Ahojky holky prosím nemáte některá zkušenost. Bývalí má soudem stanovené alimenty na deti. Teď sem se tak náhodně dozvěděla,že odešel z práce prej mě nebude platit aspoň. Opravdu může přestat platit?
@berenika39 děkuji on si myslí,že mi to prostě přestane platit. Nevím jak bychom to s dětmi dali.
Jak už bylo uvedeno, povinnost stanovená soudem určitě ztrátou zaměstnání nezaniká. Pokud ti výživné hradit nebude, máš možnost podat návrh na nařízení exekuce. Pokud by ti jen kecal, dozví se to exekutor během chvíle, neb po doručení návrhu udělá základní lustrace a pojišťovna mu sdělí, zda je či není něčí zaměstnanec. Pokud bude, obstaví mu mzdu, pokud nebude, otevře ti zahájení exekuce alespoň cestu k uplatnění nároku na náhradní výživné, viz link https://www.mpsv.cz/-/nahradni-vyzivne
@lenka2702 začni se připravovat, že to tak klidně může skončit. Stejně tak je třeba počítat s tím, že náhradní výživné se vyplácí po omezený čas a v omezené výši, takže pokud měl vyměřené nějaké vyšší výživné, tak to náhradní ti to pokryje jen částečně. Pokud bys potřebovala dát dohromady návrh na exekuci, jsem k dispozici, v práci to pro klienty zajišťuji.
@lenka2702 platit musí pokud nezaplatí 4 měsíce podat na něj na policii trestne oznámení + vyzkoušet přes soud exekuci na plat ...něco podobného měla moje známa a bohužel dostal jen podmínku ,druhá známá neviděla alimenty už 10 let chlap dělá na černo a hlášeny je na úřadě atd ..kdo chce tak je vycuranej ...
@lenka2702 To, jestli pracuje nebo ne nemá vliv na vyživovací povinnost. Soudem stanovené musí plnit.