Odplenkování v 31 měsících. Dělá to dcera schválně?

ella5
5. bře 2023

Dobry den, rada si prectu rady ci zkusenosti jinych. Ma dcera umela krasne uz pred druhym rokem rict o velkou potrebu a vypadalo to na odplenkovani, v te dobe se ji vsak narodila mala sestricka a ona razem zacala chtit plinky a hrala si na miminko. V soucasnosti ma neco pres 2,5 roku, je na svuj vek strasne chytra, krasne mluvi, vsemu rozumi. Kdyz ji vezmu na nocnik/zachod vzdy jde a vykona potrebu. Obcas si rekne i na velkou. Ale jakmile ji nediriguju a necham to na ni, tak se okamzite pocura. Tento stav uz trva mnoho tydnu, mozna i mesicu. Navic za mesic mam prislibeno misto ve skolce, (moc si preju at to vyjde, chci zacit pracovat) a bojim se, ze uz se to do te doby nenauci a budeme muset cekat do zari..
Mate nejakou radu? Ja bych to snad i vzdala a nechala ji byt, ale vim ze nam staci malo.. pred 2ma mesici byla na vikend u babicky a sama si o curani rikala. Dela mi to to dite schvalne? :/

journals
5. bře 2023

31 měsíců mě tedy dostalo... 😀 Beru to do roka, pak je to už komické.
Ne, dítě to naschvál nedělá, jen to v té hlavičce prostě ještě není. Třeba bude zítra, za týden, za měsíc, za půl roku... A dokud to tam nebude, neuděláš nic, asi se trápíte obě.

gbp
6. bře 2023

@ella5 ja sem dceru odplenkovala ve dvou letech indianskou metodou. naprosto bez problemu za 3 dny hotovo. na noc sem nechala a cekala a az bude mit suchou, ze to pak zrusime. a vis co? nebude mit suchou. ona plinu ma a vi to. kdyz jdem spat, klidne se do ni vycura, ja to normalne slysim a rikam ji: co to delas? ty ses pocurala? a ona mi rekla: ale mami, to je prece priroda 🙈 ted uz bude mit v kvetnu 3 roky, takze ja cekam jen az bude tepleji, abych mohla susit venku a rozhodne zkusim vzit tu plinu i na noc. ale kazde dite je jine 🤷🏼‍♀️ u vas bych tu indianskou metodu urcite zkusila.

j.a.n.i
6. bře 2023

@ella5 Byla bych v klidu a dala ji skolky, tam jim taky furt rikaj, tak problem pravdepodobne nenastane. No a doma ji holt proste budes prozatim rikat taky. Dost mozna si tim jen rika o ppzornost, tak prpc ji ji nedoprat.

palja
6. bře 2023

@ella5 tohle dělala i naše dcera, když se narodila druhá dcera. Říkala si tak o pozornost. Ikdyz si myslíte, že se věnujete oběma stejně, tak to tak úplně není. Miminko jsem měla pořád v ruce, ona to viděla a strašně žárlila. Přešlo to až časem, až měla druhá dcera asi 3 měsíce.
Pak nastaly další problémy, protože dceři zase vadilo, že se malá otáčí, že sedí, že lozí, že chodí. A když začala mluvit a řekla táta tak to bylo teprve něco, to se vztekala, že chce, aby mimino jen leželo a nic neumělo.
Musíte jí dát najevo, že je máte ráda obě a s příchodem malé se nic nezměnilo na vašem vztahu.
Otázka je, jestli se pak nebude cítit ještě více odstrcena, když jí pošlete do školky a vy budete doma s miminkem.
U nás starší dcera už do školky tenkrát chodila, ale chodila po obědě domů a chodí tak doteď, spát tam nechce,aby jí právě něco neuteklo. Já s tím problém nemám, jsem na rodičovské dovolené, tak ji vezmu po obědě a odpoledne máme společný programy všichni.

mia_von_prag
6. bře 2023

Dávaš jí kalhotky nebo plenky?
Náš si rád hraje na mimino pořád, má 3,5 r.
Na noc má plenku, rád se do ní počůra ráno jako mladší sestra. Nám pomohlo jedině vzít tu plenku a mít trpělivost

muhehehe
6. bře 2023

Ja bych v tom asi neviděla úplně problém, jestli to chápu dobře, že je dítě bez plen, ale je potřeba mu připomínat, ať si skočí na záchod. Že u babičky to funguje samo a doma ne, to je taky taková klasika 🙂) Máte to tak zavedeno. U nás taky některé věci jsou doma automatické a u babičky ne, a naopak.

Asi bych to nelámala přes koleno a prostě připomínala dál, však ono se to časem spraví samo ;) Ve školce je to taky dost organizované, toho bych se nebála. Když to bude náhodou nutné, tak i učitelka může občas připomenout, jistě to každý udělá raději, než převlékat počůrané dítě.