Odmítání obědu v 9 měsících. Poradíte, prosím?

30. bře 2021

Ahoj maminky, píšu anonymně, protože si připadám už jako neschopná matka. Mám dceru 9 měsíců a má 7 kg, takže celkem hubeňour. Doktorka mi řekla, že já jsem hubená, tak že to je v pohodě. Ale co mě trápí. Malá mi bojkotuje jídlo, teda hlavně oběd. Pořád si myslím, že by to mohlo být zubama, ale přeci to nemůže trvat už měsíc? Náš denní rytmus je takovýto:
Vstává ráno mezi 6-7, nakojím jí (teda spíš si myslím, že už moc nevycucne, vůbec nemá potom plný bříško), někdy ještě usne, když ne, tak vstáváme a dávám mezi 8 a půl 9 svačinu (většinou jogurt, banán, kaši /ovesnou, jáhlovou, rýžovou/, přesnídávku, chlebík s máslem). Většinou to sní. Pak si jde na 2 hoďky lehnout. Nikdy neměla flašku, ale už dlouhou dobu si říkám, jestli bych jí neměla udělat mlíko do flašky a dát jí ho do postýlky? Krásně mi pije z hrnečku, nepokazila bych to tou flaškou?
Oběd máme v půl 12. Vařím jí, takže zelenina, maso, prostě klasika. Břicho má propadlý, tak si říkám, že musí mít hlad, ale sní sotva půlku a už odmítá. Tak jí to nechutná? Nebo má třeba podrážděný žaludek z toho jogurtu na snídani? Nebo už jí to nebaví, jak je to pořád dokola? Nevím, jsem zoufalá.
Svačinu máme v půl 3. Zase udělám třeba kaši s jablíčkem, chlebík, ovoce – prostě to samý, co na dopolední svačinu, ale ne, aby to měla ten den stejný. To všechno sní. Někdy mám ještě pocit, že by snesla klidně i druhou odpolední svačinu.
No a večeře v půl 7. Nejsem zastánce kaší na noc, takže dávám většinou to, co zbyde z oběda, nebo uvařím polévku. A večer sní taky skoro všechno.
Takže mi jde o to ráno a oběd. Mám jí dát tu flašku s mlíkem k snídani? Ale pak teda nevím, co mám dělat s tím obědem. Přeci ji nemůžu nutit, když se vzteká a prská mi to? Měly jste to taky stejně nebo jsem už blázen jenom já?
Děkuji za názory a rady. Já, zoufalá matka roku 😀

konidana
30. bře 2021

tvl. tohle mi nesnědla dcera ani v roce.. Kojíš? kojíš. Tak hlad nejspíš nemá a stačí jí to. Nebo fakt už kojíš jen 1x denně ráno??? Pokud se po každém jídle dokojí tak fakt neřeš.

vladienka
30. bře 2021

Tak moja 10 mesacna sa koji a zje tak 2 lyzicky na svacinu a 2 na obed 😂😂

eviicka
30. bře 2021

@vladienka přesně tak, mám devítiměsíčního a starší byl to a samé. Pokud sní lžičky 4 slavím 🙂.

me_druhe_ja
30. bře 2021

Vždyť ti toho sní kotel. V devíti měsících. Kluk bude mít 17 měsíců a sní toho podle mě ještě míň. Teda určitě bych řekla že toho sní méně. Pokud ti jde o to, aby spapala celý oběd, tak uber dopoledne. Jako Pokud vstává třeba v 6:30 a oběd má už v 11:30, ale mezitím se kojí a ještě má další velkou kaši nebo chleba, tak se fakt nedivím že to nesní. .. jako příklad: můj skoro 17 měsíční ráno snídá kolem 8:00 většinou kaši nebo dětské musli (dělám ze zhruba 150 až 170 ml plnotučného mléka plus musli nebo kaše tak aby to bylo normálně hustý) potom má kolem 11:30 před dopoledním spánkem zhruba 100 až 150 ml UM a obědvá potom až kolem půl druhé nebo ve dvě. A to je skoro dvakrát tak starší. Navíc chlap že. Jako taky není zrovna při těle, ale úplně vychrtlý není. Prostě normální dítě.

konidana
30. bře 2021

Dávala bych mensi snidani/svacinu. Spis jen ovoce nebo jogurt nebo chleba. Ne kasi. Zvláště jestli je nasladla/sladka, tak se naplacne tim a nechce obed, to je jasne

jako_mala_holka
30. bře 2021

Tak kdyby byla hladová a nespokojená, tak ti to dá najevo 😉 naši malé je taky 9 měsíců a máme to takto:
Ráno po probuzení (treba v 6h) 180ml UM
Cca kolem 9h svačina (jogurt, ovocna kapsicka, kousek chleba, sýr, nebo UM 120ml)
Kolem 12h oběd cca 200g
Cca v 15h svačina podobně jako dopoledne
večer dělám 210ml UM, z části má kaši kolem 18h a pak v postýlce dopije zbytek
Někdy se vzbudí v noci a to si dá 150ml UM

lady742
30. bře 2021

Vždyť papa krásné😉

cilkat
31. bře 2021

Omlouvám se, ale hoď se do klidu: dítě ti krásně papá a zvládáš to naprosto na pohodu.
Můj syn ještě v roce a půl měl jedno jídlo denně, jinak byl jen kojený. Prostě mi víc nesnědl. Sama mám z dětství trauma od babičky, která měla představu, že málo jím a že do mě to jídlo nacpe... Dosáhla především toho, že jsem se u ní bála jíst (/být na oběd). Takže určitě necpat jídlo, když ho prská.
Mlíko bych klidně nabídla, ale pokud je kojená, dost pravděpodobně ho nebude chtít. A pokud si ho vezme, dost možná tím zmenší svačinu.
Jediné, co mě napadá, je, že oběd je jediné "kousací" jídlo a že jí chutnají kaše. Možná by snědla víc, kdyby byl oběd mixovaný... Ale pokud mixovaný už je, je to prostě tím, že má radši sladké, takže bych to nehrotila 😉