Starší nechce mluvit a učit se. Jak s nimi více pracovat?

hotblood
13. zář 2022

Mám s děckama problém. Můj skoro 3,5letý syn nechce mluvit a učit se novým věcem. A když už, tak mu jde vše děsně pomalu. Byla bych ráda, kdyby už konečně mluvil pořádně. Obávám se, aby nebyl problém se školkou. Mezi dětma jsem skoro pořád. Jak to prostě jde. Nicméně děcka ho moc k sobě stejně nechcou, protože je prohání pořád a prostě se s nima nedomluví, když mu něco říkají. Takže jsem z toho už zoufalá. A kecy od rodiny ze strany přítele, už mě taky štvou. Potom máma mladšího syna, co měl 7.9. teď 8.měsíců a nic. Nechce lozit za hračkama, prostě nic. Je jak placka. Otočí se ze zad na břicho, pase koníčky, dokáže si přitáhnout nohy k puse a cucat si palce. Sem tam se lehce poposune na podložce za hračkou, ale to jsou tak dva cm a ještě hračka na dosah ruky. Tak, už opravdu nevím. Máme žádanku na neurologii. Máte někdo zkušenosti, jak s dětma klukama víc pracovat.?

zuzkasim
13. zář 2022

Tak určitě motivovat, dávat před mimino oblíbené věci, aby musel vyvinout nějakou snahu, pokud na ně chce dosáhnout atd. Ale jsou děti od přírody pohodlnější. Víš, jaká jsi byla ty jako dítě? Nebo muž? Kolikrát se člověk až takhle při potížích od tchýně dozví, že muž byl jako dítě to stejné🙂 U staršího bych se zaměřila i na vyšetření sluchu. Na neurologii vám jistě poví víc.

hotblood
autor
13. zář 2022

@zuzkasim No problém je, že tohle dělám, už tři měsíce a nic. S těma hračkama. Je posunuju dál a zatím teda nic. No, skoro tchýně je právě až moc chytrá. Jsem se kvůli tomu chytly. Dala mi totiž najevo, že se mu dostatečně nevěnuju a když jsem jí řekla, že to víc nedokážu ovlivnit, že jsou prostě děti, které mají na vše svůj čas. Tak to nechtěla slyšet. Dokonce mi řekla, že jí ho mám dávat na tři hodiny denně. Když nebude zrovna v práci. Jako by to snad něco ovlivnilo. No přítel byl prý takový tabulkový dá se říct. Je ze čtyř sourozenců. Starší syn má sluch v pořádku.

zuzkasim
13. zář 2022

@hotblood Jestli máte sluch vyšetřený, tak starší už určitě patří na logopedii. To chce opravdu se poradit s odborníky.

cilkat
13. zář 2022

Co znamená "mluvit pořádně"? Jak mluví teď? Můj starší syn má vyvojovou disfazi... ve třech letech mluvil zásadně jednoslovně bez jakékoliv snahy slova spojovat či ohýbat... POkdu jste na facebooku, doporučím skupinu Rodiče dětí s vývojovou disfazií... špatně mluvící děti a jak je motivovat, se tam řeší vlastně denně 😉 (a je jedno, jestli tu diagnozu máte, nebo jestli ji někdy dostanete).

hotblood
autor
14. zář 2022

@cilkat Tak dorozumím se s ním. Jen nechce používat věty. Spojovat slova. Vždy jen jedno slovo. Třeba pojď nebo honem a tak podobně. Vím, že se rozmluví třeba ve školce, ale ráda, už bych si s ním pokecala víc.😁

hotblood
autor
14. zář 2022

@zuzkasim Toho se právě obávám, že nastane.

cilkat
15. zář 2022

@hotblood No, souhlasím se Zuzkou... tohle už je na konzultaci s logopedem. A není důvod se toho obávat 😉 .
Držím palce... a tu fb skupinu fakt zkuste... I třeba na shánění toho logopeda.

daasqua
15. zář 2022

@hotblood Logopedů se nemusíte obávat, naopak vám pomůžou 🙂 A oni umí pracovat s dětmi, mají tam různé "diagnózy". Je to tam formou hry, rozhodně to není nějaké biflování jednoho písmena. Ukazují se obrázky, přiřazuje se, tleská se, prostě všechny možné hry a do toho nenápadně učení. Je potřeba najít klinického logopeda.
Dcera začala mluvit "normální řečí" až po 3r, měla zase nešikovný jazýček. Souvětí žvatlala vždycky, ale písmenka tam jaksi neseděla, protože jazyk se sotva hnul 😀
Jakou má ten starší jemnou motoriku? Ta slova "zní" správně? Možná zkuste nějakou hru na slovesa, plno dětí říká jen podstatné jména. Najít třeba na logošíku nebo logohrátky nějaké kartičky se hrami na věty (mají tam třeba věty na 3 slova, 4 slova, kartičky na slovesa...).

vonrataj
15. zář 2022

Taky bych se přikláněla k logopedii. Žádanku vystaví váš dětský lékař. Zkuste pohledat tip na nějakého osvědčeného logopeda ve vašem místě/okolí. Ono naopak čím dříve se “problém” začne řešit, tím líp, kór u dětí…. A bývá to opravdu formou hry. 😊
S mladším poradím zkouknout také nějaké fb/IG stránky, kde jsou zaměření na fyzio. Je toho opravdu hodně.
Krásně a citlivě má na fb stránku Máma logopedka, z těch pohybovek by vám mohl pomoci o nějaký kroužek pro nejmenší, kde se s dětmi právě pracuje formou hry, pohybu, motivace nebo třeba plavání. Jinak doporučím iběa klukům podávat pravidelně vit D. Dežím pěsti.😊

janule0123
15. zář 2022

@hotblood malá se začala plazit az v devíti měsících pokud to tam nesepne, můžeš motivovat jak chceš a nic ..někdy je potřeba to podpořit jinak, cvičili jsme vojtovku od 5mesicu a ta malou nastartovala… to stejný s mluvenim … tím te nechci demotivovat 😂co se týká mluvení .. čtu pohádky, knížky, mluvím, ukazuju.. cvičime jemnou i hrubou motoriku … proste dávám do toho vše 😂a donedávna nijak významný posun ..zvuky zvířat a par slov k tomu…neopakovala slova .. byli jsme nedávno na logopedii .. to me přineslo klidnější spánek …vyloučila nějaký ty vážný diagnózy … za par měsíců dostanem zadost na kolecko po doktorech …vás pediatr ve třech letech nikam neposlal?logopedka ji formou hry “otestovala” a ve třech máme dojít ..: snad to bude jen OVŘ…byt tebou tak se aspoň jako samoplatce objednam ke klinickému logopedovi… rodině to říkat nemusíš .. získas objektivní názor od někoho kdo se v tom orientuje ..a pokud rekne ze je potřeba pracovat - zatlacis na pediatra o zadanku…je možný ze s nim bude potřeba pracovat , tak proč zbytečně cekat ..

lcn162
16. zář 2022

Mě na řeč i pohyb dětí pomohlo cvičení pro maminky s dětmi, kde se říkají básničky a zpívají písničky, děti mají nástroje a hrají do rytmu. Jsou tam v kolektivu stejně starých dětí, takže mladší uvidí na vrstevnicich, jak se plazí. Nejen moje děti začaly nejdříve zpívat písničky, říkat říkanky a pak používat věty v mluvě.

lenniik
17. zář 2022

@hotblood starší chodí od tří let na logopedii. On nemluvil skoro vůbec. Teprve měsíc před čtvrtými narozkami začal mluvit víc ve větách, ale není to pořád klasická mluva. Víceslabičná slova zkracuje. Ale mě to neděsí. Manžel prý začal taky mluvit až ve čtyřech. Tam byl i problém, že špatně slyšel.

hotblood
autor
11. říj 2022

@zuzkasim Na jeho tříleté prohlídce. Doktorka nic neříkala, že by jsme měli někam jít.

veruuu_kubesovic
11. říj 2022

@hotblood
Okamžitě si říct u pediatry žádanku na logo, chodíme tam, syn aktuálně 4roky a mega pokrok 😉 pokud pořádně nemluví teď, tak se sám od sebe nerozmluvi, to chce odborníka....

hotblood
autor
12. říj 2022

@veruuu_kubesovic Jako mluví, ale ne tak, jak bych si představovala já sama. On se nechce spíš učit. Ví, jak se co řekne, ale nechce to říkat. On se nechce ani moc soustředit. U ničeho nic nevydrží. Je dost zároveň hyperaktivní. Opakuje po mě slova u kterých si je jistý. Zase na druhou stranu mi nechce pojmenovávat obrázky. Ukáže jen na to co zná, co je kolem něj, ale už mi nechce říct, co to je. Úspěch je u nás myš a dům. Například u psa a kočky řekne haf a mňau. Doktorka mi logopedii nedoporučila na tříleté prohlídce.

prejeta_zaba
12. říj 2022

@hotblood se starším můžeš cvičit motoriku, to souvisí s mluvením, jednak jemnou - uchopování špetky, třeba navlékejte korálky, stavějte z malých kostek, něco drobného třiďte apod., taky hrubou motoriku - stavěj opičí dráhy, ať skáče po jedné noze, udělá kotrmelec, plazí se, podleze židli...A logopedii hrou, ať hodně fouká, ťuká jazykem, dělá zvuky čerta, koníka, to by mu mělo posílit svaly v celém těle. Mluv v krátkých větách a vždy jen jednu věc - dones jablko (ne jdi do pokoje a dones jablko a stav se umýt ruce), to prý pomáhá dysfatikům (i když není, ale snáz zopakuje jednoduchou větu, než desetiminutový monolog). Nutit ho sedět a ukazovat obrázky vůbec nemá smysl...A mladšímu bych taky stavěla dráhy. Ať leží na různých površích, jestli mu to třeba teď neklouže. Zkus mu dát pod bříško polštář nebo prázdnou pet láhev, ať se opře na všechny 4, zkus ho dát na nakloněnou rovinu...nemáte třeba houpací prkno? To můžou různě podlézat, přelézat. Uvidíš, co na té neuro poradí.

veruuu_kubesovic
12. říj 2022

@hotblood stůj si zatím, je to pro dobro tvého dítěte 👌 u nás byl u starší dcery taky čas a já se nechala ukecat, že se starší dcera rozmluvi...nerozmluvila...to jen já ji doma rozuměla...
Teď jsem jen řekla doktorce, že chci zadanku pro mladšího syna a bez keců mi ji dala 😉

janinasm
12. říj 2022

@hotblood nemá dysfázii?

hotblood
autor
18. říj 2022

@janinasm To nevím, co je. Jsme objednaný na neurologii na 10.11.

hotblood
autor
18. říj 2022

@veruuu_kubesovic Tak já to moc nehrotím to mluvení, ale když slyším, že i mladší děcka kolikrát mluví o hodně lépe a ve větách. Tak je mi spíš trapně, že mám lenocha, co nemá zájem se učit. Bohužel mám strach, že jaký má start teď. Tak bude takový i v budoucnu. A to zrovna nechci. Snad ho nastartuje školka. On by na logopedii ani nevydržel. Natož, aby po někom něco opakoval, když ta slova nezná. Člověk na něj mluví každý den od ráda do večera, ale on si osvojil jenom něco. Nevím. Je to hrůza s ním a já to jaksi už vzdávám, abych se rozčilovala.

veruuu_kubesovic
18. říj 2022

@hotblood tak u nás mega změna, a to jen tím že má AP ve školce, kecá a neni k zastavení 🤣 úplně obrat oproti loňsku, to byl na logo jen párkrát a vždycky tam vymysli blbosti a neposedi...

hotblood
autor
18. říj 2022

@prejeta_zaba To všechno dělám. Mám dvě děti. Tak vím, co a jak. Jenom prostě mám líný děcka. To bude asi všechno. Nemám holt na děti štěstí. Snad se to u obou brzo zlomí. U mladšího není co by prolézal, když neleze.

hotblood
autor
18. říj 2022

@veruuu_kubesovic No, syn se nerad soustředí. Nevydrží u ničeho dýl jak pár vteřin. Je zázrak když u kostel třeba vydrží 10 minut. On rád jenom čumí na tv. Pohádky atd. I vykopat ven ho je někdy o nervy.

veruuu_kubesovic
18. říj 2022

@hotblood to mi radila logopedka, že by se na TV vůbec dívat neměl, nebo třeba jen půl holky za den, ať prostě má dalších X podnětu...

hotblood
autor
18. říj 2022

@veruuu_kubesovic Já už nevím co mám vymyslet. Nestačím na to sama. A pohádku mu jaksi nezakazu večerníček a ráno u snídaně. Přes den má aktivit až moc, ale už mě to nebaví. Bude mu tři a půl. A za poslední dva roky jsme se nikam neposunuli. Maximálně tak s plenama.

prejeta_zaba
18. říj 2022

@hotblood nevím no, přijde mi, že u tebe všechno nejde, všechno už děláš. Tak asi to zkus třeba dělat jinak. 🤷‍♀️Napsaly jsme ti tady spoustu tipů, tak za to nic nedáš, když to na dětech občas vyzkoušíš. Ty jsi rodič, ty ovlivníš, kdy se dítě dívá na televizi nebo co přes den dělá. Jestli leží 9 měsíční miminko celý den jak placka, už dávno mělo chodit na nějaké fyzio, aby ho minimálně prohlédli a případně poradili cviky. Prolézat klidně může, i když neleze, stačí mu dát něco pod bříško, různě ho masírovat, překulovat, ať s tím tělem pracuje a ne jen leží. Staršího třeba nebaví písničky nebo nějaké hry? Ukaž, co nepatří do řady, najdi rozdíly...prostě zkoušet, určitě mu to hodně dá, i když není výsledek hned. 😉