Ahojky maminky, vím, ze už jsem sem jednou psala ohledně dcery 2roky a nošení plen.
Za měsíc a kousek ji budou již 3 roky a její tzv. blok ze zachodu či nocniku je stále ne-li horší.
Už nevím co delat.
Je strašně na svůj věk chytrá.
Mluví plynule vše ve větách, umí počítat a spočítat věci do deseti, celou abecedu, čte spztky na autech a další…
Problém je ze chce curat a kadit do pleny.
Má úplně paniku kdyby si měla sednout na nocnik, redukci či cokoliv jiného. Nechce curat do sprchy, do vany vše jsme zkoušela a total řev a panika ale opravdu je to pláč strachu a ne jen nějaký pláč ze něco chce.
Zkoušela jsem aby si vybrala nocniky a vše. Máme jich snad 4. Redukci na wc taky a nic.
Všechny možné pohádky okolo toho nic nefunguje.
Zkouším vždy nabízet jen jestli nechce kalhotky a půjdeme pak zkusit. Dá si kalhotky ale nezkusi si ani sednout noc chce pak hned plinku.
Do školky mi ji nevezmou, jasná věc. Ale trápí mě to , prptoze je fakt chytrá a ví kdy co přijde. Řekne ze jde kakat, ze curala do plenky atd.
No nevím co delat. Zkouším nabízet. Nedávám násilím, nezlobim se na ni za to, ale jsem zoufalá co delat.
Děkuji všem za odpověď.
PsCholog dětský bere ale až za dlouho a tak nevím zda zkouset.
@strasidelko přesně. Taky bych to sebrala a vysvětlila, že tak velké holčičky už chodí na nočník /záchod. U nás pomohlo když chtěla chodit do školky a řekla jsem, že pokud chce chodit, musí být bez plen. Napřed budete hodně prát, možná budou i scény, řev... Ale určitě se to povede 🍀
Já ho beru tak, ze když něco hodně chci, tak musím nabídnout něco na oplátku. Takže bude slíbit nějakou malou odměnu (my dávali za každý povedený pokus na nočník malou sladkost) nebo vyloženě nějaký dárek, po kterém by toužila. Nebo jestli je vyloženě fixovana na pleny, tak co ji jakože zkusit nějakou malé velikosti a říct, že prostě z nich vyrostla, už je velká a na tak velké děti se už pleny nevyrábí a hotovo, musí se to dělat jinak.
@strasidelko já bych jí ty pleny už natvrdo vzala...co já se natrapila s mýma dvojcecima holkama, než pochopily (ale narodily se předčasně ve 32tt, tak i dle Dr jim bylo třeba dát více času)...asi měsíc před 3. Narozeninami už jsem pleny natvrdo vzala a ejhle holky začly chápat, do cca 14 dní se to obě naučily....obrn se trpělivostí, tím, že hold budeš utírat po domě loužičky, prat počurane oblečení, ale myslím že v těch 3 letech už by to mohla pochopit (obzvlášť když je tak šikovná v jiných oblastech). Držím palce, to půjde 🙂👍
@strasidelko syn měl pleny do 3,5 do té doby chodili do jeslí s mladší, takže to bylo jedno. Ale pak jesle zrušili a měli jsme pouze léto na to je to naučit oba dva. Dceru by tuplem nevzali ve 2,5 s plinou. Ale mluvila, rozumnela.
Jak bylo venku teplo, nechala sem je běhat nahatý po zahradě. Synovi bylo úplně jedno, že má po nohou rozmazaný hovno, byl schopný to i vyšlápnout. Nevím ani jak, ale po pár dnech už mu začalo vadit, že je pocurany nebo pokadeny a vzal na milost nočník. U něj byl pak problém zase přendat z nočníku na redukci, aby ve školce zvládal maly zachudek. Vše se naučil. Jen to chtělo velkou trpělivost, věčně prát a něco umývat a čistit od všeho, sbirat po zahradě 🙈 Do školky po dvou měsících domácího tréninku šli bez problémů bez plinky. Dcera, asi i vzhledem k věku, měla za první školkovni rok asi 3 nehody. Syn žádnou.
Kadili teda vždy až po příchodu domů, mají to doteď 😁 takže se jednalo hlavně o stíhání čůrání a sezení na malém WC.
Každé dítě je jiné, mě se dřív a lépe učila mladší, než ten starší. Teď sice není úplně počasí na běhání po venku s holým zadkem, ale za cenu otáčení praček a kratších procházek bych to takto udělala jak se píše výše. Sebrat, nedat a vydržet. (Opravdu doma nic nemít, svádí to, aby byl klid) držím palce 🤞
@strasidelko ještě dodám že syn měl záchvaty od roku, kdy jen nočník zahlédl. Nikdy jsme ho nenutili jen zkoušeli posazovat. Takže taky nějaký psycho proběhlo v tomto ohledu ikdyz nevíme proč 🤷
Proto je lepší odnaučit pleny dříve,ve 3letech má dítě svůj názor a změnu nechce.Dvouletemu je to jedno,brzy zapomene,že nějaké pleny existují. Teď už máte asi jen dvě možnosti,buď být razantní a pleny úplně zrušit,nebo tomu nechat volný průběh,zkoušet a čekat až k tomu sama dozraje. Já osobně jsem měka,takže bych si asi počkala,děti se mění rychle co není dnes,může být zítra..
Ja osobni zkusenost nemam, ale nekde jsem cetla ze na takhle starsi dite zafungovalo, rict ze az dojdou tak dalsi plinky uz nebudou - proste uz jsi velka holka, uz se na tebe plinky nedelaji, tady mame posledni balik a az dojde, tak uz dalsi nebudou. Pry se dite chodilo divat, prepocitavat kolik plinek zbyva, vzdy si vysvetlili ze to jsou posledni a pak uz nebudou. Az balik dosel tak skutecne vytrvat a plinu uz nedat, pry to k prekvapeni maminky dite akceptovalo a naucilo se bez plin… treba by to u vas taky stalo za zkousku 🤷🏻♀️ Drzim pesti
@mysh_me to jsem asi psala ja 🙂 U nas se to tykalo konkretne kakani - curat chodil syn na nocnik od dvou let, ale kakat chtel do plinky - presne panicka hruza z kakani do zachodu/nocniku. Nechala jsem to byt a po par tydnech jsme se dohodli, ze uz je velky, ze vi, ze se mu chce kakat, vi, ze se kaka na zachode, ne do plinky, takze uz dalsi plinky objednavat nebudeme. No a presne si to i chodil pocitat a kdyz dosla posledni, proste sel a sedl na nocnik a bylo vyreseno 🤷🏼♀️
Takze bych se taky priklanela k “sebrat a nedat” - klidne timhle zpusobem - vysvetlit, v klidu, ze uz je velka, ze az dojdou plinky, dalsi nebudou. Obcas to zopakovat, zaroven nabizet nocnik (ale fakt jen nabidnout), pripomenout, spocitat plinky.
Drzim palce, at to projde v klidu..
Umi dcera vysvetlit, co ji na tom tak vadi? Zkousela ses ptat, proc nechce nocnik?
@mysh_me jojo, my jsme takhle "spotrebovali" plinky na dovolene a pak uz nebyly vubec, ani na spani. Cast mi z dovolene zbyla a syn pak nekde jednu vypadlou pri vybalovani nasel a s veeelikou radosti mi hlasil, ze ma plinku😀 Ale podarilo se mi ji zase schovat a jinak to fungovalo skvele.
@strasidelko já bych jeschovala a jakože nejsou, ve 3 letech je vcelku pozdě a má nejspíš svou hlavu už. Řekněte, že není a hotovo
@rencinka87 boji se ze ji kousne. Jsem z ni na hlavu ona se trese a brečí proste. Nesedne si tam a já nebim zda fakt ji takhle násilím tlačit
@strasidelko tak to bych pak resila s ni, proc si to mysli a co by ona navrhovala, jak to vyresit - je nejaky jiny misto, kde by to zkusila? (Lavor, kybl..), pomohlo by, kdyby mela plinku a u toho zaroven sedela na nocniku/na zachode? (Taky jsme jednu chvili praktikovali.) urcite bych netlacila nasilim, pokud ma fakt takovy panicky stav a pak bych pripadne konzultovala s psychologem. Syn mel taky jako kdyby strach z toho, co z nej vyjde a ze to pada do zachodu a je to hnusny a je to videt (do plinky si nevidel) a taky mu nedelal dobre ten holy zadecek, pripadal si zranitelny. Verim, ze spolecnou diskuzi to zvladnete vyresit a odbourat 🙂
@rencinka87 Díky za podporu. Přítel nechce zatím o psychologovi slyšet, ale mne už to také napadá.
No ona mi řekne ze ji tam něco kousne. Přitom si tam dokáže sednout oblečená. Ale slecena ne. Nikam jinam nechce. Zkoušela jsem venku curat na kytky, doma sprchový kout, vana, lavor no snad vše.
Říkám a kam pujdes teda curat když plinka nebude a ona řekne nikam. Já to radši vydrzim, nechci a bojím se a takhle pořad dokola.
Já čeho se bojis a ona ze mě kousne. Říkám dyt nekouše víš to já tam sedím, tatínek, i ty když jsi oblečená. Dle mě je to její nějaký výmysl. Proste chce do pleny. Jsem zoufalá a přijdu si ze jsem nějak selhala já.
@strasidelko Jestli je rozumově napřed,je to tím horší. Potřebuješ,aby nastoupila do školky, nebo je čas? Dojde k tomu sama dříve nebo později. Vím, o čem píšu, i když syn to měl "jen" s kakáním a dcera s plenou na noc.
@iva_kucerova do školky je čas no je v listopadu narozena a nevezmou mi ji dřív jak skoro zbroj 🤦🏻♀️ Takhe fakt nevím zda dělám chybu někde. Jestli ji teda nechat ty plenky 🤦🏻♀️
Mně se líbí, jak by tady každej tomu dítěti lhal, že už je velký a pleny se na něj nedělaj. Přitom ta holka asi nebude blbá, když umí počítat, zná číslice… Projdou s mámou v krámu kolem plen, ona si tam přečte nějaký čísla a problém je na světě. Nejdřív jsme my dospělí dali dětem pleny z pohodlnosti, defacto násilím, a teď bychom je násilím zase brali? Mám jedinou, jednoduchou otázku… PROČ? To dítě nebude chtít nosit plíny věčně, stejně jako se nebude chtít kojit až do puberty, apod. Až uzraje, odpadne. Podle mě prostě jen není připravená se plen vzdát, proto ten příběh s kousnutím. Nevíš co jí nevykládali třeba prarodiče, stačí blbá poznámka typu „Kde je vystrčíno, tam je dovolíno.“ no a problém je na světě. 🤷🏻♀️ Jestli na to odplenkování nespěcháš, kvůli školce, tak jí dej ještě čas, očividně ho fakt potřebuje. Zkus koupit dětské knížky s tématem nočníků a vyprazdňování, a třeba se to zlepší. Plíny ve 3 letech nejsou ostuda, ne když se o ty plíny dítě vlastně ani neprosilo. P.S. Děti jsou taky lidi. ❤️
@strasidelko no tak pokud si tam sedne oblecena, tak bych se domluvila - pokud potrebujes kakat a curat, tak si sednes na zachod/nocnik v plince. Kdyz se ji zeptas, jak by to slo udelat, aby uz nemusela mit plinky, tak ti rekne co?
@cikitkapb to je moc krasne napsaný. A mas naprostou pravdu.
Ona mi prave řekla na ro ze už je nemáme tak řekla maminko tak vezmem penízky a koupíme je. Když řeknu ze nemáme a ona hned ze kupujeme jidlo a ze si ten rohlík nedá a koupi plenu. Je chytrá až mě to pak dojme ze já ji klamu nějakým vymyslenim ze je někdo vzal. Nechám ji čas. Díky za krásný komentář. Pohladil mne u srdce 🙏❤️
@strasidelko osobně bych ty pleny sebrala a odnesla, aby doma žádná nezbyla a vysvětlila jí, že žádné už nemáte, protože je velká holka a může chodit na nočník.
Opravdu to chce ale doma nic nemít, když nepůjde den na záchod tak se jí nic nestane... ( nejspíš to stejně ani nevydrží).
Když se počurá nebo vykadí někde mimo, tak bych to že začátku taky vůbec neřešila a zkusila rozmístit nočníky všude možně, aby viděla, že má spousty možností 🤷♀️
Taky jsme měli problém, trvalo to zhruba 2-3 měsíce. A pak se vše urovnalo.