Ahoj všechny maminky, kdy začali vaše děti chodit sami, nebo kdy si začali stoupat v prostoru.... Trénovat to bez držení.
Náš Synek má 13 měsíců a kolem nábytku běhá jako střelený. Ale ještě si vůbec nestoupá sám ani to nezkouší. Tak si říkám jestli je to OK. Dcera ve 12 měsících už chodila sama. Vím že každý dítě je jiný ale stejně mě to zajímá. Děkuji
Nám říkala doktorka, že by se mělo dítě rozchodit do 18ti měsíců. Naše dcera začala chodit v 16ti měsících. Druhá dcera v 1 roce a syn kolem 13 měsíce.
Do 18-20m je to v normě. Dcera začala chodit v 15m.
Chůze kolem nábytku je nesmírně důležitá pro posílení kyčelního pletence.
Samotná chůze v podstatě důležitá zas tak není.
Dcera si u nábytku stoupla v 7 měsících, v 10 měsících už sama běhala a nese to s sebou akorát problémy v rámci středu těla. Jsem ráda, že syn měl na vše dost času a chodit začal o dost později. Teď si nevybavím, zda to bylo v roce a půl nebo později, ale dříve určitě ne, protože ještě v roce a pěti měsících na výletě přešlapoval u nábytku.
Minimálně do 18 měsíců má čas... Jestli teď obchází, je to podle mě úplně v pořádku. (prvorozený syn v péči fyzioterapeuta od půl roku... stoupat u opory si začal v cca deseti měsících, ale samostatná chůze až v 17 a půl měsíci ... fyzioterapeutka byla dokonce ráda, že dlouho leze.) (druhorozený syn obcházel zhruba od devétého měsíce, samostatná chůze někdy mezi 13 a 14 měsíci)
Každé dítě je jiné a na chůzi má čas. Většinou se to řeší až po 18m věku.
Dcera začala v 8 měsících obcházet nábytek a v necelém roce se pustila a začala chodit v prostoru. Nikdy jsem jí nepomáhala viz. posazování nebo voďění za ruce. To může spíš uškodit.
Určitě není třeba nikam spěchat, má čas