Problém s koupáním u dcery. Máte radu?

12. lis 2024

Ahoj ženy, jdu se k vám trošku vypovídat potřebuji poradit třeba někdo zažil...
Naše malá čtyři roky si nerada myje hlavu (je to dlouhodobý problém). Samozřejmě chápu, hodně dětí to rádo nemá. Ale já už fakt tápu, jak jí aspoň jednou umýt aniž by u toho řvala jak kdyby jí někdo vraždil... A to myslím doslova. Opravdu řve tak silně a nahlas, že se divím že nám v koupelně ještě neopadaly dlaždičky a ještě že na nás nikdo zatím nezavolal sociálku.
Zkusila jsem jí domluvit, aby zaklínila hlavu že jí to pak do očí nepoteče ale ne .. prostě začne ječet jako tur 😐.
Chtěla to zkusit s potápěčskými brýlemi a stejně to nešlo.
Přitom v bazénu se potápí jak blázen, skáče do vody, plave ...
Ale tohle je už fakt na palici. Mytí hlavy jsme díky tomu snížily na minimum. Ale stačí abych zmínila že se bude koupat, či že jí budu mít hlavu tak ječí, ječí, ječí a já bublám, bublám 😂😂

dominge
12. lis 2024

Soucítím 😂 u nás totéž, teď jsem zkusila, aby si drželi na očích žínku a kupodivu pohoda. Jsem zvědavá na další 🍀 držím palce

mishka87
12. lis 2024

Ještě teď si pamatuju, jak mě mytí vlasů tahalo. Vadilo mi, jak mi teče voda do uší a i přes zavřené oči. A i když jsem měla krátké vlasy, vadilo mi i následné rozčesávání vlasů. Předpokládám, že ses jí už ptala, co jí tak moc vadí. Já mám kluka, ale hlavu ve vaně si taky nerad namáčí. V bazénu se potápí rád, ale při oplachování po výlezu z moře dělá vše pro to, aby neměl hlavu pod sprchou. Prostě mu vadí ta voda dopadající na hlavu. Má to už od miminka. Takže hlavu myjeme jen vodou a to jednou za 14 dní nebo když přijde od holiče, aby se smylo to práškové tužidlo.

mishka87
12. lis 2024

@dominge s tou žínkou mi to dělala babička 🙂

linducha90
12. lis 2024

U nás byl ten stejný problém, vysvětlování, pomalý oplachování, nic nepomáhalo, dokonce jsem koupila i takovou "čepici" na mytí hlavy, ale bez úspěchu, nakonec jsme šly do obchodu ona si vybrala žínku na oči a od té doby bez problémů, dokonce si o mytí hlavy i říká sama...

pampeliska1313
12. lis 2024

U nás to samý. Ale on teda v bazénu vydrží fakt dlouho, i voda na hlavu je v poho, ale do vany, sprchy za boha ne. Byla sem ráda, že ae vůbec smočil ve vodě. Nakonec docela pomohlo ho nalákat (kupuju vodní bomby do vody s tlapkovou patrolou) a hlava byl neskutecnej problém silene dlouho. Bál se šamponu v očích. Docela pomáhá mu na roh vana dát ručník, aby zaklonil, rychle spláchnu konvičkou, nasamponuju a zase. Zároveň teda si hrajeme na bubáka s dalším rucnikem přes obličej. Držím palce, ono jsem si taky říkala, ze proste ho jako vykoupu po “zlým” ale pak se seknul uplne a byl mesic problem vubec s vodou. Takze jsem se kazdej den ptala, kdyz kejvnul aspon na vodu, ze se smočil aspon, tak sem byla rada. Prislo mi, ze musel jako dozrát, aby si uvědomil, ze proste ne vzdycky mu nateče voda do oči atd. Jinak na Kauflandu prodávají takovy princeznovsky korunky, aby netekla voda do oči, ale dodací lhůta je skoro měsíc a je to z činy. Nad tim jsem pak taky uvažovala, třeba je to tip pro vás…)

te_reza
12. lis 2024

U nás to začalo ve 2 letech a ty pravý drije dělala ještě tak 7 let. Teď ji táhne na 9 a je to trochu lepší. Pokud to ovšem není přes vanu 🤣

klokanka31
12. lis 2024

U nás to samé 😒 Já jí dávám ručník aby si ho složený držela přes oči, ale stejně z 90% řve že to je fakt hrůza.

konidana
12. lis 2024

Leda chodit treba kazdou nedeli do bazenu, a tam se i umyt😅

leilinka1234
12. lis 2024

Mladší dcerka plakala při každém mytí hlavy. Pak jsem jí začala mýt hlavu pěkně v leže a ono to šlo. Navíc jsem teda tuto polohu pro mytí hlavy začala aplikovat pak i u starší a nějak jsme si na to všichni zvykli 😊

marketa11112
12. lis 2024

Dcera také ječí, nechce mít vodu v obličeji. Teď už hlavu zaklání, ale ječí stále. 🙂). Jo a je jí sedm.
Horší je to u syna. Autík. Celkově u koupání vyvádí, nechce mýdlo, nechce dotyk na těle, sám se ale neumyje, mytí hlavy je krocení divé zvěře. S manželem se střídáme, dva dny po sobě to nedáváme. Navíc se bojíme, aby neupadl, neuhodil se apod. Takže velmi soucítím. Naštěstí nebydlíme v paneláku, už vidím ty nadšené sousedy. U nás ten problém vznikal nějak postupně a zatím prostě trvá. Já už to neřeším, tiše trpím, manžel trpí nahlas. 🙄

veru181
12. lis 2024

Máme takový kšilt a je to s ním lepší.

kurpilova
12. lis 2024

U mé dcery pomohlo,když jsem navrhla,že si hlavu bude mýt sama..asi ve 4 letech...nejdříve jen pár kapek šamponu...

cilkat
12. lis 2024

Chápu... mám kluky, staršíku ej devět a furt to není dobrý... STřídavě trochu pomáhalo několik možností:
- potápěčské brýle (ty jedou teď ... od září řešíme co tři týdny vši.)
- jít do vany s dítětem a vyloženě si ho položit na sebe, ať nesplachuje vlasy proudem, ale lehne si do vody. (starší už si umí lehnout do vody i beze mě! ... ale proud vody shora stejně nesnese)
- vykašlat s ena klasické mytí šamponem, napustit vodu s pěnou a házet po sobě pěnu/dělat si pěnové čepičky. (prostě to umejt tou pěnou na 'polosucho' )

jirovapa
12. lis 2024

Dětem myji vlasy v napuštěné vaně, pod tekoucí vodou řvou. 🙂

jiss
12. lis 2024

Náš si drží přes oči ne jen žínku, ale složený menší ručník na čtyřikrát, aby byl fest chráněný, a myje se ve stoje přehnutý přes vanu, tak mu to neteče do uší. Díky za tip na ten kšilt, to vypadá dobře.

ajulinkaaa
12. lis 2024

U nás dcera 2 a půl, problém vlasy i koupání celkově. Vlasy má spíš kratší ne moc husté a tak myjeme v jídelní židli, kde si u toho něco pojídá. Mokrou látkovou plenou vlasy namočím, šampon a pak ho mokrou plenou vymývám, není to nic moc, ale to nám zatím jediný funguje🙂

palja
12. lis 2024

U nás nechce sprchovat hlavu. Takže umývám tak, že jí hlavu poliju kyblíkem, jinak by se zbláznila. Stejně to dělám i při oplachu.

edddie
13. lis 2024

Ježišmária, tohle byla taky moje noční můra, když jsem byla malá. 😂 Já ještě dítě nemám, ale moje neteř to má taky tak 😀 To kdyby ste slyšeli, tak byste chtěli sociáku volat, neboť to fakt zní, jako by jí ubližovali. Neskutečně řve, to je něco nenormálního. Takže očividně to takhle funguje ve více domácnostech. 😀

emillyhk
13. lis 2024

Máme kluka, bereme ho strojkem docela nakrátko, tak je mytí vlasů rychlovka. Ale i tak to nesnáší, když mu to řeknu předem, tak je taky řev 🤷‍♀️ Zkusili jsme ledasco, jednu dobu oplachovali vodou z kelímku, ale to by mě u holčičky teda nebavilo. Teď nám funguje, že mu poskládáme žínku, tu si sám drží na očích a my rychle oplachujeme sprchou vlasy, na straně vždycky zakrývám ucho, aby se mu nenamočilo, to je skoro stejný řev jako voda na obličeji 🙈😆
Kňourá skoro u každého mytí, ale je to lepší než dřív. A taky ho necháváme s námi v koupelně, když si myjeme vlasy my s manželem. Prostě vidí, že je to normální a děláme to všichni.

veronicka89
13. lis 2024

Někde jsem videla že dítě leží na kuchyňské lince 😅 a myjou v leze hlavu v dřezu ...

kiitaa
13. lis 2024

Moje sestileta to taky nema rada. Pomohlo asi jedine, ze meju pres vanu, asi tretina rucniku ve vane pres okraj a ona ho tak ma ohnuta pred oblicejem a kdykoliv potrebuje, tak ja prestanu a ona se utre. Ale i tak boj, potrebovala bych ji vydrbat poradne, protoze ma i dost suchou kuzi na urcitych mistech, ale nevydrzi proste.

hanka_12345
13. lis 2024

Taky řve, oplachuju mu hlavu kelímkem, zakloni hlavu a nic do oci netece. To je lepsi. Sice tam stravim pul dne ....
Jeste sem videla.ze prodavaji takovy limec na.hlavu kterej to odvadi jak "rýna" ale nezkouela jsem ho

dejvitka
13. lis 2024

@dominge presne tohle pomohlo u nas.

vitezove
14. lis 2024

Měli jsme to stejně. Dcera plave, potápí se. Ale mytí hlavy byl dlouho problém. Nejprve jsem vymyslela to, že jsem ji myla hlavu v kuchyni. Na linku jsem dala deku nebo něco, ona si na ni lehla a půlku hlavy měla nad dřezem. V ruce mobil s pohádkou a já jsem myla. Byla to sranda pro obě.

Jinak jde koupit takový ten kšilt na mytí hlavy.

Teď je ji 4 a půl a meje si hlavu sama. A tak je spokojená. Ve sprše si dá šampon a pak se o mě opře, zakloní hlavu a musím opravdu opatrně smýt. Velice pomalu konečky, postupně nahoru. Nahoře držím ruku nad čelem aby se jí nic nedostalo do očí. Pokud je dobře zakloněná a dělám to pomalu tak to projde bez problémů.

cattus
14. lis 2024

U nás to byl taky boj. Máme jen sprchu, takže řešení s vanou nefunguje. Kluk, 8 let. Hodně pomohlo nejprve společné sprchování, kdy viděl, jak to dělám, aby mi voda nenatekla do očí. Teď se od září sprchuje sám - že si i vodu nastaví atd. Čas od času ho zkontroluju, jestli se fakt umyl. Hlavu si musí mýt min 2x týdně kdyz má fotbal, protože to je fakt úplně splavenej. Většinou si řekne o pomoc se šamponem, nějak nemá odhad kolik a pak tam stojí a pořád z něj teče pěna.
Asi to chce fakt vydržet, vysvětlovat, ukazovat.

rebe
14. lis 2024

Zkusili jsme kdeco. Pak to ze dne na den cvaklo, když ležela na zádech v plné vodě, potopila hlavu a vlasy kolem ní plavaly, jako by byla mořská panna. Jedna fotka! A od té doby to miluje.

mafulin
14. lis 2024

Co potápěčské brýle? Nám to pomohlo.

jiss
26. lis 2024

Tak ještě přidám, že jsem na základě této diskuse koupila ten kšilt, teda dva, jeden s krytím na uši a jeden bez a zkusili jsme ten s a pecka, poprvé v životě mytí hlavy bez záchvatu. Jen teda si to neumím úplně představit na dlouhé vlasy. A musí se to dobře nainstalovat, aby žádné vlasy nezůstaly pod tím.