Dobrý den, můj starší syn nechce moct jist, hlavně když jsme někde mimo domov u příbuzných. Poslouchám furt, jak chudák nejí a já nevím co, ale o mám dělat, když nechce. Vůbec ho do jídla nenutí, protože vím, že je to ještě horší když se mu to nutí. Nevíte kdy tohle období přejde? Mě už to nebaví poslouchat furt dokola.. doma jinak ji.
Změnilo se to, že dítě víc vnímá okolí, tak má na návštěvě mnohem víc jiné práce, než je nezajímavé jídlo.
Ptáš se, kdy to skončí .. hele, dítě možná za chvíli zase jíst začne. Ale neskončí "to". Neskončí to, že ti okolí úplně zbytečně kéruje do dítěte ve chvíli, kdy je jim houby po tom. Prostě nauč ty, ke komu jezdíte, že "synovi jídlo nepřipravuj, neřeš, já mu něco vezmu z domova" a když nebude jíst, tak prostě nebude jíst. Vypadá snad jako chudinka, která strádá?
@keyblaza Já na jednu stranu chápu "ale já to pro tebe připravil = já do tebe investoval energii, tak chci "odměnu" v podobě toho, že to hezky spapáš". Jenže prostě ne každej je schopnej tu odměnu dát. A napomínání a kárání fakt nepomůže nikomu - ani synovi, ani tomu, kdo připravil jídlo. Takže fakt je to do značný míry o "ne babičko, nepřijdeme na oběd. Přijdeme rádi na návštěvu a rádi si pohrajeme a pokecáme, ale nevař. nebudeme to jíst." "BUdeme rádi, když s námi půjdete na hřiště/do Zoo/do muzea ... prostě když s námi strávíte čas tak, jak se líbí nám. Ne, nejsme povinni se podřídit tomu, že vy za kvalitní společný čas považujete oběd a tlachání u televize."
Píšu to jako matka dítěte, ketré do čtyř let nejedlo a fakt jako chudinka vypadalo. Ale prostě nebylo schopno jíst a jakékoliv kárání či nucení "aspoň ochutnat", dokázalo spustit třeba hodinový bezmocný pláč (meltdown se tomu říká... ano, syn je autista, ale ve dvou letech podobné stavy má i "zravé dítě", protože prostě jeho nervová soustava je tak udělaná.)
Mám dítě, které jí dost špatně už od narození. Na začátky byly hrozné komentáře a samozřejmě je to celé moje vina. 🤦 Všichni jí cpali horem dolem jídlo, protože si mysleli, že chudák holka nikdy neviděla šunkou, sýr nebo banán. Samozřejmě kvůli moji lenosti nezná domácí jídlo a podobně hlody. 😀
Nikdy nesnědla nic z toho, co jí nutili. Většinou na to ani rukou nesáhla a já se naučila to ignorovat. Jednou jíst začne, sice je ve 4 letech fakt prcek a má sotva 12 kg, ale i doktorka celou dobu radí nabízel, nenutit a neřešit ostatní.
@michaela666 víte co mě uklidnuje..že v tomhle nejsem sama. Za to děkuji.
@keyblaza Na fb je dokonce celá skupina - Maminky nejedlíků. Sdílí různé typy, které u jejich dětí zabraly. Díky ní jsem se cítit jak ufon. 😀
@michaela666 *jsem se přestala cítit jak ufon. 🤦
@keyblaza nejsi první a poslední. 🙂 nejedliku je hodně...mě syn zhruba do tří let téměř nejedl. Jen bílý jogurt, kaši, mixované polívky (kde jsem mu teda mixovala vše). Občas kousek suchého pečiva. Nechtěl ani čokoládu, zmrzlinu...sám se nikdy o jídlo nepřihlásil. Ani nevím kolikrát jsem se u jeho jídla hroutila, brečela, přemlouvala, nutila, nechala být...nic nepomohlo...po tom třetím roce se to začalo zlepšovat. Teď má 5 a jako jo, rozhodně nesni všechno, ani omylem, pořád má hodně omezený jídelníček, ale už je to fakt pohoda. Hodně pomohla i školka. Má samozřejmě dny, kdy tam nesni oběd vůbec, ale většinou aspoň ochutná a sní něco (tady mají předkrm, hlavní, kousek pečiva a dezert...dneska snědl jen malinko masa, pečivo a půlku jablka co měli jako dezert). Jo, je malej a hubenej, je tam teda porucha autistického spektra, ale už je to Nejhorší snad za náma.
I když moc dobře vím, jak je to těžký, fakt je nejlepší to neřešit. Pokud je dítě nejedlik, nefunguje nic. Musí to samo přejít.
@me_druhe_ja tak u nás to začalo až teď měsíc před jeho druhými narozeninami. Předtím jedl všechno. Strašně mě mrzí, že to takhle je.
@keyblaza Když ono tam bývá zlom. Jak vyzrávají smysly, začne mu najednou vadit něco, co do té doby vůbec nevnímal... (podobně jako novorozenec fascinovaně 'čumí' do lustru, protože 'je hele, tam v dálce něco je!' a o půl roku později dítě pláče a schovává očička, když rozsvítíš, protože už je pohled zaostřený a světlo moc výrazné.) ... za nějakou dobu se dítě naučí s vjemem pracovat a přestane mu vadit tolik. Ale ta doba bývají spíš měsíce a jednotky let, než dna a týdny.
Mam to stejny ..dcera 2,5 let a neji 😣ale ona fakt neji skoro nic .Sunku v zivote nedala do pusy .Vsechno je suchy ..a max sni vyvar 🙏🏼😕taky doufam ,ze to prejde
Nechala bych ho být, když doma jí. Většinu času je přece doma. Třeba mu tam nechutná nebo nemá rád nová neznámá jídla. Můžou hodně solit, kořenit, třeba mu to vadí. Vzala bych mu jídlo do krabičky, na kecy příbuzných bych nedala.