Jak uspat plačící dítě?

15. lis 2020

Ahoj maminky. Máte zkušenost? Plakalo vám dítko před každým spaním? A při probuzení? Nevšimla jsem si jak nebo kdy to začalo. Každý den je stejný. Dvouměsíční miminko má náznaky únavy, začne se ošívat, šmudlat, chce spát. Jen ho vezmu do ruky, spustí brek. Je najedené, přebalené. Zkoušeli jsme: ukolébavku, tělo na tělo, houpání, chození, hlazení, šmudlání plenkou, uspávat dřív než začne být unavené, povídat, zpívat,. uvolňujeme svaly, nechala jsem i vyplakat a hrůza. Dítě klepal a lapalo po dechu ještě půl hodiny. Trvá to už několik týdnů a já jsem vyřízená. V celku je to hodné dítě, v noci jen krmíme a zase spíme, kojím. Řešili jsme i bříško, ale to už je snad za námi. Můžu zkusit ještě šátek. Máte ještě nějakou radu? Dítě je dle doktorky v pořádku a zdravé. Nebo vaše zkušenosti? Budu ráda za cokoliv.

jipe
15. lis 2020

šátek, hacka, bílý šum. Nebo nebrat do ruky? U kojení neusne?

pavelkamat
15. lis 2020

Zkoušeli jste zabalit třeba do zavinovačky? Náš se rušil svými pohyby. Až když byl v zavinovačce tak usnul.

zmrzlinka
15. lis 2020

Já jsem asi do roka uspávala tím,že jsem s ní " skákala " na míči....🤷

mdch91
15. lis 2020

Pokud breci tak, ze nechce byt ani na prsu, pak by to mohlo byt brisko a to je kapitola sama o sobe, protoze na to muze pomoct cokoliv a nic (resp.vyrust)... Nebo moc podnetu pres den. Nechat vybrecet pevne doufam, ze neznamena, zes nechala rvat 2mesicni mimino mimo svou naruc, protoze pokud ano, ma nase spolecnost v hlave uz fakt nas....o. Jinak teda nekdy tim to dite fakt jen ventiluje, ze na nej toho pres den je moc a uplne tomu nejde nijak zabranit. Nosenim v satku pres den by se mohlo eliminovat to mnozstvi podnetu a vecer by mohlo usinat lepe (v satku nebo na prsu)

autor
15. lis 2020

@mdch91 jde uspávání celý den. Tj. několikrát denně stejný problém. Nevím, jaké rušivé podněty. Ať je kolem hluk nebo ticho, ať si hraje pod hrazdou nebo zrovna dnes ne. Každý den je jiný, tudíž se mu nelíbí každý den? Začínali jsme mít režim, nabouraly to prdíky. To byla kapitola a ta už je za námi. I kdyby to bylo bříško, začne ho bolet pokaždé, když ho vezmu do náruče? Položím do zavinovačky? Nebo když si jen vedle lehnu a zkusím spát s ním? Nemyslím si, to jsem vyloučila. Když se probudí kvůli bolesti ano, chápu.

autor
15. lis 2020

@zmrzlinka mám lamelový rošt, taky pruží. Zabíralo týden doma, už ne.

autor
15. lis 2020

@pavelkamat Ano, od malička spí jen v ní. Zkoušela jsem trochu víc upevnit (pocit bezpečí, ne příliš místa na pohyb jako v bříšku). Zkoušela jsem jen zabalit do deky. Uspat jen na ruce bez ničeho. Nic.

autor
15. lis 2020

@jipe Usne u kojení na 5 minut. Bílý šum pouštíme co se dá. Přestane plakat na chvilku a pokračuje.

jipe
15. lis 2020

ještě můžeš zkusit dát pod něj péřový polštář, že by zapadl do hnízdečka, jinak už mě toho moc nenapadá, já s provorozeným skákala jak blázen na míči 🙂

veru181
15. lis 2020

Nepomohl by dudlík? Vím, že je spousta lidí proti němu, ale u nás je to od malička záchrana na většinu problémů 🙂

mdch91
15. lis 2020

A v noci spi uplne klidne?

mdch91
15. lis 2020

A kdyz usne u toho prsa, tak se probudi jeste v naruci nebo az kdyz ho polozis?

malenka3
15. lis 2020

2mesíční a myslíš, že máte bříško za sebou? No to bych řekla, že klidně nemusí být. To může zlobit i po menší pauze klidně ještě 2 měsíce.
Co nosítko, šátek? Usne v něm? Zavinuješ? Jak nakonec usne?

autor
15. lis 2020

@veru181 má ho, záchrana to je, chvílemi se s ním uklidňuje

autor
15. lis 2020

@mdch91 ano, jen se budí na jídlo a hned zase usíná

autor
15. lis 2020

@mdch91 jak kdy, někdy ještě u prsa i když se nehnu, někdy chvíli po doložení. Zajímavé nje, že to trvá vždy půl hodiny. Pokaždé se po půl hodině probudí s brekem.

autor
15. lis 2020

@malenka3 prdí a tlačí už hezky a oproti dřív mnohem méně, dáváme kapky se simeticonem, cvičíme. Je mi divný, že by plakal pokaždé, když ví, že se jde spát, to by bříško nebylo. Zavinuji od narození. Usíná třeba po 15 minutách brekotu, někdy mnohem dýl a nepomáhá nic.

malenka3
16. lis 2020

No tak naopak, zkusit vybalit. Nebo chce holt tebe, moje děti to mají vždy po 3 měsících jinak to uspávání a aktuálně roční mi taky najednou neusne u kojení, ale chce, abych ji držela, a to jen ve svislé poloze. Takže uspávám v nosítku.
V tvé náručí řve taky? V jakékoli poloze?

patypresdevaty
16. lis 2020

Dítě je ještě pořád ve "čtvrtém trimestru", stále si zvyká být mimo bříško. Může to být leccims a nebo taky jakoby ničím. Když budeš mít štěstí, tak to cca do 3 měsíců přejde a bude klid.
Já jsem ale třeba měla jedno dítě meganarocne, první rok řvala strašně často - před spaním, po spaní, v postýlce, v nosítku, v náručí... Strašně dlouho usínala, přes den i večer... Řvala dost i po tom prvnim roce, ale postupně se to aspoň trochu lepšilo, resp. jak se umela zabavit, jak se s ní dalo víc a víc komunikovat, bylo to víc naředěné tím hezkým 🙂 Postupně jsem to sváděla na bříško, zuby, nemoci, změny spánkového režimu atd atd. Ony tam všechny tyhle věci určitou roli hrály, ale dnes už si myslím, že prostě především je taková - citlivější, hodně emocionální, plac a jekot je pro ni ventil všeho možného...
Druhý oproti tomu byl a je pohodové dite, od začátku se s ním funguje mnohem lépe, snáze... A to rozhodně nebyl úplně nenáročný - ale v porovnání je to úplně jinej level 🙂

acttivia
16. lis 2020

Já mám taky skoro dvouměsíčního chlapečka a večer mi taky pláče. V jednu chvíli je v pohodě a směje se a najednou během minuty je už hrozně unavený, prostě z ničeho nic. Ještě jsem večer nezjistila, kdy je ta správná chvíle na uspávání. Takže ho rychle nakojim u toho kojení pustím šum, ten ho trošku zklidní a jen co dokojim, tak si ho naváže přítel do šátku a uspí (u mě večer v šátku nechce, protože cítí mlíko, přitom přes den mu to nevadí) a já se aspoň můžu věnovat 4lete dceři. Občas s ním chodí nebo poskakuje na balónu a malý je za 5 minut tuhý. Samozřejmě, že jen co ho pak dáme do postýlky tak se probere, ale to stačí dát na chvilku prso, on se ještě aspoň pořádně napije a pak spí. Prostě ty večery jsou náročnější, ale to za chvíli nebudou a budeme už uspávat normálně. Takže být tebou, tak bych opravdu zkusila šátek, je to super věc, já v šátku uspávám skoro pořád.

patypresdevaty
16. lis 2020

@acttivia mě cca první čtyři měsíce dcera prořvala víceméně celou dobu od 17 hod do usnutí (cca 21 hod). Nepomáhalo kojení, nekojeni, nošení, nenossniz, šum, ticho, zavinovačka, prostě nic. To bylo echt náročné.

drakenn
16. lis 2020

Tak neuspavej! Celý den jen tlačíš na to, aby ti dítě spalo. Z toho jste vyřízení oba.
Navaz si dítě do šátku a nechej ho tak. Když bude chtít, usne. Nebo si u tebe pořve a uleví si tím. Ty si uděláš co potřebuješ, můžeš si s ním zajít na procházku, na vzduch. Hlavně nechtěj, aby za každou cenu spalo

la_amanita
16. lis 2020

A v kočárku spí? Třeba není úplně režimový, ale pokud spí v kočárku nebo v šátku, vyraž s ním zhruba v čase spánku ven a nech na něm, kdy usne.

autor
16. lis 2020

@la_amanita ano spí, ale to nejde dělat 7x denně. Bydlíme v 5. patře bytovky, výtah není a tahat ho pořád sem a tam není úplně fyzicky nenáročný. Chodím 2x denně v době, když už by rád spal a mám toho dost. Šátek zkusím, už dorazil.

autor
16. lis 2020

@drakenn je mi to jedno, ať nespí. Co mám dělat, když má rudý oči a chce spát. Ale jeví známky, že spát chce a potřebuje spát. Jinak bych ho nenutila. Naopak ve bdělém stavu je zlaté a držet ho tak nejde, protože spánek evidentně potřebuje.

autor
16. lis 2020

@acttivia díky, je uklidňující, že v tom člověk není sám.

acttivia
16. lis 2020

Ty první tři až čtyři měsíce jsou fakt dost náročné, já odskrtavam každý týden a už se těším až se aspoň začne malý přetáčet na bříško a už to bude zase o něčem jiném. To dáme 😉

klarasza
16. lis 2020

Ahoj, porid si hojdavak. Když se ti po půl hodině začne budit, pohoupej ho a on se dostane do té další spánkové fáze. Place, protože chce ještě spát a nejde mu to 🙂. Měly to tak obě moje děti. Hojdavak, šátek, to tě zachrání. A jestli kojis, tak ho nech usnout na velké posteli a když se probudí, nech ho zase usnout u prsa, můžeš taky zdrimnout 😊. Za chvíli to bude se spánkem zase jinak, tak si to udělej co nejjednodušší. Drž se.