Odpolední spánek. Bojovat s tím?

martinalal
21. čer 2024

Ahojte, už jsem to tu jednou trošku řešila, ale jsem už tak zoufalá, že to musím zkusit ještě jednou. Syn 3 roky odmítá odpoledne spát. Nenutila bych ho, ale je strašně unavený přes den. Celá situace se táhne už od zimy. Byly dobré dny a špatne. Momentálně to je tak že vstává už v 5 ráno, usíná v půl 7 večer. Noci jsou pěkné, spí klidně a celou noc, ale přes den se mu nic nechce, chce jen odpočívat na gauči u TV, což mě neskutečně štve, protože pohádky pouštím opravdu zřídka. Dostat ho odpoledne do postele je nad lidský výkon a když se to podaří, 2 hodiny jen skáče, kope, přemlouva apod dokud to nevzdam. Zkoušela jsem vše opravdu, pohádky,knížky, zpívání, zkoušeli jsme spát v ložnici,pokojíčku, obýváku, zkoušel to i manžel, hlazení, pouštění pohádek na poslech, prostě vše kdy by se uklidnil a usnul, ale bez výsledku. Občas usne v autě ale to je pak ještě horší 🤦‍♀️ Trápí mě když vidím, že už v 7 ráno má červené unavené oči. Školka ho utaja ještě víc a pak je to otravné s ním do večera. Navíc teď mám miminko, takže nemám kapacitu s ním 2 hodiny ležet, navíc miminko spí s námi a z jeho skakanim apod by to nešlo. Prosím o nějakou radu, bojovat s tím? Nechat to tak?Má to dopad na jeho nálady a ta pak na náladu vše doma. Teď s novorozencem bych spíš potřebovala příjemnou domácnost a ne tohle 🤦‍♀️😏 Děkuji za každý tip, radu nebo jen podporu

stelica51
21. čer 2024

Moje sestra si zažívala s dcerkou přesně totéž. taky ji nutila k tomu odpolednímu spánku, ale jen to bylo horší, protože z toho akorát tak měli nervy obě 😀 Prostě si pak nějak odvykla od toho spánku úplně, ale to vůbec nevadí, některé děti to prostě nepotřebují. Malá odpadla v 17-18 hod., ale neřešila to prostě už. Nechala bych to tak. Nutit ho rozhodně nemůžeš, neuděláš nic.

martinalal
autor
21. čer 2024

@stelica51 tak snad už to nebude dlouho trvat, už je to nějaký měsíc co se to tak nějak střídá a už je to opravdu na hlavu 🤦‍♀️děkuji moc za zprávu, trošku uklidnila

alpakovo
21. čer 2024

@martinalal dva synové nespali po o od roku a půl, třetí od dvou let.... Neutíká sem,když byli moc unavení, usnuly sami i přes den. Tak jsme raději chodili ven,do kroužků, na výlety a spaly holt dřív večer 😉😀

martinalal
autor
21. čer 2024

@alpakovo jasný, to je takový běžný případ tě nespavosti. Mě ale syn i přes velkou únavu přes den nezabere a trápí se. Proto jsem se ptala ještě na nějaké rady, kdyby to snášel v pohodě, vůbec to neřeším 😔

exbordelar
21. čer 2024

Moje zkusenost je ta, ze to je jen obdobi, ktere casem pomine. Takovy ten preklen, kdy po obede spat uz nepotrebuje ale do vecera taky dlouho.
Co zkusit rezim - dopoledne venku, po obede si na 2 h lehnout/odpocivat pustit pohadku, cist si, aby nabral silu, a odpoledne zase ven a nejak to uz doklepat. Casem uz dyl vydrzi a bude to lepsi, fakt 😉
Kazdopadne, ty nervy znam. Drzim palce!