Krásné úterý,
Řešíme problém u 2,5 leté dcery. Už týden je bez plenek přes den a hezky si chodí na nočník čůrat. Nicméně 💩 nechce ani za nic. Bez plenky to zadržuje i několik dnů. Vždy, když to na ni přijde, začne hystericky plakat, že nechce kakat a tlačí to zpátky. Snažili jsme se ji to vysvětlovat, napodobovat (jen jako😄), uplácet a domlouvat, ale nic nepomohlo. Hodila to jen venku to kalhot, když bylo ještě chladněji, takže v těch ji nemůžu narvat na x hodin do kalhot, aby se 💩. Včera jsem ji už musela dát plenku, protože doslova plakala, že chce kakat, ale zároveň nechce….plenku měla 15 minut a bylo hotovo a klid. Nicméně nechci ji pěstovat zvyk, že curat bude do nocniku a kakat do plenky. A taky nechci ať má nějaký odpor. Už absolutně nevím co dělat.
Prosím měli jste to doma někdo podobně? 🥹
Děkuji!
Taky to tak naše mala měla. Čůrání v pohodě, kakat se bála. Bála se toho hovínka. Tak jsme koupili zmenšující prkýnko dali ji tam schůdky, aby si tam mohla sama vylézt. A říkali jsme ji, že když se tam vykaka tak ho spláchne a bude pryč. Tak sice to chviličku trvalo, běhala tam nechtěla pak když se to povedlo splachla ho měla radost. Najednou bez problémů jde si tam, zavolá že už je a hotovo.
@barunkiss Mame to uplne stejne. Syn asi od 2,5 bez pliny, ale na kadeni si o plinu vzdycky rekne, na nocnik ani na wc nejde ani za nic, zkousela jsem taky ruzny psi kusy a nic. Ted je mu dva a trictvrte. Kdyz plinu nedam, zadrzuje. Nechci mi vypestovat nejaky vetsi blok nebo chronickou zacpu, takze mu plinu proste davam a cekam, az k tomu dozraje. Jestli ma nekdo nejakou lepsi radu, rada vyzkousim 😁.
Zkus místo nočníku rovnou záchod, popřípadě psychologa. Bude tam nějaký blok
@pampelina18 jako vážně psychologa, když je to týden bez plenek ?!
@alice180 proč ne? Když nezvládne ani kadit na záchod tak pak psycholog. Nikde nepíše, že má jít hned.... Může klidně za měsíc. To je hrůza, jak hned jste dotčeny jakmile někdo zmíni psychologa. 😂
Když nechceš hned vracet plínku, zkusila bych redukční prkýnko a klasický záchod. Třeba ji nalákáš na "žbluňk" a že potom může sama spláchnout. U nás to tak funguje, čůrání do nočníku a 💩 na záchod. U nočníku vždycky řvala fuj a nechci když to po sobě viděla.
@pampelina18 tak v první řadě nikdo není dotcenej. Já proti psychologum vůbec nic nemam naopak. Ale tady je to vcelku předčasné stejne jako tvrzení, že nezvládá chodit na velkou na záchod, když zvládá pouze týden čůrat na záchod. Strohá ráda zkusit záchod popřípadě psychologa je dost vypovídajíci.
@barunkiss U nás to bolo rovnaké. Čúrať sa naučil za dva dni a nepocikal sa cez deň ani v noci. 💩 ale zadržiaval x dní a vykadil sa vždy len,keď som nasadila plienku. Doteraz neviem prečo. Ale asi po dvoch týždňoch sa mi ho raz podarilo posadiť na nočník ,keď už veľmi potreboval ( snažila som sa ho, čo najviac rozptýliť nejakými povedačkami,aby neprotestoval) a odvtedy nemal problém ísť na nočník a zadržiavanie sa zredukovalo časom. Teraz je to asi mesiac a už chodí na nočník len v noci a cez deň ide na redukciu na wc. Tam ho baví splachovať, a kúpili sme toaletný papier s dinosaurami, tak aj to sa mu páči. A ozaj aj keď to nie je moc výchovné, na začiatku za každé ciko a kako dostal gumeného medvedíka a museli sme tlieskať atď 🙂 Ale určite urobilo veľa aj to,že na to dozrel sám.6
Syn má 2 a tři čtvrté, 14 dnů je bez plínky a chodí curat na nocnik/wc. Ale kakat chce jen do plínky.
Dnes poprvé udělal 💩 do nocniku. Musí si na to přijít sám. Tim co děláte ji akorát vytvoříte zdravotní problémy. Dítě k tomu musí dozrát.
Mě tohle syn dělá také, nebude kadit do nočníku, ale v poledne na spaní do pliny. No a co? Vždyť oni se učí jak chodit na záchod. Jsou ještě maličcí. Nechvátala bych na ní, nechala ji v klidu, však ona si na to přijde sama.
Taky jsme u prvního měli bezproblémové čůrání, ale kakal striktně při usínání do plíny. Po usnutí jsem ho přebalila, někdy se vzbudil, jindy spal dál. Hodně maminek v okolí mi říkali, že to měli podobně. Líbí se mi nápad alice180 s tím záchodem a spláchnutím, ale nás to tenkrát nenapadlo. My byli opití z radosti, že se krásně naučil čůrat, tak jsme to kakání neřešili, kakání se naučil asi za měsíc.
@barunkiss Mladší syn mi dělá to samé. Má 2 a čtvrt roku a čůrání na nočník nebo pisoár v pohodě,ale bobek chce dělat do pliny. Tím,že si dokáže říct, tak plínku opravdu dáme jen na samotný akt a pak je zase bez plínky. U staršího syna se mi vždy vyplatilo nechat věci na něm až k tomu dozraje. A nechci,aby si vypěstoval nějaký blok. Plínek se časem zbaví a líp, než nějakého psychického bloku a zácpy.
U nás podobné syn 2,5 roku ... čůrat zvládá asi měsíc v podstatě bez nehod , ale 💩 katastrofa prostě na noční/záchod nepůjde. Navíc mu nedělá problém hodit to do trenek. Takže když jdeme ven musím dávat plenu ☹.
Asi tři měsíce dělala 💩 do kalhotek. Vždycky se nenápadně vytratila a přišla s hovsnem v kalhotkách. Když jsem ji odchytila a dala na nočník,nastal řev a zácpa. A zácpu nechceš 🙈 takže bych dávala normálně plínu.
@krtcice jsem v podobné situaci, jen je synovi 6 let, má prostě blok.
Dcerka ze začátku taky chtěla.plenku na bobek, jednou jsme byli na návštěvě a já ji řekla, že plenku jsem zapomněla a od té doby kaká v pohodě na záchodě, plenku bych násilím nebrala, se starším máme doteď problém, má blok a k tomu zácpu.
@barunkiss nečetla jsem celou diskuzi.
Ale nemá ochable břišní svaly, jestli chce kakat ve stoje, tak to může být i tim.
Není zralá, připravená, dala bych normálně plinu. Psychosomatickou zácpu fakt nechceš. Pomohly nám i knížky Víš co má v pline myš a Co je hovínko.
Máme, syn 5 let kaká jen do plíny. Ale on trpí chronickou zácpou. Včera jsem o tom psala v jiné diskuzi. A po tom, co nerostl, nepřibíral, hrozil růstový hormon, po tom, co prodělal 7 klystýrů, aby ho vyčistili a mohl začít doslova od znova, od prázdných střev s Forlaxem a vlákninou, budu mu klidně dávat plíny když to přeženu do 18, jen ať kaká 🙏 samozřejmě to řešíme na psychologii, ale chce to čas a je to běh na dlouhou trať.
Ale s kakáním do pliny to dělala i prostřední dcerka. Ta pokud jsem nedala plínu, tak by taky byla schopná zadržet a nekadit týden. Pak v jejích 4 letech najednou ze dne na den šla sama od sebe ráno na záchod, vykakala se a od té doby plínu nepotřebovala. Podle dr k tomu musela sama dozrát.