Ahoj maminky,
Chtěla bych se vypovídat. Mám miminko 2 měsíce. Mám pocit naprostého vyhoření. Spí jen u prsa, je nemožné ji uspat jinak, takže trvá vždy tak hodinu než se nakojí a ududá. Nemám kdy ty prsa regenerovat, už mě celá bolí. Pak jí spánek vydrží pár minut a to se s ní nesmí manipulovat, takže spí jen na mě. Bojkotuje úplně vše. Dudlík plive, lahvičku si nevezme i kdyby měla sebevíc hlad. V kočárku neusne, ve vajíčku v autě je jí nepříjemně, koupila jsem drahé nosítko i šátek, v obojím řev. V zavinovačce se kroutí a vzteká, bílý šum nepomáhá... Kojit se v šátku ani nosítku nedá, jedině u toho musím sedět a to je tam ještě tak blbě zkroucená. Ještě doporučujete hacku, na tu už nemam finance a ani ji kam zavěsit tady v paneláku a to bůhví jestli by fungovala. Na osteo jí nic nenašli... Jen jí odložím na 5min do lehátka abych si šla tryskem udělat snídani a hned řev. Na wc si doběhnu tak 1-2x denně, vysprchovat se zvládnu tak 1x za 3 dny - vim šílený. A dál pro sebe neudělám nic. Pomáhá mi muž, ale až večer jak přijde z práce a to taky nezvládne obstarat celou domácnost... Ani nemám pocit, že by se semnou chtěla jen tak mazlit, pořád se propíná, prostě jsem jen prso. Doteď spala alespoň v noci a ve své postýlce vedle naší postele, ale už týden ani to ne. Musí mít prso v puse, pořád jí vypadává a hned řve, a to ani nepije, jen si dudá. Navíc jsem pořád v jedné strnulé poloze, nesmím se ani pohnout aby se neprobudila. O mém spánku se nedá hovořit... Melu z posledního. Je pravda, že má teď zadní rýmu, kterou se snažím před spaním odsávat, ale že by to bylo z toho? A největší frustrace je to, že laktační vám akorát řekne, že přesně takhle je to v pořádku, že mám kojit 24/7... I když má tendenci se přejídat a pak klidně 2x denně hodí šavli. Prý v pořádku. Svojí dceru miluju nadevše a udělám pro ní cokoliv, ale to vážně nemáme nárok ani na trochu spánku? Mám pocit, že jsem sobec, když se chci vyspat...
@mouss u nás dudlík u dvou ze tří neprošel vůbec. ☹ Za to dost pomohla ta hacka. Nevím, zda není i varianta se stojanem.. mám doma jednu, co už nepoužívám, ale musela by se pořádně přešít, respektive je trošku natrhlá a chybí jedna šňůrka. Kdybys byla z Prahy a okolí, asi bychom to mohli nějak vymyslet třeba k zapůjčení nebo za symbolickou cenu.. ale zase to upevnění no, nevím, jak to tam máte, zda by to šlo.
@mouss Ahoj! Naprosto Ti rozumím. Měla jsem to stejné a myslela jsem, že už nezvládnu žádný nový den. Píšeš, že se Ti propíná a hodně brečí. Jak vypadá stolice? Je totiž dost možné, že má třeba alergii na kravskou bílkovinu. Zkus vysadit potenciální alergeny: kravskou bílkovinu (takže veškeré mléko, máslo, sýry…), hovězí, vejce, sóju a kuře. Prsem se mimčo hodně uklidňuje a střeva díky tomu dudlaní aspoň nějak pracují, tak jí to pomáhá od bolesti. Jinak u nás celkem zabralo ještě svázat pevně, dát do kočárku a hušat. Ale znám to. Mé dítě do 3 měsíců řvalo permanentně. Pak jsem vysadila alergeny a začalo se to zlepšovat. Teď, v 5 měsících, už jsme snad vychytali všechny alergeny. Přidaly se ještě ořechy a máme konečně spokojené miminko. Spánek ještě není úplně ideální, ale spí. Máme asi holt energické dítě. Ale hlavně přestal plakat. Syn měl teda zelené stolice, občas krev a hodně hlenů.
Rozumím ti, mám teď dvouměsíční dceru, do nedávna taky vysela jen na prsu, naštěstí už se to zlepšuje.. nicméně nespí jinde než na mě 😏 Hold když jdu do sprchy tak si chvilku popláče, zatím ji dávám do vajíčka, chvíli vydrží koukat, uvažuji nad pořízením houpátka. V kočárku se jí také nelíbí, chodím pro syna do školy a prostě celou cestu tam kočárek řve 🙄 šátek mám ale taky nic moc efekt. Zabírá velký balón, když třeba dělám se synem úkoly tak se u toho s malou na rukách pohupuji a ona dříme. Mě naopak laktační řekla že už to chce nějaký režim jinak se z toho zblázním, ale zatím to moc neklaplo. Dudel nabízím pořád ale ze všech druhů se jí nadavuje, vůbec nechce. Večer se chce uspat u prsa jenže jak to začne téct tak se vzteká a pláče. Né to psycho ale musíme vyhlížet že to snad brzy přejde. Říkám si že jak se začne trochu hrát a zajímat více o okolí že se to snad zlepší. Držím pěsti ať se nesejdeme ve cvokhauzu😆
@mouss měli jsme taky náročné miminko. Co zabíralo jeden den, druhý už ne... pozitivní je, že z něj vyrostla fajn slečna, co je moc šikovná a nakonec se i to spaní srovnalo. Ale je mi jasné, že je třeba teď řešit akutní situaci a ne čekat, až z toho vyroste. To jen hezká vize do budoucna 😉
Co pomáhalo u nás: můj šum - seriózně dělat Ššš. Ten mnohdy zabral lépe než z telefonu. Nesnášela zvuky spotřebičů (vysavač, mixér...). Do postýlky přidat můj polštář vedle ní. Nechat spát na mojí posteli obložená mojí peřinou a polštářem.
Hodně být venku - potom spala o něco lépe.
Místo prsa občas vzala na milost alespoň můj malíček, abych neměla prsa úplně ududlaná (dudlík plivala a až jakoby zvracela).
Kamarádce spala malá spíš v šátku "na kolébku" než jinak (u nás naopak kolébku nesnesla). Jednu dobu spala lépe na polštáři (ne na rovné postýlce), je pak třeba kontrolovat, zda má dost místa na dýchání. Pak taky kamarádce spalo mimčo lépe na bříšku (je k tomu asi fajn monitor dechu).
Ještě mě napadá dávat probiotika, jestli jí třeba nebolí břísko.
Přeji mnoho sil a ať přijdete na to, co u vás zafunguje, ať jste obě spokojené.
@mouss tohle asi ani nejde zvládat, ne? Já nemám radu, moje ditě o prso nestálo nikdy a myslím, že nejvíc wow okamžik v jejím životě bylo první maso v příkrmu. Dudlík nepřijala nikdy, ale já už se moc nesnažila. Vím, že všechny děti nejsou nosící, ale nemůžeš vázat špatně nebo mít blbě nasazené nosítko, že jí to třeba není pohodlné? Nepíšeš, co jinak, jestli holčička prospívá, přibývá, jak kaká, jestli třeba nemá nějaké vyrážky a tak. Ono dneska je dost in vše svádět na ABKM, ale pokud nemá jiný problém, tak nevím, jestli vyčerpaná matka ještě potřebuje tyhle stravovací experimenty.
Můžu ti jen vyjádřit účast a aby to brzy přešlo, myslím, že až jí víc začne zajímat okolní svět, že by mohlo být lépe. Jo, a vybodla bych se na úklid a podobně, když přijde muž, ať se věnuje dítko a ty se zkus vyspat.
Já bych se ji prostě neustále snažila nevést na dudlík,podle toho co popisuješ, dudlat prostě potřebuje,jinak ti přeji hodně síly, to by zabilo každou
@mouss v případě, že bych měla jen jedno dítě a nemusela tedy fungovat okolo ostatních, tak bych si s malou zkrátka lehla do postele přes den, nechala ji u prsou a odpočívala. Je maličká. Bude to lepší, až začne za pár týdnů více vnímat okolí 🙂
Nesnaž se to lámat, prostě si lehni a spěte. Nelámej žádné procházky, úklid domácnosti a podobně. Důležité jste teď jen vy dvě.
Synovec mel misto dudliku takovyho plysaka a dudlal mu usi, nebo deku s takovyma malyma vycnelkama a tu mel v pusince, tak se uklidnoval. Nektere deti dudlaji i ruzek obyc pliny. Je to asi o zvyku. Jinak soucitim s tebou, mela jsem dve decka dost narocne, takovy extrem to asi tedy nebyl, ale i tak to pro nas bylo sileny. Kamaradky si ted hodne chvali houpatko Babybjorn, misto te hacky. Je to taky drahy jak prase ale mozna by ti ho nekdo pujcil aspon na vyzkouseni? A je to mnohem skladnejsi.
Samozřejmě, dojít si na záchod, připravit jídlo a osprchovat se, to člověk musí. V takovém případě bude hold chvilku plakat, některá miminka taková jsou. Ale snaž se i přes to být v klidu - ona pak z tebe cítí, že jsi zpocená a ve stresu a to jí nepřidává.
Musíš se postarat primárně o sebe, aby ses mohla starat o ni. Tohle si říkej.
Moc všem děkuji za podporu, i to dost pomáhá. Jinak prospívá dobře, koliky nemá, prdíky odchází dobře... Stolici má 1x za týden cca, standardní barvy a bez hlenů. Je trochu napěněná, ale dle doktorky je to v pořádku. Takže ABKM jsme tak nějak vyloučili, to by musela mít asi více příznaků. Jí prostě vadí jakákoliv jiná situace než když je u prsu. Přitom porod byl přirozený a bez komplikací, žádná separace a traumata... I když jí uspím u prsa a pak opatrně po milimetrech přenáším do postýlky v její vyhřáté dečce, stejně se hned vzbudí... Dudlíků mame doma snad 20 různých druhů od nejlevnějších po nejdražší, nevezme žádný. Občas na chvíli v kočárku a to je pak jedno co je to za druh, ale vydrží jí chvíli a pak ho plive, někdy se jí z něj úplně navaluje. Ale snažíme se jí na něj naučit pořád a bez úspěchu. Fakt doufám že je to jen krátké období co přejde. Já bych s ní i ležela v posteli a odpočívala, aby si ona pospávala a já taky, ale ona to prso pořád pouští a pak ho hned hledá, sama si ho ještě nepodá. Takže já jí do nekonečna podávám prso a ona si trochu pospává, ovšem já za takové situace nikoliv. Nosítko i šátek mám dobře uvázané, to jsem řešila dlouho i v nosících skupinách na fb a tak. A stejně jí nevoní. Nedokáže si opřít hlavičku o hruď a odpočívat, pořád se propíná. Vázání na kojení se fakt nedá. Já jsem malá a ona rychle roste, prostě to nejde naštymovat. Jsem ztracený případ že 😃
@mouss zažila jsem něco podobného.Do toho jsem měla ještě druhé dítě.Dcera odmítala cokoliv a uznavala jenom ruce.Takze s ní na rukou jsem dělala ,tak nějak všechno co šlo.Určite si nic nevyčitej.Dcera Ti tu lásku a péči všechnu vrátí.Ta moje je teď děsnej miláček 😍
Když se potřebuješ osprchovat dej jí do vajíčka ať na Tebe vidí a prostě se osprchuj a že si chvíli pobreči ,tak to se nedá nic dělat.Kdyz snidaš,tak snidej.Ona chvíli vydrží.I kdyby chvíli knourala.
Já si do teď pamatuji jak Eli řvala v kočáru než jsem syna oblikala na fotbalový trénink 🤦Veškeré cesty na hřiště ,tak pobrečela a za synem po hřišti jsem s ní na rukou běhala za synem.Dali jsme to.Ty to taky dáš 💙 Nic si nevyčitej.Kdyz přes den kojite,tak si čti nebo koukej na seriály.Nebo můžeš spát s ní ať si odpočineš.
Jo a ještě jestli z okolí bude mít někdo nějaké připomínky,tak se na to vykašli.Kazde dítě je jiné a má jiné potřeby.Tvoje děťátko chce být u Tebe a tulit se.Uži si to❤️Ještě se Ti bude stýskat až začne behat za klukama 😂
Už bylo napsáno hodně, jediné, co mě ještě napadá - viděl vás nějaký fyzioterapeut? Ohledně toho propínání, jestli není problém svalový tonus nebo třeba kiss syndrom?
@sirinfirst Ten mě taky napadl.
Ale napíšu to co ostatní... Mysli na sebe... jídlo, sprcha, WC, odpočinek. Když přijde chlap, jdi se nejdřív osprchovat a najíst. A Ty ji nenecháváš vyplakat, nic jí nebolí... Tak si srovnej v hlavě, že její kňourání/pláč je její jediná forma komunikace teď, není to nic negativního... Ještě neumí zavolat "mamííí, kde jsi, kdypak přijdeš" Takže když se sprchuješ a pláče, nejsi špatná máma.
A za mě doporučuji hojdavak (hacku), měli jsme stojan. A byla to nejlepší investice (a obojí jsme pak i prodali dál). Syn spal přes den jen tam (a ze začátku tam usnul a teprve pak jsem ho přenesla do kočárku a jelo se na procházku, jinak řval).
Dudlik takovou tu kytičku a pořád zkoušet, obě děti mám hodně přísavky, malá byla to co máš ty, ale měla nemocné břiško, takže se trápila a dobře ji bylo jen u prsa, takže tam byla pořád, měla jsem jen ji, takže jsem četla u kojení, koukala na telku a když usnula tak šup do kočárku a běžela jsem ven. Prostě pohoda, doma jsem byla jen já. takže se uklízet nemuselo, ani moc vařit, manžel jedl v práci, takže pohodička. Postupně okolo toho 3.měsíce se naučila usínat v kočárku při houpání. V noci spala taky na prsu. Na dudlík se naučila ve 4 měsících. Syn byl a i ted ve 3,5 letech je taky dudlavka, mimo autosedačku usne jen s prsem v puse, dudlík nikdy neměl, ale hned od narození jsem ho nosila v šátku, a tam se kojil jak chtěl, už nebyl čas, takže byl našátkovaný a já byla s dcerou třeba venku.
Vís co je nejlepší ? Moc na to nemyslet a neřešit. Nevím proč se neosprchuješ, bud večer když je doma muž nebo jsem děti dala do toho houpátka a odnesla si je před sprchu a oni koukali, případně začali řvát, ale nic se jim nedělo, tak se člověk rychle osprchne osuší a vezme dítě. Nejlepší brát jak to je, ona vyroste strašně moc rychle, za chviličku ji začnou bavit hračky, žužlat je, koukat víc okolo sebe, ve 4 měsících už jsou to prďáci co se otáčí, pivotují a je s nima sranda, v 6 měsících mi malej lezl jako drak, dcera v 8. měsíci, vidíš už jen chvilku a budeš mít doma parťáka co ho budeš pořád někde nahánět.
Jsi vyčerpaná máma, ne sobec. S malou jsem neměla tak náročné začátky jako ty, ale její pláč mě nehorázně stresoval. Když byl manžel doma tak to bylo v pohodě, ale jak odešel do práce hrozně jsem se zanedbávala. Musela jsem si opakovat, že miminka pláčou a je to normální. Nic jí není, chvilku to vydrží. Tohle není "nechat vyřvat". Nejsi robot, takže si nevyčítej 2 minuty pláče kvůli jídlu/záchodu. Do koupelny si ji vezmi s sebou ve vajíčku, pokud potřebuješ sprchu když není chlap doma... Vydrž, klidně se to může během pár týdnů změnit. 🍀
Mladsi byla na začátku taky šílená. Teda ne tak extrémně, ale taky dost: neexistovalo, aby spala v postýlce, jen u mě na koze, večery prorvala... a já k tomu ale ještě 15-16m starší dítě. Prostě někdy řvala. Když jsem ho večer koupala a ukládala, když jsem ho potřebovala přebalit. Prostě někdy řvala. Jinak to nešlo. Hrozně moc pomohlo babybjorn lehátko. Žádný jiný, jen babybjorn. Výrazně se to zlepšilo po 3m a pak kolem 5-6m. Jo a dudlík taky nechtěla. Žádnej. Vůbec žádnej. Přijala ho až v 5,5m. A ani tak ho moc nechce.
Uf! To musí byt masakr 😔 Jedine co mě napadá je zkusit dudlik Bibs. Vím, ze není ideální pro pozdější růst zubu, ale ty bych v tvém případě asi fakt neřešila. Kamarádky mala také furt rvala, dudlik nechtěla, ale bibs vzala na milost 😊
@mouss moje druhá dcera měla ráda (kromě prsou) ještě chlupatého mazlícího plyšáka od Baby Fehn. Má takové uzlíky místo ručiček a ty konce uzlíků cumlala místo prsa, asi jí to připomínalo bradavky. 🤷♀️ Takže jsem nakojila, nechala odříhnout a dala jí do náruče toho plyšáka. Při pokládání si ho sama strčila k pusince a byla spokojená. Nebo jsem jí ho dala k pusince já. 🙂
@mouss řešili jsme trosku něco jinyho .. výsledek byl ale stejný s jediný co pomohlo byl čas.. takže období který jsem proste musela přežít … takže čím je větší tím víc si vše užívám 🤩 první měsíce byly šílený … spala jsem max tři hodiny .:. Domácnost v rozpadu… obedvala jsem kolem 5 odpo a tak na třikrát 😂
Mazec teda, taky jsem měla náročné mimčo, ale kdyby mě viselo celý den i celou noc na prsu, tak asi skočím do zdi. Pokud potřebuje tak dudat, musíš ho naučit na ten dudlík. Dcera ho vzala do pusy taky až po 2 měsících a hrozně se nám ulevilo. Musíš zkusit různé druhy. U nás prošla jen ta nejobyčejnější latexová bambule z lékárny.