Prosím o konstruktivní názor, radu či nějaký postřeh k našemu problému. Máme tři děti holka 8, holka 5 a kluk 2roky. Nejstarší je velmi učenlivá, šikovná, studijní typ, snaživa. Poslouchá, když o něco poprosime, občas má svoje přidrzle nálady,odmlouva, ale v celku je to s ní v klidu. Mladší je od miminka odlišná, nevydrží chvilku v klidu, a když tak u TV, baví ji kreslení, stavení lega. Ale jinak prostě opak, nechce nic dělat,resp.kdyz člověk chce nějakou činnost, musí přemlouvat, slibovat, dál nechce uklízet pokoj,ani pomoct v domácnosti, prostě řekne ne a nebude to dělat-vse v rámci přiměřenosti k věku. Moc toho nesni, běžné jídla jsou sci-fi, takže to do ní člověk skoro láme, a kdybych chtěla aby jedla, musí být podle ní, to se pak prezere.... Nechce chodit ven, nejlépe být doma a hrát si, ale musí být podle ní, jinak je oheň na střeše. Nechce žádné zájmové aktivity, dřív bylo líp, teď se to zhoršilo. Když se jí narodil brácha, nastupovala do školky, tam ta adaptace byla první dva-tri měsíce špatná, k čemuž přispěly učitelky, které nijak nepomohly😏 (odměřené, nepříjemné). Další rok byl o sto procent lepší. Od září na je předškolák(ale chceme odklad). Nejmladší je rošťák, takový kluk, šikovnej, umí se vztekat, ale zatím nic neobvyklého.... otázka k vám. Jak na prostřední?
Vím že existuje něco jako syndrom prostředního dítěte, což k ní i pasuje. Snažili jsme se dělat vše možné, ale už si nevím rady. Nějaký tip na literaturu? Děkuji
Dneska mi ruply nervy, dostala na prdel, pak usnula urvana. Dlouho se mi to nestalo. Vím že se teď dost nudili(týden). Jsme byli doma, kvůli teplotám mladšího, ale jinak jezdíme na výlety, k moři, hory. Jsme celkem aktivní a když se takhle sekne, jakože nechce a nebude to dělat, je to problém. Nebo na zahradě, mají plno množství věcí na zábavu/hraní, ale vymyslí blbosti, hádají se spolu (holky) a "nudí" se a chtějí abych jim asistovala, což je vždy jde.
Máte nějakou zkušenost? Radu, tip? Děkuji
@zelenaesmolda sladkosti ani podobné před jídlem nedávám,a s tou taktikou, noo, něco jsem zkoušela, ale je takovej flegmatik, že jí to je jedno, rychle zapomene a jsme na stejném..na knihy kouknu, nikdy jsem nic takového těšit nemusela,ale nechci nic podcenit
no tak treba prijde situace,ze se na neco opravdu bude tesit a ejhle,ono to nepujde protoze si nesplnila sve povinnosti,pak si to zapamatuje.
Nemyslim, ze je to prostrednim ditetem. Ja mam neco podobného u nejstaršího, je to dano povahou. Mam deti ve stejnem veku jako ty. Jen kluk - holka- kluk. Nechce hrat zadne společenské hry, rad si sam neco kuti v dilne a proleza harampadi na pude. Ve škole se nechce ucit, pritom je chytrý, ma velmi dobrou paměť, ale nechal se zaskatulkovat jako ten pomaly. Letos chodil na plavání, ale musela jsem ho vzdy přemlouvat, prostredni dcera je proti nemu bezproblemova. Pristi skolni rok nas bude cekat i pedagogicko psychologicka poradna. Je proste jiny, ale my ho name radi takoveho, jaký je.
Nevýchova, Respektovat a být respektován, Vychováváme děti a rosteme s nimi, Sourozenci bez rivality, Výchova bez poražených, Dítě na vlastní pohon atd.
Mam doma to samé. Akorat mám syny 8 let a 4,5 roku. Ten mladší je tvrdohlavi, akční... Když si nechce po sobě uklidit hračky, tak po několikrátem upozornění mu řeknu, že pokud si to neuklidi vemu pytel a hračky, které jsou rozházené vyhodim. Jednou to opravdu dopadlo tak, že ne poslechl. Vzala jsem pytel, hračky jsem začala házet do pytle. V tu chvíli brek, že nechce abych je vyhazovala. Tak jsem mu rekla at si je uklidí. V tu ránu začal uklizet. A ted uz stačí jen pohrozit. Co se týká pomoci v domácnosti. Kluci mají za úkol pomáhat s vyklízením myčky pokud se jim nechce a protestují, že to nebudou dělat. Tak jim pohrozim,že nebude večer pohádka na televizi,nebo že třeba nepojedeme na výlet apod. Jak reagujete, když si postaví hlavu a sekne se?
Doporučila bych teorii typů, kniha Nejsou stejné. Je to trochu složitější čtení, řeší různé vrozené typy osobností u dětí a dospívajících. Nejsou v ní žádné zaručené rady "jak na dítě", ale tím že v určitém typu právě své dítě poznáte, dá vám to možnost pochopit proč se tak chová a že to nedělá třeba vám naschvál, ale je to její přirozenost. 😉
ja bych co se nepomahani v domacnosti nebo uklizeni pokoje zvolila taktiku,ze az bude neco chtit ona tak to taky neudelas protoze na to nemas jelikoz musis ted napr utrit prach kdyz to odmitla udelat ona.jist bych ji nenutila,zadne dite dobrovolne hlady neumre ale trvala bych na tom,ze pred jidlem zadne sladkosti a pokud nesni normalni jidlo tak mlsat nebude.
Ja bych zkusila Nevychovu nebo knihu Respektovat a byt respektovan.Knihu jsem necetla ale hodne lidem pry pomohla.Jeste muzes zkusit fb skupinu Vychova bez porazenych.
Zkusila bych zmenit mysleni misto "jak na dite" na "jak s ditetem" 🙂