Zdravím maminky
Mám 8,5 měsíčního chlapečka, a právě si procházíme těžkým obdobím, jelikož má dva zoubky dole venku, teď se mu prořezali dva horní, a teď se mu klubou ještě 4 další 😶🌫️ o spaní asi psát nemusím, budí se mi co hodinu s pláčem, ale co je horší že mi odmítá jíst. Naprosto všechno co mu udělám, a že si dávám záležet. Lososa kterého předtím snědl, teď nechce, v podstatě nic, snídaně co mu dělám jako jáhlovou či rýžovou kaši s ovocem, jogurt s ovocem, prostě nic. Myslíte že je to zoubky, a nebo třeba chce jíst sám? Četla jsem o BLW metodě, upřímně se mi líbí že by jedl sám, ale nevím jak na to, jak jste to začali vy?
Třeba když mu nakrájím zeleninu to teda sní, nebo jablko, ale jak mu mám dát jogurt nebo přesnídávku? Prostě položit a nechat? Myslíte že se to prostě nějak naučí nebo mám pomoct? Děkuji 🌹
já sem to dělala nějak intuitivně, jak to šlo. ne nijak striktně. ale tím, že teď moc nejí bych se netrápila. prostě co šlo tak nakrájené na hranolky do ručky. nebo kousíčky, které bude schopen dát do pusy. třeba ta ryba. jestli ti nevadí velký binec a máš dost igelitů😅 tak ano, dáš to do misky a dáš mu lžičku, ať to nějak zkusí. kaše hustější, do jogurtu se dá případně i namáčet to ovoce, moje holky to klidně občas jedly jen rukou 😅 ale nesmíš počítat s tím, že toho jakoby sní víc. to spíš ne, ale to není cílem. cílem je jídlo prozkoumat a poznat ho, zkoušet různé struktury, chuti, nebát se a nikdy nenutit. dělala sem třeba i takové kompromisy, že sem používala krmící dudlík právě na jogurty a kaše a nebo nabrala lžičkou a podávala. a když to po mě hodily, věděla sem, že už nechtěj 😅
Jela jsem klasika prikrmy a krmit, ale cca od 7.m mely deti i neco do ruky. Vetsinou tak pul napul a taky nastridacku. I dve lzicky. Jednu ja a jednu dite. Krupky, kurku chleba, varenou zeleninu na kousky.... Varenou suchou ryzi mi synek bagroval rukama rovnou z kastrolku (v zidlicce u stolu) , vidim to jako dneska😂
Dneska se musí všechno nějak pojmenovat... Já mám dvě holky.. První chtěla jen mixovanou stravu až do 14ti měsíců, tak to byly pořád kašičky a polívky, občas křupka do ruky. Jakmile byl v něčem nějaký kousek, tak jí navalovalo. Až v těch 14ti měsících vzala na milost nějaké kousky. Dnes je jí 6, jí naprosto perfektně, všechno co jí dám.
Druhá dcera vydržela na mixované stravě doslova měsíc, pak odmítala a dodnes odmítá vše ve formě kaše, i třeba bramborovou kaši nemá ráda. Už v sedmi měsících jedla tak, že si vzala do ruky kousek masa a to dásněma okusovala. Vařila jsem jí zeleninu tak aby ji měla do ruky, občas snesla nějakou polívku. Dodnes je v jídle trochu vybíravá, má radši jednoduchý chutě a jak jsem psala, nesnese nic co připomíná kaši.
Takže bych to dělala trochu citem, klidně bych mu dávala věci do ruky ať je jí jak chce. Přesnídávky podle mě nutně nepotřebuje, jogurt bych mu dala do misky a do ruky lžičku, trochu bych mu pomáhala nabírat.. U mých dětí to bylo tak půl napůl krmení a samostatné jezení, i podle jejich nálady...
Dcera lzicku a krmeni nesnasela.. takze blw.. dokud nesedela, tak v leze na brisku na podlozce.. pak ve stolicce.. proste nemixujes, jen nakrajis a das.. je to super pro vyvoj, motoriku.. pozna strukturu.. a je to pro ne zabavnejsi..
Jogurt a kasi stejne, jen das lzicku k tomu..
Jen bude vsude bordel 😎 ale na to ja mam psa 😎😍🤣
Ale clovek se aspon sam naji..
Je fakt, že z mých tří dětí nejhůře jedlo to, co dostávalo mixovanou stravu a nejlépe to, co má BWL od začátku. Ale může to být náhoda 🙂
Koukni se na solidstarts.com, tam jsou tipy na servírování všech možných potravin podle věku dítěte po měsících.
pokud je problem ze ti momentalne ted moc neji, tak to jsou fakt ty zuby, je to normalni. Vlastne pokazde pokud bylo moje dite nemocne nebo se nemoc blizila, tak se to nejvic projevovalo tim, ze moc nejedlo. Jinak ja nejsem fanousek BLW metody, neverim, ze to ovlivlni to, ze bude z tveho ditete vetsi jedlik. Ale jako muzes to zkusit formou 50:50 🙂