Usínání-Uspávání. Poradíte, prosím?

elis101
30. pro 2020

Chtěla byh poprosit o radu ty z vás, které mají zkušenosti s absolutními nespáči...

Už jsem tady tohle téma probírala z důvodu absolutního zoufalství matky/rodičů, kterým všichni říkali, jak malá miminka spí...tuhle fázi už jsme přežili/zvykli si ale teď je před námi další velká neznámá. Takže ve zkratce:

Malá spí od narození pouze v kočárku, kdyz se s ní jezdí a omylem v náručí, když už je vážně absolutně kantáre...Ve své postýlce byla spochona spát do nevím možná půl roka (měli jsme malou přístavnou postýlku) večer od té doby, co má novou- také u nás v ložnici, stejně jako předchozí je to jako bych ji pokládala na uhlíky. Podotýkám, že spaní přes den už jsme úplně vzdali (ani odložení po usnutí v náručí nefunguje-to že to občas vyšlo bych spocetla na prstech jedné ruky nešikovného truhláře)

Všechno probíhá tak, že ji večer nakojím do spánku a nechám ji obloženou polštáři u nás v posteli, když si jdeme lehnout, předávám ji a to vyjde někdy na půl hodky, někdy na dýl. Pak ji znovu nakojím ale vrácení do postýlky je absolutní katastrofa. Někdy prostě rezignuju a zůstává v posteli s námi, protože po šestém pokusu během hodiny a půl mi docházejí síly i nervy. Někdy to s ní prostě zalomim, protože teď kojím v leže.

Popis je delší omlouvám se, ale snad pomůže, abyste pochopili/poradili. Malé bude v lednu rok. Byla plně kojená, teď kojení a příkrmy

Otázky zní:

1)Nějaký fígl, jak naučit dítě spát i usinat v jeho posteli?
2)Jak se uspavá dítě pokud nekojite? Já fakt netuším. Když mi malá nezabere u kojeni poprvé nefungují pohádky/hlazení/broukání/kolotoče/melodie... musím ji za chvíli zas prostě dát prso a pak to většinou klapne. Co budu dělat, až přestanu kojit? Z toho mám hrůzu...ona prostě jede a nezastaví ji nic.

Děkuji 😅🤦
Malá nikdy neusnula nijak jinak než u to prostě neumí

jjasmina
30. pro 2020

@elis101 tak to je jak přes kopirak , u nás stejně, jen prso a nic jiného, bylo jí 10 měsíců.Usíná jen u prsa, buď ji necham spát u nás v posteli, někdy v noci přenesu do postýlky.Já se rozhodla to momentálně neřešit a doufám, že si to po roce sedne.Jinak prej pomůže na sílu asi odstranit posléze kojení, ale na to se budu cítit min až v létě, nějak kolem když jí bude 1,5roku.Kámoška to měla tak, že uspaval pak tatínek a malej věděl, že prso nebude.No taky mám z toho hrůzu, malá kojení a prso zboznuje přímo.Dudel nemáme od narození

marelle
30. pro 2020

@elis101 já mám roční dcerku a máme to stejně. Já to ale neřeším, spí s námi v posteli a nikam ji nepřendavám. Je to i pohodlné, když se kojí v noci často. První dcera to měla stejně. Ve 20 měs jsme se domluvily, že už ji kojit nebudu. První noc plakala u usnutí a jednou v noci, další noci už byly v poklidu. Takže i kojomilové se nechají odstavit. Nelámala bych si teď s tím hlavu 😊

veruuu_kubesovic
30. pro 2020

a proč jí vracíš do postýlky? nebylo by jednodušší kdyby spala s vámi v posteli?
mladší syn spí od příchodu z porodnice s námi v posteli, ne že bych tak milovala kontaktní rodičovství, ale v postýlce ječel jak bychom ho nejspíš "týrali" a přes den spal taky, že bych to spočítala i na prstech, ovšem v naší posteli během dne a hlavně v noci VŽDYCKY usnul...

izz76
30. pro 2020

@elis101 Hledáš problém kde neni, dítě ti v pohodě usne u kojení a nejspíš by v pohodě spalo celou noc s tebou v posteli.. Tak si zbytečně nepridelavej práci a nesnaz se dítěti vnutit něco co nechce a nefunguje to.. Věř tomu, že z toho přirozeně vyroste a neboj se, že bude do nekonečna spát s tebou u kojení.

rejalin
30. pro 2020

Přes den mi malý usíná bud v kočárku (pokud je spací čas) a nebo u kojení v náručí. Ale jsou to jenom 3 časy přes den, kdy takhle usne, už to mám vypozorované. Nicméně odložit pak už nejde (do pár minut je vzhůru), takže ho prostě nechávám tu hodinku spát v náručí u prsa. Pořád lepší než mít nevyspalé a nasrané dítě 😁 já si u toho alespoň trochu odpočinu. Jinak na tu noc bych byla pro ji nepřendávat, zbytečné tě to akorát stojí síly na spánek 🤷😉
S tím kojením.. také to tak mám a upřímně mě to trochu děsí. Ptala jsem se kamarádky, ta prý odstavovala obě děti nějak kolem 15m a prý jim to vysvětlila, že příští týden už nebude ( že ji je to nepříjemné nebo tak něco) a říkala jim to každý večer celý ten týden. A dohodla se s nima na jiném rituálu (myslím, že pohádky). Prý to zabralo a nebyly žádné scény nebo tak. Mně to přijde trošku jako sci-fi, ale i to je možnost 🙂

codal
30. pro 2020

Moje jediná rada je smířit se s tím, že máte malou v posteli a nesnažte se jí přendávat do postýlky. Některé děti to potřebují. Znám zase děti, které potřebují svůj prostor a v posteli by neusnuly, každé dítě to má jinak. Za mě je potřeba se přizpůsobit potřebám dítěte a to vaše asi potřebuje vaši blízkost. Je mi jasné, že je to náročné, ale možná, že když si ji v té posteli necháte, tak se konečně alespoň trochu vyspíte.

martiniquest
30. pro 2020

@elis101 Nevidim jediny duvod, proc by tak male dite melo mit svoji postel a navic melo byt nuceno tam spat, kdyz nechce. Uspavam pouze u prsa, v kocaru a nebo v nositku. Jak se to dela jinak, fakt netusim. Aplikuji to uz na druhem diteti ke spokojenosti vsech. U prvniho nam jeste na uspani fungovala hacka, dcera tam ale neusne, pouze ji tam muzu odlozit, kdyz mi usne v nositku. Ma rok.
A k uspavani po ukončení kojeni - to bych resila, az to bude aktualni. Syna jsemodstavila ve dvou letech a usinal tak, ze jsme si s nim lehli a hladili ho, pozdeji jsme presli na pohadku nebo pisnicku.

penny87
30. pro 2020

Jak pisou uz nade mnou, neprendavala bych do postylky. Vase dite je proste kontaktni a lepsi se vyspat vsichni spolu nez nikdo.. moje miminko bylo zase postylkove, chtel svuj prostor, az mi to nekdy bylo lito 😊 no, prani bylo vyslyseno - od 3 let jako kdyz cvakne a usina sice ve sve posteli, ale za par hod prijde k nam a jinde uz neusne 🙈 ale neresime. Strasne to utika a brzy uz nas nebudou potrebovat..
S kojenim neporadim, u nas se resila lahvicka s um a dudlik.

elis101
autor
30. pro 2020

@codal jako jo.... upřímně, pro mě to není náročné, spíš naopak (tak co tu řeším, že 😅🙄). Kojení je rychlejší, miluju ji mit u sebe při spaní, to klidné oddechujici telicko....no ale druhá stránka věci- tchán, tchýně, máma...vsichni do me rejki, ze to neni možný, že má dítě spat u sebe v postýlce, už jsem z toho unavená. Pak si říkám, jestli si ji vážně nenaučim a pak s námi bude spát v posteli a ve své už skoro nikdy/do puberty (nadsazka) vůbec....no a druhá věc. Je to pár dní. Malá mi z postele spadla. Bylo to hrozný. Ja ještě nebyla úplně vzhuru, ale ona ano. Noc z toho...ale od té doby jsem v panice...

elis101
autor
30. pro 2020

@marelle děkuji. Tak snad.....ale jak jsem právě psala no. Je těžké to donekonečna obhajovat a pak ta silena nehoda, co se mi ted stala... nutí mě to zas pochybovat...

elis101
autor
30. pro 2020

@izz76 asi máš pravdu, nebo možná jsem to potřebovala slyset od víc maminek, že je to prostě normální. Protože, jak níže píšu v odpovedich...tchanojc, mam mamka...jako pilinak, hruza...no a navic, teď se strašně bojím tech pádů... strašně...

veronikacv
30. pro 2020

Malej mi to v te dobe delal taky. Ukladala jsem do postylky a pokazde se pri tom probudil, chtel byt celou noc na prsou... Nastesti to bylo jen obdobi (asi dva mesice) a ted uspavam vedle sebe ve velke posteli a ukladam v klidu do postylky do 10 minut. Ja ani pritel nemame moc problem mit ho u sebe v posteli, ale ja se s nim proste nevyspim poradne.
Pred tydnem jsem prestala kojit (maly 16 mesicu), protoze jsem znovu tehotna a neni mi to vubec prijemny. Nemuzu rict, ze by to pomohlo extra se spanim - kolem 4te se vzbudi a uz je u nas tak do 8...
Tak to zvladni, na ostatni se vyprdni, proste te ted potrebuje vice. 🙂 ja si vzdy rikam, ze do 15ti s nami spat nebude 😀 takze to musi nekdy skoncit.
Pevny nervy 👍

codal
30. pro 2020

@elis101 tak na ostatní z vysoka kašli, tohle není jejich věc, tohle je jen a jen vaše rozhodnutí a jestli ti do toho kecaji, tak to utni. A fakt se neboj, že s vama budou spát do puberty, ono to uteče tak rychle, že ti to nakonec bude chybět... A ten pád, taky se mi stalo jednou, že malá se nějak sesunula k nohám, na boku mám zábranu, nic se jí nestalo, ufff.. chápu, že tě to vyděsilo, ale i tak si myslím, ze spaní v posteli je pro některé děti přirozené a že to prostě potřebují (ne všechny, ale ty moje jsou třeba fakt kontaktní a postýlka u nás prostě nefungovala). U nás se holky jeden čas budily co hodinu a já byla mrtvá, vstávat, vyndat z postýlky, zase uložit bych fakt nezvládla. Takhle jsem jen vytáhla prso a spalo se dál. Ale já jsem teda mazel, miluju ten kontakt, můj manžel naopak potřebuje na spaní klid, nesnáší, když se ho někdo ve spánku dotýká, takže on se dobrovolně odstěhoval do pokojíčku. Teď tam a ním už spí starší (sice mu občas taky vleze do postele, ale už to není tak často), přišla s tím sama, že chce spát v pokojíku s tátu a věřím, že časem se tam plynule přesune i ta mladší a manžel se vrátí do ložnice. Ale já se přiznám, že mě ty dětský ruce kolem krku budou chybět 😂.

marelle
30. pro 2020

@elis101 je to tvoje miminko, dělej to dle svého pocitu ☺️ Já si nedovedu představit nemít holky u sebe. Až budou chtít spinkat samy, tak budou. Do té doby je nebudu nutit a ať si každý řiká, co chce 😊 A co se týče toho pádu.. my máme koupené zábrany na postel, aby malá nespadla a když tam s nimi nejsem, tak mám zaplou videochůvičku 😊

jednaholkaa
30. pro 2020

Prosim te, to ze dite ma mit svou postylku jsou rady od generace ktera nekojila. Netusi jak to funguje s kojenym ditetem..ze je nejlepsi ho mit v posteli.

puhelin
30. pro 2020

Moje rodina byla taky zdesena, ze deti nemaji postylku a od narozeni spi s nami. Ale jen do chvile, kdy videli, jak klidne a bez place spinkaji. To je nad vsechny predsudky. Dnes uz to berou jako nasi soucast a nic na to nerikaji. Dokonce se babicky chlubi, jak peknou velkou postel mame a ze jsme vsichni spolu celou noc a muzeme se tulit.

elis101
autor
30. pro 2020

@jednaholkaa no to asi jo...taky totiž pořád poslouchám, že už bych to noční kojení jako měla utnout... mám už toho celkem plný zuby. Každou návštěvu to vysvětlovat - že nesedí, že spí s náma, že večer kojim, že v jejím věku my už jsme jedli knedlozelo a já nechci aby jí dávali cukroví...😬

elis101
autor
30. pro 2020

@marelle taky to nějak vymyslím asi s těmi zábranami, nějak musím, abych zas našla klid...i když nevím, jak to projde u muže... Jinak videochůvička funguje super., To je dobrá věc 👍

elesse
30. pro 2020

Kdyz uz si u toho, co si mysli tvuj muz? Protoze jestli jste za jedno, tak at si zbytek rodiny trhne nohou. Tim spis, ze jim klidne muzes odlyvat, ze uz v noci nekojis a mala spis v postylce... po jistych zkusenostech nekomu pravdu nerikam, kdyz se nechci hadat. Treba moje babicka nektere dnesni “zbytecnosti a vymysly” proste nehape, tak proc ji pridelavat starosti

puhelin
30. pro 2020

@elis101 Nevysvetlovat. Oznamit, neoduvodnovat. Jsou to tvoje pravidla, tvoje dite.
Postel prisun ke zdi a miminko dej na kraj. A z druhe strany postylku, to funguje taky jako zabrana. Do nohou miminka mam slozene periny (v lete zimni a naopak), je to vysoke a neni jak to prelezt. A taky mam pro mladsiho hnizdo, dokud ho neprekulil, necestoval mi po posteli. Ted uz cestuje, ale vetsinou pozdeji a to uz ho zastavim telem.

eviicka
30. pro 2020

@elis101 přidávám se k ostatním, syn spal s námi tak jak to vyhovovalo nám, s příbuznými jsme to nekonzultovali, pokud s tím nemá problém partner, tak nic víc řešit nemusíš. Pár pádů z postele ale bohužel taky bylo ☹ (i když spíš až později, je pořád hodně cestovací). Kojila jsem v noci do 2,5 let, odstav byl v pohodě a víceméně přirozeně (a to od mala jinak než u prsu neusnul).

codal
30. pro 2020

@elis101 ty hlavně nikomu nic vysvětlovat nemusíš! Vaše dítě, váš život, vaše rozhodnutí, vaše pravidla. Důležité je, abyste se shodli s manželem, na nikom jiném nezáleží, musí to vyhovovat vám třem. Když bude mít někdo blbé řeči, tak ho utni s tím, že to není jeho věc. Kojení v roce je v pořádku, spaní v posteli je taky v pořádku, neděláš nic špatně, spíš naopak!!! Nenech se zvyklat, dělej to tak, jak to cítíš!

martiniquest
31. pro 2020

@elis101 Pokud je duvodem prendavani ditete do postylky mama a tchani, tak mi to, pri vsi ucte, pripada velmi usmevne. Vis, co me materstvi uco ze vseho nejvic? Prijmout zodpovedbost za svuj zivot a delat si veci po svem. Mam ke starsim clenum rodiny uctu, ale neni to v rozporu s tim, ze si jejich rady a nazory poslechnu a ridim se podle sebe.

elis101
autor
31. pro 2020

@elesse S mym muzem si v tomhle, asi jedinem, nejsem moc jista....nekdy mi prijde, ze mu to nevadi, pak kdyz se blbe vyspi mu to vadi a někdy když jeho rodice hodne tlaci trochu podleha musim rict....asi bojuje s pocity juuu miminko moje proc ne a tim co do nej sypou rodice: vy uz jste davno chodili, vy uz jste sedeli-protoze jsme te davno POSAZOVALI na nocnik, uz davni jste jedli knedlo zelo, vy to ted vsichni moc resite...blabla bla...( Jinak v posazovani jsme naštěstí zajedno, akorat je to unavne opakovat. Male bude rok a uz by pry mela daaaavno byt ucena na nocnik totiz...haha)

elis101
autor
31. pro 2020

@martiniquest jako jo....jen me to asi dobehlo a unavilo, porad vysvetlovat, obhajovat....lhani o tom, ze spi v postylce by mi neslo. Navic si myslim, ze tchyne ceka za dvermi, az ji oznamim ze nekojim, aby mohla mit malou pro sebe cele vikendy...respektive tak vydim jeji plány...takze by me ty milosrdne lzi (o kterych nekrere pisi) mohly dohnat. Druhym dost podstatnym duvodem je ta nase nedavna nehoda, jak jsem psala, mam z toho hruzu. Od te doby jsme spali na chalupe,tam je postel pri jedne strane a z druhe mame tu postylku, vzadu zidle pro jistotu a postel je nizsi. Doma budeme spat dnes. Asi zkusim opravdu ukecat muze, abysme i doma soupli postel k jedne strane...alespon pro ted...

martiniquest
31. pro 2020

@elis101 Neni potreba nic vysvetlovat a obhajovat se. Proste oznamuj. Hotovo. Sama jsem byla pod palbou neustalych narazek ze strany me matky ohlednr kojeni, noseni v satku, spolecneho spani. Moje zkusenost je ta, ze cim vic vysvetlujes, tim je to horsi a tim vic ma protistrana nazoru na to, jak blbe to delat. Takze jsem odpovidala stroze, po pravde a argumentovala jsem tim, ze nam to takto vyhovuje.
Ad bezpecnost spani - to se da resit snadno.
Ad ditete na vikend - jako vazne? Takto malicke dite nechat cely vikend u babicky? Pokud to neni nutne z duvodu napriklad hospitalizace nebo neceho podobneho, razim heslo, ze dite spi jinde než doma, az si o to samo rekne. Syn poprve spal mimo domov ve trech letech a prijde mi to tak pro nas v poradku

izz76
31. pro 2020

@elis101 Ty jsi máma a nejlíp víš jak zacházet se svým dítětem, rady ostatních s úsměvem vyslechni, ale řekni, že ty to děláš jinak,buď sebevedomá... Moje tchyni taky kdysi měla občas prupovidky na moji péči o miminko, tak jsem projevila stejný údiv nad jejím metodama, že třeba dětem dávala do flašky rozmixovanou polívku s cukrem.. Než by poslouchala, moje řeči co to cpala miminum za hnus, raději mi už neradila nic a byl klid 😃

elis101
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
martiniquest
31. pro 2020

@izz76 To je dobry napad 😃

elis101
autor
31. pro 2020

@martiniquest Tak to mají asi všechny podobné. Je to takový tanec mezi vejci, strašně únavné. Já už snad ani nevysvetluju, ale to nekonečné opakování je prostě otupující....Jinak co se spaní jinde týče, když jsem nad tím párkrát sama přemýšlela došla jsem k tomu samému... Myslím ale, že tchýně se vidí úplně někde jinde...jako krotíme ji, drží se tak nějak...ale je vidět, jak jí to dává zabrat a NENÁPADNÉ dotazy se stále opakují. Myslím, že mě vyděsila už tím, že si koupila kočárek, postýlku...ona je vlastně hodná, ale takovým tím absolutně otupujicím způsobem. Potřebuje o někoho pečovat,posluhovat do zemdleni... je to ten typ co se obětuje a já vůbec nejsem ten typ, kterému by to dělalo dobře...