Oblékání vybíravé dcery. Je tohle normální?

bohumilakupkova
4. kvě 2021

Dnes jsem byla v obchodě kupovat 2 leté dceři bundu a prodavačka na mě koukala jako na mimoně. Přijdu si jako trapná matka, která si nechá diktovat od dítěte,co mu může s jeho laskavým svolením koupit, ale když chci dceři obléknout, co se jí nelíbí, pere se jak tygr. Když jí to přece jen navleču, spustí ječák a prostě nepřestane, dokud si to nesundá. Naopak když se jí něco líbí, stačí projet kolem regálu a už to stahuje. No já nevím, ale je tohle normální? Kdyby byla větší, chápu, že se už třeba porovnává s ostatními, ale tohle mi dělá od 1,5 roku a je to snad pořád horší. Vůbec nechápu, kde se to v ní bere...

konidana
4. kvě 2021

@bohumilakupkova no tak cca do 4 let měla smůlu. Věci jsem většinou od někoho dostala a mohla si vybírat maximálně z toho co bylo doma. Podle mne ve věku prvního vzdoru, prostě nemá smysl cokoli s dítětem řešit. Max dát na výběr ze dvou a ber nebo neber. Na nákupech, pokud nelze bez dětí , tak holt hlídat a trvat na tom, že nic nesmí brát.
Jako bundu řeším teď s pubertačkou. A vůbec hadry, protože má 3 mikiny a je jí to málo🙄 Vloni před zimou (před tou minulou) jsme prosly X obchodů a jí se nic nelíbilo. A nebo jo, ale za 5 tis jí bundu fakt nekoupim. Nakonec jsem jí něco objednala bez ní, jinak by byla bez bundy🙄😅

klokanka31
4. kvě 2021

@bohumilakupkova Já kolikrát viděla v obchodech jak si hodně malinké slečny už vybírají oblečení, mě se to zdá hezké, a rozhodně bych dceru nenavlékala do něčeho co se jí nelíbí.

zelenaesmolda
4. kvě 2021

@bohumilakupkova
Moje dcera rvala do nedavna u vseho noveho pri prvnim obleceni,podle me to neni tim,ze se ji dana vec libi nebo nelibi.Dvouletaka bych diktovat si obleceni nenechala,nema z toho rozum.

biciklissie
4. kvě 2021

Tak nechat nějak primerene vybírat ano, ale rozhodně ne takhle malé dítě. Moje dcera má něco přes 2,5 a nechat to na ni, tak nosí dvě oblíbená trička a pak asi i sukně v minus deseti. Spíš ji k tomu moc nepouštím nebo dám na výběr ze dvou věci. Ale ani s tím raději zatím moc ne začínám. Aby rozhodovala, co se koupi, to v žádném případě.

zuzkasim
4. kvě 2021

Ve 2 letech mi na takové móresy připadá dost brzo... mám doma taky jednu slečinku, takže vím, že je potřeba ji trochu korigovat. Jak píší holky, dát na výběr mezi 2 tričkama, ale aby si diktovala, kterou bundu jí koupím, to fakt ne🙂 Záleží na tobě, jak si ji naučíš, není potřeba řídit celý svět podle dětí.

cherie24
4. kvě 2021

@bohumilakupkova a když ji tu věc, u které vřeštěla koupíš, vyvádí takhle pak i doma při oblékání? Asi bych ji do toho nenutila, ono s dítětem v jejím věku stejně moc domluva není, když si něco usmyslí. Zkusila bych opravdu to, že jí dáš na výběr ze 2 věci, které vybereš podle ceny a potřeby a ona ať má možnost se rozhodnout, tak ať si sama vybere 🙂 já mám teda rok a půl dcerku a zatím nemá potřebu rozhodovat co si obleče a co ne, ale ona třeba naprosto miluje nakupování. Je jak vyměněná, dělá opičky na lidi, vypráví na celý obchod, zastavuje jedním pohledem i sekuriťáky 😄

radkan91
4. kvě 2021

@bohumilakupkova Já dceru 2 roky a 8 měsíců taky nechávám vybírat samotnou, samozřejmě v nějakych mezích. Nenechám ji vybrat něco moc drahého nebo co se nám nehodí. Ale třeba barvu si vybere. Taky veje, když se jí něco nelíbí. Nevidím důvod, proč ji nenechat vybrat v rámci nějaké meze.

madbetka
4. kvě 2021

Nenakupuji s dětmi. Když jim pak domů přinesu cokoli na sebe, jsou nadšené - i z ponožek. Ale z toho, co mají ve skříni, si zhruba od těch dvou let vybírají. Na doma celkem samy, prostě mají ve skříni hromádky s všedním oblečením a s tím ať si dělají, co chtějí. A ven/někam vyberu já, ale když o něčem řeknou, že to vyloženě nechtějí, tak se většinou domluvíme a vybereme spolu.

Zrovna oblečení vnímám jako něco, do čeho děti zasahovat klidně nechávám. Když nakupuji online, většinou se jich zeptám, jestli líbí/nelíbí, příp. jakou barvu. Holkám je 2,5 a 3,5.

escapelle
4. kvě 2021

Cca ve dvou letech,vidím to jak dnes,jsem chlapeckovi připravila nádherný svetyrek s medvídkem Pů.rekl mi že je hnusnej a že jo nechce.zkusila jsem.mu honí přesto obléknout,takovej záchvat sem neviděla.od tě doby si chystá oblečení zásadně sam🤦‍♀️😂...když se mu něco nelíbí,tak i to prostě nevezme.neexistuje,aby si vzal tepláky.to musejí být fakt hezké tepláky.
Kdo nemá takové dítě,nepochopí.
Přes něco nejede vlak,ve spoustě věcí má prostě smůlu,ale trápit se vzájemně kvůli oblečení odmítám.😂😂
Takže mu kupuju jen to co se mu líbí a když řekne že ne něco hnusný tak to automaticky vyrazuju.stejne jako ho nebudu nutit jist ryby když mi u nich bude blejt😂😉

lenka421
4. kvě 2021

@bohumilakupkova Mam to podobne jako madbetka, taky obleceni vetsinou nakupuji bez nich kdyz jsou takhle maly, obcas je s sebou mam a pak necham vybrat treba barvu nebo ze dvou paru bot, ktery jsou pro me oboje uchazejici a dceri sedi. Ted jsme byly koupit kalhotky a dcera jak zmercila Peppu tak mela jasno, baleni stalo o par korun vic nez obyc ale v tomhle treba ji tu radost udelam. Ze bych ji nejak nechala zasahovat do vyberu jineho obleceni se rict neda. Ale spis me napada, ze tak do tri let jsem mela obecne velky problem ji presvedcit obléknout se do čehokoliv noveho co neznala, jakmile to mela jednou na sobe tak pak uz dobry, ale taky to bylo tezky presvedcovani, nejaky zvlastni blok spis nez vybiravost, tak jestli tohle taky nema tvoje dcera.

eliska_f
4. kvě 2021

Taky mám kluka, co si vybírá, co si oblečte od cca 18 měsíců :D ale jedeme stylem tady máš tři spodary vyber si a pak trika. Tepláky mu na vyber nedávám, s těmi nemá problém. U čeho se mi fakt vztekal byly oranžové mikiny a následně i trika. Prostě se mu oranžová nelíbí. Tak jsem je vyřadila a pohoda. Když si Teda může vybrat mezi potiskem a bez potisku - vítězí potisk se zvířetem jinak to nedokážu odhadnout, co zrovna bude chtít. Kdyz jsem zkusila postupný výběr, tak u všeho bylo "ne". Takze hned na začátku vytáhnu ty tři kusy a styl "vyber si" a funguje to hezky, s oblékáním nemá problém. Pyžama třeba neřeší vůbec. Na nakupování oblečení ho neberu, je to klidnější :D

lenka421
4. kvě 2021

@eliska_f S oranzovou to mame podobne a vzpomnela jsem si na nejvetsi problem kdyz jsem ji v necelych dvou letech musela donutit v letadle zapnout si ten oranzovej pripojnej pas, no to byl rev jen tu barvu zahlidla 😀

2hanah
4. kvě 2021

@zuzkasim jo, to jsou super rady, ale autorka píše, že tohle už v dítěti je, že tohle v ní nevychovává, ani nepodporuje a ptá se, jak to zkorigovat, aby malá v obchodě neřvala jak pavián, ptá se na radu a zkušenosti a ne, aby ji tady ženský cupovaly jak má nevychovaný dítě, napsat "tohle bych si nenechala" je super, když to dítě nemáte doma a nevíte, co dovede.

jikov
4. kvě 2021

Dobrý den, zkusím jiný pohled - nemůže jí vadit nějaký materiál? Jestli máte vypozorováno, zda jde opravdu jen o barvu nebo obrázek, nebo to může být třeba tím materiálem. Jsou lidé, kteří pár materiálu na kůži a na dotek vůbec nesnesou...

eithelwing
4. kvě 2021

Některé věci jsem kupovala bez dcery. 🙂 A pokud chtěla vybrat si, tak trebat výběr ze dvou věcí. To praktikujeme i u šatní skříně. Chce si vybrat tricko do školky, vytahnu dvě a ona si vybere. To omezenit výběru hodně pomáhá.

michaela_2
4. kvě 2021

Třeba saticky a podobne, bych ji vybírat nechala 🙂
Ale u te bundy člověk jednak dobre trefí velikost, takže netřeba zkoušet a hlavně, 2letak fakt ještě nepochopí, co znamená : neprakticka, méně kvalitní nebo naopak dražší atd atd 😃
Takže bundy bych v takovém případě nakupovala sama 😃

michaela_2
4. kvě 2021

Ale ještě chci dodat - pokud vám to takhle vyhovuje, netřeba se nechat rozhodit nějakými řečmi prodavačky ;)
Tady ti taky 50 lidi napíše 50 názorů...a ve finále je pro každého rodiče to ideální v něčem jiném ...

alilali
4. kvě 2021

Omlouvám se, ale musím se smát 😀 to jsme prostě my ženský, to už v sobě tak máme asi. Za chvíli začne řvát, že nemá co na sebe. Na prodavačku kašli, a malé bych teda objednávala z netu, třeba 3-4 bundy, ať si vybere a co jí sedí a zbytek bych vrátila.

darkwitch
4. kvě 2021

Nákup oblečení tedy provádím bez dětí, většinu tedy dědí, takže to má trochu smůlu, ale výběr ze skříně dělá 2,5 letá běžně, protože, co nechce a je podle ní hnusné tak si prostě nevezme... sedmileta je úplně jiná, za by si nechala vybírat oblečení klidně i teď a je ji celkem jedno co si vezme na sebe...

barussska1
4. kvě 2021

Já jsem asi divná, ale syna (skoro 3 roky) už nějakou dobu nechám vybírat samotného, co se mu líbí 🙂 teď byla trochu prekérka s botama, ale nakonec sem ho přesvědčila 🙂 bude to nosit on a ne já.

hankaros
4. kvě 2021

Ano, moje dcera to měla stejně. Od roku a půl ječela, když jsem ji navlikla do něčeho, co se jí nelíbilo. Chvíli trvalo, než jsem pochopila, proč ječí, od dvou let cca si vybírá oblečení sama. Nastavily jsme pravidla - co si vybere musí být čisté, bez děr a fleků a odpovídající počasí. Estetickou stránku neřeším, je to její volba, když to chce nosit. Ve dvou letech jsem s ní oběhala tři obchody, než si vybrala ty správně růžové boty. Prodavačka na mě taky koukala, že si nechávám diktovat od malého děcka, ale pro mě to byla a je cesta nejmenšího odporu, než se pak každý den hádat. Proč si nemůže malé dítě vybrat, co chce nosit při zachování určitých pravidel? Jen proto, že je malé? Že z toho nemá rozum jsou kecy.
Dcera nosila přes softshellky v zimě sukynky a šaty, michala barvy a vzory do šílených kombinací, chodila se sytě růžovou kabelkou. No a co? Kdy jindy než teď si to může dovolit? V zimě sukynky - usila jsem/koupila zimni teplou, pod to termopuncochace a spokojenost na obou stranách.
Btw,teď je jí pět a po hlavě mi neskáče.

felixfelicis
4. kvě 2021

Děti mají každé svou skříňku a z té si vybírají oblečení samy, starší si tam i sám oblečení skládá a už ho ani nemusím usměrňovat s výběrem vzhledem k počasí, je mu 5. Mladšího koriguju, aby mu nebyla zima/vedro, jinak má taky volnou ruku. Ale nakupuju zásadně bez nich. V obchodě mám kolikrát i já sama problém se udržet a vybrat si, když vím, ze potřebuju jednu věc, ale chtěla bych všechno😀, dvouleté dítě bych tím nezatezovala, je to na něj moc náročné.

dixi86
4. kvě 2021

Dcera si vybira od roka, ale spise z toho, co ma doma. Kupuji hodne online a to, co v obchode, tak se vzdy domluvime, i kdyz nekdy neni sance, tak vyberu alternativu, vzdy zatim zabralo s obrazkem, i detail pouze na stitku a byly jsme spokojene obe. Syn si vybira tak od 2let. Nema rad mikiny pres hlavu, teplaky se zipem, atd. Sama jsem nesnasela, kdyz jsem byla nucena nosit neco, co jsem podedila po 30letech po nekom nebo v tom vypadala jako pitomec. Takze svoje deti chapu. Ale snazim se, aby to bylo pekne a kvalitni obleceni, byt z druhe ruky. Ale kupovat hlavne s mladsi, mame v kosiku pul obchodu. Takze se tomu vyhybam. Pokud to prijde balickem nebo darem, je nadsena ze vseho.

cherie24
4. kvě 2021

@hankaros to je hezky napsané s tím, že kdy jindy než teď. To je náhodou pěkný, že se takhle módně vyřádila 🙂 teď je ale dítě zároveň i stylový doplněk, takže většina dětí je víc vystajlovaná jak já na rande 😀 kolikrát to je u doktorů přehlídka nejhezčího outfitu. Já teda v první řadě řeším pohodlnost, i když je vidět, že když ji hezky nastrojím, tak z toho má radost taky, holky už to v sobě mají od mala.

odula
4. kvě 2021

hele, je to normalni. Pokud si nevybere bundu za dva litry, neresim. To je neco, v cem klidne muze rozhodovat ona (pokud samozrejme vim, ze potrebuju urcitej typ bundy, tak ji navedu na tu "spravnou". Ale chci(chtela jsem i v tech dvou letech) aby dcera mela pocit, ze ji beru vazne a necham ji v urcitych vecech rozhodovat (samozrejme "rizene"). A pak, kdyz vedela, ze ji beru vazne kdyz je pro ni neco dulezity, tak se naucila i oba brat vazne me, kdyz je pro me neco dulezity (i kdyz to znamenalo, ze treba v jednom obchode nekoupime kombinezu, kterou ja bych rozhodne koupila, pac mela dobrou cenu, ale ji se nelibila, a pujdeme do jinyho obchodu pres mesto - PS tohle konkretne nakonec dopadlo tak, ze v tom obchode na druhym konci mesta jsme koupily 100x lepsi, kytickovou, za polovicni cenu... :D takze win win). Zatim to funguje. Skoda, ze jsem tohle nedelala i u starsich.
@felixfelicis hele ja ji do obchodu brala, sice obihala vsechny Elsy a Minnie a ja nevim co jeste ale vysvetlovala jsem ji, ze kupujeme jenom co potrebujeme a tohle muze dostan na vanoce nebo narozeniny. a celkem to vzala.

sudylichozrout
4. kvě 2021

Obleceni vnimam jako soucast osobnosti. Takze jsem uz od veku, kdy holky byly schopne mluvit, nechavala vyber na nich s tim, ze jsem korigovala, aby jimi zvoleny kus obleceni byl ten, ktery je potreba. Cili vybirala se napr. zimni bunda a to byl jediny mnou stanoveny zaklad. Jakou si vybraly, uz jsem nechala na nich. Kdyz jsem kupovala neco bez nich, nestalo by se mi, ze bych se netrefila. A vzdy mely velkou radost. Doma pak davame na vyber z nekolika moznosti, co na sebe. Hodne obleceni take dedime a to pak spolecne vybirame, co se zacleni a co se vyradi.

bohumilakupkova
autor
5. kvě 2021

Moc děkuji všem za odpovědi. Nejdřív jsem přemýšlela, jestli tak pitomý dotaz nemám radši smazat. Uklidnilo mě, že jsem mimoň jenom pro někoho a ne pro všechny. V tom obchodě jsem si přišla fakt jako blázen. 😀Syn mi tohle udělal jen párkrát, ale u něj jsem věděla, že prostě nesnáší barvu khaki a černou a co bylo jiné prošlo. U dcery mi právě přišlo, jestli jsem to nenechala zajít daleko, ale ona to má v podstatě taky tak,ale jen naopak.Bere růžovou a fialovou a zbytek moc nechce,pokud ji nezaujme obrázek.My chodíme do Pepca nebo bazaru, takže to není tak, že by si vybrala bundu za hodně peněz a já ji koupila jen proto, že jí chce.Hranice tam taky jsou.Včera měla na výběr mezi asi 5 bundami, ale ukazovala na jinou větší nebo vesty. Tuším, že to naschvál nedělala, protože je ujetá na růžovou a tyhle nabízené nebyly na její vkus dost kýčovité. 😀Přemýšlela jsem samozřejmě, že mě jen zkouší, že si chce jen něco vydupat. Ona je ale na to oblečení ujetá od mala. Po synovi nosila do toho cca 1,5 roku + oblečení po neteři. Potom začala klučičí odmítat. Brzy začala rozlišovat, že je holka a zakládat si na tom. Holka je růžová a fialová, zbytek barev kluk. Takže chodí jak cukrle. Možná to mám za to, že jsem nechápala, proč ty matky oblékají holčičky jenom do růžové. 😂
Vážně moc děkuji za názory. Kde píšete, že tohle je moc, tak to je pravda, taky mi to přijde nenormální. Ten výběr ze 2 věcí zkusím. Jinak mi nepřijde, že je pro ni těžké něco vybrat. Když otevřu skříň, ví hned co chce. Co chtěla koupit, nosí ráda, proto radši chodím s ní. Některé věci, které jsem vybrala úplně odmítá nosit. Navleču jí to. Řev. No je fakt, že jsem nikdy nevydržela dýl než 10 min, ale vyjděte s dítětem v takovém stavu mezi lidi a tuplem vás ukamenujou. 😀

klokanka31
5. kvě 2021

@bohumilakupkova Já jsem dospělá a taky jsem zaměřená na určité barvy (teď u mě taky letí právě růžová, fialková ☺) a když takový oblečení nenajdu, tak jiný nechci 😂