Morčata - alergie. Bývají na ně?

4. led 2025

Holky, jak je to s morčaty, bývají na ne alergie? Dcera má silnou alergii na kočky, méně na psy. Vyšetření má za sebou, ale tam asi morčata nejsou. Vaše zkušenosti?

autor
4. led 2025

Ještě doplním- děti jsou ve stridavce. Já bych to neriskovala, ale otec ji je pry chce dopřát.

moudivlacek
4. led 2025

Tak to pak asi nemá cenu řešit, pokud tatínek chce, nevím, jaká je s ním domluva/nedomluva.... já osobně bych nepořizovala. Pokud tatínek u sebe chce koupit, tak ať popřemýšlí, komu to morče pak případně dá, pokud se dcera bude dusit/slzet...

moudivlacek
4. led 2025

V rodině nikdo nemá, že byste otestovali? Myslím pobyt u morčete.

jaja01k
4. led 2025

Já mám prokázanou alergii na kočky, ty nesnesu vůbec. A vadí mi v podstatě jakékoli srstnaté zvíře doma, pes, králík, morče…

merope
4. led 2025

Místo morčete bych doporučila džungerského křečíka - čistě kvůli věku dožití. Případně u nás budeme synovi pořizovat pakobylky/strašilky a je z toho úplně odvázaný a nadšený. A to původně chtěl tak ledacos (včetně sokola a netopýra, samozřejmě vedle těch "běžných"). Pokud jde hlavně o pořízení zvířátka, zvážila bych, zda by nebylo lepší něco podobného. Strašilky jdou brát běžně na ruku, pakobylky mi přišly křehčí, ale tuším jsme je taky tahaly.

1pomnenka
4. led 2025

Nepíšeš, jak je dcera stará. Nechala bych ji nabrat krev a hned budete vědět. Kamarádky syn si ji po 2 letech s morčaty vypěstoval. Je to častý alergen.

autor
4. led 2025

@moudivlacek v rodině ne, kamarádi ano. Možná to tak zkusíme, díky za tip

autor
4. led 2025

@merope hele, pakobylky jsem měla jako dítě a velmi rychle me to přestalo bavit. Podle me ty chlupatý zvířata prostě jsou vnímány jako mila, přátelská, mazlici, prostě "nuchaci". Navíc, rozhodovat bude otec. Spíš zjišťuju informace

svija
4. led 2025

Já bych to radši neriskovala. Manžel, co má alergii na kočky, je ted pěkně rozhozeny z potkanů, které máme asi rok kvůli synovi.

martt
4. led 2025

Syn má prokázanou alergii na psy a kočky. Ale v reálu reakci nemá žádnou. Manžel má silnou reakci na kočky když je v blízkosti kočka tak slzí a kycha. Ale ,morčata máme doma a nic mu nedělají. Ale máme je v místnosti kde nespí. Už je máme 4 roky.

pavelkamat
4. led 2025

Byli jsme teď na alergologii a syn se zmínil, že si přeje morče k narozeninám a tak ho na něj testovali. Bohužel alergii na něj nemá 😎😉

korin
4. led 2025

Mně na alergologii kdysi řekli, že pokud dítě s morčetem dosud nebylo v kontaktu, tak alergii na něj nezjistí. Jinak teda dávám přednost morčatům před křečky a potkany právě proto, že žijí déle, takže dítě nebude co dva roky brečet, že přišlo o mazlíčka.

korin
4. led 2025

Jo a alergie na morče může být velmi silná.

autor
4. led 2025

@korin Já vím, já právě mám astma a nerada bych, aby se u dcerky taky vyvinulo.

merope
5. led 2025

@korin Vidíš - a já bych právě proto "na poprvý" volila něco "krátkověkého" právě proto, aby se zjistilo, jak to celé funguje a zda třeba i to dítě bude schopné se o mazlíčka starat.

korin
5. led 2025

@merope Asi jsem ovlivněná svým dětstvím, kdy mě to bylo prostě moc líto, a proto jsem si v dospělosti pořídila morčata. Děti jsou v tomto případě jenom zástěrka 😉

merope
Včera v 06:56

@korin A já zase čtením profilu kamarádky - milovnice morčat - jak pořád řeší nějaká vyhozená morčata nebo umísťování morčat, co si někdo pořídil a kvůli alergii je nemůže mít a podobně. Kdy si říkám, že pokud se ukáže, že vše funguje v pohodě, tak se k prvnímu mazlíčkovi může pořídit i další, ale pokud to nefunguje, tak sehnat "dočasku" na křečíka, co mu zbývá třeba max rok života, může být mnohem jednodušší než pro morče, co se běžně dožívá osmi.