Ahoj, vím že tohle téma je strašně individuální a neexistuje jedna univerzální rada, ale jsem už trošku zoufalá, tak hledám nápady a inspiraci.
Dceři budou 3 a začátkem léta se nám konečně podařilo v klidu zbavit plenek – v podstatě ze dne na den začala chodit na nočník plenky nechce ani přes noc. Nicméně začala mít strach kakat – nejdřív jsme si mysleli, že to bylo kvůli zácpám, které měla z kraje léta (tlačení je bolelo), párkrát jsme ji i na radu pediatra dali čípek, aby se jí ulevilo. Nicméně od té doby už uplynul měsíc a myslíme si, že už to s tím tolik nesouvisí, ale dcera prostě když má kakat, dostane jakýsi strach a nechce tlačit. Problém asi je, že vlastně nevím, čeho se bojí, takže s tím nemůžu moc pracovat. V praxi to vypadá tak, že když se jí chce na záchod, začne běhat, krčit se a křičet, že bude "bobik". Když jí nabídneme, že půjdeme na záchod či nočník, začne hystericky ječet, že nechce. Je ochotná si lehnout maximálně na přebalovací podložku, ale tam samozřejmě nic nevytlačí. Takže s ní takhle několikrát za hodinu vždycky běžím (občas svolí na ten nočník), ale ve výsledku buď nic nevytlačí, nebo jen maličko, co nezadrží (a má špinavé kalhotky), nebo se to potom jednou za čas povede a je chvilku klid. Kaká teď zhruba obden, takže už je to velmi zatěžující, zvlášť když nejsme doma, protože prostě začne hysterčit a nechce tlačit. Jenže to se třeba co 20 minut opakuje. Vůbec nevím, jak na ní a tím, že už to trvá měsíc, jsem z toho už taky psychicky unavená. Zároveň se bojím, aby se nějak neblokla na ten nocnik/záchod, proto nechci moc tlačit (třeba ji tam držet, dokud se nevykaka). Nemáte někdo podobnou zkušenost? Nebo něco, co třeba u vás zabralo? Moc dekuju!
A co třeba ji zkusit nějak odměňovat? Že třeba za to že se vykaka dostane kousek nějaké svojí oblíbené cukrovinky? Vím že sestře se malá taky naučila na nočník pak ji to začalo vadit, ale zkusili že když se vyčůrala nebo vykakala tak ji slíbili odměnu nebo pohádku. Ale vím, že když si na nočník sedla tak tam seděla třeba i 10 minut a sestra ji u toho ukazovala knížky 😃 takže vlastně zapomněla že má kadit a šlo ji to samo.
Jako bych to psala já před asi 2 měsíci. Dceři budou za 2 týdny 3 roky a podobný průběh...
Když už si dcera po 3 - 4 dnech začala stěžovat, že chce kakat a bolí jí bříško, tak jsem jí čípek dala, i když u toho taky byly šílený scény.🙈 Od doktorky jsme před 3 týdny dostali Forlax, který jsem do ní nemohla zaboha v ničem dostat a tak mám teď úplně zbytečně 2 krabice.
Jednoho dne si prostě sedla na nočník a udělala sama bobek. Strašně moc jsme chválili a dala jsem jí i malý kousek čokolády za odměnu. Od té doby chodí a s hrdostí hlásí, že má bobek. Sem tam si stěžuje, že ji štípe zadek. Tak musím utírat vlhčenými ubrousky, sprchovat a namazat.
Takže nám pomohl jen čas... i když vím, jak na palici a stresující to je. 🌸
Pamatuju, jak si během hodiny 5x nechala dát plínku, kterou si sundala a šla na nočník, kde jí to nešlo a jen se vyčůrala.🤦♀️
A nemohla jsem tomu uvěřit, ale nedávno se už zvládla i vykakat do záchodu bez nástavce.
@safulik Jsou různý taktiky... 😊
Jen si nedokážu představit, že by moje dcera vydržela sedět několik minut na nočníku. 🙈😂 Ta si odjakživa vždy sedla a buď to jde nebo ne a šla pryč. Mohla jsem ji tam zkoušet udržet jakkoli (při pokusech o odplenkování) a nic z toho. 😄
@hennrietta no to právě u nás taky moc nepujde...on navíc nejde moc odhadnout ten čas, kdy je čas🙂. A právě proto se bojím, abych ji neudělala blok z nocniku/záchodu, kam chodí aspoň rada čůrat...
@hennrietta to je fakt totožné 🙈. Mně v zásadě nevadí, že ji to nejde, bojí se, pokaka se...ale ta "péče kolem" a bez výsledku. Například teď chtěla poprvé kakat v sobotu dopoledne...a celé odpoledne (Byli jsme na navsteve) uprostřed cehokoli se začala kroutit, že chce kakat a vyžadovala jít na podložku. Jednou jsme kvůli tomu i šli z hřiště (samozřejmě bez vysledku) a už jsme ani nešli znovu ven (bezmoc, že to bude znova). Tohle udělá třeba 20x za odpoledne. Občas maličko vytlačí, ale spíš náhodou...
To samé neděle, dneska s tím chodí od rána (prostě laicky mi přijde, že to spíš zadrzuje). Když se jí snažím povzbudit, že stačí jen zatlačit a je to, sprajcne se a začne řvát. Když jí posadim na zachod/nočník, začne hystericky řvát a nic z toho není. Teď teprve se trošku vykakala, ale vím, že zítra či pozítří tohle kolečko začne nanovo. A já nevím, jak ji pomoc a kdy to skončí, ale jsem už u konce se silami- hlavně psychickými.🙈
syn zname se bez pliny nevykakal ikdyz cural uz normalne do wc... ona mu to vzdy sebrala a on byl schopen tydne nejit,brecel ze ho boli bricho..pak to nevydrzela a dala mu ji a za 5 min bylo po vsem.... takhle to praktikovala delsi dobu a nevedela co s tim..pak se to nejak naucil-ale jak to nevim sme se pak rozkmotrily
Syn to mel taky tak ze nechtel bez plenky..avala jsem mu ji nejaky cas a pak s tim pomohl manzel..sedel s nim u nocniku a vykladal si s nim..kdyz chtel vstat ze plina a kakat tak ho posadil a cekal a vysvetloval mu to..jednoho dne se podarilo a od te doby ok
Já ti rozumím. U nás je ještě k tomu nejedlík, takže rady typu švestky a švestkové kompoty apod jsou úplně mimo.🤦♀️
U nás to chtělo čas, aby si i jako na čůrání přišla sama. Jednu dobu jsem byla šťastná, že kadí aspoň do kalhotek a pak nechtěla ani to. Prostě jsem to nejhorší řešila čípkama, který ji donutili. Dala jsem jí ho třeba v 17 hod a ona se probudila a začala kadit třeba ve 23 hod. Takže jsem ji pak ještě musela sprchovat, ona plakala, že vlastně kadit nechtěla, ale bylo vidět, jak moc se jí ulevilo... Bylo to blbý období. Když jsem věděla, že nebyla 3. den na záchodě, tak jsem ani program venku neplánovala a doufala jsem, že se zadaří...
Jednou jsem se rozhodla, že jí čípek nedám a ona zvládla najednou bobek do nočníku. Tak samozřejmě oslava jako blázen a (klepu) je to zatím v pořádku a snad už bude.
@hanka_12345 Ty jo, co bych v tu dobu dala za to, aby se vykadila aspoň do plínky. 🙈😅
To je stejně hrozná rada od samotného pediatra hned léky, hned čípek??? Tyjo, co takhle vám poradit změnit stravy? Když má jakýkoliv člověk problém s vyměšováním stolice, tak se jako první řeší, jestli je ve stravě dostatek vlákniny? Pak je taky vhodné stejně si tu vlákninu koupit, nejlépe ve vodě rozpustnou vlákninu - psylium. To se dá do vody a člověk to jen vypije, pak není s velkou potřebou žádný problém. Zkuste se doktora zeptat na vlákninu a dávejte dcerce raději vlákninu než čípky. Protože dlouhodobě přece nemůžete jen čípkovat, musí se to řešit změnou stravy a životního stylu...
Případně bych se poradila v gastro-entero.poradně s nějakým odborníkem na střeva. Ale každopádně čípky považuji za jednostranné a málo celostní řešení, pouze akutní řešení. Opravdový problém se musí řešit zvrchu-ústy a ne zespodu-konečníkem. Střeva musejí zpracovat živiny, aby se stolice upravila, proto je strava a jiné věci - podané ústy - lepším řešením. Na zácpu se ještě myslím dává třeba Laktuloza, tj tekutý lék, ale asi je jen pro dospělé.
U nás podobný problém dcera bude mít 3 září 3 roky. A taky bojujeme s kakáním. Nemá problém když chce čůrat tak si dojde na záchod nebo na nočník. Ona vždy kaká dopoledne když jde ještě spinkat. Zkoušela jsem dávat bez pleny tak to se nevykakala. Ale večer když jde ležet tak to nevydrží a vykaká se u postele. To jako zase nezadržuje. Nebo i dopoledne když jde spát tak se stane že to pustí ale ne do nočníku když ho má u postele a je na něj zvyklá.
@hanka_12345 no jenže u nás právě nechce ani do té plínky 🙈. Jinak bych s tím neměla problém...
@rosalindamelinda nevím, jestli to bylo na mě, ale nepsala jsem celý příběh před tím podáním čípku- čípek byl jako krajní řešení, a samozřejmě jsme změnu stravy řešili. Dostali jsme i sirup (ten ale nepozre a upřímně se nedivím), i dlouhodobe Laktulozu. Ale u nás není problém s konzistenci, ale blok v hlavě, že když chce malá kakat, bojí se toho (právě nevím přesně čeho, ale nejspíš obecně se jí to prostě nelibi) a začne to vsi silou zdržovat, aby kakat nemusela. Čípek jsem použila cca 3x že začátku v největší nouzi, kdy už plakala a budila se bolesti ze spani, ale tlačit prostě nechtěla...
@hennrietta ono kdybych věděla, že to skončí nebo co potrenovat (jestli se bojí bolesti, vadí ji zápach...). U nás pak má taky radost, že je to venku, i říká, že to nebolelo,ale prostě za 2 dny zase začne hystercit... ty cipky jsme v největší nouzi taky dali, ale byla to hrůza- celou dobu silene plakala (třeba 30 minut, než to zabralo) a jak slyší slovo "cipek", začne řvát 🙈. Ale aspoň něco je, když je nejhůř... blbe je, že jak mám ještě staršího, nemůžu celé dny trávit doma a řešit to... tuhle jsem kvůli tomu zrušila i bazén, protože běhat na koupališti někam co 5 minut fakt nejde... prostě to dost omezuje běžný provoz, to je na tom asi pro mě teď to nejhorší.
Pokud má blok, tak prostě jen chválit, případně odměnit a přijde to časem. Podle mě s tím stejně nic moc neuděláš, když ani jiné přípravky nepomohly... a rozumím ti, jak je to na palici.
@rosalindamelinda i pro děti, pro těhotné. Pro všechny. Ale na ni se musí pořádně pít, jinak nefunguje.
PS: Spediatrem jsem o tom mluvila zhruba před třemi týdny, poradil nám v podstatě jenom na dceru moc netlačit a v případě potřeby vrátit na čas plenku, to ale vůbec nezabírá, protože stejně dcera běhá a křičí a akorát navíc sundavam plenku (ani do ní se prostě uz nevykaka).