Spánek ročního dítěte. Jak to udělat, aby vydžela třeba i hodinu?

nazka
18. led 2021

Ahoj všem, píšu sem, protože už mě začíná přepadat zoufalství. Moje dcera oslavila teď rok, je kojená. A teď k jádru pudla. Chodí spát v 8 hodin večer, usne u prsa. Ale vzbudí se asi tak za 10 minut a pláč, musím k ní přijít a dát jí prso znovu (ale jen dudlá), usne a já odejdu a opět po 10 minutach další pláč. A takhle se to opakuje do té doby, než si jdu k ní lehnout. I tak se v noci budí poměrně často (v průměru tak co dvě hodiny), ale mlíko pije málokdy, sloužím jako dudlík. Normální dudlík samozřejmě odmítá. Jsem z toho už trochu zoufalá, mám starší dceru, kterou bych taky ráda uspala, a taky potřebuji po večerech pracovat (dělám na půlku do práce),.. No prostě nula času.. když nejsem osprchovaná, tak už pak ani nemám šanci si do té sprchy dojít, nic prostě. Natož nějaký manželský život. Máte někdo radu, jak to udělat, aby vydržela třeba i hodinu? Už jsem vzdala předávání do postýlky, na večer dostává večeři (někdy hustou polévku, jindy masozeleninu.., hladem to není..)

marketka_m
18. led 2021

@nazka chce te no...potrebuje te...nebo zuby?
ja jsem na tom podobne.prozatim vim ze bud "prezit" nebo odstavit.ale na odstaveni nejsem.psyhicky pripravena...ten 3denni rev..takze jedeme dal

pipi_puncocha
18. led 2021

Mám to úplně stejně, od půl roku (teď je synovi 14 měsíců). Prostě to zkouším, stále se snažím plížit z ložnice i na těch pár minut. Ale ano, když se neumyju dokud je malý vzhůru, tak pak už nemám šanci.🤷‍♀️ radu nemám, protože podle mě moc nějaká humánní metoda neexistuje, ale věčně to tak nebude.

lennus
18. led 2021

@nazka Co zkusit nějaká homeopatika? Kamarádce pomohly. Já v roce padala na hubu, když se malý budil pětkrát za noc, odstěhovala jsem se do obýváku, malý zůstal s manželem, ideální řešení to nebylo, ale nebyl aspoň sám.

nazka
autor
18. led 2021

@marketka_m na odstavení taky nemám, respektive nebudu mít, dokud nebude připravena ona. Teď jsme udělaly velký pokrok, že už se moc někoho přes den. Vlastně jen, když ji uspávám.. Takže jedeme dál.. Někdy mi to neva, ale někdy mě to ničí. Teď vyndávám prádlo ze sušičky už na potřetí a znovu u ní ležím..

nazka
autor
18. led 2021

@lennus a tusis jaká? Vím, že sousedka řešila vlastně něco podobného před 2 lety a šla do nich.. Když vstávám 5x za noc, tak si ještě piskam. Ale už jsem skoro v noci omdlivala, bylo to nebezpečné pro obě, tak už je u mě v posteli a aspoň mám pocit, že nevstávám.

nazka
autor
18. led 2021

zuby to taky nebudou.. Když jsou, je to ještě extrémnější. Nejhorší je, že jí v tu chvíli netěší ani manžel.
Zrovna teď mám druhou nemocnou a potřebuje mě, tak jsem z toho dost zoufalá, protože k ní vlastně ani moc nemůžu. A kdyby byla starší u nás, bude tu mladší budit kašlem. A teď "babo raď"..
@pipi_puncocha a vyrvat, to by mě nenapadlo..

lennus
18. led 2021

@nazka Chodila k homeopatičce Mudr Chvojkové Lence v Praze. I já kvůli otěhotnění a pomohla. Spíš byly na míru. Je to náročné, já trpěla stavy vyčerpanosti a jakoby dvoudenní chřipky. Odbourala jsem noční kojení a naštěstí přes den ještě pokračovala do 22 měsíců, závěr byl pak v pohodě a pozvolný už.

marketka_m
18. led 2021

ja bych homeopatika nebrala..zkus co nejvic odpocivat...!! ono to prejde to 10 minutove..najednou nebudes vedet a bude spat celou noc;)

jade85
18. led 2021

@nazka a nemůže to být právě tím, že jsi jí omezila kojení přes den, tak si to vynahrazuje v noci? Nemyslím, že by měla hlad, ale prostě tu blízkost, bezpečí u prsa...

marketka_m
18. led 2021

@jade85 to je také možné! zkusit více přes den, zda se to nezmění....

nazka
autor
18. led 2021

@jade85 zkusit to můžu,.. Jako já ji to prso nabídnu i přes den, protože mi přijde, že docela málo pije. Ale kroutí se u toho, vstává s prsem v puse a dělá takový blbiny, že mi nepřijde, že by o to stala 🤷‍♀️
@marketka_m

nazka
autor
18. led 2021

@marketka_m taky se mi do ní nechce nic cpát, ale kdyby ji utesil aspoň ten muž. Já ji zboznuju, ale tohle mě dělá fakt zoufalou.. Ani mi nevadí, že se budí v noci, ale ty večery, kdy si nemůžu nic udělat (a jde o základní potřeby, nebo třeba v případě nemoci starší). Chtěla bych třetí dítě, ale pak mám tyhle stavy zoufalství a říkám si, že bych na to neměla

marketka_m
18. led 2021

@nazka hey potesim te..muj muz maleho taky neutesi v noci..proste ho nechce a konec...:(neprijde ki ze neco delam spatne..vzdy si rikam nojo..potrebujes maminku(za pat let budu tesknit po tom)...ale je pravde ze taky nekdy je noc za total houbelec a rano zombie atd...pak proste manzel vi ze konecna..nenavarim.neuklidim..proste odpocivam.

marketka_m
18. led 2021

@nazka nedokazes zakladni veci delat pres den s malou??a vecer jit fakt s ni spat...?par dnu..uvidis zda se neco zmeni

lennus
18. led 2021

@nazka Mě taky láká třetí a upřímně nechápu, kde jsem vzala energii na druhé poté, co to bylo s naším prvorozeným dost náročné ve všech směrech. Ale chtěla jsem sourozence hlavně kvůli němu. Mladší dcera je spáč od mala, tu mám za odměnu a namlsala jsem se, proto si další umím představit, i když z více důvodů už spíš nebude.

janulitko
18. led 2021

@nazka Měla jsem to samé s prvním synem a mám totéž i s druhým... v půlroce bojkot postýlky, začal spát s námi, dudlik nikdy nechtěl, sloužila jsem jako dudlik, x krat za noc vzhůru, musela jsem chodit spát s ním, žádný volný večer. S manželem jsme si smskovali z místnosti do místnosti, prostě zoufalost. Po nějaké době mi z toho uz solidně hrabalo. S druhým to je totéž, večer neudělám nic, vstanu a hned vzhůru.. mno, k věci.. dle mě jsou tak prostě naučení a spokojení. Na vybrečení jsem neměla žaludek, vydržela jsem to nakonec do jeho 14 měsíců a pak radikální odstav, šel do své postýlky a konec. Toto byl hlavní důvod, už jsem z toho byla psychicky na dně. Prospělo to nám oběma, do dvou dnů spal krásně bez buzení celou noc a já měla konečně i volnější večer... druhý syn bude mít 10 měsíců, ráda bych kojila opět co nejdéle, ale nevím jak dlouho to dám, opět bude toto zřejmě důvod odstavu... staršího syna naštěstí uspává manžel. No je to náročné. Závidím kamarádkám, které kojí do dvou let, protože večer nakojí, uspí, odejdou a mají x hodin klid na film a manžela. To je u nás sci-fi.

lennus
18. led 2021

@marketka_m A proč homeo ne? Je to řešení a nejde o žádnou chemii. Je to zoufalost.

@nazka Co šátek? Ten mi moc pomohl, když malá první tři měsíce hodně plakala a byla nedoložitelná.

nazka
autor
18. led 2021

@lennus mně jde jen o tu dobu, kdy ji večer uspim, než si jdu lehnout. Přes den je zlata. I hezky spí, ať už v kočárku nebo v posteli. Ale ta doba večer vypadá tak, že je vzhůru co 5-10 minut a vyžaduje mě..

nazka
autor
18. led 2021

@janulitko jako bys mi psala z duše.. A můžu se zeptat, jak probíhaly ty dva dny, kdy ses rozhodla odstavit? Kojila jsi v tu dobu ještě přes den?
Fakt jsem moc chtěla ještě třetí mimi, ale tohle je doba, kdy bych to nedala..
Doufala jsem, že se odstaví sama, postupně to utlumime jen na noc a pak bude pohoda. Ale mně teda taky nikdy nespala dlouho. A když náhodou spala i 5 hodin v kuse, tak jsem se budila, jestli ji něco není..

lennus
18. led 2021

@nazka Chápu, ale ten kontakt by ji třeba mohl přes den více uspokojit, to je dobrý postřeh viz výše

zuzekk
18. led 2021

@nazka mámě tohle dělala ségra ve 4m, pak jí náhodou dala svou noční košili, takovou lehouckou, ségra si ji zamilovala. Hrála si s košilí a usinala v klidu, po mámě ani nevzdechla. (ale běda jak byla potřeba vyprat). 🙂 ale nebyla tedy kojená, ta vazba bude asi na prso silnější.

nazka
autor
18. led 2021

@marketka_m já se přes den snažím holkám věnovat, jdeme ven, hrajem si, plus uvařím a poklizim ten dokola se tvořící bordel. Mezi ty základní věci jsem myslela sprchu, WC, manžela.. A občas bych fakt měla dělat do práce.
Jinak se stává i to, že si zalezu s ní, to jde k nám i starší (manžel je každý 5.den na noční) a je klidnější. Ale delší efekt to nemá 🤷‍♀️ ale možná to zkusím víc dní po sobě jak říkáš.. Takhle jsem vzdala odpoledne a ležím s ní..

nazka
autor
18. led 2021

@lennus já měla za odměnu první, spala celou noc od 4m,ale nebyla kojena 🙂 takže být Tebou, do třetího jdu určitě, když teď nabírá díly po prvním dírku 🙂
Jinak spíš ona nechce to kojení přes den, dělá u toho tolik bejkaren, že to má do kojení daleko 🤷‍♀️

jade85
18. led 2021

@nazka to je prostě klasika okolo toho roku - to blbnutí u kojení. Ale pokud nabízíš, mělo by to být ok. Jinak ještě jak ženy psaly s tím šátkem, napadla mě další věc - co večer neuspávat v posteli, ale prostě si ji v pyžamku navázat do šátku a třeba se věnovat té práci? Jasně, není to úplně pohodlný, manželský život, sprchu a uspávání starší to neřeší, ale aspoň k ní nebudeš muset co 10 minut běhat. A třeba se tím kontaktem "nasytí" a postupně jí dojde, že rozvalit se v posteli taky není úplně špatný 😊

nazka
autor
18. led 2021

@zuzekk takhle to maji štěňata, když jdou od kamy.. Možná i to zkusím, za to nedám vůbec nic 🙂

nazka
autor
18. led 2021

@jade85 zkusím to, dobrý nápad 🙂 díky, že nad tím přemýšlíš.

lennus
18. led 2021

@nazka Naše kojena do podzimu letošního roku a budila se max jednou, respektive dr doporučil aspoň jednou jí to prso dát, ale dala jsem před svým spaním třeba o půlnoci.
Dnes jsem si chovala čtyřměsíční prďolku, u nás je to složité - já riziková, dcera mladší teď první donošená z čtvrtého těhotenství, malé bydlení v podnájmu a už bych prostě měla pracovat kvůli finanční situaci a řešení vlastního bydlení. Ale samozřejmě bychom to zvládli. 😉😆

lennus
18. led 2021

@jade85 Taky mi to přijde dobrý nápad a my tak měli malou večer taky s námi v obýváku ty první měsíce, postupně se to upravilo a zlepšilo.

jade85
18. led 2021

@nazka není vůbec zač. Taky jsme si tím se synem prošli, sice jsem neběhala co 10 minut, ale co půl hodiny klidně, ještě to mám v živé paměti. A přešlo to 🙂 postupně dal třeba 2 hodiny v kuse a teď, pokud se neděje něco extra, usne třeba v 9 a spí až do 2, do 3 a pak s rychlým cucnutím až do rána...

nazka
autor
18. led 2021

@jade85 tohle je můj sen, zatím teda scifi 😂 zkusím to.