Ahoj, chci se zeptat, jestli máte někdo podobnou zkušenost a jak jste to řešili:
Mám 9m syna, který spí vedle mě v ložnici, budí se cca 10x za noc, krátce ho nakojím a vždy zase usne (usíná večer kolem 19h a vstává v 5 nebo 6 ráno). Spím tedy hodně přerušovaně, ale jelikož ho kojím v polospánku, dá se to jakž takž přežít. Syn spí takhle nesouvisle od narození, nejdřív ho hodně trápily bolesti bříška, pak zoubky... pořád něco. Nebo už je to prostě zvyk. Ale nevím jak to odbourat, aniž by v noci řval a budil celý barák (bydlíme v bytě). Takže ho prostě mám vedle sebe a přikládám ho cca po hodině, aby byl klid.
Tříletá dcera spí vedle ve svém pokojíčku a manžel leží vedle ní na přistýlce, protože jinak se dcera bojí tmy. (má noční světýlko, ale stejně se bojí).
Teď řeším dvě věci - ráda bych naučila syna, aby spal samostatněji (už je dost velký na to, aby vydržel několik hodin v kuse spát bez prsu), abych se konečně trochu vyspala. Ale nevím, jak na to, aniž by proplakal několik nocí a rušil sousedy i druhé dítě. A taky mi ho je líto 🙂
Druhá věc je, že dcera teď nastoupila do školky a hodně se doma vzteká, ve školce podle učitelek zlobí a říká si tím podle mně i učitelek o pozornost, protože se cítí nejistá tou změnou i možná žárlí na brášku.
Dcera spala takhle semnou do 18m věku, než jsem ji odstavila, a pak jsem ji postupně přeučovala spát sama, ale byl to vždy velký boj. Doteď nejraději spí přitulená ke mně nebo tátovi, ale hrozně se vrtí a mám lehké spaní, takže jakmile jsem v posteli s ní, absolutně se nevyspím. Kope nás do třísel, ručičky nám strká do podpaží, pod krk...hledá jakoby teplo, ale přitom nejraději spí odkopaná bez peřiny.
Občas se v noci vzbudí a vyžaduje mě a to už se pak nevyspím vůbec, takže se jí snažím vysvětlit, že to nejde. Ale pak se bojím, že se cítí odmítnutá/odstrčená a projevuje se to tím vztekáním. A já to její vztekání špatně zvládám ve svém permanentně nevyspalém stavu. Vím, že potřebuje laskavě nastavené hranice a stabilní mámu, ale matka je často spíš vyřízená a zoufalá🙂
Nějaké rady/zkušenosti? 🙂
Mám to stejné, u syna pomohlo až odstavit kojení, od té doby spal celou noc v kuse, jak měl prso, tak se chtěl kojit skoro non stop. Teď má syn 3 roky a dcera 7 měsíců a je to opět stejný scénář, plánuju kolem Vánoc odstavit a pak už se snad konečně vyspím :D syn se teda nebojí a spí sám v posteli, ale má pokojík ještě s větším bráchou, tak t není sám. Občas se teda nacpe k nám, tak to holt jednou za čas přežiju, syn taky kope, ze spaní i štípe a rozvalí se přes celou manželskou postel :D no tohle období se musí prostě jenom přežít.
Starší syn spal sám v pokojíčku od 9m. Jen jsem ho 2-3x nakojila a šla do ložnice. Občas to bylo na dýl, ale to bylo vždycky jen spíš "období". Mladšího jsem zkusila dát do pokoje cca v roce a od té doby spím s ním v posteli. Je to prostě čím dál větší mazel a nevypadá, že by ho to v blízké době pustilo 🤷🏼♀️
U nás trochu pomohlo, že začal uspávat manžel.
Mě se syn budil co hodinu od 3m do cca 13m... ted má 16 a taky mě potřebuje v první části noci občas pohladit, dudlík, přikrýt atd, kolem 22/23 si ho beru k sobě do postele a spí do rána (ale i tak potřebuje za tu dobu pohladit, dudlík....)...
Ale jinak mám kolem sebe všechny kamarádky, kterým děti spí celou noc "od narození" téměř 😀 Tak nevím, kde je chyba 😀
Dceru jsem ze stejneho duvodu v nasi posteli nenechavala. Byly to kazdodenni boje, ze v noci prisla, a ja ji zas hodinu vodila zpatky a uspavala v jeji posteli. Zpětne si myslim ze to byl zbytecny opruz pro nas obe. Ve 3 letexh sla nahoru na palandu ( nadseny splhavec) a chodit prestala. Syn za nama chodil do postele od roka, kdy byl uz na dolni posteli palandy bez ohradky, minimalne do 6 let. Zde jsem zvolila pro vsechny lepsi variantu, ze jsem ho nechala v nasi posteli a ja sla spat do ty jeho prazdny. Vyspali jsme se tak vsichni mnohem lip.
Podle tebe je dítě v 9 mes už dost velké? 🤣🤣🤣 Jinak mě se malá budila 3x do hodiny celou noc až do odstavu, to to chce prostě jen přežít a to spí s námi do teď 2,5r.za mě to prostě naučit nelze jsou děti, které se položí a usnou a chtěji vlastní prostor a pak to, co mám já a že potřebuji kontakt no. Jinak mě malá spí od 21.00 a budí se 8-9 a mě to vyhovuje