Ahoj maminky a tatínci,
Mám prosbu, poraďte mi, prosím, co se zlozvyky, které si "vypěstovala" naše skoro čtyřletá dcera? Malá už nějaký čas kouše nehty, popř. kůžičku na prstících. Vždy jsme i na tom jemně uprovoznili, aby to nedělala a vysvětlili, proč je to špatně. Nic ale nepomáhá a co hůř kouše čím dál častěji a do toho přidala ještě to dloubání. Vysvětluju, že tohle opravdu ne, nabízím na nos kapesník, na nehty ostříhání. Nic. Dnes jsme byly tři hodiny na jedné akci pro děti a malá celou dobu buď prst v puse nebo v nose a myšlenkama úplně jinde, přijde mi, že vůbec nevnímá, co dělá.. Máte, prosím radu?😞🙈
U nás na kousání nehtů zabralo, že ji je nalakuji, když si je přestane kousat. Chvíli ještě kousala, sama občas přišla, že se zapomněla. A pak toho nechala, to jsem opravdu hodně chválila. Odnaučit zlozvyk je těžké i pro dospělého. Nalakovala jsem jen decentním lakem a jen v létě a v pohodě už s tím nezačala. To dloubání nevím, u nás si myslím, že se to akorát naučila tajit. Tak to aspoň nedělá veřejně, ale dál nevím, no.
Když mám nervy nebo nudu, koušu si je doteď. Nikdy nepomohlo nic - ani lak, ani hořký lak, chilli, náplasti … nic. Až s věkem jsem si sama začala říkat, že to takto nejde. Tak si je nechám vždy narůst, musí být nalakovaný a držím se. Ale jak přijde nuda nebo nerv nebo nějaká situacie, kdy třeba sedím a sleduju napínavý film, zápas nebo cokoli… podvědomě je začnu ojížďet. Hned. A třeba jeden z pěti proste ukousnu. Je to strašný. Je to o vůli …. Nevím, no. Na mě fakt nezabralo nikdy nic.
Děti tohle dělají když jsou nervózní nebo je to tik . Jsou na ně kladené větší narokdy, nebo není doma pohoda, ne bo má hodně aktivit... Když vidíš do googlu kousání nehtů u dětí, vyjede ti spoustu článků. Dcera si kousala nehty, nejhorší to bylo v 1. třídě, nároky ve škole ( máme narockou a přísnější učitelku). Hodně kroužků. My jsme po ní neustále něco vyžadovali. U nás teda pomohlo lakování nehtů a tím že věděla, že je lak jedovatý. Navíc jsme ji zredukovali kroužky a nemáme na ni takové nároky, co se týče školy. Doma to taky bylo trochu náročné, ale sklinilo se to. Tím se ulevilo i jí.
Na sestřenici zabral hořký lak na nehty..