Ahoj holky,
chci se zeptat, zda má někdo taky problém s nočním pitím dítěte. Syn 22 měsíců se za noc budí 2-4x a dožaduje se čaje, nad ránem pak mlíka. Přijde mi, že už je na tom úplně závislý. Četla jsem, že dítě má už vydržet spát celou noc bez jídla a pití. U nás se poslední měsíce pořád vstává a řve a dožaduje pití. Tím, že se pořád dožaduje pití je denně pročůraný, i když ho přebaluju pokaždé, co se probudí, vždy se pročůrá. Denně třeba ve 3 ráno převlíkám ho i postýlku. Zkoušela jsem mu nic nedat, ale on dokáže i přes hodinu, tak hystericky řvát, že už mi nebo manželovi rupnou nervy a dáme mu ten čaj anebo to mlíko. Jsem už totálně zoufalá. On dokáže, tak ječet, když nic nedostane, že stejně mu vždy dáme to pití, hlavně, ať už je potichu. Poslední měsíce v noci více nespíme, než spíme, pořád vstáváme, přebalujeme, převlíkáme postýlku a děláme čaj anebo mlíko. Už mám plné zuby toho hysterického řevu, denního převlíkání ho i postýlky, ale abychom se mohli alespoň trochu vyspat a neposlouchat hodinové scény, tak mu dáme co chce. Bojím se, že s takovou ho ani na noc neodplenkuju, protože když bude pořád tak pít, tak bude jen čůrat. Co mám dělat? Mám mu nadále dávat čaj i mlíko? Anebo zkusit pár nocí prořvat a třeba ho to přejde, i když ten řev je opravdu psycho. Manžel je pak nevyspalý do práce, protože v tom řevu se spát nedá. Už opravdu nevím, co dělat. Děkuji za rady.
@niliho Si děláš pr*el ne??😠 ty necháš hodinu plakat svoje dítě?? Když jsi chtěla dítě, tak ti muselo být jasné že se prostě někdy fakt nevyspíš. A myslím že i dospělý pije v noci, nevím proč u dítěte to má být jinak. Doufám že jsi jen troll.
@niliho Davala bych mu v noci jen vodu. Pokud ma treba nad ranem hlad, tak to mliko uz bych dala. Ale pres noc ne caj. Pokud ma zizen, voda musi stacit.
(Dcera ma cca od 15 mesicu, tedy od ukonceni kojeni, v posteli (sportovni) lahev s vodou a kdyz ma zizen, sama se napije. Ale ta byla brzy bez plinek a je to "drzak", nechodila a nechodi curat v noci, vzdy vydrzi do rana...)
@niliho tak 7 nás se v tomto věku dcera budila snad 10x za noc, a protože byla kojená, tak cucala a cucala. Je normální, že je dítě v tomto věku v noci počůrane. Někdo k tomu dozraje dřív někdo později. Dcera je až teď po třetích narozeninách v noci suchá a na noc již dávno bez plen.
Mate chránič matrace? Nebo nějaky igelit pod prostěradlem? Já bych mu normálně dala pití do postýlky ať si pije. Vyprat jednu peřinu a prostěradlo není přece takový problém. V noci jsem měla vždycky nachystané pyžamo a nějakou deku, do 5 minut jsem měla hotovo, žádný stres. Dcera přestala v noci vyžadovat pití před třetím rokem.
@niliho u nás to bylo podobně. Řekla bych, že malý byl i stejně starý v tu dobu. Začala jsem mu dávat k postylce flašku s čistou vodou a to jen cca 1dcl. Schválně jsem na flašku dávala i cumel, přes který se hůře salo. Nedávala jsem mu ji přímo do postýlky, ale vedle ní, ať se pro ni musí "natáhnout". První večer zkoušel, že chce čaj. Řekla jsem, že prostě není, a jestli má žízeň, tak tady má jiné pití. Druhý večer už to bylo klidnější. Třetí už bez breku. Ono totiž jsem ve finské zjistila, že on nemá žízeň, ale uspava se tim sáním. Do té doby byl schopný vypít za noc klidně plnou větší flašku čaje.
@niliho ahoj, mame uplne stejny problem, akorat ze synovi je 35 mesicu... 🙄 je teda uz delsi dobu bez plinek, protoze mu vzdy reknu, ze jestli chce piti tak se musi vycurat. Dnes vstaval ve dve na piti a v 6:15 chtel mliko. Taky uz to chceme odbourat, vecer vzdy souhlasi ze v noci nemusi mit piti ani mlicko, ze az bude venku slunicko, ale v noci chytne zachvat a chce to. Takze bud se rozhodnete a par snu to vydrzite nedat a nebo pockate nez si odboura sam...
@klokanka31 Pardon, ale tyhle řeči přímo miluju, udělala sis dítě musíš počítat s tím, že se nevyspíš. Já se ptám na rady a zkušenosti, jak ho odnaučit v noci tolik pít. A nepotřebuji tady číst komentáře Vašeho tipu.
@nikoulinka Zkusím vyměnit ten čaj za tu vodu.
@barussska1 Jak už pár maminek napsalo zkusím dát místo čaje na noc jen vodu a uvidíme
@niliho A není ale jedno jestli má v lahvičce čaj nebo vodu?
@klokanka31 Vodu vůbec nepije, je zvyklý od miminka jen na čaj, třeba mu to nebudete chutnat a nebude si to tak vyžadovat. Třeba právě po tom čaji má větší a větší žízeň a více se ho dožaduje. Nevím.
@niliho ahoj taky jsme meli. Vis jak jsem to resila, davala jsem jen do male lahvicky a z plne jsem presla na treba tretinu max polovinu. Kazdopadne nad ranem, kdyz chtel mliko tak jsem ho uz prebalila, kdyz mel plinu nacucanou. Nejdriv se mu to nelibilo, ze chce vic, ale brzy pochopil, ze vic nebude. Casem uz chtel jen na usnuti a pak uz behem noci vubec. Moje deti taky pily jen caj, ale po umyti zubu uz jsme presly jen na vodu. Je to vsechno jen o zvyku.
Dvoulete dite se jeste v noci casto budi. Prvni dcera mela dudlik, ktery ji v noci vypadaval a zakazdym se vzbudila s brekem, treba 10x za noc, tak jsme ji jej museli dat zpatky do pusy. Byli jsme s manzelem jak zombie... Pak jsem na ni aplikovala knihu Kazde dite muze dobre spat. Mladsi dcera (presne 2 roky) pije v noci mleko cca pul litru. Narodila se mala a porad je mala a pres den toho moc nesni a skoro porad pije mleko, tak ji ho nechavam i v noci, at alespon trochu naroste. Zkusili jste vetsi cislo plenek? Dcera ani po pul litru mleka v noci plenku neprecura, mame pampers active baby, premium care nebo pants. Vzdy si pripravim mleko pred spanim do lahve nebo dvou a vydrzi az do rana, neskazi se. Dcera se budi tak 3x na piti a ja ji pouze podam lahev a spim dale.
@missbufy Tu knihu mi teď doporučila kamarádka. Zachránila jim klidné noci, předtím 11 měsíců téměř nespala, malá plakala i 3 hodiny v kuse. Zkoušela jsem dávat různé plíny, ale vždy je celý pročůraný. Probudí se s řečem, protože ho to určitě chladí. No zkusím ještě koupit ty kalhotové plíny na tu noc.
U syna to trvalo určitě až do 2,5 let. Možná dýl. Potom si nechal vysvětlit, proč nechci, aby v noci tolik pil. Že se samozřejmě napít může, když má žízeň, ale nemusí se nalít celou lahví při každém probuzení. Dceru jsem si poté naučila stejně blbě, ale ta to naštěstí pochopila dřív (ve 2 letech). V noci má lahvičku s vodou k dispozici, to vím, že když má opravdu žízeň, tak se napije, ale nenalije se. Taky jsem jí musela vysvětlit proč, ale to odnaučení bylo snazší. Hlavně jsem se snažila vysvětlit, že když hodně pije, víc se budí, špatně spinká, zdají se jí ošklivé sny... Aspoň mně se teda vždycky než v noci potřebuju na WC zdají hrozné kraviny.😀Co přestala s pitím v noci, budí se 1x, max 2x.Předtím klidně 5x a z toho jsem 3x přebalovala. 🙄Zkus pořád dokola vysvětlovat, třeba to pochopí. Když ne teď, časem určitě...
@niliho tak u nas ro fungovalo, mlika mu dej rano co je zvykly, ale tu vodu, caj pres noc uber. Bracha taku nechali klukovi pit po pul litrech v noci flasky vody a hrozne se divil, ze je denne cely durch vcetne postele a deky. A denne prat celou postylku je proste opruz co si budeme nalhavat. Neboj on zizni urcite v noci neumre, je to proste navyk a tech se blbe zbavuje.
Kup vetsi pliny na noc, nebo ty kalhotky. Dcera 2r2m a na noc ma DM velikost6, sedi dobre, neprocura (pije um i vodu 3x za noc), prebaluji 3-5x.
Ja ji teda pit v klidu nechavam, pac je to otazka 5 min a pak zase vsichni spime. Ona pije UM 2x v noci a pak jeste nadranem, po UM si cucne vody. Davam ty velke plenky, nikdy neprocura, menim v npci dle potreby. Takze skus takhle - velkou plenu, pripadne pod nej dat nepromokavou podlozku.
@bohumilakupkova Zatím je ještě takový, že nechápe, že se v noci nepije a spinká. Třeba až bude trochu větší tak to pochopí. Právě hodně mě štve to, že on je schopen vypít někdy i celou tu láhev a já jen převlíkám a peru, i když ho pokaždé přebalím. Tak snad to přejde
Zkusili jste mi dat napit z hrnicku? Asi by do sebe pak nelil takovy mnozstvi.
Zkusila bych dát mu trochu vody z malé skleničky, vypít a spát. Nevypije tolik, by se pročůral, za půl minuty máš vyřešeno a můžeš spát dál.
Já myslím, že to je psychické, prostě navyk, na uklidnění. Pokud přes den pije dost, tak není potřeba tolik pít v noci. Je to vidět i z toho, že je každý den procurany, že je to hodně. Mě takhle pila dcera večer, vypila ještě v postýlce lahev vody, dožadovala se napit xkrat. Pak se mi třeba i stalo, že se z toho po zvracela, jak měla brisko plne vody. Rázně jsem to utnula, prostě jsem ji dala napít trochu a lahev vzala. Asi bych to nestopnula ráz na ráz, ale dala do lahve či hrnicku trochu vody či čaje a to si vždycky může vypít a hotovo. Jinak říct, že tolik v noci pít není dobré, pohladit, uložit a hotovo. Jasně, bude to trvat, ale pochopí to. Taky mi vadí nechat dítě řvát, ale nepodlehnu, když si myslím, že to pro něj není dobre.
@niliho
Neni snad nic horsiho nez detsky rev 🤯 a jeste navic vycerpani po bezesnych nocich 🥱 Snad vam nekdo neco poradi, ja sama bych nevedela co delat. Asi bych ale ustupovala, jen aby byl klid. Ale to neni reseni. Drzim pesti 👍