Syn 2 roky ubližuje kamarádovi. Rady a postřehy, jak ještě jinak řešit?

mobilishky
25. bře 2021

Přeji krásný večer. Už nevím jak řešit situaci, budu ráda za jakékoli rady, jak jste podobné situace řešily s dětmi. Máme s kamarádkou stejně staré syny. Ten můj je aktivnější, kamarádky je opatrnější. Kluci byli v pohodě, kamarádky syn začal mít období "Moje". Musel mít vše, s čím si syn hrál. Ten to nějak neřešil. Většinou mu požadovanou hračku nebo věc dal. Toho syn kamaradky začal asi trošku využívat. Takže sem tam přiběhl, něco mu sebral a k tomu se posmival. Nedovolovaly jsme to, vždy jsme se s dětmi snažily nějak domluvit. Je to pár dní co začal syn kamaráda bit. Když si s něčím hraje a kamarád se k němu přiblíží, tak ho praští. Asi by jsem to tolik neřešila, kdyby ho trochu postrcil nebo něco, ale trápí mě, že když si hraje s autíčkem, tak ho tím autem vezme přes hlavu. Neuderi ho jednou, ale třeba 3x. Snažím se vysvětlovat, syn se pak vždy omluví, pohladí ho. Už ale nevím, jak tak malému dítěti vysvětlit, že ta takhle se bránit nemůže. Bojím se, že druhému chlapci ublíží. Snad je to celé srozumitelné 😊 moc děkuji rády a postrehy

keksik002
25. bře 2021

@mobilishky jediné co můžu poradit je vysvětlovat a vysvětlovat.. ono, váš syn se asi brání tomu, aby mu opět hračku nevzal.. ale je malý a asi nedokáže odhadnout nebo pochopit jak jinak tomu zabránit.. vysvětlujte, že to bolí, že mu může ublížit, že jsou kamarádi, že si můžou hrát společně aniž by si brali hračky a bili se ;) mimoto je třeba aby to řešila i kamarádka, s tím že vysvětlit svému synovi aby nebral malému hračky, pokud to má fungovat musí spolupracovat oba

mamikry
25. bře 2021

@mobilishky Nas prvni syn taky mydlil deti, nekdy k tomu ani nemel zjevny duvod. Proste male dite bez rozumu. Vysvetlovala jsem, ukazovala, jak se ma chovat, ale preslo to az s vekem. U vas muze byt problem to, ze mu bere hracky. Nenutila bych dite, aby pujcovalo, co nechce pujcit. Deti jsou kolem dvou let majetnicke a hracky jsou proste jeho, nechce pujcit, nemusi.

merope
25. bře 2021

Vysvětlovat a fyzicky situace předvídat a fyzicky zabránit dělat tu činnost - a doufat, že to přejde. U nás bylo asi měsíc období, kdy do všech kousal. Jo a tomu druhému vysvětlovat, že mu věci nesmí jen tak brát.

klecanda
25. bře 2021

Úplně ti rozumím, máme teď s kamarádkou a syny stejný problém. Můj syn (2,5 roku), měl období "moje", bral hračky z ruky, schovával za gauč. Kamarádky syn (2 roky) občas vzdorovat tim stylem, že nechtěl hračku z ruky dát. Teď už ho to asi nebaví, takže jakmile se můj syn jen přiblíží, začne ho strkat, bouchat. Největší problém je, že nemluví, vůbec. Takže se nemůžou spolu ani domluvit.. Je to na palici🙈 snažíme se vysvětlovat, jak dane situace řešit, ale nevidím zatím moc posun😔

cinam
25. bře 2021

Můj syn takhle útočí prakticky na všechny děti, dost často i bezdůvodně. Nepomáhá absolutně nic a trvá to už dlouho. Teď mu bude 2,5 a přijde mi, že se to začíná lepšit. Aspoň nějakou dobu se drží a snaží se dětí si třeba tolik nevšímat. Teď po měsíci viděl děti na hřišti a musím říct, že se začíná chovat lépe. Tak snad jen doufat, že je to prostě časem přejde 🙏

mobilishky
autor
26. bře 2021

Moc všem děkuji. Cítila jsem se kvůli tomu hrozně, mám třetí dítě a nikdy jsem nemusela nic takového řešit. Snažíme se těm situacím předcházet, ale když jsem od nich metr, tak než priskocim většinou už se něco zvrtne. Syn je jinak k ostatním dětem zlatý. I sám dojde k dítěti a půjčí hračku co má v ruce. Když má dvě auta, tak jedno jde automaticky půjčit. Tak já budu dále vysvětlovat a vysvětlovat. Kluci spoustu věcí chápou, oba i docela hezky mluví, ale v tomhle jsou oba jak hluchý a slepý 🙈