Usínání, uspávání 8,5měsíčního dítěte. Co by mohlo pomoci?

nina2022
5. led 2023

Dobrý den, prosím o radu. Syn 8,5🌙, dřív večer v postýlce usnul v pohodě při ježdění nebo usnul u prsa. Teď asi 3 týdny, když neusne u prsa, tak pláč v postýlce (buď hned nebo po chvíli), až po chvíli, co pláče tak usne u prsa. Šum, usinacek, písničky, hlazení, společné spaní, tma/světlo nefunguje, nepomáhá, zkoušíme. Přitom ve dne usne v postýlce. Proč najednou změna a jen večer? Co by mohlo pomoct? Děkuji!

emillyhk
5. led 2023

@nina2022 Prošli jsme si různými fázemi, jednu dobu jsem musela sedět potmě (bez mobilu) a potichu na zemi, dokud neusnul 🙈 Nechtěl zpívat, hladit, nic. Potom jsme měli období, kdy jsem naopak musela broukat, dokud neusnul. A asi měsíc jsem uspávala na rukou, to mohlo být kolem roku (už se docela pronesl). Jinak od miminka spí sám v postýlce, ale prostě s celkovým vývojem prochází různým vývojem i spánek a uspávání. Je to dítě - co fungovalo do teď, zítra nemusí. Ale je to jenom období, zase se to změní 😉
Jo, a nejvíc mi pomohlo to přijmout, nebojovat s tím.

nina2022
autor
5. led 2023

@emillyhk snažím se to přijmout, ale je těžké ho slyšet křičet a být v pohodě

emillyhk
5. led 2023

@nina2022 Chápu. Samozřejmě nebudeš v pohodě s tím křikem. Myslela jsem to tak, že pomůže přijmout fakt, že teď nebude chvíli usínat v postýlce, ale třeba v náručí.

pampeliska1313
5. led 2023

Synovi pomáhalo drzet za ruku a druhou jsem ho hladila po obličeji (jakoby od vlasů k nosu, nebo kolem oci, nutilo ho to zavírat oci🙂 ) jinak máme proste v bytě nakvelbovanej kočár a usina tam, já jezdím nohou :D a čtu, pak přesunu do postele. Ty asociace se proste mění, chce to zkoušet. Nevim už ani kdy, ale přes den normálně spal syn v postýlce a pak hroznej problém a usne zase jen v kočárku..)

andreacantu
6. kvě 2023

@pampeliska1313 a jak to mate ted? My mame holcicku 1.5 roku a pres den mi usne v podstate kdekoliv a sama kdyz jsme venku tak v kocarku, kdyz jsme doma tak klidne v obyvaku na zemi ale vecer je to peklo. Chytne nejaky prazvlastni druhy den nebo spis mele z posledniho a nejde jinak uspat nez nalozit do kocarku pohoupat a je klid pak spi v postylce az do rana. Uz to nejakou dobu trva driv v klidu lezela u me povidaly jsme si ale jak se naucila behat tak nejde zastavit a neni schopna si ke me v klidu lehnout nebo do postylky. Co s tim??? Prece v 18ti se mi do kocarku uz nevleze……

kubesovaadelka
6. kvě 2023

@andreacantu máme něco podobného, dcera má 16 měsíců a večer když ji vezmu do náruče, jdu s ní chystat mlíčko, tak mi už leží na rameni a vypadá, že každou chvíli usne, zalezem do postele, vypije půlku mlíka a jakobych ji dala kafe, překulí se vedle mě, začne kopat nohama, na spánek vůbec nevypadá, začne dělat blbosti, povídat apod. Nejvíc zabere ji unosit pochodováním v náručí po ložnici, ale přeci jen 12,5kg se pronese, takže ji nechám cca půl hodky ať si ještě vybije energii a po té půl hodce si ji teprve vemu k sobě když nepřijde sama, že už chce spinkat.( Usíná u placani po plíne nebo houškani v náručí 😂) A až překlene doba, kdy obvykle odpadne, tak teprve s ní chodím po ložnici v náručí

pampeliska1313
6. kvě 2023

@andreacantu nám se teda do kočáru naštěstí vleze i skoro ve dvou letech, nevim co bych jinak dělala ˇ:D přes den spí v kočárku to buď usne když jsme na cestě, nebo třeba u pohádky, už mě nevyžaduje. Večer mě vyžaduje, takže podle situace - někdy stačí když je v kočáru a drzim za ruku a dam pusinku (to se často drží, zavírají se mu oci ale až po pusince je zavře a spí :D) a někdy ho vezmu buď na klín aby se na mě položil a když i tak vyvádí, jdeme prostě do postele.🙂 začnu šeptat a vypravim co za ten den třeba zažil, nebo si vymyslim pohádku.. to většinou pomáhá na zklidnění a začne šeptat taky. Dělám to teda jen když chci aby usnul, původní myšlenka byla, že si to spoji (šepot=spanek) a celkem to zabírá. A taky teda vychytat spanek přes den. Někdy jede už dlouho v tom svým hyperaktivním módu a pak přesně - řve, ječí, je unavenej a uspavani jde hůř.

andreacantu
7. kvě 2023

@pampeliska1313 tam me vlastne uklidnilo ze v tom nejsem sama….zase to bude jen obdobi a jak si to prijmu tak si to madam zmeni….❤️