Ahojte, snažím.se ted syna 4M naučit samotného usínat. Do.ted byl uspavan na rukách ,ale už to bylo zdlouhavé i přes hodinu, má už skoro 8 kilo a nebyla to žádná sranda. Začátek byl slibný ale.ted každé uspavani trvalo 3 hodiny a ke konci už jsou to jen histeraky. Nejsem zastánce vyplakavani ,jsem u postýlky a při pláči se ho snažím uklidnit, jenže po.3 hodinách už to stejně nevede k.nixemu jinému než k vyplakani , jen s rozdílem, že jsem.u něj a ne pryč. No.moje otázka zní, je opravdu nutné učit mimco usínat samotné, pokud.se smířim s uspavanim na rukách? To.se to dítě nenaučí časem.nejak samo ? Je to opravdu očista a nemám na to.srdce, tahat ale 8 kiloveho prcka taky není sranda a bude hůř..jak jste to.meli vy ?
Já uspávala v náručí vleže. Ležela jsem na boku v posteli, dcerka byla pevně sevřená v mém náručí také na boku. Samozřejmě, že se naučí usínat jinak než v náručí sám, ale může to trvat třeba rok, dva, tak aby sis do té doby nezničila záda. To přeučení od pohupování v náručí taky bylo s pláčem, ale dalo se to zvládnout. Když dítě pláče u tebe v náručí, není to totéž co vyplakávání dítěte osamoceného v postýlce.
Odpoved na tvou otazku - ne, opravdu neni nutne ucit mimino usinat samotne. Nepises docela zasadni vec, jestli kojis. Vsechny deti nam usinaly/usinaji pri kojeni. Dalsi moznost je treba hacka, je malicky, mohl by usnout tim pohupovanim tam. Deti s nami spi v posteli, nenechala bych je samotne. Vsichni jsou tak ale spokojene. Jsou deti, kterym udajne pritomnost ostatnich pri spanku vadi (zvlastni, myslim, ze zadny bezbranny tvor nechce spat opusteny, protoze to je pro nej riziko - ale tak cetla jsem o tom hodnekrat). Kazdopadne bych hledala jinou cestu nez uspavani ma ruce, protoze si tim znicis zada. Jak uz jsem psala hacka, spolu v posteli, polozit si dite v pololehu na telo apod., Najit zpusob, ktery bude vyhovovat vam obema. Drzim pesti
@martinatd
Syn dnes 4 m a tez temer 8 kg. Doted uspavan u kojeni a pak opatrny presun do postylky. Uz to prestava zabirat, tak uspavam v naruci a je to zahul. Uz premyslim nad variantama jak to bude dal, kdy se nauci sam usnout?! Vyrvani nepripada v uvahu na to nemam nervy. Ale pokud to zatim davam, tak to jinak neplanuju. A pokud to i tobe zatim vyhovuje, tak na tom neni nic spatneho. Urcite takovy nebudou do patnacti 😄
Plně kojím a u prsa mi už bohužel neusne. Zkoušela jsem všechny možnosti krom hojdavaku a společneho spaní, to nechci. Takže proto uspavani v postýlce
@martinatd Ja mam teda zatim 9 tydnu stare miminko, ale usina mi samo hezky. Mam postylku vedle postele, nakojim, polozim, chvili na me kouka, pohladim ho a on si za chvilicku usne. Nekdy to trva dele a potrebuje hladit vic. Ale nejvic se mi uklidni, kdyz mu hladim celicko a koren nosu. Nekdy mu jemne prejizdim pres ocicka, jak je unaveny, tak je zavira, az se mu zavrou a chrni. 🙂 je malicky, tak se to mozna zmeni, ale ted to funguje. Je teda zvykly, ze se vykoupe denne v priblizne stejnou hodinu a po ni se jde spat, ma to jako ritual.
@martinatd nechci znit utocne, tak to tak prosim neber. Ono proste deti se nam rodi nastavene jako jina mladata. Nerodi se jine deti, protoze zapadni spolecnost. Proto si mnoho maminek podle me postylkou a oddelovanim mladat materstvi komplikuje. Ale chapu, ze strach ze zalehnuti, masirka ostatnich studene odchovanych apod. muze byt silnejsi.
@martinatd Já malou uspávala tak, jaké zrovna měla období. Ze začátku při kojení, a potom chováním, zpíváním ukolébavek, vozením v kočárku po obýváku, párkrát jsme museli uspávat i vozením v autě ☺ teď je jí 14 měsíců a usíná tak nějak sama, po koupeli a jídle jí dám do postýlky, tam třeba chvíli dělá kraviny, háže sebou, a pak usne.
@mdch91 není to útočné jen každý není pro společné spaní i když je to krásné. My teď s manželem spolu nespime už 4 měsíce protože ho budime kojenim apod nechci si malého naučit na postel už kvůli tomu, že bych chtěla aby se mnou manžel zase ležel v posteli, ve trech a ještě we psem by to nefungovalo 🙈😅
Zkouset to muzes, uvidis jak to dopadne, me se to nepovedlo ani u jednoho ditete, ted uvidim co treti 😉 oba zasali usinat bez houpani nebo kojeni az po roce/roce a pul
Na spánek je na IG zaměřený profil spanekmiminek. Jeho zakladatelka tam vždy a často píše, ze pokud uspavani vyjivuje tobě a tvému miminku, tak je to správně! Doporučuji se na něj podívat, nechala jsem se něčím inspirovat a drzime s dcerou bdela okna a večerní uspavani trvá 20 minut, většinou nakojim a po odrihnuti (sedím v křesle) mi usne na rameni, pak spi cca do 3-4 hodiny ranní. Jo a jedeme bílý šum, ten je úžasný pomocník. Dceři bude 5 měsíců.
Asi je dobrý si říct, zda to vadí tobě nebo tvému okolí. A pokud tobě, co by si potřebovala změnit.
Mám obě děti náročné na spaní. Dceru jsem uspavala snad pulroku na rukách. Prso, ani společné spaní u ní nefungovalo. Jenže pak už to nedávala záda. A tak jsem ubírala postupně. Nejdřív jsem si začala sedat, pak jsem dřív odkládala a v roce a něco stačilo, abych seděla u postýlky. Vše bez pláče. Teď jsou jí čtyři roky, stále ráda usíná s námi, ale ne vždy to jde, když má sourozence. Ale aspoň chvíli s ní posedim.
Syn je zase úplně jiný. Myslela jsem si, jak to bude stejné, ale odmalička nejlépe usinal u prsa. A to trva rok, spí se mnou v posteli.
Jsou to hlavně děti a potřebují nás. Jestli nějak tapes, skvělým povzbuzením je kniha S láskou o dětském spánku.
Pro mě jako systematika byla fajn i knížka Každé dítě může dobře spát, část o spánkovém režimu. Dcera totiž hodně drobila denní spánek, a to i v 8 měsících, tam jsem to trochu vzala do vlastních rukou a taky to pomohlo s večerním usínáním.
Ale na to je ještě čas u vás. ☺️
Ahoj, chápu, ze je uspavani na ruce masakr, ale takhle male miminko nemá vyvinuty mozek tak, aby dokázalo usnout “samo.” Proste k tomu potřebuje mámu. Doporucuju sledovat na instagramu stránku Spánek miminek, kde by ses mohla dozvědět spoustu užitečných věcí 😊
Každé miminko je jiné, některá usínají sama takřka od porodnice, některá potřebují pomáhat. Tech, co potřebuji pomáhat, je určitě víc. Můj syn usínal večer už od porodnice sám a trvá to dodnes (teď je mu rok). Dnes už všechny spánky probíhají stylem položím, hladím po hlavičce a do pár minut spí. Ale zase teď se už několik týdnů budí v noci (separačka, zuby), takže po prvním probuzení v noci jde ke mně do postele do rána. Jinak jsem společné spaní nechtěla, a i když si to teď užívám, malé miminko bych v posteli nechtěla ani za nic, i přes šíření bludů ala studený odchov, a jsem ráda, že to syn ani nepotřeboval. Do postele opravdu patří primárně manžel. Pokud jsou v posteli děti a manžel jinde, přijde mi to dost smutné a vztah ohrožující. Ženy vždy říkají, že je s tím manžel ok jak je hrozně chápavý a tak, ale já znám pár takových manželů (kamarádů) a ok s tím rozhodně nejsou.
Na IG je stránka Babiesandsleep (česky), kde se tvé téma objevuje často, moc doporučuji. Primarne je to o naučení i jiných spánkových asociací, ale fakt je, že dokud na to miminko nebude připravené, nejde to lámat přes koleno.
@martinatd U nás taky jedou fáze... Ale teď ve dvou letech už usne skoro sama, stačí, když ležím vedle 🙂 Ve věku, o kterém píšeš ty, frčel šátek/nosítko - je to vážně zázrak, naše usnula do pěti minut. Kdybys to chtěla zkusit, ve FB skupině Nosíme na srdci ti určitě nějaká dobrá duše poradí i půjčí třeba na týden dva šátek, abys nemusela kupovat. A řeči, že si na to dítě zvykne... Někdy po roce jako když utne a už v nosítku usínat nechtěla ani za nic 🙂
@veroniqess on nesmi byt manzel ufnukanek, co potrebuje neruseny celonocni spanek. Neni to kdo s koho. Mne prijde zas absurdni, ze zena vstava x krat za noc mnoho mesicu k diteti.
S tim, ze muz a zena nejsou jedini, kdo touzi v noci po fyzicke blizkosti, by ten muz a zena meli pocitat, kdyz se pro dite rozhoduji.
@mdch91 Pokud se žena rozhodne v noci vstávat, je to jen a jen její věc, ne vaše, vy za ní vstávat nebudete, ale osočovat jí ze studeného odchovu mi opravdu přijde absurdní. Kdyby se každý staral hlavně o sebe a nekritizoval ostatní, svět by byl hned mnohem hezčí místo 😉
@mdch91 A to o ufňukánkovi, co potřebuje nerušený spánek, to je absurdní ještě víc. On když je otec třeba chirurg, tak byste jako pacientka určitě ocenila, že se v noci dobře vyspal, to mi věřte.
@martinatd Co šátek? U obou jsme na začátku uspávali všemi možnými způsoby, ono si to sedne, je maličký, nutné to není, postupně usínaly v pohodě, já vedle nich, na to, aby usnul bez pomoci, má čas, užívej si, že si tu pro něj, moc ráda vzpomínám, když jsem byla uprostřed mezi nimi a oni usínaly ve společné ložnici. Do svého pokoje šly, když měl starší skoro 6 a mladší 1,5. Držím palce!
@veroniqess promin, jsi neskutecne utocna. Mas jedno dite, ktere bylo ochotne usinat samo. Kazde dite je jinak kontaktni a ma jine spankove potreby. A stejne jako se potrebuje vyspat otec chirurg, potrebuje se vyspat matka, ktera ma cely den o dite pecovat. Kazdy clovek se potrebuje vyspat. Jsou deti, ktere se xkrat ta noc budi treba ve dvou letech (vsechny nase treba :D). A nevidim nic spatneho na tom podporit zenu ve spolecnem spani, aby vstavat nemusela, kdyz jini ji zase mohou podporovat v tom, ze odkladani do postylky casem zvladnou.
Predstav si, spala jsem v jedne posteli s dvojcaty a chodila do prace. Nemusela jsem kvuli tomu jit na gauc. Samozrejme je to kazdeho rozhodnuti, ja jsem jen psala, ze s ditetem v posteli z te postele nemusi odchazet muz. Ale kdyz se zena rozhodne, muze mit dite na chuvicce treba v jinem patre a chodit k nemu kazdou hodinu.
@mdch91 Ano, protože věta "masirka ostatních uměle odchovaných" útočí na lidi, co dítě v posteli mít nechtějí, ať z jakéhokoliv důvodu, a na to jsem alergická. Navíc tady paní to tak prostě nechce, tak nevidím důvod, proč ji to cpát. Takže tolik k té útočnosti 😃
Jinak mi to vyprávět nemusíš, já mám dítě v posteli taky a jeho otec nespal nikdy mimo. Ale mám pochopení pro to, že to má někdo jinak, chce to jinak a má jiné spánkové potřeby (to mají totiž i dospělí, nejen děti).
@veroniqess studeny odchov je proste opak kontaktniho rodicovstvi (a pak je spousta pristupu mezi tim) a asi nejde popirat, ze to na ty deti muselo mit vliv a velke procento si to prenasi do dospelosti (ty nasledky), ac se stale mnoho lidi ohani tim, ze "my jsme to prezili, musis ho nechat vyrvat, nedelej mu dudlik, nenos ho, on si zvykne.." kecy, kecy, kecy. Ty nemas ve svym okoli nekoho, kdo do tebe hustil nesmysly v touze dobre ti poradit? Kazda maminka neni dost asertivni a takove veci ji rozhodi a nuti pochybovat o materskym instinktu. Mam ve svym okoli cloveka ze 100% studenyho odchovu a autorotativni vychovy a je to diagnoza. A netusila jsem, z jakeho prostredi je zakladatelka, proto jsem jen chtela napsat, at si nepousti tyhle rady k telu a dela to, jak ji vyhovuje. Kazdej jedinec je jinak odolnej, ale proste jsem si jista, ze kdo rval o SAMOTE v postylce (a vzhledem k roku narozeni jsem tam mozna nekdy rvala i ja), musi se to na jeho psychice projevit.
@mdch91 Jasný, to chápu, to je extrém, nechat plakat v postýlce. Moje mamka umřela, takže přesně nevím, ale jsme tři a určitě jsme všichni spali v postýlce, ale jsem přesvědčená, že nás tam nikdo nenechal plakat samotné (to je asi to mezi tím, jak píšeš). Z toho jeden bratr mel děti v posteli, jeden ne a já až později. Miminko může být spokojené v postýlce, když ví, že jakmile se něco děje, maminka hned přijde. Tak jsme to měli my 😊
Já právě zažila opačný extrém, že se mě známá ptala, jestli spí malej s námi, a když sem řekla, že ne, tak se na mě podívala s despektem jako na krkavčí matku a mě to hodně znejistělo, protože mě na začátku znejistělo skoro vše 🙂. Tak možná proto jsem na to tak alergická 🙂.
Jo a abych byla fér, původně jsem myslela, že nebudu mít dítě v posteli NIKDY, a teď to prostě miluju, hlavně ty rána, když se na mě kouká z centimetru a dloubá mě do oka 😃
@veroniqess ja zas to mam naopak s tou alergii :D stava se mi, ze si maminky stezuji, ze dite nespi, spalo by jen s nima v posteli, ale tam si ho prece nevezmou. Kazdy sveho stesti strujcem 🙂