Hezký večer, minulý týden jsme se přestěhovali z Holandska do Německa.
V Holandsku nám bohužel nevyšlo bydlení a do Čech jsme se vrácet nechtěli.
Takže jsme už skoro týden v Německu. Problém ale nastává se školou.
Syn má 8 let a teď má být v druhé třídě. Píší emaily do různých škol tady poblíž ale buď mi neodepisují nebo mi napíšou, že musím jít Kommunales Integrationszentrum. Dneska jsem tam tedy šla a paní mi řekla, že musím hledat sama školu.
Můžete mi tedy někdo poradit, jak tady synovi najít školu. A aby nastoupil do školy v co nejbližší době?
Děkuji moc všem za případné rady
@michalab a jak umí syn německy? to asi bude při výběru školy hrát taky roli
tady by bylo fajn na přechodnou dobu třeba i domácí vzdělávání, než se v cizině rozkouká a najdete práci a školu, jenže zrovna Německo ho nemá
@hanka_12345 s tím doháněním je pak otázka, že ve všech zemích nejsou stejné osnovy, takže můžeme mít jiné nové předměty a chaos, klukovi moc nezávidím, bude to mít hodně těžké ... pokud bych byla v takového situaci, zvážila bych dočasný návrat do ČR a odsud vše vyřešila a pak se vrátila
Zkuste na FB skupinu Češi a Slováci v Německu.
V DE je Schulsprenger podle místa bydliště, takže bych se obrátila na příslušnou školu, případně na Schulamt v daném městě. Jakmile má dítě bydliště v DE, nastává mu Schulpflicht a na to jsou Němci celkem přísní, neexistuje homeschooling nebo že by dítě zůstalo "jen" tak doma, takže se trošku divím, že se nenajde místo. Dcera má teď ve třídě holčičku, která zatím mluví jen anglicky, děti z Ukrajiny předloni taky německy neuměly a vše dohnaly, takže jazykovou bariérou by to taky nemělo být - i když to může mít každá škola jinak, u nás ve městě je cizinců dost, takže jsou na to zvyklí. Pokud je němčina opravdu špatná, mají takové děti nárok na Förderunterricht a mají extra hodiny němčiny.
@moudivlacek no tak ja jsem treba chodila na ucnak, ktery mel pobocku v jinem meste ale tam byl ten samy obor ale s maturitou...Prestoupila k nam holka v puli rocniku z toho maturitniho a porad ji z neceho zkouseli a davali ji haldy latky ze se to ma doucit a ze ji budou zkouset
@hanka_12345 ale to bylo vše v ČR, ne? tam alespoň odpadla ta jazyková bariera. Tady jde o to, pokud cestují z cizí země do jiné cizí země, že ty požadavky nejen škol, ale i států jsou jiné, já bych z toho měla hlavu v pejru, natož druhák, a ještě v Německu, kde neexistuje jak u nás, že se dítě omluví a jede s rodiči mimo prázdniny na hory, k moři
Volala bych . Ale neverim ze ti na urade reknou ze nas hledat sama ...
Pokud jste tam nahlaseni je v jejich zajmu poslat dite do skoly..takze urad -> spravne kontakty a nenechat se odbyt !
Co jsem se kdysi informovala, tak pokud bychom se my teď rozhodli vrátit se zpět do Čech, tak dcera, i když chodí v Německu do třetí třídy, tak by ji v Čechách dali do druhé. Ale u nás není jazyková bariéra, protože doma normálně mluvíme česky, a jezdíme na zkoušky z češtiny, takže by se myslím dalo vyjednat, aby šla za vrstevníky. V Německu to dítě dají do třídy podle věku, ať německy umí nebo ne, a případně ho nechají opakovat ročník. Jenže tady to není taková hrůza "propadnout" jako v Čechách, vůbec se to nebere jako nějaká ostuda. Dostala jsem ale ve školce echo, že se to bude od školního roku 2025 měnit, protože už je tu tolik cizinců, že to není dlouhodobě udržitelné, takže se snad plánuje nějaký jazykový test pro děti cizinců... ale kdoví kdy to opravdu zavedou a jak to přesně bude.
@michalab a nema se tohle resit a vyresit tak aby jeden den chodil v Holandsku a druhy nastoupil v Nemecku? Prijde mi to zvlstni ze skoncil skolu,odjelo se a on nema kam nastoupit.
Ten se zblazni nez to dozene a jeste k tomu.v jine reci