Jídlo! Je to normální?

elis101
5. pro 2022

Ahoj, asi to bude znít jako blbý dotaz. Předně bych chtěla říct, že jsem ráda, že mi dítě jí, ale co se děje teď, z toho jsem absolutně na na nervy...malá je 12.1.2020

Zjednodušeně SEŽERE všechno co neschovám a když to schovám, tak vříská...kolikrat rezignuju a pro sebe si říkám tak se treba poblej ( vím, že je to hrozný, ale snad by si to alespoň pamatovala) nevím, kde má dítě hranici prasknutí, ale mě to neskutečně točí, všechno schovávat, strkat nahoru, i při připravě, vůbec mě nenechá a žere mi věci pod rukou. Když to pak dám někam, abych kdyžtak mohla domaznout, protože na lince to prostě nechat nemůžu, tak jsem to pak treba zapoměla na digestoři a druhej den vyhazovala a tak...

Můj dotaz zní je to fakt normální? (Jinak u jídla se chová fajt slušně, skoro dáma, na tom jsem si davala zaležet...ale ty sprasky předtím a nebo teda teď, když už je dist velká, že mi ,,rabuje" kuchyň celý den, to je peklo

berushe14
5. pro 2022

Dekuji za jste me pobavila. Vím, ze to asi není k smíchu, a trápí vás to, ale docela vám rozumím. Taky jsme měli takové období a teď zas nezere nic…

palja
5. pro 2022

@elis101 chodí do školky? Naše dcera když začala chodit do miniskolky, tak když přišla domů po obědě, tak jedla až do večera pořád. Dávali jsme jí hlavně kukuřičné krupky, jablko, okurek něco zdravého. Prostě měla nejednou úplně jiný výdej energie, ve školce pořád něco dělali a ona potom měla hlad, jak kdyby jsme jí drželi hladem. Takhle to dělala snad půl roku. Ale nikdy nepribrala, teď má 4,5 roku a váha se jí drží v normálu spíš u spodní hranice. Teď když jí vyzvedávam po obědě (ve školce normálně jí, někdy si přidá), tak hned do sebe nasouka svačinu co dostává s sebou (krajíc chleba s pomazankou) a když dojedeme domů, tak si ještě dá porci oběda co máme my doma a ještě se dojí těma dětskýma krupkama.
Nemocná není (myslím jako cukrovka apod).
Takže ta taky sní na co přijde.

pribylovapetra
5. pro 2022

A takhle ji všechno nebo jen pochutiny (sladkosti, pečivo, buchtičky...). Protože náš malej taky sní jak 2 dřevorubci, ale on je schopný za odpoledne 3x obědvat a to má porce dospělého chlapa.

pribylovapetra
5. pro 2022

@palja viděla jsi někdy porce skolkovych obědů. Po nich se musí dojidat každé normální dítě.

palja
5. pro 2022

@pribylovapetra jo viděla. U nás ve školce dávají normální porce, které jí dávám i doma.

elis101
autor
5. pro 2022

@berushe14 jako já bych se taky smála, kdybych to četla jako vy 😅

elis101
autor
5. pro 2022

@palja do školky chodí, ale tak vaří opravdu dobře, prý vsechno sní. Cestou domu už dostane něco do ruky (kapsičku, ovocnou placičku, ale teď nejcastěji něco sladkého, protože to nemám šanci ji zakázat. Dostávají ho od jiných dětí, když mají svátek/narozeniny...no takže skoro pořád) a doma sní na co přijde...ale samozřejmě nejradši šumuje cokoli sladké...na druhou stranu jak říkám, nevydrží mi nebrat věci z podruky když chystám veceři...je trochu jako žiravina...

camelinka
5. pro 2022

@elis101 Soucitim, mam zrouta od narozeni...ted ma 11, zdlabne toho hromadu, nema problem dvakrat, trikrat veceret a vypada, jak kdybych ji najist nedavala😅.
Na druhou stranu, lepsi, nez za deckem behat s kazdou lzickou 😉

elis101
autor
5. pro 2022

@camelinka to ja jsem za to jakože ráda, ne že ne...ale ten průběh mě drtí...prostě se otočim pro něco jiného, nebo dojdu odznonit a ona je schopna stlacit ctvrtku másla...jenom proto, že zustalo ležet v dosahu...🙄

camelinka
5. pro 2022

@elis101 A to takovy prcek vsude dosahne?

alpakovo
5. pro 2022

@camelinka pokud je jak náš synator, co bude mít teď v prosinci dva , vypadá jak tříleté dítě,tak nemá problém kamkoliv dosáhnou.....

@elis101 mám to doma a už to vzdávám. Už otevře i lednici, našel skrýše straších bratrů a naučil se otevírat PET lahve.... Ale divné je, že na to kolik sní vůbec nepřibírá

guliii
5. pro 2022

🤣 jako fakt másla? Promiň, ale zasmála jsem se. No jako můj syn má teď období, že nejí skoro nic. Poruci si k snídani toast a pak řekne, že ho nechce, že nemá hlad. 🤦🏻😡 K obědu toho taky tolik nesní, alespoň, že jí ovoce a zeleninu. Ale on nejí ani čokoládu, prostě jí nechce. 🤷 A přitom dřív jedl dobře, když chodí do školky tak jí lépe, ale teď je pořád nemocný a to nejí skoro nic.

tasimia
5. pro 2022

@elis101 ja neporadim, ale tiše závidím.. i když to je pro tebe šílená situace, ale malá je extrémní nejedlik, někdy žijící snad ze vzduchu, tak bych taky byla někdy rada kdybych ji musela nahanet, že vse "sprasi" 🤣.

izz76
5. pro 2022

To máslo,to je fakt dobrý,😃 taky mám dítě jedlika,ale máslo samotné by nesnesla.. Pokud není tlustá,moc bych to neřešila,omezovala bych sladkosti,ale jinak zakazovat jíst takhle malému dítěti asi moc nejde😃

ajja87
5. pro 2022

@izz76
@guliii moje dítě snida jenom maslo, je schopna spoředat 4 rohliky, ale stylem, ze okouse jen to maslo od shora a rohlik nechá 🤦‍♀️

@elis101 buď v klidu, mám doma úplně to samé, jenže nejhorší je, ze ona furt takhle něco uzdibuje a když má mít třeba oběd, tak už u toho samozřejmě dělá blbosti, jelikož je prostě najezena. Ale chápu tě, to věčný uklízení a nedej bože když jíme nekdo jiného než ona.... Jo taky jsem ráda, že nemám nejedlika🙏, ale někdy je to fakt na palicu... Treba jako dnes, meli jsme nachystány takovy rychlí chlebíčky, že přijede babicka, no než přišel Mikulas a my v rozhovoru s pribuznyma, tak ona z pulky talíře obrala salam a vajicko, to dala na kupu a ojedla ze vsech baget pomazankove máslo 🤦‍♀️😁

guliii
5. pro 2022

@ajja87 🤣🤣 to je číslo teda

me_druhe_ja
5. pro 2022

Já ti taky nepokrytě závidím. Moje starší dítě nejí. Jako že nic. Všechno, všechno!!! Do něho musím cpat. A on nemá rád ani nezdravý věci. Musím ho krmit u TV, aby aspoň něco snědl. Většina jídel je hodinový horor plny přemlouvání a mrceni. On nechce například ani kinder čokoládu, co má ted adventní kalendář!!!!
Takže chápu, že to není snadné, ale věř mi, že raději tohle než to, co mám ja.
Moje druhy dítě ji docela normálně, ale taky často škemrá. A hlavně v kočárku musí furt něco žrát. Nebo obecně venku. Snažím se jí dávám hlavne křupky, okurku, kouskem chleba (to ji vydrží dyl), ale samozřejmě i nějakou sušenku dá.

aspie83
6. pro 2022

@elis101 radu nemám... Ale mám doma taky dva žrouty - 3,5 a 2 roky - tak to stojí za to. Přitom jim všechny normální kalhoty padají, když už jim jsou na délku 🙈 v neděli jsme pekli rohlíčky, tak rovnou plech snědli 🙈 a za chvíli šli normálně obědvat...mám pocit, že nás jednou sežerou 😆

pampeliska1313
6. pro 2022

Syn taky. Nechápu kde má to místo v žaludku, kolikrát mám strach mu snad ještě dát, protože si říkám, že musí prasknout. Jenže dojí a za chvíli natahuje ruce a “ňambó????” A chce zase. Sní všechno a ještě si to rve do pusy úplně strašným způsobem. Dvakrát jsem mu tahala jídlo z krku, během jednoho dne, protože byl rudej, vykulený oči, sípal, nevim už ani jak mu jídlo dát, protože když to má na malý kousky, udělá si z chleba kuličku a tu si rve do krku, když mu dám celej chlebík, narve si tam doslova půlku, nevim jak se mu to tam muže vejít a na podávání kousku po kousku nemám nervy, dělala jsem to tak dlouho, prave kvůli tomuhle. Navíc je mu skoro 17mesicu, tak si myslím, ze by měl už papat trochu normálně, rukama ji krasne ale teda kolik si toho narve…. Snažím se mu dělat jídla se zeleninou, bílkoviny/tuky/sacharidy, proste aby mu nic nechybělo a stejně ovesny kaše s jogurtem a ovocem doslova sežere víc, než já když jsem cvičila (a ze sem jedla hodně a dřela). Jako výdej má, ale není vůbec tlustej, má akorát bříško když se takhle narve, stejně má malou velikost - kalhoty mu jsou doteď max 86, triko má i 104, říkám si, že hodně jí, protože roste (manžel má přesně dva metry bez asi jednoho cm, dlouhý nohy no proste…) a ze teda asi bude po manželovi. Přitom když byl par měsíců zpátky na kontrole, tak vahou byl v ty nižší kategorii a už takhle “žere” neustále..Už ani kolikrát nevim co mu uvařit, nechci ho rvát vším na co si děla chutě. Posílám imaginární objetí a jestli na něco přijdete….:DD mám pocit, že za pár let budeme rozprodávat věci, abychom uspokojili jeho apetit…:D

elis101
autor
6. pro 2022

@camelinka stehuje nabytek po byte...takze proste zidle, sup dosahne na lonku, kdyz to dam do hornich skrinek, jeste si na ni vyleze...porad ji sundavam a vysvetluju a je to silene unavne...

shirilka
6. pro 2022

@elis101 Malý bude mít v lednu dva a půl a je co se týče jídla také neřízená střela, u vaření oběda ujida suroviny ještě než se dají do hrnce, dneska se chtěl cpat ještě syrovýma těstovinama, takže scéna ze mu to nedovolím jíst... Včera uviděl na lince sklenici okurek z nákupu, kterou jsem nestihla schovat, takže po hodině řevu jsem vyměkla a spraskal polovinu zajedl do pytlíkem rozinek co donesl Mikuláš... Od roku a půl ji normálně dospělé porce oběda někdy si dá i dva tři talíře polévky, fakt nechápu jak to dává, váží 11kg / 86cm... Sežere všechno co vidí hned pozná to je k jídlu a co ne, když něco delám v kuchyni obvykle vyleze na stoličku a hned: to ňam ňam, to bude papání a už se po tom sápe. Děsím se jeho puberty🤣

somalicats
6. pro 2022

@elis101 Moje čtvrtá dcera je taková žíravina... Lednici si otevře, vyndá jídlo - je jí 2,5, ale vypadá na víc, je dost velká. Cokoli se válí, pozře. A už jí začíná zdatně sekundovat i nejmladší (1,5 roku). Po jednom těžkém nejedlíkovi a dvou "lehčích" nejedlících je to změna - ale když to srovnám, tak snad radši žíravinu než nejedlíka...