Ahoj Holky,
Tak týden dva dozadu u nás začalo peklo. Dcera nemá vůbec žádné zábrany, na ulici mi schválně utíká na silnici, pod tramvaj, směje se tomu...doma mě začala mlátit čímkoliv co má v ruce, když odejdu, nepomůže to, přijde za mnou, směje se a pokračuje, drape mě do obličeje, trhá vlasy....dnes si stoupla a schválně se vyčůrala na zem, na nočník chodí už asi rok... nevím jak se zachovat, hlavně co se toho mlácení týče, já ju nebiju.zavirat do pokoje ji nechci, bít a křičet taky ne... chápu že je to období vzdoru,v
@nita1984 no jako jsem čerstvé těhotná, takže důvod by byl, a děkuji, přečtu si něco, snsd najdu nějaké rady
Tak to je velmi pravděpodobné, ze to spolu souvisí. Pro dítě je příchod sourozence velmi zátěžový, i když ještě reálně není na světě. Držím palce ať to brzy vzladnete
@nita1984
me se vic nez Dovychovat libi Nevychova 🙂
Dcera kdyz mela tohle mlatici obdobi tak jsem vzdycky jenom chytla ruku a durazne rekla ne,to boli.
Na utikani je super batuzek s ksirama a kdyz se vycura na zem tak si to po sobe taky utre.
@zelenaesmolda to už záleží na každém. Podle mě se ta ženská z Nevychovy neda vůbec poslouchat. Metody asi fajn, ale její projev mě zabijí.
@nita1984
tohle jsem slysela od vice lidi.me osobne nevadi.
V Dovychovat mi to obcas prijde uz pres caru,ze ty deti nemaji hranice a matka je vlastne ufnukana chudinka protoze se klade duraz na vztah mezi otcem a ditetem.
@zelenaesmolda je vidět, ze znáš jen část. Tohle už jsem tady slyšela od více lidi, ale je to jen nepochopení kontextu. Proto říkám, ze je na uvážení každého, co mu sedne lépe.
@nita1984
ja to sleduju vicemene jenom na fb kdyz se nekdo na neco pta
@nita1984 to přesně dělala i naše dcera. A důvod byl stejný - těhotenství. Vyžadovala pozornost, pořád zlobila, pochcaný gauč několikrát denně schválně. Dokonce jsem jí i odhlásila ze školky. Když si na to vzpomenu hrůza a šílenost. Do toho rizikové těhotenství, pichala jsem si inzulín, na konci těhotenství mi přestala fungovat placenta a musela tady zůstat sama s manželem. Nějak to zvládli..
Ale chování se nespravilo hned po porodu, ale až za pár týdnů. Až zjistila že mimino není konkurence. Teď se strašně perou, hádají se furt a řev je u nás na denním pořádku. Miminko už stojí, 11 měsíců, Monika ho pořád okrikuje a řekla bych i sikanuje, furt jí něco bere, dělá naschvály.
Přeju pevné nervy a hlavně klidné bezproblémové těhotenství ❤️🍀
@zelenaesmolda my jsme měli ksirky na tělo a vodítko pro kočku 🙂 jenže ještě měla podezření na dysfazii, tak se ještě běhalo po doktorech a ne úplně všemu rozuměla proč to tak je.
@zelenaesmolda Jojo. To je právě ono, spousta věci vytrzena z kontextu. Manžel to zas vnímá tak, ze žena je vládce a manžel musí držet hubu, solit prachy a ještě tomu tleskat 😂😂😂😂taky slyšel jen par útržků 🫣🫣🫣
@nita1984
tenhle model je ale velice zajimavy a rekla bych,ze by se mel siroce aplikovat 😀
@zelenaesmolda souhlasím. Škoda, ze tohle reálně nikdo neučí 😂😂😂
@zelenaesmolda @nita1984 @palja holky díky za reakce u nás je to ještě komplikovanější tím, že holka je supr Beran, ako jako že úplně výstavní kousek, takže nám zatím nefunguje nic, když si ta holka vieme něco do hlavy, tak ide tvrde po tom a jen tak nekončí, ale bude to tím těhotenstvím+období vzdoru+já mám mnohem méně energie se jí věnovat, takže na tom posledním zkusím zamakat
jsou ji 2, tak zacni vychovavat nebo az prijde mimco a ty nebudes mit uz vubec cas, tak bude prusvih na ceste... pokud sama pocitove nezvladas a nevis jak na situace, tak zacni hodne rychle cist nebo hold je vychova i o tom co zavrhujes - jako kdyz me dite mlati, tak proste zarvu, ze to fakt delat nebude! myslis, ze kdyz ji nevysvetlis ted ze nema mlatit tebe, tak jak ji asi za par mesicu vysvetlis, ze nema mlatit mimino? Uvazuj.... Beran neberan proste kazde dite potrebuje vychovu a ukazat, kde jsou hranice, pro svoji vlastni bezpecnost....
Urci hranice, co je jeste prijatelne chovani a co ne. A durazne to prosazovat, opakovat stale dokola. Ja byla tehotna ve skoro stejnem obdobi, rozdil mezi detmi mam. 2r 8m. A jako ano, bylo to narocne v tom, ze zena nema energii, nema vuli, spoustu veci "necha byt", jen aby mela klid. No, nastesti jsem si svoji laxnost uvedomila vcas a trochu se na to vic zasoustredila plus podpora manzela, samozrejme. Po porodu musim zatukat, dcerka byla s bratrickem zlatá, pomohlo i to, ze se jí v tu dobu fakt hodne venovali prarodice, mela plnou pozornost, nikdo ji neodhanel, neodbyval,nenechal byt ani nepod takze v bráškovi nemela duvod videt konkurenta, naopak ho mela fakt hned moc ráda.
Obdobi vzdoru je narocne, ale pockej na prvni pubertu" po 4. roce, kdy je decko vecne ufnukane a sice se nevali po zemi, ale zato zacina drze odsekavat a urazet se kvuli kravinam. U nas denne hystericke sceny, kolem toho 4.roku opravdu extrem, chtela jsem zpatky to dvoulete obdobi vzdoru, protoze TO byla pohodicka.
Když mě dcera v tom věku něco udělala, nejdřív jsem ji slušně poprosila aby toho nechala, když nenechala, tak jsem jí to vrátila s klidnými slovy "takhle to bolí" nebo "takhle mě to bolelo". Zkoušela jsem i jiné věci, ale tohle pomohlo hodně, aby pochopila co vlastně dělá a přestala s tím. Těhotná jsem až teď, když jsou jí 4,5 a na miminko se fakt těší, takže těžko říct v tomhle, když dělá naschvály, to už u nás není. Ale kšíry ("vodítko na dítě") jsme kvůli silnici měli taky, a to byla dcera mnohem hodnejsi. Taky mi hodně pomáhalo než začnu vřískat ať to nedělá se ve vteřině zklidnit, posadit hlas níž a charismaticky zavolat "stůj" - rozbehnute unavené dvouleté dítě mi to prispendlilo na místě - a pak jsem jí motivačně řekla "pojď sem" a ona šla. Pak jsem spiklenecky řekla že tak daleko ne že už je blízko silnice a navrhla nějakou činnost spolu. A když takové věci zrovna nepomahaly, rikala jsem, že to říkám proto že ji mám ráda a nechci aby umřela a nebo aby byla v nemocnici, tekla ji krev, hrozně by ji to bolelo a nemohla by si ani hrát. To většinou zabralo, říct to upřímně a popsat aby to pochopila. Moje dcera taky umí být hodně tvrdohlava, ale u ní pomáhá vše vysvětlit. A taky opakovat že ji mám ráda a proto mi není jedno co dělá - to by mohlo hodně pomoct i při tom druhém těhotenství. A když udělá něco opravdu hodně přes čáru, nebo v tu chvíli nevidí neslyší, tak holt ukázat ty hranice, treba i hnusně, ale bohužel tak to je. Teď u nás třeba ve 4 letech moje dítě ví, že když na někoho vyplazne jazyk, dostane facku (ne velkou, ale aby trochu cítit byla). Vždycky. Vždycky se vzteka že to je nefér, ale začíná to brát. Ta hranice se dá nakreslit kdekoli ji cítíte, ale musí být pořád stejná a když vysvětlení nepomůže, tak at to dítě ví, že vždycky následuje trest, nejlíp vždycky stejný. To mi taky funguje. Pak už člověk může zůstat i milý když je u toho důsledný, pak už stačí připomenout a dítě už to tak udělá. A když ne, vrátit se holt k trestu. No výchova je někdy alchymie a je těžké odhadnout co pomůže zrovna v tu chvíli, včera pomohlo něco a dnes to nefunguje a pomůže opak, ale snad to co jsem psala pomůže aspoň trochu. Drzim moc palce, ať se to urovná. A hodně ještě jednou doporučím krom té důslednosti taky s tím dítětem o všem mluvit, co nejvíc upřímně, i když slovy které to dítě pochopí - aspoň část. Minimálně uvidí, že se máma snaží o dobrý vztah... Přeji spoustu sil 🍀
Mame syna 3roky a dvojčata holky 9m. A jednu dceru syn v pohodě bere jako součást rodiny a druhá je pro něj jak červený hadr na býka. Jen se na jen koukne, udělá pohyb k němu a už utíká, vzteká se a má záchvat. Je to tím že je to akčnější dvojče a pronásleduje ho. Druhá holčička je víc usedlejší, víc klidnější a tu má rád ... V těhotenství ty záchvaty byly strašné. Nejhorší v období kdy už jsem byla ráda, že ujdu kousek procházky, on chtěl do náruče a nosit a když jsem mě řekla že nemůžu tak strašný vyrval. Popř. Špatně snášel hlídání ,chodila jsem min.jednou týdně na kontroly. Teď jí v ložnici či v kuchyni, kde ho oddělíme od dvojčat, jinak ho nenechá holka na pokoji a on má záchvaty či vůbec nejí.
Jak spi? Může to být i z únavy a ano určitě určit hranice co už je za čáru
@jerrabina
facka za vyplaznuty jazyk?nechci videt co budes delat az bude v puberte a zacne pouzivat pubertacky slovnik
@lida9
zato fackovat za vyplaznuty jazyk je uplne v poradku...
Jinak zakladatelce- stanovit hranice je třeba, ale určitě není nutné kvůli tomu na dítě řvát nebo ho fackovat, jak ti tady některé radí. Z knih moc doporučuju pro začátek třeba Zlobivé děti neexistují od Janet Lansburyové, má i tu výhodu, že se dobře a rychle čte.
Já bych řekla, že to je hlavně období. Že máš v břichu mimino přece nemůže vědět. Jako jo, možná mají děti smysl poznat, že je něco jinak. Ale reálně pro ni není teď jinak nic. Takže bych teď věnovala víc energie jí, aby ani neměla čas vymýšlet hlouposti a než přijde sourozenec, aby ty základní mantinely už měla zvladnuté. Když tě chce plácnout, chytit silně za ruku a říct NE, to bolí. Když zdrhá, no tak holt bude v kočárku nebo za ruku, aby ani neměla šanci zdrhnout. Vypustit jen na oploceném hřišti nebo na louce, kde nic nehrozí. Až se to bezpečně naučí, pak může sama. Když se mi párkrát syn demonstrativně počůral do kalhot nebo na zem, prostě dostal na zadek. 🤷♀️ Jako ať si nevýchovy říkají co chtějí, udělal to naschvál, z trucu, aby si zapamatoval, že to dělat nebude, dostal. A víckrát to neudělal. Efektivnější než 250 vysvětlování. 😛 Jinak si tím pravděpodobně říká o pozornost a počítej s tím, že až bude sourozenec na světě, ještě přitvrdí. Proto by bylo dobré, jednak, aby fakt věděla, že ji máte rádi a má vaši pozornost a jednak ty základní věci, jakože vbíhat do cesty je nebezpečné a čurat na zem úplně zbytečné. Že jestli chce s mámou blbnout, jde to říct i jiným způsobem. Jinak to bude dělat dál. Proč by ne, že? Negativní pozornost, taky pozornost. 🤷♀️
Doporučuji si něco přečíst nebo poslechnout. Napr Dovychovat má super webinare na tato témata. Obvykle to bývá reakce na změnu doma, na příchod sourozence, na nedostatek pozornosti … důvodů muže být celá řada a je třeba řešit příčinu, nikoli následky. Za chovají dítěte je vždy zodpovědný rodič.