Nevím co mám dělat. Malej má 7 měsíců a vůbec nechce spát. Vstává mezi 5-6 ranní a kolem 8 jde spát to si dá hodinku dvě jak kdy pak tak hodinku po obědě a odpoledne už spát nechce ale má pak problém vydržet když se.mi vzbudí o půl druhé tak kolikrát nevydrží ani do 6 večer. Nechci honucot aby ani ne roční děcko mě chodilo spát v 10 večer. Celou noc se.mi budí a je prostě vzhůru a já ho třeba dvakrát musím uspávat. Takže nejsem vůbec vypsaná nervy na pochodu a 6 ráno mm budíček. Druh syn se prostě uspěla a.spal celou noc jen na mleko se budil a zas spal. Tenhle ne...to se nedá vydržet jsem nwvspana, podrážděná přes den úplně k hovnu a mám pocit že ve všem selhavam jako matka. Je skoro 11 ten nespí a já vím že vidí v lepším případě v 6 zas vstávat plus několikrát během noci. Mám chuť se sbalit a utéct a už se nikdy nevrátí 🥹
Prosím je nějaká rada jak zlepšit dítěti kvalitu spánku? Nějaké kapky, cokoliv 🙏
Trošku jsem nepochoipla, zda nevydrží do 6 večer nebo naopak vydrží do 11 večer.
Jak starý je druhý syn? Nedá se spát dopoledne s tím mladším (třeba že by starší byl ve školce)?
Každopádně u takto malých dětí se spánkové cykly mění poměrně dost rychle. Vybavuji si, že jednu dobu vůbec neměl cykly jakkoli odpovídající i násobkům 24 hodin a že když jeden den to měl, že třeba vstal v 8, šel spát v 11, vstával ve 13, šel spát v 16, vstával v 17:30 a šel spát ve 22, tak druhý den to měl posunuté zase tak o 2-3 hodiny. Nejhorší teda byl přechod ze 2 denních spánků na 1 - kdy potřeboval spát na střídačku jeden den 2 denní spánky, druhý 1 a pak loterie, zda další 1 nebo 2.
Čili - hlavní cíl není u 7 měsíčního mimina dodržovat nějaké pravidelné cykly, ale aby ses aspoň trošku vyspala. Dost časté je, že právě večer, jak se setmí, děti brečí (má to i nějaký termín, něco jako noční děsy, nezpracované věci ze dne nebo tak). Syn dost trpíval právě na to, že 20-22 prostě brečel.
Držím palce, to nevyspání matky je u kojence typicky ta nejhorší věc.
@lidija1234 Je to zmatené, ale chápu dobře, že sedmiměsíční chodí spát třikrát denně?
Mě už teda všechny děti touto dobou spaly pouze jednou denně. Asi bych zkusila omezit jeden denní spánek.
Vsechny tri deti mi v tomhle veku spaly uplne na hovno 😅 Tak nejak podobne jak u vas. Prvni - totalni peklo na zemi, psychika totalne na dne,des. Pak teda od dvou let to dite spalo vzorne. Druhe decko dalsi nespava hruza, i tricetkrat za noc vzhuru. Ale videla jsem svetlo na konci tunelu, ze bude lip, tak se to nejak prezilo. A treti s odstupem vice let teda, tak tam taky des bes, buzeni, delala jsem dudlik, nevyspala rozlamana a snadno podrazditelna, ale vedela jsem, ze je to jen obdobi a ze ten nespavy rok utece jako voda. Uz utekl, a ani nevim jak.
Zkousela jsem vsechno mozne i nemozne, u dvou celkem pomohl odstav, u jednoho vubec.
No radu nemam, jen obrovske pochopeni a soucit, moc dobre vim, co prozivas a jak hrozne je byt nevyspala a k tomu druhy den fungovat, odpocinek jen krehky a to v ryze pohotovostnim rezimu.
Jednou zacne spat normalne a preji, at je to co nejdriv. U nas se to zacalo lamat cca po tom 1. roce.
✊🏼🍀
@lidija1234 Vím, že to nechceš slyšet, ale já mám teorii, že velké zásahy do dětského spánku jsou jen ke škodě. To, že něčí dítě spalo jednou denně nebo vůbec, fakt není směroplatné pro jakékoliv jiné dítě. Znám dvouletaka, co spí dvakrát denně. A spoustu dětí, co než se začalo chodit do školky, usínali od deseti večer až do jedné ráno. Prostě se to srovnalo časem. Někde to maminky nechaly jít svou cestou a někde dělaly psí kusy, které udělaly ještě větší neplechy. Pokud je dítě spokojené a není to s pláčem, tak buď můžeš začít do toho zasahovat s nejistým výsledkem, nebo mu dát ještě šanci se srovnat 🍀
Presne, ja to cejtim presne jako @mourovatakocka , nechala jsem je zit, kojeni a spanek dle libosti. Ono to prejde. (Ackoliv ja uz pak plynule presla do faze “muzu spat a uz to nejde” , ale jsem stara matka 🤣). Clovek vydrzi vic nez si mysli. 😉
Ahoj, souhlasím asi s @mourovatakocka a @marge_s , děti nejlíp ví a pokud k tomu nejsou nějaké zdravotní problémy, brzy se to zas může změnit. Je to období neustálých změn 😅.Naše dcera se takhle budila na noční hraní si. Jednoduše nemohla spát a já jsem byla zoufalá, ale pak mi poradila sestřenka knížku Prosím spinkej (https://www.prosimspinkej.cz/) a dost jsem pochopila a i díky mé změně přístupu ke spánku (sama jsem měla leccos naučeno 😄) se to celé uvolnilo a změnilo. Držím palce 🍀
Staršímu synovi jsou dvě roky a oba spí se mnou, máme malý byt musí spát u mě takže se mě takhle etapově budí. Mě by nevadilo že se budí a je vzhůru ale hrozně jakoby heka a křičí takže mě budí staršího. Ale celkově mě přijde že ten spánek nemá dobrý. Přes den spí dvakrát výjimečně třikrát ale má ty spánky fakt krátké a mě teda přijde že na 7 měsíční dítě spí málo 🤷
@lidija1234 Jestli ti to pomuze, tak me prvni dite v sedmi mesicich spalo trikrat denne pul hodiny, kdy jsem vzdycky minimalne dvacet minut uspavala. V noci se bylo schopne budit i co 5 min. A bylo to stylem prso nebo rev. (Dudlik odmitalo). Radeji jsem zvolila prso. Kdyz se odcuc, tak jsem se nesmela ani pohnout, jinak bylo okamzite vzhuru a znovu dudlalo a nebo rvalo. Des.
Takze nejsi v tom sama a soucitim!
@lidija1234 věřím že je to náročný, kór když máš doma ještě další dítě, ale tohle je prostě život, dítě je každý originál a nerodí se s návodem. Malá v 7mesicich přecházela ze spánku na 2. Vím že tohle bylo náročnější období ale jak si to sedlo se dvěma spankama byla to pohoda, po prvním roce spala pouze jednou. Každé dítě má jinou potřebu spánku. A s tím nočním buzením neporadím, jen uklidním, že 100%nejsi první ani poslední. My měli do roku každou, každičkou noc minimálně jedno dvouhodinové okno, pokud nebylo jedno dvouhodinové, bylo jich vícero, třeba půlhodinových což bylo pro mě ještě horší bych řekla. Sedlo si to až po tom roku, roku a něco. Ikdyž, malá bude mít 2 a půl a furt nejsem vyspana, jak bych si přála, jen je to výrazně lepší 😁 přeji hodně sil🤍
@lidija1234 ještě se zeptám, co kdyby si vzal staršího na noc k sobě tatínek? Neprošlo by to? Spousta dvouletaku spinká celou noc a třeba by jste se lépe vyspali všichni, chápu, že tatínek třeba vstává brzy do práce nebo tak, ale pokud s dvouletaiem neni přes noc práce (potřebuje se jen třeba napít) , dala bych ho tatínkovi s tím že jak ráno vstane, přenese ho za vámi. Třeba 🤷
@mourovatakocka to není jen tvoje teorie, ale i mnou odzita praxe 😅. Rok jsem dělala psi kusy, brečela, četla kde co...než došla k závěru, že když tomu nechám volný průběh, Budem všichni šťastnější a v klidu 😅
@fifinka2020 Jsou to lumpíci. Jó, kdyby tak byl někde univerzální návod!
https://www.mimispanek.cz/
Já si pořídila eknihu odsud, ale zatím jsem ji nevyužila, takže jen dávám tip.