Odmítá spodní prádlo. Může to být nějaký senzorický defekt?

2. dub 2022

Zdravím, omlouvám se za hloupej dotaz. Problém je, že můj syn 5 let odmítá nosit spodní prádlo. Jakýkoliv druh, jakýkoliv obrázek. Nenosí ho ani do školky, a je mu jedno, že je tam jediný. Trvá to už přes rok, ale teď už se dostává do věku, kdy mi to vadí.
Může to být nějaký senzorický defekt? Nevím, co s fím, jestli to někde řešit. Nebo je to blbý.
Když ho donutím, tak dokáže řvát, brečet, že ho to bolí, tlačí, a stejně to serve.

hermanecka
2. dub 2022

Tento problem znam take,u sebe a to je mi 40let..Jako dite naostro,mamka z toho spatna..Casem jsem vzala na milost 2 ks kalhotek a zadne jine.
Dnes mohu nosit jen bavlnene,bez krajek uplne ty obycejne z Tesca po 7ks v baleni..Zadne jine nesnesu..podle me jde o zvysenou senzoriku..Nejlepsi je to v butiku,nosim drahe kvalitni podprsenky,prodavacka ma tendenci dat kalhotky do setu🙉😅😅😅..no co ji budu vykladat,ze nosim z Tesca😁😁😁

zuzkasim
2. dub 2022

@hermanecka Já se zeptám jen ze zvědavosti, podprsenka ti nevadí? Přijde mi to mnohem méně pohodlný kus prádla (ať je sebepohodlnější) jak kalhotky...
Zakladatelce se nedivím, za chvilku půjde do školy, takové převlékání do Tv... snažila bych se najít něco extrémně pohodlného, třeba klasické volné trenýrky? Dělají se z bavlněného úpletu, krom gumy v pase to vlastně člověk ani necítí a gumu má přece i na gatích.

martt
2. dub 2022

Měli jsme něco podobného u syna. Pomohlo mu dávat pak klasické trenky co nosili třeba naši dědečkové. Nechal si to pak vysvětlit, že je potřeba aby mel nějaké spodní prádlo kvůli převlekáni. Druh a barvu jsme pak vybírali spolu aby mu to bylo nejpohodlnější.

aneezkaa
2. dub 2022

Dcera teď už 6 let taky nechce a nebude nosit kalhotky. Vadí ji asi od 4 let. Dělám co mužů a málokdy je vezme na milost. Taky už jsem premyslela, ze zde napíší dotaz - co jako s tím. No myslím si, ze by stejně nic nepomohlo. Tak jsem zvědavá, jestli aspoň do té školy, co v září nastoupí, bude nosit.

autor
2. dub 2022

@zuzkasim Trenýrky si veme občas v létě, ale jako kraťasy. Vadí mu, že má kalhoty/kraťasy a pod tím prádlo.

autor
2. dub 2022

@martt Tak to u nás bohužel nefunguje. On nechce mít tu vrstvu navíc. A jemu je zatím jedno, co si myslí ostatní. I když se ho děti ve školce na to ptaly, jestli si zapomněl vzít prádlo, proč ho nemá. A místo toho, aby ho to přimělo nosit. Tak ještě několik děti strhl k tomu, aby ho nechtěly. S tím, že je to jednodušší při sundavanj a nandavani tepláků.

elleniie
2. dub 2022

Jak teď píšete, tak u nas úplně to samé.

autor
2. dub 2022

@aneezkaa Já se bojím, že ani do školy to nezvládneme. On se navíc vůbec nestydí, je mu úplně jedno, kdo ho uvidí. A fakt by mě zajímalo, nestalo jde jen o rozmar, nebo zatím něco je. Plavky mu nevadí, trenýrky, pokud má jen ty také ne. Tepláky, kalhoty, legíny, punčocháče bez problému. Jen to prádlo.

hermanecka
2. dub 2022

@zuzkasim Moje podprsenky se pohybuji cca kolem 2500-3000kc za 1 ks..tam uz je pak spickova kvalita provedeni,materialu,strihu..takze jsem v pohode..ale kalhotky jsou problem od detstvi..Vidim to i na dceri, kupujeme jednu znacku,strih,jine nesnese..No a doma a ven mam Lelosi se sirokym pasem a mam klid🙂..zrejme v oblasti podbrisku mam precitlivelou oblast..

hermanecka
2. dub 2022

@zuzkasim dcera to ma stejne jak ja a synovi je to putna..jednou si nechal slipy v pyzamu a spal tak celou noc..ja nemuzu ani pyzama,jen nocni kosile

cilkat
3. dub 2022

My máme opačný problém: odmítá být bez slipu (i pod pyžamo) a pres den bez kratasu (pod tepláky... v zimě dokonce včetně teplaku pod kombinézu...)
U něj to ale je potvrzený smyslovy problém, kdy prý nedostatečné vnímá proprioreceptivni signály. Chodili jsme nejakou dobu na ergoterapii, dost věcí se zlepšilo, tohle zustalo.

sahrazad1
3. dub 2022

Zakladatelko , nechci děsit , ale takto precitliveli bývají aspergeri , ti to z nějakého důvodu nesnesou , a když už snesou , tak vyžadují jen to samé . Tak jen toto zkontroluj .

kajka321
3. dub 2022

Mám kamarádky, co mají tento problém s klukama, tím, že to okolo sebe vidím, tak už jsem si myslela, že je to normální. Hodně kluků chodí "na ostro". Asi nejdůležitější je přijít na to, co je problém. Např otec nesnese švy = řešení - upletove boxerky, manžel nesnese cokoliv mezi stehny = řešení - slipy. Těch důvodu mohou být mraky.. Asi bych zavedla vážnou debatu na téma, pojďme hledat jaké prádlo sedne.. může to trvat dlouho, než přijdete na to, kde je problém.

budouci_maminka
5. dub 2022

Muzu jen dotaz - proc je to spatne? Jako kdyz to synovi nevadi, naopak i kdyz okoli tlaci tak je schopen ve svem veku si to obhajit, nestresuje se z toho a neni spatny a nebere si osobne reakce okoli (narozdil od jeho rodicu) tak proc by to mel byt problem?
Nechce, nechce...a co?
Ja bych naopak byla na sveho syna pysna ze dokaze rict ze mu neco vadi a jit si za tim a naopak nych mu byla jako rodic oporou nez ho presvedcovat ze ma jit se stadem. Tady se nebavime o necem co by ho ohrozovalo na zdravi.

A rozesmala me posledni veta prispevku nade mnou - pojdme hledat kde je problem. No problem nema dite, problem ma predevsim jeho rodic ze mu to vadi

zuzkasim
5. dub 2022

@budouci_maminka Špatně je to ve společnosti ostatních - tedy ve škole při převlékání do Tv. Děti se převlékají hromadně a opravdu je dost nežádoucí, aby ve škole bylo nahé dítě. Pro mě za mě, ať si to každý řeší, jak chce. Můžu to považovat za naprosto nehygienické, ale je to stále osobní věcí jedince do doby, než to začne omezovat ostatní. Při převlékání mezi ostatními (ve škole tedy cca 2x týdně) je prostě potřeba spodní prádlo. Můžete argumentovat tím, že pošlete dítě převlékat na WC - malé dítě tepláky po cestě ztratí, gatě na tom WC zapomene... tohle vám ve většině škol prostě neprojde, dbá se na to, aby děti měli věci na vyhrazeném místě.

budouci_maminka
5. dub 2022

@zuzkasim ale ještě do školy nechodí, že a do té doby se toho stát může tisíc.. stejně jako si dokážu představit domluvu u svých dětí, že jestli teda prostě ty trenky na sebe nevezme, tak je může nosti jen dny kdy je tělocvik.. způsobů je spousty, za mne ale ani jeden neni ten stavět své dítě do svetla že MÁ PROBLÉM který je potřeba řešit

zuzkasim
5. dub 2022

@budouci_maminka Zakladatelka píše o pětiletém, tedy předškolák a ráda by to nejpozději do toho nástupu do školy vyřešila, takže je dle mě rozumná. A další paní tu píše o šestileté holčičce. Pokud je dítě nějak přecitlivělé, myslím, že to problém je, ztěžuje mu to život. A problém může právě nastat v té společnosti ostatních. Někomu to možná vadí i kvůli té hygieně, kalhoty svým dětem denně opravdu neměním, zato spodní prádlo rozhodně ano. Přijde mi správné chtít to nějak řešit, najít cestu k vzájemné spokojenosti.

verdos
5. dub 2022

Může to být nějaká hypersenzitivita (lze postupně "odnaučit"), nedovyhaslý reflex (řeší neurovývojová terapie) nebo jen opravdu špatně zvolené/nepohodlné prádlo nebo třeba i něco jiného (třeba psychického rázu?). Pátrat, řešit 🙂.
Jinak ano, děti s PAS mají různé smyslové odchylky, obvykle právě spíše směrem k hypersenzitivitě. Ale pokud je spodní prádlo jediná obtíž, tak se diagnostikou neobtěžujte, podle tohoto se to fakt nepozná 🙂.

budouci_maminka
5. dub 2022

@zuzkasim vycházím z popsaných situací tazatelkou. Dítě problém nemá, nijak mu to nepřekáží, dokáže argumentovat před okolím. Jediný, kdo má potřebu to řešit, je rodič. takže není problém na straně dítěte, ale rodiče .

verdos
5. dub 2022

@budouci_maminka Dítě problém "nemá", protože nedokáže vidět a odhadnout, jak to v blízké budoucnosti (např. v té škole) bude a že bez spodního prádla to fakt nepůjde. Rodič toto dokáže a je zodpovědný, proto se snaží problém řešit včas, zatímco dítě je díky své nevědomosti prozatím v klídku. Jeho klid ovšem neznačí neexistenci problému nebo absenci nutnosti s tím něco dělat. A čekat na to, až to dítě konečně taky začne vnímat jako problém, nemusí být rozhodně moudré řešení.

budouci_maminka
5. dub 2022

@verdos vzhledem k typu "problemu" neni tento potreba resit dopredu. Je tu min. dalsiho pul roku a u petileteho je to vlastne 10% zivota. Tedy obrovsky dlouhy cas behem ktereho se muze stat cokoliv vcetne zmeny pristupu na ktery si prijde samo i bez nuceni okoli.
A vzhledem k uvedomelosti ditete (usuzuji ze dokaze samo argumentovat i pred okolim) urcite bude stacit domluvit si pravidla u skolni dochazky.
Do te doby bych naopak povazovala za vhodne byt podporou diteti a ne ho stigmatizovat a strasit ze jako jediny z kolektivu nedela to ci ono. To mi prijde 100x horsi nez ze dite nenosi trenky.
Vic k tomuto tematu nemam co dodavat, vse jsem jiz sdelila

autor
5. dub 2022

PAS snad nemá, nebo neprojevuje se něčím, co by bylo nápadné. Až na to prádlo. Opravdu jsme zkoušeli všechno možné prádlo. Různý Materiál, druhy, vybíral si sám v obchodě.
Mě to ztěžuje fungování, ne vždy se dokáže dobře utřít, občas kapička. Je opravdu nutné někdy změnit kalhoty i 2x denně. Ve školce to není problém jako takový, ale... Mají dvě učitelky. Jedna neřeší, druhá jak sama řekla, kvůli hygeně je radši, když děti prádlo mají.Opakovaně řešili roupy. Já se cítím trapně, když na mě apeluje, sděluje hygienické důvody. A má pravdu. :( Všechny děti ho nosí pod pyžamko, on jako jediný ne.
Já vím, působí to malicherně, ale dostává mě to do nekomfortních situaci. Třeba mu nemohu koupit v obchodě kalhoty, aby si je vyzkoušel. Nebylo mi příjemné, když spadl a museli jsme na RTG, kde si musel sundat kalhoty. Nehledě na fakt, že doma chodí nejradši úplně nahatej, a mě už to není příjemný.

kozaci
5. dub 2022

Díky za otázku. Dcera odmítá též nosit spodní kalhotky. Myslela jsem ,že je jediná a nenapadlo mě, že to tento problém může mít více dětí...

budouci_maminka
5. dub 2022

pro anonyma: ještě si tedy dovolim malou vsuvku. Když budu parafrázovat tvojí poslední reakci tak přesně píšeš, co si myslím od začátku: "mně není příjemný, že na to poukazují učitelky, mně není příjemný, že je na rentgenu nahatej, mně není příjemný, že je nahatej doma.. problém má rodič.. ne dítě. Což není nic špatnýho, je v pořádku se cítit blbě. rozumim důvodům proč s tim nejsi ok. Ale není v pořádku nutit dítě chovat se proti jeho přirozenosti (pokud jde o něco co neohrožuje jeho zdraví/bezpečnost), protože já rodič nejsem schopen se vyrovnat s reakcema okolí. prostě mi to z pozice toho dítěte nepřijde fér. třeba bude nudista. prostě to tak má. možná to dělá i naschvál, protože vidí, že to vyvolává v okolí pozdvižení. volila bych upřímnost, nedělala bych z dítěte magora a hned hledala zdravotní nebo dokonce psychickej problém, naopak, aktivovala bych lásku, laskavost toleranci. Víš pepíčku, já chápu, že jsi rád nahatý, mě to ale vadí, jak se můžeme domluvit tak, aby to vyhovovalo oběma? A NE pepíčku vem si ty slipy, ostatní se ti budou smát.. chápeš co tim chci říct? ten způsob nahlížení na tu situaci mi vadí, je přehlíženo dítě a jeho potřeby. to ale nevylučuje, že se nemůžete domluvit na nějakých pravidlech tak, aby jste byli ok oba.

autor
5. dub 2022

@budouci_maminka Chápu, a je to tak, vadí mi to už tak silně, že už na jeho důvody nedokážu brát zřetel. Já se to snažila hrozně dlouho neřešit, říkala jsem si, že o nic nejde. Nijak ho to neohrožuje, vyroste z toho, přejde ho to. Vnitřně mi to vadí od začátku, ale chtěla jsem tomu nechat volný prubeh.
Nechci mu způsobit nějaký komplex, a tak to ani před ním nekomentuji, že mi to vadí. Snažím se spíš nalákat, aby se oblékl. Máme doma celkem zimu 18 st. Od ledna kvůli tomu netopíme. Já chodím ve svetru, on má jen ponožky. Je studenej, ale ani to nefunguje.

budouci_maminka
5. dub 2022

otázka jestli ti to fakt tak trochu nedělá naschvál...takova forma vzdoru. děti moc dobře vycítí náladu zvlášt u rodičů, to že to nekomentuješ neznamená, že přesně nevidí, co to s tebou dělá a že tě tim štve na just.
dokážeš v sobě rozklíčovat, co tě na tom prudí nejvíc? protože když je nahatej doma tak to neni reakce okolí, tak to už je něco v tobě.. dokážeš ve svém nitru dopátrat a pojmenovat? třeba si i pokládat otázky ohledně sexuality, svojí výchovy apod (to tady vůbec nemusíš rozpitvávat, jen prostě popřemýšlet, proč mi to tak vadí, co mě na tom štve, co je ten opravdový spouštěč, za jakých okolností by mi to nevadilo, co jsem ochotná tolerovat a kde je moje hranice, je pro mě přijatelný nějaký kompromis a jaký?)