Problémy s jídlem u batolete. Měl někdo podobně?

me_druhe_ja
8. srp 2021

Určitě nejsme první ani poslední, ale už mě to psychicky vysává. Syn byl kojeny, s prikrmama jsem začala v 5m. Do 8m jela naprosto nádherně: úplně všechno a ještě brečel, když jídlo došlo. Pak mu vyrostl první zub a od té doby to začalo jit do kopru. Teď mu bude 21m a jeho jídlo je očistec. Kdyby bylo na něm, tak neji vůbec. K jídlu má negativní vztah. Má jen určitý potraviny, které je tak nějak ochoten sníst a pokud mu chci cokoliv změnit či obohatit - ne. Snídaně je vždy kaše (střídám teda druhy, ale kaše). Dopoledne nesvaci (tady ve Francii se jede systém 4 jídel), ale většinou si na mě vyleze k mojí snídani a dá si kus chleba/briosky/sýra....Ale kdybych mu tohle nachystala přímo pro něj, tak to nesni. Přichází největší tragédie - oběd. To odmítá téměř kompletně a cokoliv. Ještě jakžtakž sní různý zeleninový krémový polívky, kde se snažím propašovat vejce/sýr/luštěniny, aby to měl výživnější. A kupodivu nejvíc uspěju s hnusnyma sklinkama z obchodu. :( Že by jedl to co my - neexistuje. To by třeba snědl tři kusy těstovin a konec. Kousat umi krásně, to vím, ale nechce, protože prostě nechce jíst. Oběd trvá tak 45min, kdy do něho nacpu tak 150g max, někdy víc, někdy míň. Poslední dobou ho sidim, že dám jednu lžičku jogurtu a jednu jídla. Takhle sní aspoň něco. Jogurt je jediný jídlo, co má opravdu rád. Odpoledne má pak přesnídávku: čerstvý ovoce průběžně nabízím, ale nechce. Nic. Ani meloun. Nic. Jedině banán. Přesnídávku sní slušně. No a večeře je vždy plátek toastovyho chleba s lučinou a bílý jogurt. Zkouším přidat třeba šunku, vaječnou omeletu - nesni nic. Chleba někdy ani celý, někdy jen kousek. Před spaním vypije aspoň 200ml mlíka, aspoň něco. Takhle je to denno denně. Hrozně mě to psychicky ničí, jsem z toho unavená. Nechci mu to cpat na sílu, ale zároveň nechci polevit a dovolit mu jen jogurty, to mám strach, že nebude jíst pořádně maso/zeleninu nikdy. Má to nebo měl to někdo podobně? Kdy se to spravilo? Nepomáhá ani to, že ji s náma, že jako dělám, že mňam mňam, že mu to sním. Nic. Prostě ho jídlo nezajímá. Sám nebude jíst asi nikdy. Jako není tlustej, ale není ani nijak vychrtlej. Doktorka nic nerikala naposledy. Jo a pití taky moc nedá. Vypije kromě toho mlíka denně tak 200-300ml vody, víc nikdy. A nabízela jsme mu i sladký pití. Taky nechce.

pipi_puncocha
8. srp 2021

Ty listopadové děti jsou nějaké zakleté.😁 syn má několik věcí co jí - bílý jogurt, tvrdý sýr, přesnídavku, rybíz, Hipp večerní kaši s banánem ve skleničce a Boloňské špagety od značky Hami. Je stejně starý, stále kojený, jídlo je fakt bída. Taky nevím co s tím, nabízím, nenutím, všem okolo to přijde jako přírodní úkaz, nechce ani věci, co bych jinak dítěti nedávala, nechce ani Lipánka, zmrzlinu, sladké pití, nic. Boloňské špagety od jiné značky nebo domácí nechce, jiné jídlo ze skleničky taky ne.

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@pipi_puncocha Přesně! On nechce ani zmrzlinu! Namočí do toho třikrát čumák a už to odstrkuje. Nechce ani úplně hnusný sladký pití, džus. Vůbec. Taky to nechápu, když vidím stejně starý děti, co drží v ruce toast a dlabou, nebo zmrzlinu, sní klidně kousky sekané s bramborem. To je pro mě naprosto nemyslitelné. Maso je největší nepřítel. Fakt to nechápu. Jako já se jedině bojím, aby to přešlo. Znám totiž hodně dospělých, který jako děti taky nejedli skoro nic, rodiče polevili a v dospělosti neji třeba žádnou zeleninu a podobně. To nechci. Já ani přítel nejsme vůbec vybíraví - vaříme a jime téměř vše.

pipi_puncocha
8. srp 2021

@me_druhe_ja my jsme oba docela gurmáni, máme rádi dobré jídlo, před dítětem to byl náš hlavní koníček a říkali jsme si, jak chceme, ať má syn od mala kvalitní potraviny, ať se nebojí nic ochutnat, že je děs jak moje sestra jí v restauraci jen smažák a palačinky a co máme... 😄

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@pipi_puncocha 😀 taky tak....já nevím no....ale fakt mě to trápí....po obědě jsem vždycky úplně psychicky vycucana a dítě sni 80-100g jídla. :( Já už zcela nevychovne pouštěla u jídla pohádky a stejně nic.

janinasm
8. srp 2021

@me_druhe_ja co všechnou mu nabízís k obědu? Kořenís jídlo nějak? Solis ho? Nesní ti ani obyčejné uvařené kureci stehno třeba? Co místo nějakých krémový polivek pravý český vývar? Krmis ho nebo umí jist už trochu sám? Co když mu dáš obyc vařený špagety? Aby si je sám snědl? Taky ne? Chápu že jsi z toho nešťastna. Taky bych byla. Ale zase extra vyhubly není...... Jako chce to pestrý jídelníček, ale jí aspoň něco. Zkus to podat nějakou formou hry to jídlo. Třeba to pomůže. Nebo změn styl vaření, jiný koření, jiný druhy jídel... Jinak nevím no. ☹️

janedv
8. srp 2021

@me_druhe_ja tohle asi nechces slyset, ale ja mak takoveho 6leteho a ted 2r4m batole... Necim je pres den nakrmit je muj nejvetsi vycerpavac... Mit deti, co normalne ji, tak si myslim, ze dam materskou s prstem v nose (ber s nadsazkou). Takhle jsem vyrizena...
@pipi_puncocha tvl presne. Ja v 5m starsiho koupila special zidli pro nesedici, at muzem "stolovat" 😀 no, tak jsem ji zas prodala...
@janinasm s dovolenim odpovim - nefuguje nic. Ani stojka na hlave, ani skakat na jedny noze. Korenit min, korenit vic. Jednoduche, komplexni.teple, studene, cervene, zelene, modre, s prouzky 🙂 neni toho boha, co bychom nezkusili. A jako ano, vzdy do nich dostanu neco, aby hlady neposly, takze na socialku to neni, ale na masli kazdy den...

pipi_puncocha
8. srp 2021

@janedv je to hrozně frustrující, furt to řešit a každý má nějakou radu, zejména z příbuzenstva, někdy si říkám, že si o nás myslí, že jsme úplně vypatlaní. Když byl synovi asi rok a půl, tak se mě jedna teta zeptala, jestli jsme mu někdy zkusili dát kaši. 😄😳 to už nevím co na to říct pak.

lady742
8. srp 2021

Mám doma nejedlika a je mu už 10let,nepomohlo nic,takže někdo to tak má,s Mudr jsem řešila podle odběru krve vše o k,takže už moc neřeším a maso do půsy nevezme vubec

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@janinasm hele vážně jsem vyzkoušela úplně všechno. Všechny možny kombinace: úplně do hladka rozmixovaný, napůl, jen pokrájený na malé kousky.... Kořeněný a soleny normálně jako naše... Vůbec kořeněný.... Každopádně oběd se vždycky snažím, aby tam byla zelenina, sacharid a bílkovina. Zkoušela jsem i vyloženě nezdravé potraviny jako třeba párky, hranolky.... Suché těstoviny si vezme třeba dva tři kousky a konec. Sám ji rukama jenom večer ten chleba, a to jenom někdy. Lžičkou jíst sám odmítá i ten jogurt co miluje. Jednu dobu už to fungovalo tak, že se mu ho nabrala na lžičku a tu dala do ruky a on si to hezky snědl, ale teď to prostě absolutně odmítá. Vždycky vezme Tu lžičku strčí to do ruky mě a potom tu mou ruku se lžičkou na směřuje k jogurtu. Je to prostě strašně psychicky unavný..

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@janedv
@lady742
Tak to jste mě teda vůbec nepotěšily .. já furt doufám že to jednoho dne přejde. 🤦 Já jsem po obědě fakt vždycky tak vyflusana jak kdybych běžela maraton. Hlavně mám k tomu ještě šestiměsíční dceru, takže pak jsem kolikrát i nervózní že on jíst nechce a ona řve že má hlad. No doufám že aspoň ona bude jíst dobře. Jinak díky své nemoci chodí poměrně často na rozbory krve a to je taky v pořádku. Ale prostě je to hrozně frustrující a zatím se s tím nedokážu vyrovnat ..

janedv
8. srp 2021

@pipi_puncocha tvl, tak ted se chechtam nahlas 🙂 ano, jsme total dementi, diky za radu, zkusim... Diky, pomohlo 😉

janedv
8. srp 2021

@me_druhe_ja chapu. Frustrujici JAKO PRASE! A jak pise
@pipi_puncocha ty rady, tvl... Jako jo, mysli to dobre. Ale ja cely den nedelam nic jineho, nez vymyslim jidlo a krmim. U nasnastesti funguje pizza. Dobra, od itala, takze zadny srac, ale stejne.

somalicats
8. srp 2021

Moje nejstarší byla těžkej nejedlík - do roka vše ok, a s 1. narozeninami nastal zlom. Od té doby nejedla, byla shcopná sníst během dne tak max rohlík a malého Pribiňáka, jinak nejedla nic - mléčné výrobky, maso, zeleninu, ovoce... Ani ň. Postupně se rozjedla se školkovou a školní docházkou, teď jí je 18, je zdravá a jí téměř všechno 😀. A mohla jsem se stavět třeba na uši, nic. Druhá jí jakž takž, třetí odmítá maso, čtvrtá spase, na co přijde.

87pavlina
8. srp 2021

Naši malou vyloženě jídlo nebaví, má spoustu jiných věcí na práci, takže ji musím zabavit spousty hračkama, jinak mi taky nic nesní. Je jí 13 měsíců a trvá to už asi 4 měsíce. Taky docela pomáhá, že jí dám jídlo vedle do mističky. Když dělám třeba těstoviny s omáčkou, tak jí dám jen suchý těstoviny do mističky, který uzobává a mezitím jí šoupu jídlo do pusy. Jsi stejně dobrá, že jsi ho ještě neposadila při jídle před televizi, takže buď v klidu 😉

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@87pavlina V klidu, samozřejmě i tohle jsem zkusila. 😀 fungovalo to párkrát a pak konec: pak čuměl na YouTube na písničky a jídlo stejně držel v puse a nepolykal. 🤦

me_druhe_ja
autor
8. srp 2021

@somalicats Tak snad se mezi dětma rozji. Od roku a půl chodí 2x týdně do jesliček na 3h a má tam i obědvat, tak snad to pomůže. Teda on tam zatím moc nebyl, protože buď měl nějaký doktory nebo byl nemocnej nebo tu byli rodiče a teď jsou 3 týdny zavřeni, tak snad pak. 🙂 Zatím co tam byl tak to bylo tak půl na půl: někdy snědl prej všechno a někdy dvě lžičky jak doma.🤦

lenerka1
8. srp 2021

Tak můj prvorozený byl ještě v 1,5 roce tak z 95% kojený, klasické jídlo jen ochutnával někdy pár soust jindy ani to ne, ale neřešila jsem to, nabídla, chceš, nechceš nejez. Měl období jen suchých těstovin nebo rýže, období šunkové, vývarové, vajíčkové, vždy to po čase přešlo. No a teď v 5 letech má období, kdy by pořád něco jedl a sní toho hodně a období, kdy si sem tam něco zobne. Pokud je z lékařského hlediska v pořádku, tak razím heslo, že žádné zdravé dítě nad plným talířem hlady neumře.

masina1
8. srp 2021

Jedno z mých dětí také mělo jen pár oblíbených jídel: suchá houska, namixované ovoce+jogurt (celého ovoce se štítil), suché těstoviny (běda kdybych je jen trošku omastila, už by se jich nedotkl), někdy byl ochotný si vzít namačkané brambory s dohladka rozmačkaným masem (ale to tak jednou za týden), křupky, topinka, suchou rýži jedl po zrníčkách, lívance nebo palačinky udělané na pánvi bez tuku, někdy si dal pár lžiček kaše nebo přesnídávky. Jedl masový vývar s nudlemi. Pil vodu a mléko. S kousáním problém neměl, když náhodou ukořistil třeba mrkev nebo ztvrdlý kus koláče, snědl to bez problémů. Kdybych mu to předložila, nevzal by si to. V necelých dvou letech jsme jeli na 14 dní pod stan. Co dostali ostatní, to dostal i on. Když nejedl, neřešilo se to, nebyl čas. Třetí den si řekl o půlku hrušky, další den vybíral kousky masa z polévky, další dny už jedl všecičko, co se mu dostalo pod ruku. Doma pak už jedl normálně a nechutenství se mu nevrátilo.

me_druhe_ja
autor
9. srp 2021

@lenerka1 On právě nemá tyhle období. Ty potraviny, co jsem psala, ji už strašně dlouho. A nechce žádnou změnu no. :/ A ten oběd je prostě tragédie. Já chci, aby každej den snědl aspoň trochu toho plnohodnotného obědu. Mám strach, že když povolím, tak to nebude jíst nikdy. :(

me_druhe_ja
autor
9. srp 2021

@masina1 To je podobný no: jakmile si to někde ukořisti, tak to pojídá. Ale Jakmile by to dostal jako že na jedno jídlo, tak ani hovno. Asi budu muset taky zkusit nějakou drsnou kůru jako vy.🤦

lenerka1
10. srp 2021

@me_druhe_ja Jejej, vždyť je mu teprve 21 měsíců ne? U nás období suchých příloh trvalo asi tak rok. Děti se mění i jejich chutě, pokud vážně nemá nějaký fyzický či duševní zdravotní problém, je lepší jídlo moc neřešit, děti cítí ten tlak a tu snahu do nich něco dostat a můžou toho využívat k získání pozornosti, může jim ten tlak vadit a staví se schválně do opozice, může to být jejich snaha "mít nad rodičem aspoň v něčem navrch, o něčem si rozhodovat sám" a spousta jiných věcí nesouvisejících s jídlem. Ještě mě napadá, vařit jídlo společně jste zkoušeli?

martineeecka
13. zář 2021

Můžu tě uklidnit, nejsi v tom sama...dcera 20 měsíců, máme téměř stejný denní program s jídlem jako ty. Nemá snahu kousat, protože se přece nebude namáhat, když nechce jíst. Takže žije na mléku, jogurtech a polévkách, přesnídávky nemusí, občas zvládne pomačkaný banán s jogurtem. Jo a skleničky taky sní v pohodě. Pití taktéž tragédie na druhou, 200-300 ml vody mi nikdy nevypila ani v létě! Do toho často zvrací, hlavně v autě, ale dokáže se u oběda tak vzteknout, že se pozvrací i v krmícím křesle. Denně jsem z toho na mrtvici, závidím maminkám dětí, které si na hřišti pokoušou obyčejný rohlík. Snažím se jí nabízet vše možné, mažu chlebík na plátky, kostičky...sní tak dvě a už jí to nezajímá. Pořád se uklidňuji, že to chce čas, je to v hlavě, musí k tomu dospět...ale kdy to přijde? Možná až ve školce pochopí. Je to únavné, přeji pevné nervy.