Špatný spánek ročního dítěte. Máte radu, zkušenost?

matovamama
15. pro 2021

Zdravím maminky a prosím o radu,
synovi je rok, jeho noční spaní je katastrofa. Budí se po uspání po desítkách minut (10, max. 20), uspat se dá pouze kojením. Opakuje se to, dokud to nevzdám a nejdu spát. Dudlík nemá, odmítá ho, zkoušela jsem uspávat bez prsa chováním, mazlením, houpáním, nošením, bílým šumem. Zkoušel to i muž. Výsledkem je nekončící hysterie, zadržování dechu, až flekatí. V noci, když je dobrá, se vzbudí co hodinu, dám mu prso a spí dál. Když je špatná, budí se co 20 minut, musím ke kojení přidat ​bílý šum, měnit strany, prsa.
S tím, že ho nikdo jiný večer neuspí než já kojením, s tím jsem i v pohodě, prostě to tak je. Ale co mám proboha dělat jinak, aby mi spal alespoň dvě hodiny v kuse a já mohla mít čas pro sebe, pro muže ? Přes den spí také jen na prsu nebo na procházce, takže po tomhle ročním nekončícím kolotoči už jsem trochu na palici.
Spánky má přes den dva. Vždy tak hodinu a půl, někdy méně. Bdělá okna 3,5 hodiny a více. Snažím se vyhýbat se modrému světlu, večeře syté a lehce stravitelné. Někdo radu, zkušenost? 😒 Děkuji

zrzinda
16. pro 2021

Uf, to je masakr 🥺 Doporučuju profil na instagramu Spánek miminek. Je tam spousta rad, které by třeba mohli pomoct 🙏
K tomu dudliku - nechceš zkusit Bibs? Ten vezme snad každé dite. Ano, je neortodonticky, takže zubari ho nechválí, ale uprimne - kdyby mi v noci dite takhle (ne)spalo, tak bych zuby asi moc neřešila.

matovamama
autor
16. pro 2021

@zrzinda On vůbec nesnese v puse nic jiného než to prso. Ráda bych i odstavila, co jsem slyšela, hodně to pomohlo, ale s ním absolutně nevím jak, nechci, aby mi u toho takhle hysterčil. Na tyto profily jsem koukala a zkouším se jejich radami řídit, ale nějak nic nefunguje. 😑

me_druhe_ja
16. pro 2021

@zrzinda Syn nechtěl žádnej dudlík, až jsem zkusila na radu bibs/kytičku a tu vzal hned. Takže dceri jsem do porodnice nachystala rovnou bibs. A ta ho nechtěla. Nechtěla nic. Půl roku jsem ji cpala dudlíky horem spodem až nakonec vzala Lovi. 😀 takže bohužel ani bibs není jistota....🙂

@matovamama dcera spala v noci taky strašně špatně....budila se co 1-2h. Někdy i častěji. Nic jinýho než prso nezabralo. Já se prostě rozhodla v 9,5m odstavit. Bála jsem se noci, ale nakonec bez problémů. Šla jsem na to postupně: přes spaním a do doby, než jdu spát (půlnoc) UM a pak do rána prso.... Zkoušela jsem ale vždy napřed dudlík...Po dvou, třech nocích začala brát občas dudlík, az nakonec stačil úplně. trvalo to cca 10 dní než prso nepotřebovala vůbec. Teď je to necely měsíc a budí se od 20h do půlnoci jednou, to dám UM, a pak do rána do cca 8h se budí 1-2x na dudlík. 🙂

jjasmina
16. pro 2021

@matovamama bohužel měla hsem to stejně, dokud jsem ve 14mes nezačala odstavovat, hodina spánku v kuse bylo maximum. Až bude jist pořádně, zacnete to utinat, asi mě tu lidi ukamenuji, ale já to už nedávala

jjasmina
16. pro 2021

@zrzinda u nás bylo 15 druhu dudlu a nic 🤣

matovamama
autor
16. pro 2021

@jjasmina Už papá normálně, přes den kojím minimálně, vlastně jen na spaní. To si ale nedá vzít 😑.

jjasmina
16. pro 2021

@matovamama jinak v roce u nás idstav taky neprošel, bylo to na ni asi brzo, hlavně musí pořádně jist, mě mala nevzala ani um, tak by byla hladova, v tech 14mes to už tak strašné nebylo a bylo to celkem v pohodě

sirinfirst
16. pro 2021

@matovamama řekla bych, že jste si právě odpověděla .. Přes den nekojíte, tak to dohání v noci, kdy dostane. Buď odstavte úplně nebo kojte přes den, "normálně" se roční dítě kojí přes den ještě hodně.

matovamama
autor
16. pro 2021

@sirinfirst Takto to má od začátku, ikdyž jsem kojila přes den.

qistyna
16. pro 2021

@matovamama me pomohl nocni odstav.. na usinani dostava prso a v noci uz mu ho nedam. Jako mavnuti kouzelnou hulkou to pomohlo, sama nechapu. 2 noci byly strasny, nez pochopil, ze to prso fakt uz nedostane, ale pak zazrak. Vzbudi se tak 1x a to se jen prevali a spi dal.. driv se budil co 1-2hod a hledal prso dokud nedostal nespal.

ondul
16. pro 2021

Mela jsem uplne to same. Budil se co dvacet minut. Jednou v noci sem uz proste rekla a dost, takhle uz to dal nevydrzim. Ses statecnej kluk, to zvladneme, budeme se tulit jak potrebujes, v noci se spi. Treti noc uz spal do ctyr do rana v kuse. Vysvetli mu to, i kdyz je malej, jednej s nim narovinu a bud pevna jak skala.

katule1990
16. pro 2021

@matovamama Měli jsme to téměř úplně stejně. Synovi je 13,5 měsíce. Taky se přes den už delší dobu nekojil, jen večer na uspání a v noci. Budil se minimálně co hodinu, dudlík nechtěl. Už jsem byla na pokraji zhroucení fyzicky i psychicky, kolikrát jsem už ani mezitím neusla ze stresu, že mě zase hned probudí pláč. Pomohlo přestat v noci kojit, vždycky jsem mu pustila ukolébavku, když se vzbudil, ležela vedle něj, on bulel. Když to dlouho neustávalo, dala jsem prso, ale postupně zvládal u ukolébavky usnout sám, brečel třeba už jen tak minutku dvě a usnul. Taky bych řekla, že pomohlo, že už spí jen 1x denně po obědě (něco málo přes hodinu), ale nevím, jestli to spíš není naopak, že jak začal v noci spát lépe, tak už nepotřeboval 2 spánky za den. Teď už se teda kojí jen večer na usnutí, když to nejde, dám do kočáru a uspíme v kočáru (např. teď 3 dny rostu zuby, odmítá si vzít prso úplně). Možná nám tím skončí kojení. Chtěla jsem kojit dýl, ale teď už jsem srovnaná s tím, že to prostě nebudu dělat za každou cenu, tj. za cenu toho, že budu 30x za noc vzhůru a přemýšlet o tom, že skočím z okna. Rok kojení je taky dobrý výsledek 🙂. Jo a taky jsem nedávno zkusila po 45 minutách večerního žvýkání prsa dát prostě syna do postýlky a jít se vysrpchovat, což samozřejmě způsobilo hysterii, ale asi po 10 minutách řevu a stoje si najednou sám lehl, chvilku ještě brečel a usnul sám. Nejsem zastánce toho nechávat děti vybrečet, na druhou stranu roční dítě už není novorozenec a 10 minut pláče, kdy ví, že máma je na blízku, mu neublíží. Když nepočítám teď ty zuby, tak nám to noční odstavení fakt pomohlo, párkrát se i stalo, že spal celou noc bez probuzení, nevěřila jsem, že se toho dožiju 😅. Nejhorší u nás je, když se ho snažím utěšit jinak - dát ruku, pohladit, obejmout, pochovat nebo nedej bože vyslat tatínka (kterýho přes den zbožňuje). Vše z toho způsobuje naprosto hysterický záchvat řevu, u nás se osvědčilo utěšit jen slovně a pustit ukolébavku, hlavně "nesahat", pokud nechci dát prso 😂. Ale samozřejmě každý dítě je jiný, chce to zkoušet.

jjasmina
16. pro 2021

@matovamama já jsem přes den kojila jjen 1x na uspani po obědě , ale v noci furt, stačilo mi, prvně jsem sebrala noční,pak kojení nad raném, pak večerní a nakobec to jedno po obědě, ale to mi až tak nevadilo už. Je to i o dítěti, někdo zase odstavuje první denní

janinasm
16. pro 2021

@matovamama my tohle měli doma v bledemodrym. Pomohlo až odstavení. Už druhý den spala celou noc. Předtím se vzbouzela každou chvíli..... Držím palce

matovamama
autor
16. pro 2021

@ondul On je docela neutisitelny, neumim si predstavit, ze budeme v noci absolvovat hodinove zachvaty. A co nam na to rekne tatinek 🤦🏻‍♀️🤐.

matovamama
autor
16. pro 2021

@katule1990 Ja si to nocni odstaveni prave vubec nedokatu predstavit. To jsou zachvaty, jako kdyz ho nekdo vrazdi 🤦🏻‍♀️. Poustim ten bily sum, mazlim, simram, to me odstrkuje, jako by me nesnasel, ale prso, to jo, to si da 😁. Nekdy, kdyz ma fakt blbou noc a ja musim na zachod, ho proste prendam do svy postylky, aby nespadl z nasi a jdu. To je rev, ze se divim, ze na me jeste nezavolali sousedi socialku 🤣.

katule1990
16. pro 2021

@matovamama U nás to samý, jakmile jsem chtěla pomazlit, pohladit, vzít za ručičku, tak se vztekal a řval ještě mnohem víc, úplně ho to rozčílilo (že tam jsem a nedám prso). Ale když jsem pustila včas (než se rozeřval úplně) tu ukolébavku (muselo to být poměrně nahlas), tak to asi v polovině případů zabralo a zklidnil se, nicméně jsem na něj právě nesměla sahat. Pak už to zabíralo čím dál častěji. Bílý šum u nás taky nepomáhal. Opravdu s tebou soucítím, kdo si tohle nezažil, nemůže pochopit. Mně už pak i strašně tekly nervy, kolikrát jsem tady sprostě v noci nadávala, taky se divím, že sousedi nezavolali sociálku 😂.

leusinka32
17. pro 2021

falešné usnutí