Ahoj holky, asi se potrebuju hlavne sverit. Mam hrozne pocity.. maly ma 6 mesicu. Je to s nim cim dal horsi.. a vsude ctu, ze v tomhle ,,veku” mimina uz skoro vubec nebreci. Maly nevydrzi na jednom miste vic jak 5 minut. Vsichni mi rikaji jak bude hyperaktivni a ja zacinam fakt trnout hruzou. Mam co delat abxch ho uhlidala od toho, aby si neublizil. Zacina se vsude stavet. Kdyz jde k eletrine a reknu mu NE takovym hrubsim hlasem tak se rozbreci. Nevim cim to je? Jestli me vnima nebo proste ma ze me strach ja nevim.. v noci se budi treba 20x cucne vody ja si lehnu a proces se opakuje… trva to uz dlouho a vlastne od jeho narozeni nebyl den, kdy bych si rekla, ze to bylo v pohode.. z tech noci zacinam byt hrozne unavena. Byli jsme s pritelem na vikend pryc aby jsme si odpocinuli .. mamka ho hlidala. Je na ni zvykly uz od porodnice a ma tam sve zazemi (postylka, kolotoc, hracky, ohradka) a ja si rikala, ze si konecne odpocinu a trochu se vyspim. No .. jenze co jsme si ho odvezli domu mam pocity, ze uz to vubec nezvladnu. Uhlidat ho.. furt ho chovat atd atd. Kdyz uspavam musim cloumat s postylkou ze strany na stranu a uz mam i zanet slach z toho jak ho furt nosim. Plakat ho necham 3 minuty a zacnu byt nervozni a panikarit a pak ho vezmu dyl to proste nedam .. nemam na to srdce. Snazim se byt v klidu.. ale on tu nervozitu a strach ze me musi citit😞 Vcera jsem si rekla, ze jsem si dite delat nemela.. a ted se za sebe stydim. Je mi hrozne a jsem vycerpana.. co si o tom myslite?😭
Ahoj, jsi proste vyčerpána a asi bych začala být tebou víc myslet na sebe. Pořad ho nenos. Nech ho ať si pobreci. Do zásuvek dejte zaslepky a nebudeš na nej muset tolik křičet. Budeš ho moct jen v klidu upozorňovat, ale ne se strachem “hystericky” volat NE. Naše malá když se v noci budi tak ji dam dudlík a spi se dal. Maximálně dostane napít vody nebo čaje. Večer ji kaši takže přes noc hlad nemá. Spi sama v postýlce, ale v jedné místnosti s námi. Možná s nim chod hodně ven ať se “vyblbne” venku na vzduchu. Jestli mas zahradu tak na zahradu a jestli ne tak sbal pod kočár deku a jdi do parku. Potkas tam i jiné matky a nebudeš mít pocit, ze ti doma všude leze. Uklidni se a tolik to nehrot. Moji malé teď rostou 4 zuby a už je nekolikaty den v horeckch a nespi. Jde jen o to abys ho navykla, že ho nemůžeš pořad jen nosít a věnovat mu 100% svého času a bude lip 👍.
Prvně je třeba říct, že některé děti jsou náročnější. To neznamená vůbec nic o tom, jaký bude jejich další vývoj. Nase malá byla nespavec a teď spí krásně celou noc. (Pravda že už má školkový věk 😃) Co nám v noci pomohlo nejvíc, bylo, když začala spát u nás v posteli. A to jsem to neplánovala, ale bylo to ke spokojenosti všech. Teď už spí ve své posteli a v pohodě.
Pláč při ostřejším ne máme někdy do teď 😃 děti ho zkrátka nemají rády a teprve se učí, co s tím, když se jim něco nelíbí. Mnoho z nich reaguje pláčem nebo vztekem. Musí si samy vyzkoušet, co se dá s nepohodou dělat.
Pokud chceš hodně nosit, tak doporučuji nosítko nebo šátek. U první ti bylo něco, co mi zachránilo nervy. Ale hlavně u nejmenší, protože se jí prostě v postýlce nelíbilo a pořád by plakala. Opět, pak z toho vyrostla. Ale nosítko jsme měli rostoucí a při nemocech/růstu zoubků jsme ho důkladně využili.
A pokud doma nevíš, jak uhlídat, teď je super počasí být hodně venku. Je tam spousta zajímavých podnětů, hodně dětí je tam rádo i v kočárku nebo na zemi, kde mohou objevovat - nemusíš pak tolik nosit. 😉
@sirinfirst spali jsme s nim, ale od te doby co zacal lozit a stavet se mame strach. ☹️Dela to snad i ze spani v noci zacne se stavet na postylku. Takze se bojim ho mit u sebe.. ale vzdycky vecer kdyu uspavam dostava mlicko u nas v posteli. Parkrat se stalo, ze u toho usnul a pockala jsem a az zabral tvrde tak jsem ho prenesla.. ale to se stalo fakt snad 2x🙈
Dítě reaguje na hlas ne na obsah toho, co říkáš. Když na něj hystericky zakřičíš, bude brečet. Jak je tu napsáno, být co nejvíc venku. Nechat lézt po trávě. Může se hrabat v písku. Každopádně to zkrátí čas,kdy jste doma. Myslím, že i 5 min na jednom místě je super, to nemám 😁 Je dobré zabezpečit domácnost, aby byla pro dítě bezpečná. Zaslepit zásuvky dát z dosahu nebezpečné věci a pod. Potom si může dělat co chce...
Vstávat tolikrát za noc musí být opravdu náročné. Nemá v noci hlad? Nepotřebuje mléko? Píšeš, že dáváš jen vodu. Co třeba přidat alespoň jedno mléko. Asi je na UM, že? Mohl by tě jednu noc v týdnu vystřídat tatínek? Ty by si načerpala síly na další noci.
@luckawm no maly taky prave ji vecer pred spanim kasi, to je cca v 8 a vypije nejvicc za den.. a kdyz uz jsem zoufala, ze nechce kolem 12 usnout, tak mu dam mleko a vypije 100 a usne.. tak nevim jestli spurt 🙈maly nechce ani dudlik😄plive mi ho uz od malinka. No snazim se.. ale je to nekdy fakt tezke… protoze kdyz uz ho necham at se rozbreci tak ten brekot pak stoji za to a na to uz nemam silu😄
@areh ano, mame zahradu, takze travime cas hodne venku, na dece, v bazenku.. ale zase 5 minut 😄jee to jsem rada, ze v tom nejsem sama 😄ale vymyslet cinnosti co 5 minut aby se zabavil je docela mazec 😄slepiicky, stromecky a furt dokola 😄 ano v noci prave dam i UM . Ale je divne, ze vecer vypije pred spanim i 250 kaše a pak ve 12 mi vypije i 100ml mleka 🙈 tak mozna spurt.. jenze tohle je fakt uz tak mesic 😄proto mozna zacinam byt lehce zoufala 🙉
@areh jinak ja jakoby na nej ani nezakricim, jen reknu to NE hodne durazne, ale to bude asi ono
S tou postýlku jsme to měli stejně. Ja jsem si ho pak davala do kočáru lip se s nim vozí a manipuluje. A kdyz pak usnul přehodila jsem ho opatrně do postýlky.
@martt nooo, my meli kos .. na uspavani i pres den, to bylo super.. jenze.. pk se maly zacal v tom kosi stavet a zacina mu byt maly 🤣😭tk se snazim ho naucit na uspavani nejak jinak, ale zatim se nedari🙉
Mě malá do 14 měsíců spala cca 30-60min v kuse, dyl ne, poprvé byla u svagrove, kdy ji bylo 13 měsíců, nespi celou noc ani v 17 měsících. Myslím, že půlroční je ještě opravdu malinké. Já to měla s malou taky dost náročné a hlídání žádné, nezbývá než vydržet no..
Já teda nevím,asi tě nepotěším, ale děti brečí pořád, i v roce, i ve dvou, pak se začnou vztekat, nikdy není klid, pořád se musí hlídat, včera si 4letá neteř chtěla nacpat kuličku do nosu. 😀 Je potřeba to vzít tak jak to je. Prostě bych se soustředila na to, jak si pomoct, pokud se budí 20 x v noci, nemá hlad ?? Taky zuby moje děti nejvíc budily v noci. Je ještě malinký, v tomhle věku se děti kojily pořád. Přes den, pokud nelezly a nehrály si, tak jsem je nosila v šátku a všechno s nima dělala, případně v kočárku na procházky a co nejvíc venku, nechat lézt. Dům zabezpečit, aby je člověk pořád nemusel tak hlídat a buzerovat, tvořit pro děti připravené prostředí a je to fajn jak rostou. Jinak přes den jsem doma uspávala v šátku a venku v kočárku pokud neprotestovaly, případně uspala v šátku a dala dospat do kočárku, ony se ty potřeby dětí nestále mění.
Ještě mě napadá, že když v 6 m leze a dokonce se staví, je to brutálně brzo, nemělo by se to podporovat, což se lehce řekne, já vím. Ale moje pointa je, že motorický vývoj předbíhá psychický, a on pt nedává, pak je neklidný, nespí atd. To se určitě srovná, až mu dozraje ta hlavička 🙂. Takže bych se nenechávala strašit nějakými laickými diagnózami.. Moje děti měly zase napřed hlavu, takže vztek, že něco chtějí dělat a nejde jim to, taky paráda 😀
@sirinfirst to je dobra teorie 🤔 tohle me nenapadlo a je to docela dost mozne. Davalo by to smysl.. tak snad uz mu dozraje i ta hlava 😁
zacpavat dite na noc kasi neni dobry napad
souhlasím se @sirinfirst už se staví, ale v mozeček je ještě IQ tykve (v dobrém řečeno). Je to ještě opravdu miminko. A jaké kaše mu dáváte? Moc se v takovém věku ještě nedoporučují. Nabídnout v noci mléko ještě určitě.
@sirinfirst
hlavne pokud je dite hodne motoricky napred tak to muze z neurologickeho hlediska taky ukazovat na nejaky problem
Ha, muj malej byl jako miminko zlatej, od porodnice spal sam v pokojicku, od dvou mesicu spal celou noc, na krmeni jsem ho musela budit. Za to tedka.... Bude mit pet, vecne ho mam v posteli, protoze se jinak nevyspi, on se prece o me boji, tak me musi hlidat 🤣 takze pro zmenu se nevyspim ja, nebot me celou noc mlati. Kam se hnu, tam je hned taky, takze ani na zachod jit sama nemuzu. Hracky roztahuje o celym byte, ale v pokojicku si hrat nebude. Zajimavy je, ze kdyz jsme nekde na vylete, a jsou tam hlavne mlady holky, tak si vsechno vyridi sam, to ho mamka nezajima, a beda jak mu dam pusu, tak se hned musi cistit 🤣 ale jak zavreme dvere od bytu, tak je to zas zavislacek. Ale teda nenici me to, ikdyz cely noci nespim. V prosinci cekam druhy, takze pocitam, ze ze sve postele nebudu mit uz vubec nic 🤣
@zelenaesmolda ve ctvrtek jdeme na ockovani, tak to s ní urcite proberu..
@zelenaesmolda davam mu nemlecnou, vzdycky je. Trosku pridam do mleka aby ho mel hustsi. Nedelam primo hustou kaši
Netuším, jaké jsou intervaly krmení u UM, ale jestli se budí co chvíli, nečekala bych do půlnoci. U půlročního dítěte je normální, aby jedlo i v noci. I když už se staví, co se může stát, když bude spát s vámi v posteli? Když bude uprostřed, nemá kudy spadnout. Samostatné spaní v posteli je hezká věc, ale v tomhle povazuju za hlavní MOJE spaní a vstávat 20x k postýlce bych vůbec nedala.
Jinak vím z okolí o podobne urychlenych dětech, takže si nemyslím, že by to značilo nejaky problém🙂 Ale samozřejmě nějaké zásuvky nepochopí ještě dlouho, je to normální, že breci, když na něj houknes, tady pomůže jenom zabezpečit byt, co to půjde.
.... když už kaši tak určitě mléčnou.... např. hIpp prodává
mlécně´kaše na dobrou noc... jsou bezlepkové..
@rosalline mel primo od Nutrilonu mlečnou a ta mu teda nejela vubec. 😄a proc jedine mlecnou? Ale urcite zkusim jeste jinou
Za mě má mléko nenahraditelnou roli a toto kojenecké je vyrobené tak, aby napodobovalo mateřské a navíc je obohacené o železo, kyselinu DHA, tuk ....zasytí ho více než nemlécná.. v 6 ti měsících se často ještě dává jako večeře právě jenom mléko... když už jste začala s kašemi, tak bych se k mléku nevracela, takže proto ta kaše mléčná ...nemléčnou bych nechala na dopolední svačinku...
@rosalline vždyť autorka tu nemléčnou rozdělává v UM, takže je to totéž jako mléčná, tam je taky UM
Nema hlad?? Můj bude mít 10 měsíců a večer po 19 hod vypije cca 250-300 ml, a pak má mléko v noci 00-01 hod 200 ml a 05-06 hod cca 150-180 ml 🙂 a to má něco mezi 8-9 kg takže normální váha. Když ho nic netrápí tak se vzbudí jen dva krát na toto mlíčko..jinak teď zoubky a co já vim ještě ho trápí tak se budí víc a hladím, podávám dudel, ponosim..no je to náročný...starší má 5 let a taky snad do 1,5 r pil v noci dva krát mléko..Dr říkala že už mu to nemám dávat, že to je jen zvyk ale pak si o to přestal žádat sám..a od dvou let spal celou noc. Vydržet..a Joo u mě je vždy ten první rok s miminkem takovej očistec 😥 ale fakt to nic neznamená, náročné miminko byl i první a od roka úplně úžasné dítě, klasický vzdor, žádné extrémy.. šikovnej, hodnej Kluk..tak snad bude i ten druhej 🙂
A ty se drž 🙂 jinak víkend bez dítěte já nezažila nikdy 🤭
No do háje, to jsem si myslela, že takový dítě mám jen já. Teď máme 6 měsíců a jak píšete že 5min není sám, tak ten můj 10min sám a kňourani a když ho ne vezmu, tak rev... Vydrží 10min na břiše a pak už ne, pak 10min pod kolotočem a 10min v lehátku.. Jelikož nesedí a neplazi se, tak co s ním dal, že? Zbývá jedině nosit, aby Nerval a také jsem si myslela, že půlroční mimi už neplacou... To moje pláče přes den několikrát a někdy mi přijde že jen tak.... Navíc v noci co dvě hodiny vzhůru a kňourani, každé 3h v noci má pak mliko.... Ráno jsem jak zombie, vypiju 4kafe a vymyslím, co s ním budu celý den dělat, co? Už od 4.mesice je to stejne... Nic moc navíc nezačal dělat.... Pase koníky, vzprimuje se na rukách a sem tam se prekuli na bok.a na bříško .. Toť vše... Přes den naspi 2h celkem a to jen v kočárku... Přijde mi, že jsem na tom z mého okolí nejhůř, kámošky mají zlaté děti, spí celou noc... Atd.... Takze tiše závidím a snažím se přežít, a zatím si to fakt ale neužívám....
Je mi to líto. Mně hodně pomohl šátek, malá první tři měsíce řvala, to nebyl pláč, naštěstí tedy dobře spala v noci. Tak abych si aspoň ohřála oběd. Pak se to zlepšilo. Syn s věkem byl taky lepší, jako miminko náročnější, ale nedonošený, tam vidím chybu, že jsem ten šátek neměla. Ta nervozita jde pak z nás a je to začarovaný kruh. Napadlo mě, co zkusit kraniosakrální terapii nebo i pro tebe Bachovy esence? Moc držím palce!
Neřešila bych, v jakém věku miminka brečí nebo ne, 6 mesíční miminko je prostě maličké miminko, brečí, protože jinak si říct neumí. Moje ani jedno dítě v tomto věku neumělo být samo, hodně jsem nosila v šátku, pak nosítku, chovala, kojila. Dnes jsou oba úplně samostatní, mladší dokonce už řekněme od dvou let si nejraději hraje sám, klidně o něm několik hodin nevím.
K nočnímu spaní - říkáš, že dáváš vodu, takže asi nekojíš, s tím tedy nemám zkušenost, nemůže mít hlad?, já jsem kojila, ale byla období, kdy mi v podstatě skoro celou noc spali u prsu, pak zase lepší.. Co místo houpání postýlkou si ho vzít k sobě nebo uspávat v nosítku nebo třeba v hacce, pokud má rád houpání.. Já nemít děti u sebe v posteli, byla by ze mě zombie, takhle jsem se jen otočila, pohladila nebo vytáhla prso.. kdybych musela vstát, a tím se úplně vzbudit, odrovnalo by mě to.