Ošetřovatelka v Německu. Jaké jsou vaše zkušenosti?

maarp
5. srp 2024

Ahoj,chci se zeptat,jestli nekdo nema zkusenost s praci osetrovatelky v cesku/v nemecku...jestli je to o dost,nebo jen o trochu vic penez(🙃),jestli je potreba dobre umet jazyk (nejake ty stupne zkousek) nebo postaci bezna uroven cloveka, co kdysi maturoval z nemciny..jestli maji na praci treba vyssi naroky apod...jak je to s dovolenou,nemocenskou...budu rada za vase zkusenosti🌷

nelly_strokova
5. srp 2024

@maarp Nemám já osobní zkušenost, ale v Německu byla švagrová a další známé, zatímco já mám zkušenost ze sociálních služeb z Čech. Co se týká peněz, tak rozdíl to je celkem dost, v Německu je to prostě líp placené. Ale taky tam jsou mnohem vyšší nároky. Lidi se tam nezastaví, nemají ani chvilku si sednout. Na starostí mají hodně lidí sami, ale to kolikrát i tady v Čechách. Jazyk je potřeba trochu umět, ale tady i nás v okolí nepožadují nějaké zkoušky. Prostě rozumět a umět odpovědět. Přece jen i ti lidé si chtějí povídat. Co ale bylo pro švagrovou nejhorší byly přesčasy a služby mimo. Neřeší, ze máš mít volno, prostě chybí člověk, dopoledne zavolají a odpoledne přijď. A když nechceš přijít o práci, tak přijdeš. Nakonec měla třeba jen jeden den v týdnu volno místo tří a podobně. Lidí je nedostatek všude, takže přesčasů měli hodně. Ale co si budeme povídat, to znám i tady z Čech, takže to může být i tady dost podobné, jen tak za jiné peníze.

ina10
6. srp 2024

@maarp ty jsi ošetřovatelka/zdravotní sestra? Jestli umíš jazyk (a rozumíš), tak jeď, ale počítej s velkými výdaji (ubytko), kamarádka tam žije už přes 10let s manželem (Němec), nedělá to, co vystudovala (vystudovala umění a tam dělá úředničinu ve firmě) a bere méně než by brala tady, kdyby dělala v oboru ☹ ale zpátky nechce, bydlení mají nájemní (to jsem se jí minule ptala, protože tady do tebe lijou horem dolem, že Češi musí šetřit nejdéle atd, ale i tam to není růžové - prostě mladí taky na to nemají/nenašetří) možná lepší je, pokud bys bydlela u hranic a dojížděla. Nebo sestra mé kolegyně takto dělala pokojskou v hotelu (v Rakousku) mnoho let, dost našetřila a má i nárok na důchod, ale taky bydleli u hranic s Rakouskem. Dobolená a nemocenská - jrjich země, jejich systém, pokud nrbudeš dělat na černo, jsi v jejich systému a máš na to nárok. Jestli jsi sestra, udělej si zkoušky z NJ a jdi tam, měla bys lepší plat než oška.