Špinavé ruce dítěte. Jak ho naučit, že to nevadí?

misel48
16. říj 2024

Dobrý den, prosím má někdo zkušenost, kdy dítě (něco přes dva roky) nesnese mít špinavé ruce? Vadí mu sebemenší tečka, cukr, zrnko písku. Na jednu stranu se ošizuje o dost her/zábavy a na druhou stranu máme docela velký problém ve školce. Doma jsme mu do teď museli vše krájet na kostky a vidličkou si napichoval. Jinak by si např. rohlík se salámem do ruky nevzal a zůstal raději celý den hlady. A teď ve školce mu rozhodně chleba krájet nebudou na kostky a i kdyby tak kostku do ruky nevezme. Přijde nám, že je to čím dál horší. Měl by někdo nějakou radu, jak ho naučit, že nevadí mít špinavé ruce a hned po jídle se prostě půjdeme umýt?

merope
16. říj 2024

Co si pečlivě umýt ruce před jídlem - a pak jíst (krájet, mazat) ten chleba tak, aby se neumazal?

misel48
autor
16. říj 2024

@merope On už to má asi tak nějak v sobě, že když sáhne na nějaké jídlo, tak se umaže. Nevezme ani nějakou tvarohovou buchtu, která je trochu pocukrovaná

berenika39
16. říj 2024

U vnučky nám pomohlo obyčejné....."to nevadí", vždy, když to řešila, říká maminka, že to nevadí, ukonejší ji... a postupně si sama Tonka dokáže říct, že to nevadí. Důležité je přiznat tu emoci - potvrdit, že je to oprávněné (a ono je, dítěti to reálně vadí), aby z toho nemělo pocit, že je něco špatně, pokud mu vadí špinavé ruce. Jde to, pomalu, v klidu....

fifinka2020
16. říj 2024

@misel48 tyjo, pokud to má takto silné, tak bych spíš šla cestou psychologa, přijde mi to pro něj důležité...asi jako kdybys leváka učila na pravaka, to není rozmar, ale možná silna potřeba, kterou může mít celý život... takže se spíš poradila s odborníkem a případně pak posudek odborníka předala do školky.

misel48
autor
16. říj 2024

@berenika39 takhle se to právě snažíme momentálně řešit. To nevadí, nic se neděje. Třeba si zaspinim prst od jogurtu taky. A ukážu mu, že to nic není. Bohužel pak už je po jídle a jiné znovu kdo ví kdy.

misel48
autor
16. říj 2024

@fifinka2020 zajímavé ale je, že když si kreslí fixem, nebo barvama na prsty tak to je mu jedno. Ale jak jde o o jídlo, tak přes to nejede vlak.