Náročná komunikace. Jak ji zvládnout?

7. dub 2023

Máme doma dítko - svéhlavičku. Už od batolecího věku řešíme to, že si myslí, že ví všechno lépe než my. Má vývojovou dysfazii. Všichni mi tvrdí, že tam je jen expresivní, ale já u něj vidím i poruchu porozumění. Do cca 5 let byl problém i s tím, že bych mu řekla větu jinak.
Že je svéhlavý, potvrdila i psycholožka, kdy ji celou hodinu testoval, zkoušel a nenechal se zlomit.
Postupně se to začíná dostávat do toho, že si něco usmyslí a my ho nejsme schopni přesvědčit o opaku. Pokud se ho snažím přesvědčit, zvyšuje hlas, křičí, hází věcmi.
Dneska jsme třeba šli uklízet. Jako první chtěl vytírat. Tak jsem se mu snažila vysvětlit, že se vytírá nakonec, že první musí vše uklidit, pak vysát a nakonec vytřít. Děláme to tak vždy, ale on ječel, že vždy začínáme vytíráním, nechápu ho, jsem hloupá, on to ví, protože to tak dělá celý život. Je pravda, že minulé 3 týdny jsem uklízela bez něj, protože byl nemocný, pak byl u babičky, tak to asi zapomněl.
Ale nejde jen o úklid, jde o cokoliv. Třeba jdeme chystat nějaké jídlo a on má snahu třeba jako první nakrájet zeleninu a pak by ji myl nakrájenou... Nejsem schopná to s ním jakkoliv vykomunikovat. Končí to jeho řevem.
Přemýšlím, jak s ním správně komunikovat, aby to byl schopný vnímat a pobrat. Plus i já jsem nervák, takže i když začínám v klidu, tak po nějaké době už křičíme oba. Dneska jsem to vydržela jen 20 minut.

sahrazad1
7. dub 2023

A není syn autista ?

autor
7. dub 2023

@sahrazad1 ne, je to dysfatik.

tyname
7. dub 2023

A co to rozkreslovat? Mám tříletého dysfatika a tohle pomáhá.

autor
7. dub 2023

@tyname to šlo, když byl malý. Teď se mu to už nelíbí.

fifinka2020
7. dub 2023

Ty Jo, to bych spíš hledala pomoc u nějakého odborníka... nemyslím to zlé, ale tohle je tak specifické, že ti asi takove běžné tipy, jak něco vyřešit, moc nepomuzou....

autor
7. dub 2023

@fifinka2020 proto jsem na začátek uvedla diagnózu, protože tu je více dysfatiku.
Bohužel u syna nevidí odborníci problém s porozuměním.

autor
8. dub 2023

@tyname navíc rozkresleni ne vždy jde. Dneska chtěl hrát hru, brácha se mu snažil vysvětlit pravidla a nakonec to létalo všechno vzduchem.

tyname
8. dub 2023

🫂 a zkusit vyhledat ke konzultaci i jiného lékaře?

brunetka11
8. dub 2023

Máme dceru dysfatika. A ano, je odmala paličatá a na vše má svůj názor 😅
Po těch letech se už nezalamuji. Vysvětlím - jede si svoje - vyčlením jí část zeleniny, co zkusí udělat po svém, a když vidí důvody, proč jsem to chtěla dělat jinak, než ona, většinou pochopí. Když nemá svůj den a jede to svoje, pokud s tím nenadělá nějakou škodu nebo si neublíží, neřeším.

Každopádně v závěru akce se ptám, jestli už chápe, proč jsem ty věci chtěla dělat jinak, než co navrhovala ona. Potřebuje si k těm věcem dojít zkušenostmi.

exbordelar
8. dub 2023

@brunetka11 presne. Kdyz o nic nejde (o zivot, o zraneni), nechat to decko prozit vlastni zkusenost. Pak pochopi. Ja jsem byla jako dite to same. A nesnasim to doted. Proste chce jit svou vlastni cestou. Bud prijde na to, ze je dobry to delat tak, jak navrhujes a nebo vymysli svuj vlastni a funkcni genialni system 😃
Takze ja mam pro nej pochopeni 😄 mozna to bude tim, ze i ja jsem tak trochu autista 😁

autor
8. dub 2023

@exbordelar
@brunetka11 když on se pak hada, že jsem mu to neřekla a měla jsem mu to říct dřív. Třeba u toho úklidu mi pak nadává, že mu tam chodím a padají tam drobky a měla jsem mu říct, že to má udělat az potom.
Nebo u toho hraní. Hra, co hrajeme běžně, ale po měsíci zapomněl pravidla. Pamatoval si to přesně naopak.

brunetka11
8. dub 2023

Hry jsou náročná disciplína, je těžké při jejích scénkách udržet nervy na uzdě. Ale beru to tak, že je prostě potřeba, aby se naučila i prohrávat.
Každopádně Osadníky z Catanu si dávkujeme po týdnech, to umí být masakr 🙂

Ale ber to tak - ty máš teď šanci mu nastavovat hranice a učit ho, jak ty nápory emocí zvládat. Co si prožije teď s tebou, tím mu ušetříš trápení v dospělosti a nepochopení od druhých.

Jednu věc to dá i tobě - pochopení pro druhé. Nemá smysl jít do konfliktu. Dej mu prostor vysvětlit, jak to chce udělat. Ale trvej na tom, že ti dá prostor, abys mu vysvětlila, proč to chceš dělat jinak.
Jako zabírá to ,-) Tuhle jsem zjistila, že když jsem se nadechla ke své části, dcera se jen zahlásila: “Mami, neřeš. Ok, uděláme to, jak jsi řekla.”
Hlavně ať už matka nepindá 😂