Zadržuje kakání. Máte, prosím, nějakou radu?

23. lis 2020

Dobrý večer, už jsme s manželem vážně vážně vážně zoufalí. Syn (necelé 4 roky), zadržuje kakání. Osobně jsem z toho na mrtvici, protože tohle řešíme už půl roku, zkusili jsme to po dobrém, motivací, po zlém, výhružkami, dohodami. Ale je pro mě velmi citově vysilující pořád řešit ten smrad z pokaděných trenek, navíc jak je furt peru s plenkama (máme 2 měsíční mimčo) na 60, tak mu za chvíli žádný nezbydou. Už jsem mu i zkoušela, po domluvě s ním, vrátit plenku na to kakání, to nakonec nechtěl, že mu to překáží, Vždycky jde na velkou až třeba po 3 dnech a vypadne z něj něco, co by bolelo tlačit i mě. Navíc nám odmítá říct proč zadržuje. Jednou řekl, že to dělá, protože ho kakání bolí, okej, to jsme zkoušeli řešit Lactulose sirupem, ale i přesto zadržoval, vlastně ani nezkusil jít s nutkáním na nočník nebo záchod, prostě si zalezl a zadržel to. A od tý doby prostě nechce říct proč to dělá. Ve školce taky nekaká, zrovna v pátek jsem se o tom s paní učitelkou bavila. Už přemýšlím i nad psychologem. Nechci do něj lejt olej po litrech, tak jako to dělala máma mně. 😭 V Nevýchově mi poradili ať se od toho odprostím a nechám jeho problém čistě na něm. Ale mně to prostě nejde, když cítím další pokaděný trenky, vaří se ve mně krev a už nevím. I když jsem ho poprosila, aby mi pomohl to vyřešit, že už nevím jak to udělat, aby kakal, tak se dojde vykakat, ale pak zase zadržuje. Už je to na mašli. Máte prosím někdo nějakou radu? 🙏🙏🙏🙏

hojda
23. lis 2020

Má zkušenost, že to při kakání bolí, tak nechce kakat. Chce to stolici změkčovat (švestkový kompot, třeba každý večer a ráno by mohlo jít lépe, i ta lactulosa se dá použít). Musí zjistit, že to jde i bez bolesti. Jinak do trenek můžete zkusit dát intimku, pokud jen ukakává.

hojda
23. lis 2020

Kamarádka na to dcerce dávala i nějaké homeopatika. Je to docela častý problém u dětí v nějaké období a pak to většinou samo přejde.

mamikry
23. lis 2020

To je tezke, jak maji blok, tezko se s nimi domluvit. Nas maly ze zacatku kadil jen do trenek, nekam se zasil, bylo ticho a to uz jsem vedela. I s bobanem jsem ho vzala na posadila na nocnik, musela jsem ale porad stat za nim a hlidat to, nakonec to vzdal a zacal chodit. Nocnik mel dany v obyvaku, aby byl s nami a nemusel daleko, chvili jsme ten smradek vydrzeli. Treba by pomohlo, kdyby si sam vybral nocnik nebo nejakou knizku, co mu to zprijemni. Mame treba "Vis, co ma v plince mys". Ale jinak mam zkusenost jen se synem sestrenice a ten to do peti praktikoval tak, ze si vyzadal plinku, casem to samo preslo.

autor
23. lis 2020

@hojda Lactulosu už jsme zkoušeli, ale i když už to bylo prakticky tekutý, tak to zkusil zadržet a pak byl samozřejmě posranej. 😔
@mamikry za mnou na záchod leze furt, hlavně když jsem na velký. Knížku o hovínkách máme - sám si ji vybral v knihkupectví, sám si vybral i nočník, na kterej chodí normálně čurat.
Mám podezření, že problém začal ve školce... Když se tam párkrát pokakal (než začal zadržovat), tak mu paní učitelka řekla, že „se to nedělá“, a on si to podle mého blbě spojil, protože když z něj sundavám další prdnutý trenky, a už jsem na něj zlá, tak pláče, omlouvá se, a slibuje, že už nebude kakat, abysme se na něj nezlobili. Tak mu dokola opakujem, že my naopak chceme, aby začal normálně kakat... a tak pořád dokola. Už půl roku. Jestli to budu muset „vydržet“ ještě rok, tak mě mrskne. 🤦🏻‍♀️

mamikry
23. lis 2020

To je mozne, ze ho zablokovala skolka, nas ten tam nepujde na zachod, kdyby mel prasknout, jen doma. Chapu, ze je to o nervy, ale zkuste se na nej nezlobit. Proste vezmete trenyrky, jeho za ruku a posadte do na ten nocnik, i kdyby uz mel hotovo. Spojte mu to s prijemnym zachazenim, at se ten blok dal neposiluje. U nas to zabralo. Je to prcek, schvalne to nedela.

hanaku
23. lis 2020

Ahoj, řešíme úplně to samé s dcerou už rok a půl. Kdyžtak napiš sz😉

levandule_k
24. lis 2020

On to má asi fakt blbej vzorec. Kakaní = dělám něco špatného, rodiče mě nemají rádi.

Asi bych o tématu hovínko a vše kolem něj, mluvila často a velmi neutrálně. Stylem jako když se baví s někým, co jde kupovat do obchodu. Aby synek pochopil, že je to normální, tak bych normálně oznámila, tlačí mě bříško, jdu kadit na wc atd.

Osobně si myslím, že pro tebe jako matku musí být hodně náročné, když máš pořád ruce od hnědého pokladu, ale zkus se za něj na to nezlobit. Stačí pohled, blesková grimasa, která říká, cos to zase vyvedl. Vyvarovala bych se vět, podívej se na Pepíčka, má dva roky a dělá hovínka do nočníku bez problémů, mám já to s tebou trápení, ty jsi zlobivka. Pokud se to řeší v rámci širší rodiny, babičky atd., tak ty lidi taky upozornit, ať si hlídají slovník a neříkají mu tyhle. Ty jsi nešika, podívej se jak trápíš maminku, už jsi velký kluk, měl bys to dávno umět atd.

majdaptak
24. lis 2020

Ahoj, my tohle dořešili s dcerou před rokem (od jejího 3.roku) a trvalo to pul roku. Jen si na to vzpomenu a vše se ve mně obrací, úplně tě chapu,
byla jsem kolikrát zralá skočit z okna! Klidně 15tery přikáklý kalhotky denně, zoufalá dcera i já, bolavý bříško a po x dnech mega bobek, odměny jako motivace, prakticky vše se točilo jen kolem kadění... Načetla jsem první poslední o psychogenní zácpě, dávali jsme lactulosu, duphalac, různý čípky a já nevím co všechno, bylo to fakt hrozný. Objednala jsem ji nakonec na proktologii (1,5 měsíce čekačka), a cca týden před termínem se to nějak samo prolomilo. Samozřejmě jsme přesto šli a doktorka odhalila trhlinku (kterou jsem i přes zkoumání nenasla).
Takže radím jít na tu proktologii a vynasnažit se byt v klidu a netlačit a nezlobit se na něj, nějaký důvod to má. Držím moc palce!

monika3456
24. lis 2020

@hojda super články, děkuju, taky řeším.

luci_ela
24. lis 2020

S dcerkou jsme s kakáním bojovali od jejich 2 let, kdy začala mít problémy se zácpou. Tím že ji to bolelo se začala bát a držela to. Nejdříve jsem dávala švestkový kompot a různé šťávy, více jogurtů, opravdu dodržovali pitný režim. Nakonec s Dr byla nasazená Lactulosa, bez efektu. Změkčilo to stolici jen podů co jí brala. Ale i když byla měkčí, tak malá už měla vsugerováno tu bolest a držela to, dokud se nepokakala 🙁 žádný problém doktorka nezjistila, nakonec nasazeny glycerinové čípky. To jí jen prohnalo, že to nestihla a skončilo to v kalhotkách. Zvládli jsme to až skoro po roce, kdy už dostala trochu ráznější projímadlo, neustále jsem ji hlídala, jak se tváří, chůzi ( na té bylo poznat, že ji to tlačí i když tvrdila že ne) chodila jsem na WC s ní, držela ji za ručičky, říkala ji jaká to bude paráda až ho bude moc spláchnout, nebude ji bolet bříško. Vlastně jsem to prožívala čele s ní. Takže jsme to zvládli, díky projímadlu, které hodně změkčilo, cestami na WC i 15x za den a hlavně podporou, chválením. Tenhle problém není příjemný, hlavně pro ty dětičky, ale chce to vydržet, hlavně motivovat, neříkat, že je ostuda a podobně

majdaptak
25. lis 2020

@luci_ela No úplně jsem si po tvém příspěvku vzpomněla, jak už pak člověk pořád psychopaticky sledoval, jak se dítě tváří, chodí...přesně 🙈 Tu bezmoc, když dítě kadí a ječí u toho a má zimnici a husinu po celým těle a nemůžete mu pomoct, jen ho držet a povzbuzovat...ble.
Ještě jsem si vzpomněla - kdyby to někomu pomohlo - náhodně jsem tehdy v létě zjistila, že se ji dobře kakalo do vody. Ač to zní blbě, ale to už jste pak celá rodina ve stavu, ze vitate jakýkoli zlepšení. Hrála si tehdy nahatá u řeky a najednou ten kakací/zadržovací pohled a brek, tak jsem jí navrhla (nočník daleko), ať to zkusí do vody a pomohla jsem ji držet na bobku a šlo to jak po másle. A pak ještě několikrát. Nicméně problém to nevyřešilo, jen ji to v te studené vodě asi nebolelo.

xxx3d
25. lis 2020

Najděte si toho psychologa, protože se vám povede dojít na začátek toho problému.
Někde to něčím začalo, ve školce pravděpodobně pokračovalo a teď když k tomu přičteš svůj vztek, tak má prostě blokaci.
My jsme na tom tak, že náš skoro 3,5 letej kadí na zem. Močení úplně vpohodě, kadit chodí na zem. Doma. Ve školce nesklidil "ovace" tady z toho modelu, takže to praktikuje doma. Když mu říkám, že má jít na záchod, nebo nočník, řekne mi, že je malej. Že až bude velkej, jako já nebo táta, tak taky bude chodit na záchod kadit. No... Já si vždycky představím jak je v pubertě, a jde se vykadit na svoje dva fleky v bytě... a říkám si, než násilím a dostat se do bodu, kde jste vy, tak raději tohle a uklidňuji se tím, že to odezní časem samo. Zatím prostě klid, vysvětlovat, trpělivost, protože zadržování je prostě problém. Mozek si zapamatoval blbej vzorec a on se pak může dostat do zdravotních problémů.
Chápu, jak je to vysilující, zvláště, když máš ještě kojence, jenže křikem a zlobou se to nezlepší, a tak proto odborníka. Neodkládej to.