Epidurál. Jak moc vám ulevil od bolesti?

alice345
28. bře 2024

Ahoj holky,

mám dotaz na ty z vás, které si nechaly dát epidurál při přirozeném porodu. Jak moc vám ulevil od bolesti a v jakou fázi porodu vám ho dali (na samém začátku nebo až skoro na konci)?

Při prvním porodu jsem si nechávala dát, bylo to někdy ke konci, že prý dříve nedávají. Jako určitá úleva to byla, ale nic zázračného. Tak nevím, zda mi to jen dali nějak blbě, nebo je to běžný stav, že to uleví tak na 15%.

Děkuju za postřehy

lv
28. bře 2024

Tak pro mě super 2-3h bezbolestné, pomohlo mi to nabrat síly a fungovat. Dávali mi jej je konci.

lti
28. bře 2024

Dali mi ho cca po 5 hodinach velkych kontrakci a pomohl, i kdyz nakonec byla akutni sekce.

linusha
28. bře 2024

@alice345 mě jej dali v první době porodní. Neskutečně mě nakopl. Před ním jsem byla šíleně unavená (nespala jsem kvůli šíleně chrapajici paní na předporodni JIP) a určitě bych přirozeně neporodila. Dali mi jej 3 hodiny po předložení na porodní box a za hodinu a 3/4 od podání se mi narodila dcera. Pak mi dávali ještě trochu abych zvládla velké šiti kvůli zraněním které během porodu nastala.

chlapecektehu
28. bře 2024

@alice345 mě ho pícháli když jsem byla otevřená na 7 cm a měla už velké bolesti. Pak jak začal působit tak mi přestali kontrakce a kvůli tomu mě museli dávat oxytocin. Ve finále ani nevím jestli jsem to pocítila akorát si pamatuji že jsem byla ráda u šití kdy mi dali další dávku a díky tomu jsem nic necítila

gats
28. bře 2024

@alice345 Dávali mi, když byl porod někde v půlce, zabral parádně, usnula jsem na 1,5 hodiny 😄

jiss
28. bře 2024

@alice345 hodně. Nechala jsem si dát spolu s oxytocinem při nepostupujícím porodu a strašně mi to pomohlo. Na chvíli jsem usnula a pak už se malý narodil za třičtvrtě hodiny přirozeně.

kacka1994
28. bře 2024

Poprve pro nepostupujici porod a velke bolesti - do tei hodin po nem jsem porodila ;) byla to s nim strasna uleva 🙂
Podruhe kdyz jaem byla na dva prsty a silene bolesti mi ho nechtela PA dat, ze to jeste zvladnu a ze az pozdeji. Pak jsem ji presvedcila ze ho chci, kdyz mi ho pichali - nedarilo se jim, rozpichali mi pater, do toho jsem citila tlak na konecnik a do 10minut zacla tlacit. Epidural se nestihl, ale mela jsem postepiduralni syndrom jak vysity. Nejhorsi porod (v bolestech jsem musela lezet a nehybat se) a vinim z toho porodni asistentku, ktera nemela vubec zajem mi jakkoliv pomoct.
Posledni porod jsem radeji zvladla bez 😀

pipi_puncocha
28. bře 2024

Taky maličko, stáhl mi tu bolest tak o 15-20%, ale pomohlo to, bez něj jsem blila a klepala se, nebyla jsem schopna vůbec ničeho, s ním jsem to zvládla přirozeně. Podruhé se nestihl a bolelo to tak stejně jako poprvé s epidurálem.

uzivatelkapetra
28. bře 2024

Mě moc pomohl v otevírání. Pořád nic, měla jsem zavřeno a po epi jsem se asi konečně uvolnila nebo co a začala se otevírat.

haaanka21
28. bře 2024

U druhého porodu mi ho dali, protože jsem měla křížové bolesti a pomalu jsem se otevírala, neskutečná úleva. Myslím, že mi ho dali v pravý čas, odpočinula jsem si nakonec porodila VBAC. Rodila jsem celý den, od 4 hodin ráno do 19 hod do večera. Epidural mi dali kolem 14 hodin. U třetího porodu jsem ho chtěla sama, ale píchli mi ho pozdě a hned jsem tlačila. Třetí dítě jsem porodila ta 3 hodiny od první kontrakce. Za mě má smysl pokud žena rodí dlouho a pomalu se otevírá, ke konci už ne.

chybadel
28. bře 2024

@alice345 mě teda vůbec.. vodu mi pichli v 7 ráno v 11 jsem byla na 7 prstu prosila jsem o epidural.. říkali ze to nestihneme… za hodinu jsem si o nej řekla znovu už mi ho dali a s silenejma bolestma (3 dny bez pořádného spánku- bolesti poslicci nebo kontrakce) jsem porodila skoro ve 4 odpoledne a on 3 ráno jsem byla na porodnim boxu dlouhý porod s oxytocinem.. ale dávám to za vinu sobě já nedokázala přijmout tu bolest a bránila jsem se ji… prosila jsem už vyčerpáním o císaře.. pak už jsem stávkovala ze končím 😂😂 teď už se tomu smeju protože co já tam předváděli.. no pak jsem měla chvilku ze jsem jen ležela a brecela.. a silene mě boleli zada takže s tou jehlou v zádech mi ještě museli jezdit míčkem po tom.. takže abych to schrnula mě nepomohl 🙈

tasimia
28. bře 2024

@alice345 mě pomohl teda pořádně, já už jsem se čtvrtý den trápila, ne a ne se pořádně otevřít, furt jen cm tam, cm sem..kapali mi i oxytocin.
Nakonec jsem si vydupala epidural, protože už mi bylo tak blbě, ze jsem zvracela.
Ta úleva, mohla jsem se v klidu okoupat, chvili ležet a nepřemýšlet jak to bolí.

alice345
autor
29. bře 2024

Holky, děkuju za postřehy. Při druhém porodu budu asi důslednější a vyžadovat ho dříve.

vall85
29. bře 2024

Daly mi ho ke konci porodu, ale žádný velký efekt neměl. Spíš mě lehce oblbnul.

bledulka84
29. bře 2024

Poprvé téměř nezabral, po druhé jsem si řekla, že je stejně na ho.no a dát si nenechala.

mishka87
29. bře 2024

@alice345 v jaké fázi, to už si nepamatuju. Každopádně to pro mě byla velká úleva. Nemohla jsem 3 dny před porodem spát a tak mi to pomohlo trochu nabrat síly. Bolest byla, ale ne tak velká a hlavně odešla hned a ne pomalu, jako předtím.

dohnalovic
29. bře 2024

U mě šel porod docela rychle. Porodní asistentka říkala, ze nemá cenu mi pichag epidural protože se pekne otevírám a nemá to cenu, ze budu za chvíli rodit. Nechápu proč, ale při otevření na 9cm mi ho píchla 🤦‍♀️hned na to mi píchla vodu a šlo se rodit. No samosebou, ze se mi ty kontrakce začaly slábnout. Do toho jsem byla s první po císaři. No nakonec mi něco pichli a kontrakce se zase rozjely a malej byl za chvíli venku.

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru