Záchod. Kdo řešil s dítětem?

andyhruskova
19. zář 2024

Ahoj jsem zoufalá, můj syn skoro 4 roky, odmítá kakat na záchodě. Čůrat chodí od 2 let na záchod bez problémů. Kaká ale schovaný pod stolem nebo za dveřmi do kalhot. Když se mi povede ho přenést na záchod tak stolici zadrží.
Zkoušela sem různé odměny ve formě nálepek obrázků, lentilek, nic nefunguje. On moc dobře ví kam se chodí kakat. V září začal chodit do školky ale boužel to dělá i ve školce skoro každý den tam je taška se špinavým oblečením. Řešila sem i to s pediatrem a tam mi řekli, že je to normální, že to přejde.. Ale kdy? Co bude mezi tím Bojím se, že ho vyloučí ze školky.
Řešila jste některá něco podobného?

cilkat
19. zář 2024

A kaka několikrát denně trochu (viz ta skolka), nebo "když už, tak pořádně ". ... To první řešila kamarádka u dcery - měla nějak divně tvarované střevo a prostě nebyla schopná bobek vytlačit, takže odcházel postupně. ... museli vlastně kompletně upravit stravu tak, aby stolice byla co nejmekci a střevase postupně upravila do normálu. I tak to bylo na nekolik let.
Pokud je to ten druhý případ... Vratit nočník jste zkoušeli? Klidně pod ten stůl . Může mu prostě nevyhovovat vysoký záchod. Další možnost je "hrát špinavé hry" (bláto, patlani barev, těsta, slizu atd...)... ono to totiž zní, že se vlastne stydí, že "z nej leze fuj ", tak se s tím radši někde před vsema schová a zakryje to kalhotama...

petulkadodo
19. zář 2024

@andyhruskova Můj syn má 4 a taky nechce kakat na záchodě. Doma chodí na nočník, mimo domov půjde raději ven na trávu kakat na pejska než na záchod. Prý je to proto, že mu na záchodě vadí, že nedosáhne nohama na zem. Ve školce se kakání vyhýbá. Chodí doma ráno a pak večer. Doufám, že ho to časem přejde...

andyhruskova
autor
19. zář 2024

@cilkat do školky chodí jen na dopoledne po obědě jde domu. Ale stává se to 2-3 do týdne. Vždy jednou za to dopoledne. A většinou je to úplná stolice jsou toho “plné trenky”.Ale jsou i dny kdy to jde po troškách několikrát za den ( to se stává hlavně doma). Vrátit nočník jsem zatím nezkusila, ale už mě to ale taky napadlo. Hry jsme nezkoušeli. Ale zkoušeli jsme knihy: víš co má v plínce myš? Víš kam chodí kakat myš? Ale opět bez úspěchu..😞

andyhruskova
autor
19. zář 2024

@petulkadodo On se právě pokaká i v té školce. Přijde mi to jako by mu to bylo jedno, že se pokaká prostě mu to v těch trenkách nevadí..

veronikalam
19. zář 2024

A co mu zkusit za to neco slibit? Nejakou velkou odmenu, nepomohlo by to? Syn se tak naucil na nocnik. Ale nemeli jsme zadny problem.

junomcgaff
19. zář 2024

Četla jsem knihu od jedné psycholožky a ta radí, že na tyhle problémy je vhodná dočasná regrese. Tzn nočník by mohl pomoci.

biciklissie
19. zář 2024

Dcera se toho jakokdyby štítila. Sice na záchod chodila, ale plakala u toho. Vymyslela jsem k tomu takovou básničku, kde jsem vyjmenovávala, kdo všechno kaká. I trochu legrační a fakt to zabralo. A ještě mě napadá, co zkusit fakt jako dárek za odměnu? Prostě zabalený dárek někde na očích a že ho dostane, až se vykaká na záchod. A třeba by to pomohlo prolomit tu psychickou bariéru. Nebo netouží po nějakém kroužku, akci? Že bys mu řekla, že tam můžou jen děti, co chodí kakat na záchod. Nějak to vysvětlit skrz bezpečnost nebo že se může jen bez zavazadel (náhradního oblečení) a tak.

smajlinka
19. zář 2024

Vrátit nočník a příště pokud budete zkoušet WC podložit nohy stoličkou, aby je měl podložené a nelítaly mu ve vzduchu.

palja
19. zář 2024

@andyhruskova dcery se taky bály chodit kadit na záchod.
Ta první - té vadilo, jak to 💩 upadne, tak jak jí to žbluňkne na zadek a taky se bála jak to vypadá. Takže když se vykadila do kalhot, tak jsem to 💩vzala do kapesníku, ukázala jsem jí ho a společně jsme ho šly vyhodit do záchodu a spláchnout. Tak jsme to dělaly asi týden a pak sama od sebe začala na zen záchod chodit. Na záchodě jsou schůdky, které si sama přistaví.
Druhá dcera, tak ta se spíš bála, jak je záchod velký, tak jí dala schůdky a za každé 💩 v záchodě jsem jí slíbila kinder vajíčko 😄😄 napřed si tak poseděla a nic a pak asi za týden slibování se konečně odhodlala a kadí do záchodu, kinder vejce dostala asi 5x a oak na to úplně zapomněla.
Akorát teda musí mít redukci prkénko v záchodě a schůdky.
Nevím, jestli je to správné, ale nám to zabralo.
Jinak ta mladší byla zvyklá chodit na "kakáč" tak jsme museli říkat, že záchod je větší kakáč 😄😄😄.

lis6
20. zář 2024

Starší chodil na nočník skoro až do nedávna(4,5), kdybych vzteky nerozmlátila nočník chodil by fo teď. Ale na nočník byl samostatný a na záchod jsem mu musela štelovat redukci a přidržovat ho. No zjistila jsem že už záchod zvládá samostatně. Ale přijde mi co je špatného na nočníku?

shirilka
24. zář 2024

@andyhruskova Syn taky 4 roky, zadržoval stolici co to jde a pak se schoval za gauč a bylo to v gatich, pořád sliboval že prostě zavolá a nic, ve školce zadržoval... cca dva měsíce zpět jsme to začli řešit s doktorkou, bez něj. Diagnóza psychogenní zácpa, napsala nám forlax. Za ty dva měsíce neskutečný posun, doma už zavolá nebo je aspoň ochotný si sednout na nočník a tam prostě sedět pár minut, říkáme že teď jsou to ty "rychlé hovínka co nebolí", což chápe. Venku teda má stále problém, ale teď je to už spíše tím, že nedokáže rozpoznat včas kdy vyběhnout na záchod, prostě volá/běží pozdě a je to v trenkach. Doktorka nám říkala, že je to na dlouhé lokte, ať počítáme půl roku.