Syn (2 roky) nechce jíst. Poradíte, prosím?

lentilka0123
2. zář 2024

Dobrý den,
potřebovala bych poradit ohledně syna. Jsou mu teď čerstvě 2 roky a hrozně bojujeme s jídlem. Cokoliv mu uvařím, tak odmítá jíst. Buď ani neochutná nebo to maximálně očuchá a sní tak jednu lžíčku. Ale spíš to ani neochutná. Jídlo rozhází po stole nebo naháže na zem. Raději bude o hladu, než aby to snědl. Nejradši by jedl jenom banány, ovesné kaše, míchaná vajíčka a jogurty. Cokoliv jiného jíst nechce. Jak ho “donutit”, aby jedl nebo aspoň ochutnal pár lžiček? Jsem z toho zoufalá. Nemluví, takže si neřekne, na co má chuť nebo co by si dal. A druhá věc, že nechce jíst příborem ani lžící. Všechno chce jíst jenom rukama nebo chce krmit. Nechci ho nutit, ale ve svým věku už by snad mohl zkoušet jíst sám.. Nějaké rady, prosím? Všem předem moc děkuji 😊

hasara33
2. zář 2024

@lentilka0123 já radu nemám, jen pochopení 😃 dcera do 2 let jedla téměř vše a po druhém roce najednou otočka o 180 stupňů a přestala jíst všechno vařeného, jogurty, ovoce....a od té doby je to s ní boj, co se jídla týče 🙈 nicméně čím je starší, tím je to lepší a repertoár jídla se jí pomalu rozšiřuje 😃 sama lžičkou se naučila kolem 3 let, takže na malého nespěchej, čas má 😉

cilkat
2. zář 2024

Najděte ergoterapeuta zabývající se smyslovou integrací... Tohle totiž zní jako větší problém v nějakém vnímaní struktur, hmatu nebo tak. Ono i to "nemluví" bude mít nějakou příčinu (i když nevím, co přesně tím označujete... ) ... Za ergoterapii nejspíš zaplatíte, ale dítěti neublíží.
(Hrozně často se problém nejedení řeší u dětí s vývojovou disfazií, autismem a podobně. ALe možná tam ani žádná "diagnoza" nikdy nebude.... Ale je to trochu varovný signál, že něco nemusí být úplně standardně. Fakt jde o to, že to dítě má abnormální smyslový zážitek z něčeho, co my už ani nevnímáme. Nucení nepomůže, jen mu to zoškliví a vás vystresuje. ... Na druhou stranu, většina z toho nakonec nějak vyroste. Za pár let...)

sorboni30
2. zář 2024

@lentilka0123 vždyť je to ještě miminko.. naše malá ve dvou letech taky vše valila rukama a nechtěla nic jíst jen dvě jídla. Chce to čas.. dnes má 2,5 let vše sní a sama se hezky krmí lžičkou jak jogurty, vajíčka, polévky..
Kluci někdy bývají pomalejší takže bych mu dala čas a určitě bych ho nikde nevlacila po Dr 🙈
Kamarádka má syna jak popisujes, má syna 2,5 let. Dr říkají že je zdravý jen pomalejší no. 🤷