Zdravím všechny a ráda bych se zeptala na názory ohledně spánku dítěte...(opět)
Je to již néjaka doba, co jsem sem psala. Ve zkratce. Nase dìtě NIKDY nespalo. Od narození vstávačka 4:30, spánek na večer cca 20:00, v noci 4x kojit. Přes den spánek max celkem asi jodinu a půl...peklo na zemi...
Dnes je jí skoro 3,5, nasroupila v září do školky, tam s dětmi po ,,o" usne a doma pak začne solidní peklo...usíná až tak 22:15 i déle...to už jsme samozřejmě KO vscihni (kromě malý)
Snažila jsem se i nastavit režim pk osmé do postele a bude se spát. Výsledkem bylo pouze cca 2 hodiny přemlouvání, řevu a čehokoli co si pod pojmem peklo dokážete predstavit.
Moje otázka zní: je reálný, abysme takový dítě naučili na zvyk po osmé spát,nebo alespoň do postele? Asi bychom totiž s mužem ocenili alespoň 30 minut klidu na cokoli nebo jenom sladké nic...
Přiznám se, že moje odhodlání zvyknout ji na tenhle režim trvalo pár dní, možna doslova...pak jsem byla naprosto úplně KO, ale jestli mi někdo napíštete, že to chce prostě třeba 14 dní a výsledek bude...nějak se s tím poperu a dám to v rámci vidiny světlých zítřků...
Radu nemám, to zní dost šíleně. Pokud máš Instagram, zkus napsat na profil mimispanek nebo babiesandsleep, jsou to ženy, které se zaměřují na certifikované spánkové poradenství. Takový dotaz jsem tam ještě neviděla, třeba by dokázaly poradit 🤷🏻♀️
A když po o nespí, je to lepší? Jedině se domluvit s učitelkama pak, ať ji nechaj třeba potichu malovat/prohlížet knížky, aby nespala. Pokud to jde.
Jinak osobně si myslím, že prostě nemá smysl nutit kohokoliv spát pokud prostě unavenej není.... zbytečně tlačit na pilu je podle mě kontraproduktivní.
Navíc každej má bohužel jinou potřebu spánku. Někdo je fresh po 5h a někomu nestačí ani 9.....děti nejsou výjimka
3 lete dite bych nenechavala spat ani nahodou po obede ( pokud vecer řadi = neni tam potreba spanku) ja bych dite do skolky kde musi po 3 narozeninach spat nebo lezet ani nedala...
Ja nevim, jake mate tedy peklo, ale dcera mi take usina kolem 10 a proste se nic neda delat, jsou ji cerstve 4. A ted v lete cekam, ze bude usinat tak o pulnoci 😁 Ale nemame s tim tedy vetsinou zadne drama, obcas na ni sycim, at uz si lehne, jinak jsem smirena, posilam ji porad dokola do postele, dame si s manzelem klidne vino, sedime na terase, ona coura tam a zpatky… Obcas si s ni jdeme jeden nebo druhy lehnout, nekdy usne nekdy ne. Zrovna dnes jsem usnula pri uspavani deti a ona si sama chodila po baraku, pak si zas lehla ke me a sla spat. Ma dva brachy a ti spi normalne. Ocekavam zlepseni jak ile prestane ve skolce spat po obede 🤷♀️
@veronicka89
Co se cukru tyce...ja dost dbam na vyzivu...se skolkou se to samozrejme zhorsilo (ne, ze by tam detem davali bonbony, ale porad ma nekdo narozeniny a neco nosi) ale jinak celkem drzim remen. Chvili jsem byla nestastna, ze ma sladkeho moc, ale pak jsme byli na akci s jinymi rodinami a malem nam s manzelem vypadly oci z dulku, co jsou rodice schopni za den sladkeho detem davat...takze jsem se zas uklidnila, asi se muzu zkusit zamyslet, ale moc neni kde brat 😅...
No a jinak je to dost silene. Vstava mezi 5:30, v sest standart, kdyz se hoooodne rozvasni, tak 6:30 a to uz musi byt a jede cely den jako fretka. Kdyz po obede nespi, je to celkem jednodussi, pak jde spat po te osme a clovek ma cas na trochu mluvenyho slova...
@veronicka89 no oni rikaji, ze nenuti. Ale vsichni jdou do pyzamka a odpocivat, cte se pohadka a silou kolektivu je hotovo...jinak je to ale vsechno skvely, ucitelky nadseny, vyborny, krasna skolka, neskutecny jidelnicek, ktery maly zavidim...
@me_druhe_ja kdyz po obede nespi je to lepsi
...to ji dostaneme do postele kolem te osme...me by treba i pomohlo, kdyby to tak mohlo byt treba 2x v tydnu a zbytek se spankem...abysme ji treba zas moc nevycerpavali....nejak to napulit...ale jestli tohle by slo domluvit...skoro pochybuji...
@vikinkav no ono je to asi uz celkovym vycerpanim...jak rikam, od porodu prvni pulrok budila muze do prace, vstavala 4:30, je lednova, takze do absolutni tmy, takze brecela casto. Kdyz ostatni vstavali, my uz mely pul dne za sebou...pres den nezalehla, pokud jsem nejezdila kocarem, v noci kojeni...prvni pulrok jsem spala tak 4 hodiny denne a jinak nonstop u maly. Pak zacala spat hodinku po obede, to jsem mela cas neco udelat a od te doby spim cca 5 hodin denne. Asi by mi to i stacilo, nejsem velky spac... kdybych mela pres den treba 30 min na ,,nic", jenze to nemam. A cas na sednuti si s muzem by taky nebyl spatny asi po tech trecb letech...
Neuznavam takovy ty rady od valu: proste to tak urcis a je to. Myslim, ze to reknou matky, jejichz deti proste tak nejak spi (nema to znit osklive, jenom jako fakt a trochu zavist), nedokazou si myslim totiz asi predstavit, ze fakt existuje dite, co nespi a ze to fakt neni jen o tom rict dobrou a pa ze to nekd proste nefunguje...
@elis101 Soucítím, takový exemplář mám doma, od narození tomu moc nedal, přes den max 3x30 minut (nikdo kdo to neviděl na vlastní oči mi nevěřil, že tak malé mimino nespí x hodin v kuse), v noci co hodinu vzhůru, ráno jsme vstávali v 4:30-5😅 Teď bude mít tři a vstává nejpozději před 7 a chodí cca 20:30, po obědě nespí, celý den běhá dokola po baráku nebo po zahradě, skáče klidně 2h v kuse v trampolíně a unavený prostě není, večerní ritualy mame. Sladké dávám minimálně, první čokoládu (lentilky) měl až letos v květnu na výletě jako motivaci. Plánuju se ve školce domluvit, aby nemusel ležet a třeba si kreslil, protože když pres den výjimečně usne (obvykle v autě), tak je vzhůru do 22-23. Mám srovnání s jinými podobně starými dětmi a oproti nim je jak střela...
Mě obě děti od narození vstávají brzo. Mezi 5 a 6. Zvykla jsem si. Jediný období kdy vstávali později byl asi měsíc po narození druhého. To jsem se fakt vyspala 🤭 ale po tom měsíci to zase najelo do starých kolejí. Když si přispí jeden, vstává druhý. Běžně jsme v létě chodili v 8 z venku, kde jsme byli třeba 2 hodiny.
Ve školce si děti lehnout musí. Spát je nikdo nenutí, ale musí si odpočinout. Starší neusne, mladší ano. Ten pak má večer taky spoustu energie. Ale po obědě ho vyzvedávat nemůžu. Na druhou stranu, ráno stejně max v 6 vstává. Takže aspoň nemám problém s buzením do školky 🙂 Pokud ji nemůžeš vyzvedávat po obědě, tak zavést režim, večerní klid, knížky. A zvyknout si. Ona jak bude starší, tak bude i samostatnější a budete mít s manželem víc času pro sebe. Ale je to náročné 🍀
@elis101 to je jasny, ja prave jak mam 3 deti tak kazdy spi jinak. Chodime spat podle dcery, ktera usina nejpozdeji a vstavame podle batolete, ktere vstava nejdriv, takze deti spi jak potrebuji, ale ja stejne musim fungovat podle toho, kdo je zrovna vzhuru 😬😄 Jinak me na odpocinek pomahaji pohadky, pustim detem a zalomim to na gauci.
Taky me napada jedine- nenechavat spat po obede.
Ja kvuli tomu vyzvedavam starsiho po o, ale jsem doma s mladsi, tak to jde.
Kdyby ve skolce spal, coz pochybuju ze by usnul, tak by pak taky strasil dlouho.
Školka se spaním je na pikaču. Mě doma nespala od 2 let, ale ve školce s tím davem prostě usla. Až někde v 5 letech, kdy jsem do ní hucela, že usnout prostě nesmí, koukala teda do zdi a srovnalo se to. Do tý doby prostě peklo na zemi.
Máme to podobně, syn 3 a půl roku, doma po obědě většinou nespí (max tak jednou za týden), ve školce usne snad pokaždé, spát nemusí ale musí 20 minut ležet a on prostě pokaždé usne. Vstává většinou kolem 6, někdy půl 7. Když nespí po obědě, většinou usne kolem 8 (někdy se teda podaří, že vydrží i dýl), ale jak ve školce spí, tak půl 10 a později to jistí. Nutit spát nemá cenu, to máme vyzkoušené, on si klidně lehnout jde, ale 20 x vyleze z postele, stejně musím ležet s ním atd. Do toho máme mladšího (17 měsíců), který vstává podobně mezi 5 a 6, ten po obědě spí pravidelně, ale podle toho jak dlouho spí, tak jde večer mezi 8 a 9 a opět vyzkoušeno, prostě nemá cenu ho nutit, protože ten vyvádí ještě víc než starší. Naštěstí oba dva aspoň spí víceméně celou noc.
Máme to podobně. Malá bude mít příští měsíc 3 roky. Po obědě doma už nechce spát, není unavená, nechce ležet atp. O víkendech tedy nespává a jde spát kolem osmé. Občas se ale stane, že o víkendu usne nenadále mezi 16 a 18 a to je pak večer nadlouho. Ve všední dny spí ve školce - usne prý vždy - hlavně díky rituálům (pyžamko, postýlka, zatmění) a síle kolektivu a máme pak problém ji do 22 uspat. Držím palečky a hodně síly. Recept nemám, jen možná zkusit se domlouvat se školkou...
Nejmladší byla úplně stejná. No byla, stále je. Spaní po obědě jsem zrušila v jejím roce a půl, to se nedalo. Vstávala v 6 ráno, spánek po obědě a pak chodila spát ve 24 nebo i klidně v jednu ráno. Ona tedy nespala ani jako miminko, přes den max 20 minut 2x denně, v noci klidně 6x vzhůru. Teď je jí 5 a kousek, do školky už zase nechodí, protože ona prostě nesnáší spánek a ve školce dělala scény kvůli spaní až do zvracení…. Radu mám jedinou, prostě vydržet, časem se to zlepší. Teď vstává v 9 ráno, chodí spát v 21-22 hodin, přes den potřebuje hodně, ale fakt hodně pohybu, ale už spí aspoň celou noc v kuse.
@elis101 Nezavidim. Ale jako jednu z moznosti vidim poprosit, presvedcit ucitelky ve skolce, jestli by ji z uspavani mohly vynechat. Zadne rituály s pyzamem, vymyslet ji jinou zabavu. Ale netusim, jestli je to mozne (prostorove, organizačně) Dcera chodila do male skolky a přestože meli malo prostoru, když už nechtela spat, nemusela. Vetsi/starsi deti to mely stejne. A pokud budete mít pocit, ze se musí dospat, tak doma o vikendu. Myslím, ze střídání ve skolce (spat x nespat) nepobere ani dite, ani personal… Hodne stesti.
Můj syn nikdy nechodil spát brzy, teprve jako školák usíná kolem 21:00, jako školkáč chodil spát kolem 22:30, protože jsme vstavali v 7:45 a spal taky po O. Nicméně poměrně brzy (kolem roku a půl) si nechal vysvětlit, že teda ok, spát nemusí, ale nesmí prudit. Takže si hrál, maloval si nebo se i koukal na pohádky. Když pak začal být protivný, tak jsme šli a byl do deseti minut tuhej. Hodinových uspavani jsem za celý život zažila, že bych to spočítala na prstech
Jqko nemame to se spanim ani 1 ditete lehke ale to u vas uz je moc crazy...
U vas bych dbala na omezeni cukru
Zadna tv po 12h
Vecerni ritualy
Spravne svetlo teplotu i tmu ...
😀 vsechno se divim ze jste se jeste nerozvedli ... ✊️drzim palce s malou