Závislost na matce - ukončení kojení

m1cha1
19. led 2022

Ahoj, většinou sem přispívají maminky, ale i tatínkové si občas neví rady( i s maminkami :D). Máme doma neshody ohledně kojení - já jsem pro odstavení, manželce se o tom už nemůžu zmínit, protože to vede ke konfliktu. Uvedení do situace - máme 4 děti rychle po sobě (5r,2,5r, a dvojčata 1,1r) a z mého pohledu to kojení s sebou již nese víc nevýhod. Hlavní nevýhodou potřeba kojení v noci a celkové vyčerpání a podráždění manželky, která jako by neviděla že už ji to tak zmáhá, že to je na škodu jí i dětem. Chce jim dávat to nejlepší mléko a lásku, ale dokáže to člověk, který už víc jak rok nespí ani hodinu v kuse a celkem tak do 4-5 hodin v celku? Péče o všechny je už tak dost náročná a do toho nevyspání. Přes den kojí cca 4x a v noci od cca 1h -2h již vyžadují mamku a kojení. Dvojčátka už mají stoličky, jí příkrmy ale UM nechtějí. Kamarádky supermatky však kojily i do 3r (ano ale neměly dvojčata a další dvě děti!). Snažím se pomáhat jak to jde a rozložit nevyspalost, ale pořád mám pocit, že už si zasloužíme mít možnost se vyspat a kojení vidím jako překážku. Přijde mi, že lékařka a lidé okolo se diví, že ještě kojí. (nejstarší byl kojený do 3r a 2,5 letá jen do 1,5r, protože se narodily dvojčátka).

jjasmina
19. led 2022

@m1cha1 já odstavovala ve 14mes, to byla malá na plné dávce jídel, Um nechtěla, tak i záleží, jak vám malička jí a jestli do ní v roce dostanete mléčné vyrobky, já jsem první odstavila v noci a jedno kojení po obědě mě už tolik ne trápilo, zůstalo až do 1,5r.A dobrá zpráva je, že ano konečně spí v noci. Ale tohle je primárně na ženě, já to měla jako vy, kolikrát malá nespala ani hodinu v kuse. Ale i ten odstav je strašný boj

atomix
19. led 2022

@m1cha1 Ono ale není jisté, že až děti odstaví, tak začnou celou noc (nebo i jen víc hodin v kuse) spát. Děti mají přirozenou potřebu kontaktu, mozek zažívá prudký vývoj, zpracovává zážitky a i to jsou důvody buzení, není to jen o hladu. Spánkový deficit je strašná věc - naše dcera se jednu dobu budila po 40 minutách, já jsem nespala skoro vůbec, než jsem usnula, už zase byla vzhůru. Je jí šest let a ještě teď nespí celou noc. Přeji pevné nervy a přežijte.

nazka
19. led 2022

@m1cha1 mně se líbí, že to řešíte z pohledu manžela,ze nad tím přemýšlíte. Já řešila skoro to samé, mám teda jen dvě děti, ale mladší vzhůru co hodinu, kojení jsem zvládla ukončit až ve 2 letech. Dětská lékařka mi doporučila radepur baby pro lepší spanek dítěte. Je to přírodní (meduňka, heřmánek, majoránka) a opravdu mi začala dcerka spát lépe. Nechcete zkusit nejprve to? Může se to dávat od půl roka dítěte.

pipi_puncocha
19. led 2022

Já odepíšu zase z pohledu ženy - můj manžel na to měl stejný názor jako vy a já jsem to na racionální úrovni naprosto chápala a souhlasila jsem, nicméně vnitřně jsem ještě necítila, že jsem na ukončení ani já, ani dítě připravena. A musím říct, že mě tím manžel někdy dost štval.😀 K tomu si podle mě musí žena dojít sama, jakmile jsem se rozhodla já, bylo ukončení hladké a příjemné pro celou rodinu, ale jsem přesvědčená, že kdybych to dělala dříve, jak okolí "chtělo," tak by to bylo minimálně pro mě výrazně horší.

malenka3
19. led 2022

Buďte manželce maximální podporou v těch ostatních věcech, ale nechte na ní. Odstavovala jsem druhorozenou teď ve dvou letech. Vánoce jsem kojila co hodinu, už několik let jsem nespala osm hodin v kuse A poslední dva roky jsem spala maximálně dvě hodiny najednou. Odstavit jsem se odhodlávala skoro rok. Jenže je to hodně těžké, aby se to povedlo, musí s tím být žena plně smířená a naprosto odhodlaná. K tomu jí vaše přemlouvání rozhodně nepomůže. Až sama bude vědět, že už to fyzicky nezvládne, odhodlání přijde samo. Zkus jí ulehčit v jiných oblastech, aby to zvládla co nejlíp. Ať už je to pomoc doma, paní na hlídání, paní na úklid doma, dovoz nákupu domů, ber děti na procházku ven, aby si mohla přes den odpočinout, těch možností máš hodně.
A jinak po odstavu dítě sice nevstává co hodinu, ale protože spí s námi, o klidném spaní se mluvit zatím taky nedá. Lepší to je, ale ideál ne

m1cha1
autor
19. led 2022

@nazka Děkuji za tip (radepur). Myslím ,že se tím nedá nic zkazit a zkusíme to...asi i pro mě a manželku. A je to na přírodní bázi.. Dřív jsme dělali synovi meduňkový čaj..to byl ještě čas ho sbírat a sušit.

ee.liska
19. led 2022

Souhlasím s
@malenka3
@pipi_puncocha
Nacházím se přesně v té fázi, kdy rušíme noční kojení 🙂

nazka
19. led 2022

@m1cha1 dejte pak vědět, jestli pomohlo i vam. Držím palce 🙂

nazka
19. led 2022

@pipi_puncocha naprosto souhlasím. Já zkoušela odstavit v létě v 1,5rocena popud okolí a vyšlo to až teď, až jsem byla připravena

konidana
19. led 2022

@m1cha1 u nás to bylo stejné jako u vás. Akorát tedy jen s prvním dítětem. Chtěla jsem kojit co nejdéle, a kojila jsem na přání. Což ještě v roce dítěte znamenalo cca 2x až 3x za noc a přes den třeba i po 2h. Byla jsem vyčerpaná a nevyspalá. V roce jsem odstavila na noc, doufala jsem , že se tak aspoň vyspím, což se nestalo. A kojení přes den bylo pak ještě o to častější... Měsíc dva jsme se doma o tom bavili i dost hádali. Manžel chtěl, ať už odstavím úplně, já nechtěla. Nakonec mne přesvědčil (prostě jsem už nevydržela jeho nátlak) a odstavila v 15.m ze dne na den komplet. Nejtěžší bylo to rozhodnutí. Obrečela jsem to hodně. Za dva dny už všecko ok. Za další měsíc se všechno srovnalo, dítě začalo normálně jíst, bylo samostatnější, já odpočatá, nevystresovaná neustálou potřebou být k dispozici s kojením... Zpětně jsem už po tom měsíci vyhodnotila, že nám to všem doma prospělo. Druhé dítě jsem odstavila v podobném věku (po 1. roce) také ze dne na den, kvůli své nemoci, která byla způsobena částečně určitě i mým vyčerpáním na mateřské.

lenulacek
19. led 2022

@m1cha1 první jsem odstavila v roce a od te doby spí už 12 let vkuse 👻😃 druhá se odstavila sama po roce a spinka taky vkuse 🤗

konidana
19. led 2022

@m1cha1 přetlumoč jí mojí zkušenost a zkus jí přesvědčit. Ona ze své pozice matky nevidí tu svou podrážděnost a únavu, jaký má velký negativní vliv na zbytek rodiny. S tolika dětma doma musí být fakt už dost hotová... nejlepší maminka je maminka v pohodě 🙂

areh
19. led 2022

@m1cha1 já jsem třeba staršího syna přestala kojit nejdříve v noci (asi v 16m), poté spal celou noc než asi po týdnu přišla nemoc a on se začal budit 3x za noc. Ale k nočnímu kojení jsem se už nevrátila. Kojila jsem pak vždycky před spaním do dvou let.
U druhého se na to taky chystám, jen čekám, až bude klidnější období (rostou mu zuby).

mandala
19. led 2022

Teda smekám před tvoji ženou, tohle bych nedala ani náhodou. Souhlasím s tím, že odstavení by vám pomohlo, myslím, že není nutné kojit do aleluja za cenu psychického i fyzického vyčerpání. Jenže tohle si musí bohužel rozhodnout manželka, pokud to má v hlavě nastavené jinak, asi ji žádný argument nepřesvědčí, můžu popřát jenom hodně štěstí, ať se toto období už brzy překlene...

darkwitch
19. led 2022

Já první odstavila v roce, na spanek to nemělo nejmenší vliv, na mlíko se budila pořád stejně, akorát místo abych ji dala prso a spala dál, jsem chystala um. Tak je třeba počítat, že odstavení nemusí se spánkem vůbec pomoc.

m1cha1
autor
19. led 2022

Děkuji vám za odpovědi. Chtěl bych jen napsat, že na manželku nenaléhám a snažím se, aby k tomu došla sama. Jen nevím jestli její rozpoložení a dlouhodobý nevyspání nezpůsobuje, že už neumí být objektivní. Už nemá z ničeho radost, je podrážděná a nechce mezi lidi a občas má sklony k sebepoškozování, což mi značí že už to začíná být až moc. Jen pro představu máme vždy tak 30 minut než se vždy někdo probudí mezi 22h a 6h - člověka věčně bolí hlava.

m1cha1
autor
19. led 2022

@darkwitch s tím počítám, ale i tahle změna by umožnila, že bych ji zastoupil a mohla se déle vyspat.

m1cha1
autor
19. led 2022

@atomix Náš pětiletý už spí pěkně...ale pamatuji si jak jsme se upínali k prvnímu roku, že bude spát, pak k druhému...nakonec to byl třetí zlomový rok. Ten kontakt jim dám i já, jen né to mléko. Je jedno jestli jsem nevyspalý já nebo ona, oba musíme druhý den fungovat. Když to víc rozložíme, tak třeba jako celek budeme fungovat lépe.

jjasmina
19. led 2022

@darkwitch já nedávala ani um a z buzení po hodině se vzbudila max 3x a teď už málokdy, ale souhlas někdy to pomoct nemusí