U všeho řev. Je to normální?

lidija1234
16. led 2024

Maminky máte některá podobně? Je to normální? Malej přes dva roky a u všeho neskutečně řve jak kdybych ho zabíjela. Vše je problém a mě to už nebaví. Hlavně teď mám dvouměsíční miminko a neustále mě ho budí. Vše je problém... čištění uší, stříhání nehtů, čištění zubů,stříhání vlasů u všeho nehorázně řve jak kdybych ho zabíjela. Nevím mě to nepřipadá normální. Vše dělám už od mala a furt je to prostě problém skoro ve 3 letech bych čekala že už se to zlepší.

miryp
16. led 2024

Představ si, že jsi jedináček, máš veškerou pozornost svých rodičů pro sebe, vše se točí jen kolem tebe a najednou tam v období vzdoru, které je náročné samo o sobě, přijde mimino, které má přednost... Jestli tebe to nebaví a je to pro tebe náročné, zkus se vžít do svého syna, co to musí být pro něj... On to v tomto období nemá vůbec jednoduché, navíc díky nízkému věku spoustě věcem nerozumí na rozdíl od tebe...

emillyhk
16. led 2024

@lidija1234 Taky jsme si tímhle obdobím prošli a to je syn jedináček 🤷‍♀️ Chápu, že tě to "nebaví", je to vyčerpávající, neustálý boj kvůli všemu, co ještě nedávno nebyl problém... Není to úplně top rada, ale prostě to vydrž, komentuj spíš vhodné chování než to nevhodné a věř, že to jednou přejde 🍀

lidija1234
autor
16. led 2024

S miminem nema vůbec problém v tom je úžasnej. Jak jsem psal problém je to od mala není to najednou že přišel sourozenec a on by tohle zacel dělat

miryp
16. led 2024

@lidija1234 asi mám při nemoci problém porozumět textu, já to pochopila tak, že je na to zvyklý od mala, ale teď prostě řve 🙈
Zkusila ses ho zeptat, proč mu to vadí? Syn třeba ani v osmi letech nesnáší stříhání nehtů, protože je mu fyzicky nepříjemné se pak čehokoliv dotýkat těmi prsty. Vyřešili jsme to tak, že mu volné okraje nehtu nezastřihuji celé.
Nevím, co přesně čistíš na uších. Uši mají samočistící funkci, žádné tyčinky tam nepatří (těmi můžeš naopak maz nastrkat až k bubínku, kde se z něj pak tvoří špunty ovlivňující sluch), takže případný přebytečný maz utřeš navlhčenou plenkou či žínkou při mytí hlavy. Pokud máš pocit, že se ho tvoří nadmíru, pak bych jednak zapřemýšlela, zda nereaguje na nějakou složku stravy (syn je multialergik a na výtoku z uší poznáme, že mu nějaká potravina nesedí) a čistit uši v takovém případě můžeš sprejem na olejovém podkladu, ten maz sám rozpustí a úklonem hlavy pak vyteče z ucha ven.
No stříhání vlasů je voser (pardon) i pro mě, fakt mě to nebaví, naše děti už vůbec ne, takže chápu, že u toho tříleťák vyvádí. Co zkusit zjistit, zda nemáte v dosahu kadeřnictví, kde mají sedadla v podobě aut? V Praze to mají a u malých dětí to má úspěch. Nebo nechat tatínka, aby ho vzal do pánského kadeřnictví a nechali se ostříhat oba?

lidija1234
autor
16. led 2024

@miryp malej nemluví takže mi to bohužel neřekne přijde.mi že j anevim ma strach že ho to bude bolet nebo nevím. Protože stojek na vlasy mu nevadí sám si ho i posuti ale jak zajedu do vlasů tak řev. V kadeřnictví jsme byli bohužel efekt stejny takže doma beru rYchle strojkem a pak suo do vany protože vlasy jsou všude.

biciklissie
16. led 2024

Z toho, jak jsi psala, tak jsem měla dojem, že je problém opravdu všechno. Hraní, jezeni, oblékání, venek, atd. Ale co jsi vypsala, tak to jsou všechno objektivně nepříjemné věci. Které většinou nebaví ani dospělé. A takhle malé dítě nechápe, že se to prostě udělat musí. Mám syna, co má taky dva roky a něco a vadí mz přesně to samé a ještě dost věci navic. A fakt vadí, silene řve, musím ho násilím zalehnout i jen u obycejneho čištění zubů dvakrát denně. Nepovažuju to za nic normálního. Časem to pochopí.

miryp
16. led 2024

@lidija1234 pokud se ještě neumí vyjádřit slovně, pak je jasné, že ty emoce jdou ven jinými způsoby. Jakmile bude mluvit, bude to snazší. Já bych v tuto chvíli prostě minimalizovala situace, které ho takto vyvádí z rovnováhy. Uši bych fakt nečistila, otírala bych jen okolí dírky vlhkým hadříkem, popř. jednou za čas vypláchla uši nějakým ušním sprejem, pokud by se ti ta tvorba mazu nezdála. Nehty bych stříhala ve spánku, synovi se jako batoleti nedaly ostříhat jinak. A když na to přijde, tak i vlasy se dají vzít strojkem ve spánku, zaznamenala jsem post rodiče, který má doma autistu a ten by stříhání prostě nedal, takže ho stříhá strojkem ve chvíli, kdy má nejtvrdší spaní. K zubům bych zkusila koupit nějaké přesýpací hodiny s pohádkovou postavičkou, plus já kdysi třeba koupila dětem světélkující kartáčky s nějakou postavičkou, prostě zkusit ho nalákat na něco, co ho zaujme...

kolibricek36
16. led 2024

@lidija1234 mám pocit že má porozumění divné, nechci strašit. Pokud ještě nemluví, zkus obrázky . Může ukázat co vadí. Zkus doplňky stravy na výživu mozku.

palja
16. led 2024

@lidija1234 u nás to bylo stejné. Dcera takhle řvala, protože něčemu nerozuměla a potom vznikaly tyhle situace. Také nemluvila. Ještě ve 3 letech nemluvila. Začali jsme to řešit a byla zjištěna neurovývojova porucha - vývojová dysfázie, takže tím se to chování vysvětlilo.
Ještě znám jeden příklad takového chování. Kamarádčin chlapeček takhle křičel, protože špatně slyšel. Nechali vyšetřit sluch a tam se to zjistilo. Pak dostal kochlearni implantát a najednou úplně jiný kluk.
Nepíšu, že má váš syn to samé, jen zkušenost z mého okolí.

lidija1234
autor
16. led 2024

@palja a kdo vás poslal n vyšetření?

magdaveselkova
16. led 2024

U nás stejný... Od dvou let 😂 pořád jsem se ujišťovala, že bude lépe... No 3,5 let a lépe není 😂. Také mám dvouměsíční mimčo. Ale nějak to zvládame. I když skoro každý den brečím jak jsem z toho v háji. Že moje dítě mě má úplně u prdele... A už jsem opustila myšlenky že bude líp 😂😂

emillyhk
16. led 2024

@magdaveselkova Nestraš 🙈😂 Já brečela včera, že jsem příšerná matka, dítě mě má na salámu (s ostatními funguje na první dobrou, o to hůř to zvládám, že se mnou ne 😆), řvala jsem po něm a abych mu nezmalovala prdel, tak jsem v rukou drtila takovou tu molitanovou přebalovací desku 🤦‍♀️ Dneska extempore, že si nezvládne sám zout bačkory a převléknout tepláky (umí to, jen prostě dělá, že ne), drama a řev, čekala jsem minimálně sousedy, spíš sociálku. A když jsem si chtěla postěžovat manželovi, že jsme tím zabili hodinu, tak jsem zjistila, že to nebylo ani 15 minut 😆😂 Já se teda v posledních měsících vždycky upínám k tomu, že ještě pár dní a pošupajdí do školky, tak si oba odpočineme a zase bude líp 🙏

palja
16. led 2024

@lidija1234 já jsem sama řekla pediatričce o žádanky. Protože chování dcery "se mi nezdálo" vzhledem k ostatním vrstevníkům. Byli jsme na foniatrii, logopedii, neurologii a u klinické psycholožky. Sluch měla v pořádku, tak se vyšetřovalo dál.

majena39
16. led 2024

@kolibricek36 jaké jsou prosím doplňky na výživu mozku? To slyším prvne 😳

majena39
16. led 2024

@palja čeká nás stejné kolecko s 2,5 letym synem. Co prosím dělají na té neurologii a foniatrii? Dá se to vůbec zvládnout s dítětem, které nespolupracuje? Dělají něco bolestivého?

kolibricek36
16. led 2024

@majena39 podpora mozkové kůry - rybi tuk se stovkami epa a dha
D3vit v mct oleji
Mg threonare
Probiotika.hodne kmenu
Metylovany b komplex.b9 a b12 musi mit metyl.formu

prejeta_zaba
16. led 2024

Nenormální je hlavně to nemluvení ve 3 letech, řešíš to nějak? Že řve u nepříjemných věcí, to je to poslední, čím bych se trápila, to dělá každé dítě. Řev minutu týdně u stříhání nehtů přece není třeba nijak zvlášť prožívat, ne? 🤷‍♀️Mně háže hysterické scény u každého převlékání i školák, neboj, bude hůř. 🤭

kubesovaadelka
16. led 2024

@lidija1234 vůbec ti to nezávidím, malá u stříhání nehtů taky vždycky protestovala a řvala, neměli jsme na to nervy a tak ji je stříhám, jak usne. Co zkusit aspoň něco odložit na to spaní jestli se nechá? Jednou k tomu dozraje a nechá se, ale teď to očividně není. Rádi nemám, ale pochopení ano. Malá protestovala proti čištění zubů, vymýšlela jsem všelijaké blbiny aby se nechala, neboť na sílu jsem ji nechtěla trápit a teď dělá akorát ofuky než otevře pusu, ale jak se jí dostanu do pusy, celou dobu se chlame. Trpělivost růže přináší, tím se řídím, ale chápu, že je to na palici. Nicméně, každé dítě je jiné a předpokládám, že nejsi první ani poslední, minimálně s těma nehtama jsem v tom s tebou. Mám holku takže jsme zatím vlasy nestříhali, uši delam narychlo když mi nevěnuje pozornost 🤣

hanka_12345
16. led 2024

U nas to same,řev u tech samych veci,plus kdyz se vyslikal a zasekl se-řev takze vzdy ...u zubu řve dodnes a je mu uz 6,5. neřve jen kdyz ma slibenou odmenu za to ze nebude řvat-davam mu vzdycky nejakou nalepku..
..jinak řvával i u umyvani rukou, nebo kdyz se pokapal,u myti hlavy řve dodnes...ale neco uz preslo. Dnes řve jen u neceho...vetsina veci pominula nejak kolem asi 5 -5,5 let
Sourozence zatim nema ale za mesic rodim,strasne.moc se tesi takze to neni tim ze by citil komkurenci. Ted uz toho je fakt.jen zlomek, vlastne.jen u myti vlasu a kdyz mu nejde se obout, a pak sem tam nekdy neco ale uz fakt.lepsi

palja
17. led 2024

@majena39
Vyšetření se zvládnout dají i s nespolupracujícím dítětem. Ale hodně taky záleží, jaký je v daném pracovišti personál. Dcera byla poprvé ve 2 letech a 10 měsících. Ta vyšetření se po čase opakují (u nás foniatrie jednou za půl roku + vyšetření sluchu, neurologie jednou za rok a půl).
Vyšetření na neurologii - měli jsme včetně EEG - to je taky důležité, kvůli vyloučení epileptické aktivity v mozku. Sestra nasadila dceři na hlavičku helmu, vedou z toho kabely a je to napojeno na přístroj. Musela být v klidu alespoň 20 minut, ta sestra jí vykladala pohádky, tenkrát měla silnou hyperaktivitu, ale ta sestra byla opravdu profesionální a hodně zkušená, takže dceru zabavila a krásně to zvládla.
No a to vyšetření - dr se ptá na anamnezu, hodně v těhotenství, jaký byl porod, jak se dítě chová atd. Pak zkouší nějaké reflexy, chůzi dítěte, ptá se, jestli je pravak, levak, pozoruje při hře, pak se na něco ptá i dítěte. Nic není bolestivé. Doporučila nám i ty podpůrné vitamíny a léky na dozrani nervové soustavy, jak jsou napsaný níže. K tomu napíšu jen pozor na dávkování rybího oleje a dha, může v dítěti vyvolat úzkost nebo záchvaty agrese. Dcera po tom byla hodně plačtivá,tak se musela výrazně snížit dávka.
Foniatrie - tam si dr vzala dceru na klín a dívala se jí do uší, do pusy na mandle, prohmatala krk, uzliny. Pak jsem já vzala dceru na klín a držela jsem jí hlavu, dali jí do uší taky nějaký přístroj, ale ro trvalo pár vteřin. Pak nám dala žádanku na vyšetření VRA - to je vyšetření sluchu vzhledem k věku dítěte, tam sledovali jak slyší zvuky z nějakého medvídka, byl i osvětlený. Později, až víc chápala, jsme se objednali ještě na vyšetření audio - to měla sluchátka na uších a když slyšela zvuk, tak zvedla ruku. Ale tam šla až ve 4,5 letech, dřív to nechápala, co tam má dělat.
Ta vyšetření se dají v pohodě zvládnout. Ale jak jsem psala, záleží na personálu.

majena39
17. led 2024

@palja
@kolibricek36
Děkuji moc holky 🍀 tak snad to taky nějak zvládneme a na ty vitamíny se zaměřím a zeptám 🙏✊

kolibricek36
17. led 2024

@majena39 pozor některé přípravky normální lékárně nesezenes, momentálně je u Mollers rybičky (to dostanete tedy v lékárně) výpadek. Jinak sirupy jsou k dostání u těch výpadek není, ale ne každé dítě to vezme do pusy.

lidija1234
autor
19. led 2024

@prejeta_zaba prosím vás psala jsem že mu skoro ve 3 letech je mu 2 a půl a do 3 let se mluvení neřeší dle mě doktorky. On mluví ve svém jazyce kterému nikdo nerozumí jinak základ jako máma,táta atd...říká ale prostě málo. A kdyby rval jednou týdne u stříhání nehtů tak se tady asi neptám 😉

lidija1234
autor
19. led 2024

Je mi jasný že jsou některé věci dítěti nepříjemné ale s děti ve svém okolí co máme jsme jediní kdo mají se vším problém proto se právě ptám zda je to normální chovní že mu takhle všechno vadí. Nehty stříhám když po obědě usne ale nedokážu si představit mu ve spánku holit hlavu 😄 měli jsme hodně náročny porod malej byl kompletně priduseny áje zázrak že přežil a je zdravý. Proto mam strach a sledují jeho chování zda je to "normální" nebo to může něco značit.
Samozřejmě řev přežiji ale tím že tu mám i dvouměsíční mimco tak mě ho dost často budí tím rvem. A ano je to mm problém když 3 hodiny uspávám a on mě ho pak vzbudí tak pak nevím koho mám večer uspavat dřív a mám chuť si to jít hodit 😄🙈

kolibricek36
19. led 2024

@lidija1234 nechci děsit ale klidně může něco se dit. Opravdu zvaž vše, muze mit kiss syndrom, muze mit hypersenzitivitu..... Je toho hodně se vším se da pracovat.

30bar
19. led 2024

@lidija1234 My mame dcerku 2r a 4m a u vsech tech veci,ktere jsi vypsala taky rve. Na strihani nehtu na rukou se nekdy necha ukecat, nohy ani omylem, vlasy jsme teda nastesti jeste nemuseli resit,ale sponku si nenecha dat ani nahodou,rve,ze chce at ji boty obuju,vyzuju ja,ne manzel, rve,ze se chce sama zapnout v jidelni zidlicce,to same v aute,do auta musi nastoupit sama...casto u nas doma slysim jaaaaaa(jakoze ona sama), zuby jsou katastrofa. To jsou takove sceny. Chytit ji nemuzu,silene se krouti a tak jeci,ze se bojim,ze se ji neco stane..na některé veci se necha ukecat starším brachou..k nemu vzhlizi. Jinak mluvi,slovicka pridava ale některé jsou zkomolene. No syn byl oproti ni klidas a salamista. Je to pro me taky dooost vycerpavajici,casto uz jsem si rekla,devce davas mi zabrat 😀 Jinak taky doufam,ze je dcerka v pohode,to asi obcas napadne kazdeho rodice. U vas je trochu varovny prst ten porod, to te chápu, ze mas obavy. Ale ja myslim,ze to co jsi psala je pomerne bezne..snad bude lip 🙂

prejeta_zaba
19. led 2024

@kolibricek36 Zrovna s hypersenzitivitou se nedá dělat nic. Jelikož jejich doktorka nic nedělá ani s nemluvením, tak o hypersenzitivitě podle mě ještě ani neslyšela. Prostě je dítě přecitlivělé. Zrovna věci, které zakladatelka vypsala vadí všem, takže to asi nebudou lékaři řešit nějakými terapiemi, aby dítě neřvalo u stříhání nehtů. 🤷‍♀️ Jakmile to začne zasahovat do běžného života, už je to na pováženou, ale stejně většinou nezbyde nic jiného než zapojit vlastní kreativitu a prostě dítěti nějak situaci vyřešit. Nebo máš nějaké konkrétní zkušenosti?

prejeta_zaba
19. led 2024

@lidija1234 No tak píšeš, že řve u všeho a pak vypisuješ pár věcí, které se dělají velmi okrajově, tak řev u všeho opravdu může vypadat jinak. Může ti opravdu řvát 16 hodin denně, u oblékání, u jídla, místo hraní, u každého hlasitějšího zvuku, místo spaní. 🤷‍♀️ Popravdě, připisovala bych to tomu, že prostě chce pozornost a umí dát najevo nesouhlas. Děti umí ze všeho udělat šílenou scénu, jakobys je vraždila a přitom se jim nic závratného neděje - není to nic nenormálního. 😅 Ale mám pocit, že už jsi nějakou diskuzi zakládala. Jestli opravdu máš pocit, že je něco špatně a že je potřeba to řešit s odborníky, řeš to, nenechávej to na 3 roky, čekací doby jsou šílené a pak najednou je nátlak ze všech stran, proč dítě nemluví a nepohneš s tím ze dne na den. 🤷‍♀️

kolibricek36
19. led 2024

@prejeta_zaba holka, tady je to pokus - omyl. My tedy dělali u stříhání nehtů věcí, nakonec se zjistilo že prostě ukazovat, mluvit, názorně ... u vlasů jsem koupila takovou vodicku na rozčesávání, teď už rovnou říká že chce postrikat vlásky , u holice nervala. Opravdu časem a trpělivostí bude líp ale my máme vd možná pas

rebe
19. led 2024

Zrovna s tím, co vypisuješ, má zčásti problémy můj syn ještě v osmi letech. Stříhání zubů ho regulérně bolí. A dřív ho bolelo i stříhání vlasů, to jemné tahání přitom. U čištění uší už to z bolesti přešlo v lechtání, ale takové, že se u toho neudrží v klidu, kroutí se a vříská. Je hodně citlivý i v jiných oblastech, ale žádná porucha, jen je opravdu velmi citlivý.