem zarazila jen kdyz skluzavku pouzivalo vic deti a to odlisnym zpusobem kdyz tam lezli spolu ovracene tak jsem je nechala. Hracky na hristi uklizime jen svoje a nebo pokud jsme na hristi posledni a uz je zaviracka. To kresleni na tabuli je ukazkovy rozdil mezi chci s tebou navazat kontakt, hrat si a nevim jak u kluku a holek. Hazeni pisku a kaminku je pro deti a zvlast kluky taky hrozne zajimava cinnost a pokud je nehazi na nekoho (tedy nehrozi pisek v ocich tak nevidim duvod proc mu to nedoprat).

hanka_12345
31. říj 2024

Já opravdu nehodlám vychovávat cizí děti a už vůbec ne rodiče..

a myslis ze po tom nekdo touzi? ze jdou na hriste a rikaji si ..tyjo doufam ze tam bude nekdo kdo me je bude vychovavat? Asi ne ze ...Tohle od tebe nikdo neceka tak se necepyr ze to po tobe nekdo chce.
proste se do nich nemontuj. Chlapecek nedelal nic zlyho..netahal ji za vlasy,nerozerval ji teplaky apod. Jen si s ni asi chtel hrat.
A ty jsi ji drzela stranou aby na ni nedej boze nekdo nemluvil a nekazil ji a nebo nahodou ji nekdo (reknu to obecne) nepocmaral obrazek- promin tak mi to prijde ....

To s tou skluzavkou taky rikam ze ne ze se tam leze jinudy protoze mam vzdy pocit ze to ostatnim vadi :D ale mam teda i strach aby na te kovove plose nehodil drzku.... ale ze bych rekla tudy ne a hned doslo dalsi dite, udelalo to a ja bych se hroutila ze jako ma z toho moje dite bordel v hlave to asi ne.....

Divej me se treba stava ze reknu "ne nanuka ted ne bude obed" a nahle se zjevi dite a zuzle nanuk a on kouka a rekne treba " on ma nanuk dyt bude obed to by nemel jist" a ja reknu no jasny nemel no ale mamka mu to asi dovolila, nebo "asi ma uz po obede"
Decko to normalne prebere,pochopi,vezme si z toho co potrebuje a zijeme dal...

Nehrot to tolik. Me se teda nelibi i takovej ten-promin- pripitomnelej pristup vysvetlovani. Me prijde ze to z tech deti dela takovy ty lidi co vse pak strasne resi.

daasqua
31. říj 2024

Když jsem měla první dceru, která taky vždy poslechla na slovo, vše chápala, dělala věci logicky (aneb co se smí a co se nesmí), skoro ani neměla období vzdoru (možná tak v 1,5r max), tak jsem se tady občas divila, co ostatní děti vyvádí. Ten mám syna, má podobnou výchovu (trochu se na něj musí jinak než na dceru, ale jinak vcelku podobně), tak už se nedivím 😀 On totiž neposlechne, i když mu to řeknu vícekrát, protože vnitřně touží to zkusit po svém (aneb nevěří mi a chce na to přijít sám). Zkouší limity všeho kolem sebe. Má totiž jiný způsob přemýšlení. Dceři jsem něco vysvětlila a hned to pochopila a odsouhlasila. Synovi to vysvětlím, on mě ignoruje a chce na to přijít po svém - a pak už to dělá "správně", protože přijde sám na to, co je nejlepší. Občas si potřebuje vybít hormony (takže na to musím najít činnost, která z pohledu matek poslušných dcer vypadá dost děsivě). Ale jo, krotím ho - nesmí házet písek, po skluzavce nahoru jen v čistých botách a pokud je prostor, ničení věcí a "děl" taky odmítám. Obecně obě děti učím, aby jiné osoby neomezovaly.

martinka_33
31. říj 2024

Já si sedam na nejvzdalanejsi lavicku, oteviram knihu a delam ze ty smrady neznam 😅 To je teprv neco na "mamynky", ktere sve detatko vodi po hristi za rucicku a toto delej, tamto nedelej... Smradi mi me inkognito totiz vzdycky naruší hlasitým "mamiiiiiii", takze pak stejne vsichni vedi ze patrim k tem nevychovancum co behaj po hřišti bosi a kdovi co tam delaj (to pres tu knihu moc nesleduju). Naštěstí pres tu knihu nevidim ani opovržlivé pohledy ostatnich matek 😅

alubif
31. říj 2024

Je to dokonalá příprava na život, jsou lidé, kteří žijí podle pravidel a jsou lidi kteří si prostě dělají, co chteji, někdo jiný za ně uklidí, nekterym to bude procházet celý život, někteří na to dojedou. Ta druhá matka třeba jednoho dne bude sklízet plody své nevychovy. Na tohle jsem se už povznesla. Pokud mě cizí dítě otravuje nebo omezuje mé dítě, řeknu mu rovnou ať to nedělá. Ale pokud leze po klouzačce opačne a nikdo na ni není, je mi to sumak. Pokud moje dítě sedí nachystané na skluz a leze tam cizí tak to řeším.

martinka_33
31. říj 2024

@lv moje nekmladší fakt riká "ano maminto" nebo "outej mami" a fakt v tu chvili dela co po ni chci. Dokud se meotočim zády, ale to je uz jinek pribeh 😅

zmrzlinka
31. říj 2024

Nooooo.....tak to se připrav na školku a školu....to si teprve užiješ.

alice180
31. říj 2024

@martinka_33 to je retezova reakce ne ? Sundá fusekle jedno dítě do pěti minut je bez nich celé hřiště 😀

hanka_12345
31. říj 2024

@alice180 krom tady tech kterym se nesmi hrabnout na umelecke dilo :D

martinka_33
31. říj 2024

@alice180 jedna ex sousedka me kvuli tomu prestala zdravit 😅 Prptpze moje tehdy dvouleta dcerka behala bosa a ta jejo stejne stara si taky zacla sundavat boticky, a maminka mela co delat aby si to holcicka mechala vymluvit kdyz videla tu moji 😀 a vcera s nami cestovala vlakem sama jedenactileta holcicka a řiká "je neni tu máma, to muzu na záchod jen v ponožkách" 🤣 tak jsem ji rikala ze ja jsem taky máma a ze ty boty by byly fajn, tak si je teda vzala 😅 ale nedelam si iluze co delaj moje deti kdyz cestujou vlakem samy 😀

biciklissie
31. říj 2024

Já chápu o co to jde, ale taky mi to přijde trochu přehnané. Každý vychovává nějak a někdo jinak. Pokud neohrožuje moje deti, je mi do toho houby. Ale taky někdy žasnu, co někteří rodiče svoje děti učí nebo neučí. Když by to fakt už bylo silene, tak buď svoje děti opravdu potichu upozorním nebo v extremu bych to okomentovala nahlas, ale také jen směrem ke svým dětem. Dcera má šest let a už chápe, že různí lidé mají různá pravidla nebo taky žádná. A už kolikrát stačí vzájemný pohled a rozumíme si. Cizí dítě jsem oslovila jen když už šlo o zdraví nebo fakt to spelo k cilenemu ubližovani. A nezlob se, ale maminky tu mají pravdu, to že máš první dítě velmi vzorne, to nemusí být trvale a případně další může být zase úplně jiné. Takže to chce i nadhled, at se nezblaznis.

ninive211
31. říj 2024

Ono taky je velký rozdíl ve výchově holčiček a chlapečků. Holčičky (ne paušálně,samozřejmě) bývají klidnější, poslušnější a snaží se ctít pravidla. Kluci jsou raraši, divocí a pravidla porušují v jednom kuse a ještě jsou na to hrdí (viz např. to vyhazování písku z pískoviště). To mi dá za pravdu určitě většina matek,které mají obě pohlaví, źe pokus o identicky stejnou výchovu chlapců a děvčat prostě selhává-na každého platí něco jiného. Jediné, co můžeš udělat, pokud ti chlapeček narušoval tvoje "výchovné metody", je buď to ignorovat nebo se zvednout a odejít.

martinka_33
31. říj 2024

@ninive211 já to řikám pořád ze moje deti maj spatne pohlavi 😅 holka neřízená střela bez pudu sebezáchovy s vlastnim názorem uplne na všechno a kluk bojínek ktery dodrzuje pravidla a jeste buzeruje ostatni ldyz ke bedodrzujou.