Poslušné dítě. Existuje vůbec takové?

annoonniimm
14. črc 2023

Zdravím chci se zeptat zda je tu někdo kdo má dítě 3-5let a je hodné.. dělá co se mu řekne, neřve, žádné období vzdoru, žádné náročné situace.. je to prostě poslušné a hodné dítě. Kamarádka mi pořád říká jak ta její je jen hodná a žádné takové situace co popisuji a mě se vysmívá, že malá je prostě vztekloun... Existuje vůbec takové dítě?

bramarfi
14. črc 2023

Moje máma říká, že každé dítě "zazlobí". Pokud ne jako maličké, tak to jistí puberta. A ano, samozřejmě že takové děti jsou. Ale je to spíše jejich povahou.

konidana
14. črc 2023

@annoonniimm ono je to i vnimanim matky. Mi prijde ze snad vetsina veci na co si tu zensky stezujou je proste normalni a v pohode. Jako taky jsem to prozivala ne ze ne, ale kazdy dite ma neco...

bara88
14. črc 2023

Já musím říct že teda kluci podle toho co tady někdy čtu ,jsou a byli fakt hodní. Neznám že by se mi někdy vztekali v obchodě a nebo dělali scény na hřišti. Ale zase to nejsou žádné cvičení opice, takže určitě neudělali vždy vše co sem řekla. Občas musím říct třikrát aby si uklidil jednu věc

klokanka31
14. črc 2023

@annoonniimm Moje malá je hodná (3 roky a 2 měsíce), ale objeví se taky občas den kdy zazlobí. Ale ona nezlobí že by byla vzteklá a např.se válela po zemi nebo do něčeho bouchala, zlobí tak že např.povlíkám peřiny, ona skáče na posteli a nepochopí aby přestala, aby se nebouchla. A nebo teď na ni dost působí, když je změna počasí, to je protivná, pořád na všechno nadává a kritizuje 😃 A ráda si teda dělá ze mě, babičky a dědy srandičky, ale to nevnímám jako zlobení 😊

urtica
14. črc 2023

Hodné nerovná se poslušné. Poslušné dítě poslechne rozkaz nadřazené autority i v případě, že bude znít: "Šlápni kočce na ocas."
Ano , v tomto věku dochází k výraznějšímu uvědomění si sama sebe a v důsledku toho i k vymezování se a ke střetům s okolím. Je to normální součást vývoje - víc viz. vývojová psychologie. Jinak to období vymezování se probíhá v různé intenzitě podle temperamentu dítěte a stylu výchovy. Pokud je styl výchovy výrazně autoritativní, může v sobě dítě, v rámci přežití, sebevymezovací tendence úplně potlačit, ale toto potlačení se pak buď projeví v o to větší intenzitě v pubertě, nebo agresí obrácenou proti sobě nebo tajně - proti slabším.
Pak tato fáze může chybět u dětí, u kterých došlo k narušení vývoje (genetická porucha, VV apod.).

klokanka31
14. črc 2023

@urtica To jako že dítě které se neválí vztekem po zemi tak je buď s vadou nebo v silně autoritativní výchově? 😃

veruuu_kubesovic
14. črc 2023

@annoonniimm a existuje takové dítě 🤔🤔🤔???

tereza0111
14. črc 2023

No, ja si o svych detech myslim, ze jsou hodne :D:D Ale z ciziho pohledu jsou to mozna naprosto priserne deti. V tom popisovanem veku vsechny jeceli (jak prozivaji veci, volaji na sebe, jedna dcera snad neumi vetu vyslovit normalne - je proste pistiva), misto chozeni vesme behaji a skacou, emoce z nich primo pristi. Ve sve zivelnosti byli neopatrne, pravidelne schazovali veci, rozbijeli (nikdy umyslne, vzdy v zapalu neceho) kazdy vecer boj o cestu do postele (je tolik veci co je potreba stihnout!), obcas protestujici a hadave s maminkou...
Za me uprimne stastne deti, rostouci do sebevedomeho jedince. Podle nekoho nejsou urvani, nevychovani parchanti...
Dite, ktere toho nemelo a bylo opravdu uz ve 3-4 letech naprosto hodne a vzorne mame v sirsi rodine. Uplne holcicka z pohadek, cele dny vydrzela sedet a malovat si, neodmlouvala, delala co se ji reklo, uklizela po sobe, v zivote snad neznicila jedinou vec. Uz je skoro dospela, ale je takova, nanicovata.. Mouchy snezte si me.
Diky bohu za moje zlobive deti 🙂 (vim, nema se soudit podle jednoho pripadu. Ale jsem presvedcena, ze je v poradku, ze deti jsou deti a zlobi)

eliska_f
14. črc 2023

@bara88 u nás máme stejného, ale třeba svagrova má fakt hodně aktivní dítě a s tím souvisí i hlučnost a chování 😅 za mě je každé dítě jiné jak povahou, tak temperamentem, my máme tu klidnou "palačinku" 😅😂

urtica
14. črc 2023

@klokanka31 Nic o válení na zemi jsem nepsala...

kackabis
14. črc 2023

@annoonniimm náš malý - 5let - takový je... Je mi to někdy až trochu líto, že si prostě nezazlobí jak ostatní děcka. Mám strach, že až bude starší, tak na tu svoji dobrotu dojede (šikana ve škole atd.)

klokanka31
14. črc 2023

@urtica Tak jak jsi to myslela?

prejeta_zaba
14. črc 2023

Kamarádka má takovou holčičku, odmala byla takový ten pučmelounek, kam posadíš - tam najdeš, všechno rozvážně, pomalu, na každé sousto poctivě otevřít pusu, ani ve snu by ji nenapadlo něco patlat, rozhazovat...prostě všechno tak způsobně. A zůstalo jí to dodnes, je už ve škole. Zvýšit hlas prý musela párkrát, když holčička neposlechla napoprvé. Ale fakt jsem byla mockrát svědkem, že se řekne XY, půjdeme ven, obleč se a ona bez mrknutí oka jde, vytáhne si že skříňky věci, bez odmlouvání, bez půlhodiny nahánění...na všechno se zeptá jestli může atd. 😯😯Teď semtam zakňourá, že je něco nuda a chtěla by něco jiného. To je prosím všechno!!! Takže ano, i takové děti existují, to se pak nedivím všem těm radám, že se s dětmi dá bez problémů domluvit. No přála bych takovým na hodinu moji smečku, by rázem viděli úplně jinou dimenzi.

klokanka31
14. črc 2023

@prejeta_zaba Tak něco je povaha dítěte, ale něco je podle mě výchova...

daasqua
14. črc 2023

Dcera je z těch poslusnejsich. Cca od 2,5r se s dalo na většině věcí domluvit, hodně na ni platí logické vysvětlování. Plus byla vždy empatická a ohleduplně. Samozřejmě, měla a má své chvilky. Od 1-3 let měla občas hysteraky (to syn nemá). Nebojím se o ní a důvěřuji ji už dlouho. Asi je po mně, já prý byla taky hodná 😀 Když porovnám své okolí, je "nejhodnější".
Syn je takový normal, spíš nenáročný, ale provokuje a není tolik opatrný, musím ho pořád hlídat (2,5r). Nicméně oba vždy krásně spali a spí a v tom si libuji 🙂

barmil
14. črc 2023

@annoonniimm mám, čerstve 3roky a nerve, posloucha, má vetsinu dne dobrou naladu, ze vseho má radost, všechno ji, chodí spát v normální dobu, spi do 8/9, říká můžu, prosím, děkuji.. ve spouste věci už samostatny, zachod, oblikani, umi si sám hrat.. ale myslím si, že je to vychovou, jak jsme ho zaclenili do rodiny a naseho rezimu, ne že bysme si vsichni prizpusobili jemu. Pracuji, cestujeme, chodíme od malicka do kavaren a restauraci, teď zvladnul cestu autem k mori...

gdpr
14. črc 2023

Podla mna je to dost o povahe dietata ale aj pristupe rodicov ako vedia rozne situacie vyriesit... Niekedy je to statsie/nahoda, ze riesenie potencionalnej problemovej situacie bude vyhovovat dietatu, inokedy dietatu bude vyhovvoat iny pristup alebo bude potrebna skorsia reakcia rodica a uz tak vznikne problem. Tak isto velky vplyv ma nato prostredie v ktorom dieta vyrasta ak vyrasta niekde kde su bezne hadky, krik, stres, nervozita tak je velka pravdepodobnost, ze sa ten vzorec spravania nalepi aj na dieta. Ale urcite ziadne dieta sa nenarodi dobre ani zle, poslusne ani neposlusne ale ako vyssie som pisala niekedy ide o nahodu, ze pristup rodicov sa bude zhodovat aj s dietatom aby nato reagovalo a vtedy to tak pre okolie alebo samotnych rodicov moze vyzerat, ze dieta sa tak uz narodilo 🤣 inokedy treba pristup zmenit, kazde dieta je ine, co na jedno funguje nemusi na druhe.

nnnadja
14. črc 2023

Me prijde ze mam obe deti hodne.Resoektive v tomto obdobi 100%. Puberta zatim taky cajk. Ale ja spoustu veci neresim jako problem a mam hranice uplne jinde nez spousta matek.

exbordelar
14. črc 2023

Ty jo, to je otazka! Hraje v tom roli hodne promennych:
- temperament ditete
- temperament rodicu
- vlastni povaha ditete
- vlastni povaha rodicu
- prostredi, ve kterem vyrusta
- zivotni zkusenosti rodicu
- vymezovani hranic rodice
- vymezovani hranic ditete
- atd atd.
A to vse namixovane - jak to spolu narazi pak vytvari ten pocit, zda je dite “hodne a poslusne” ci nikoliv.
Jinymi slovy: bude-li napr. hyperaktivni dite spravne stimulovano - cili bude-li vyrustat v laskyplnem prostredi, kde mu daji prostor spravne vybouririt svou energii dostatkem pohybu, zajmu, ktere ho bavi, sport, ve kterem se doststecne vyblbne a zaroven mit uvedomeleho rodice, ktery bude mit pro jeho temperament pochopeni, pak dite urcite bude fajne, hodne a mnoho toho v zivote dokaze. Bude-li mit v necem opak tady toho, tak ta nahromadena energie se bude projevovat “zlobenim”.
Podle me nejde srovnavat a musi se s kazdym deckem individualne pracovat - podle jeho potreb a temperamentu.
Posilam hodne sily, vim, ze to mnohdy neni s akcnimi detmi jednoduche, ale vyplati se jim fakt hodne venovat a tu jejich energii formovat ku prospechu jejich i ostatnich 😊

lauriak
14. črc 2023

Ja take nemam 🤣🤣 Ale co chodime kazdy rok na chatu s kamaratmi tak maju dceru ktora ked padla tak sa pozerala na mamu, ci moze plakat. Fakt za cely cas som ju nikdy nepocula robit sceny. Ked sme isli na turu, tak chodila bez pol slova, ked sme jedlo tak jedla a nikdy ani slovo, ze take nebude. Ona je taky maly dospely. Moj muz si zo mna robi standu, ze sa sprava dospelejsie ako ja 🤣🤣 Takze verim, ze take dieta kamaratka moze mat 🤷🏼‍♀️ Ale je to skor vynimka. A najlepsie, ze jej mame sa zdalo, ze neposlucha 🤣🤣

alice180
14. črc 2023

Taky záleží na situaci. Ve, které dítě je. Naše malá (2 roky) je živá velmi aktivní. Ve středu jsme.byli v restauraci. Byla úplně skvělá čekala na jídlo v klidu, najedla jsme a zaplatili jsme a šli jsme v klidu pryč. Dneska v té samé restauraci (venku na zahrádce) úplná hrůza, knourala chtěla dolů. Furt si stoupala na židli. A důvod ? Dvě děti co tam byly s rodiči jezdily kolem stolu na odrážedle a na kole. Takže jejich rodiče sice v klidu jedli, ale to my ne a vedle u stolu s další malou holčičkou to vypadalo stejně. Chtěli si jít hrát. Tak zlobily. Takže scény pláč atd. Hrůza.

elinka90
14. črc 2023

Moje dcera takova je. Bude ji 8 let v rijnu. Od mal je to hodne dite. Neznam, ze by pocmarala zed, ze vy se valela v obchode atd. Jestli se vazne nekdy hodne vztekala tak snad 2x cca ve 2 letech a to jeste doma. Kdokoliv ji hlida, tak rika, ze je zlata. Ted si obcas uz umi trochu otevrit pusu, ale oproti ostatnim detem to je fakt zlato.

rebe
14. črc 2023

Není to odpověď na otázku, ale nedá mi to - ty bys takové dítě chtěla? Dítě, které tě ve všem poslechne a vždycky udělá, co mu řekneš? Žádé náročné situace, které by projevovaly, že má dítě osobnost, potřeba a nároky, že se rozvíjí a učí, jak se prosadit a jak projevovat své potřeby? Také se tomu dá říkat dítě "mouchysněztesimě". Trápí tě, že se tvoje dcera vztaká, když nejsou naplněny její potřeby? Máš pocit, že ji čeká lepší život, když s ní nikdy nebudou náročné situace? Já z toho mám totiž trochu husiny za krkem...

eviicka
14. črc 2023

Myslím, že toje hodně povahou, v rodině máme případ, že jeden kluk byl přesně takový, hodný, bezproblémový, jestli měl pár "průšvihu" tak vždy z nevědomosti. Druhý byl takový dráček a paličák, uměl se prosadit uz jako batole. Teď v dospělosti je ten jeden pořád takový klidný, žije si svým poklidným životem bez nějakých cílů a ambicí. Druhý je cílevědomější, hodně se vymanil z některých stereotypů té rodiny.

kakba
14. črc 2023

Od me sestrenice dcera je hodna, presne jak je tu popisovano a reknu ti jedno. Nechtela bych to doma ani za zlate prase. Radeji ty moje ujeceny, vzdorovaty holky, ale je s nima sranda. Za me je to castecne vychovou, ale HLAVNE povahou a tu proste nezmenis.

kupi
14. črc 2023

Dcera byla hodne dítě, nikdy s ní nebyl žádný problém, od příjezdu z porodnice spala celou noc, nikdy se nevztekala, poslouchala, nikdy nebyl problém s ni jit do restaurace nebo nakupaku, prostě zlatíčko, okolí mi vždy říkalo, pockej až bude ve škole a nebo v pubertě, to se to otočí , teď je jí 15 a pořád je "bezproblémová", ale zároveň je cilevedoma a nedává si zrovna malé cíle, rozhodně se s ní nenudime, ale nejde do ničeho po hlavě, vše má promyšlené.

janule0123
14. črc 2023

@klokanka31 tak dotaz zněl jestli děla co se mu řekne … ne jestli lehne na chodník a začne sebou mlátit … takže takto bych to nechapala … spis odpověď na to, ze pokud slepě vždy poslechne, není to úplně v pořádku .. ze proste nejaka rebelie je v normě a v pořádku

95newmommy2020
15. črc 2023

Já si myslím, že mám hodné dítě. Klidně jsem mohla mít nebezpečnou domácnost a v dosahu léky a saponáty nebo rozpálenou troubu a jeho to nelákalo. Jediný, co fakt platí je, že nesmí mít hlad a být unavený. Potřebuje pozornost a pohyb a pak? Dá se všechno. U nás nevznikají zrovna moc třecí plochy, protože jsme s manželem celkem flexi rodiče a necháváme mu hodně svobody.

dyechampion
15. črc 2023

Mame ziveho, temperamentniho, akcniho, naladovyho, hlasityho a socialniho divocaka. Umi byt bez nas, umi se sam zabavit, seznamit s ostatnimi detmi, neboji se, a umi si stat za svym. Ano, svet se u nas toci kolem nej, nemuzeme byt s manzelem liny prdele doma, musime ho brat ven mezi deti, porad sportovat, nechat tu jeho energii vyblbnout. Nedefinujeme jestli je hodny nebo zly, kazdy ma svoje dny a nesmi se furt od nej ocekavat, jaky by mel byt. Za me je proste normalne vyvijejici se dite a jsem za to sakra rada.
Ale to srovnavani znam, musi si to clovek v hlave srovnat a kaslat na okoli.

pavlinar
15. črc 2023

A vis ze bych takove dite vlastne ani nechtela? Je "hodne", protoze je zlomene tresty a zakazy? Nebo ma takovou povahu? Nema svuj nazor, osobnost, sebevedomi..?
Mam "hodne"dite, ale teda ne az tak. Kdyz je az moc poddajne, jdu merit teplotu 🙂