Dcera ( rok) mi krásně jedla do 8 měsíce, od té doby do ní nemůžu dostat zeleninu, přílohy ani maso. Na snídani kaše (mléčná nebo s ovocem), na svačinu chleba s lučinou/ šunkou/ máslem + zelenina, se kterou si jenom hraje, ale ovoce sní.
Jak se k ní přiblížím s obědem - ať už polévka nebo hlavní jídlo začne řev. Nesní ani 3 lžičky. Nechat jí vyhládnout nepomáhá. V břiše jí kručí, ale pokud nedostane UM radši bude hladová. Na odpolední svačinu jogurt, přesnídávku, pomazánku sní hezky, ale když jí zkusím ohřát od oběda, vůbec to nedá do pusy. Večer UM.
U stolu sedíme společně, jídlo máme každá na svém talíři nebo dohromady. Zkoušela jsem jídlo mixovat, mačkat vidličkou, nakrájet na kousky do ruky. Zub má zatím jeden.
Je ještě něco co bych mohla vyzkoušet? Mám strach, že to UM už jí nemůže pokrýt všechny potřebné živiny.
hele, za sebe a ze zkušenosti mého čtyřletého nejedlíka bych ti poradila - klid a UM
dávej jí dál, to co jí - ovoce, ale nenervuj se. všechno si to ochutnala a teď chce UM, tak jí ho dopřej a za nějakou dobu zase začni zkoušet v malých porcičkách nabízet jídlo normálního typu, jako dosud.
@michaela666 zkus to nechat plavat, taky jsem z toho byla nervní, protože první dcera jedla co se před ní postavilo.
Druhorozená nejdřív zájem měla, ale prakticky do roka jen ochutnala a někdy ani to ne, jen prso. Už už jsem skoro propadala panice a pak jsem si řekla ne, nebudu stresovat.
My vždycky jedli společně, v týdnu alespoň večeře. Vždycky jsme ji to jídlo naservírovali, i když většinou letělo do koše, ale nenutila jsem, zařekla jsem se, že pokud nebude kolabovat hlady, budu v klidu. A víš co? Nakonec jedla, jí sice menší porce, než jsme byla zvyklá u starší, ale jí. Někdy třeba příjde den, kdy je ukňouraná a nic nechce, tak prostě nejí a pak ráno máš vidět u snídaně, jak to dohání.
Radím vydržet a zkusit fakt netlačit a neznechutit jídlo, jídlo má být radost, ale zase by se z toho nemělo u těchto dětí dělat zbytečné halo a drama, ony je kolikrát baví i ty tanečky kolem toho…
Jo s nikdy jsem nenabízela více možností k jídlu, obědvá se tohle a nic jiného nemáme…
Holky moc děkuji ❤️ Budu dál nabízet a snad se to zlomí. Snažím se jí nenutit, ale trochu mě to štve. Změna byla ze dne na den, jak když utne najednou konec.
Teď o víkendu mě trochu dorazila tchýně, že malou moc rozmazluju s jídlem...Ano, já vím jedním uchem tam a druhým ven, ale stejně mi to utkvělo v hlavě. 😃
@michaela666 já vím, že je to těžké, ale zkus vydržet, u nás se to vyplatilo🍀
Vydržet a trpělivě nabízet. Já jsem u prvního syna už ztrácela nervy, když v 9 měsících odmítal vůbec otevřít pusu na cokoli jiného než mléko (kojila jsem), ale potom se to zlomilo. U mladších dětí jsem potom věděla, že jednou jíst začnou, tak jsem byla klidnější. Nejmladší dcerka vzala jídlo na milost v podstatě až v roce a čtvrt.
@michaela666 nestresuj, my jsme to řešili do 14 m, teď už měsíc jak malý sní asi všechno co vidí... 😜
@michaela666 Ehm... když čtu, kolik toho ten tvůj "nejedlík" sní... skoro závidím. Někdy si říkám, že budu muset opravdu změřit, kolik toho ten můj za den sní.
Dneska jen tak z hlavy a odhad:
- brzo ráno - 250 ml mlíka
- snídaně - cca 1/2 cm tlustý chleba s máslem (tenší ukrojit neumím), možná i 1/4 krajíce, ale spíše méně, k tomu strouhaný sýr, toho měl více, ten mu chutná, jo a jeden dílek papriky, možná ještě mlíko, nepamatuji si
- svačina - plněný donut, asi 3 kousnutí
- oběd - 2 lžíce polívky, pak chtěl jít spát, do postýlky si nechal donést pití - čaj s džusem (ředění tak 1:5)
- svačina - polívka - asi 10 kuliček v polívce, cca 4 cm párku, dva kousky brambory, možná lžička mrkve, možná i kousek masa, čaj s džusem
Jo, budou mu 3 roky, váží asi 12 kilo. Jinak mu teda kupuji nějaká vylepšená UM, aby v tom měl aspoň vitaminy.
@merope Únava u oběda je i u nás. Občas si říkám, že je to její "taktika" aby nemusela otevřít pusu. Jak pozná, že nesu oběd začne si mnout oči a chce spát. 😃
U nás to nepřešlo 🙈 malý přestal jíst v cca 10. Měsících jen sem tam něco malinko snědl ale fakt malinko jinak byl kojeny teď má 3 roky kojeny už není a stejně nejí sní třeba 5 lžic vývaru a třeba 2 rohlíky sem tam jogurt nebo přesnídávku ale že by třeba omáčku / těstoviny nebo rýže maso to nesní vůbec 🙈🙈🙈
@michaela666 možná ji bolí dásně a proto nechce.. Bojí se že to bude bolet.. Protože náš má taky období, kdy presnidavky a jogurty nevadí.. Je to přece jen studené... No a tchyně by si představovala co? Že ji chytnes pod krkem a nakrmis jak husu? To jsou poznámky někdy od okolí...To by se člověk dorval🤦♀️ první dítě máme nejedlika doteď, 3 roky... Neřeším.. Zbytečně bych se stresovala a ona sní kolik potřebuje a hotovo... Um bych dávala klidně dál..
@darinka84 Radši nad tím nebudu přemýšlet jinak bych jí tam v budoucnu na prázdniny bez nás nepustila. 😃
Malej v období růstu zubu ze dne na den přestal jist a byl jen na um, kapsičkach a jogurtech... Dva týdny a zase pomalu začal jíst a pak chvilku jedl krásné a další zub 🙃
U nás to trvá 6 let..🤬takže od narození..jako moje nervy, ještě teď to řeším..nepomáhá nic..jen furt slyším, že mu to nechutná..Joo a přitom to ještě třeba nikdy nejedl..a vrchol všeho bylo, když jedl bramborovou kaši a z ničeho nic už mu nechutná..přitom na ní jsem sázela..
Když shrnu co nejí..veškeré buchty, krom bábovky, protože je suchá, to jsem zapomněla opomenout, že ji vše suché, nemá rád taveňáky, pomazánky, máslo, paštiku, marmelády, kompoty, třeba jahody syrové ano, kompot, nedej bože v buchtě, vůbec..no mohla bych vypisovat ještě týden..jako fakt chuťovka tohle...
@michaela666 já taky čekám až se to zlomí, už rok a půl 😅😅 spíš je to ještě horší 🙄 vždycky tak nějak alespoň ty teplé obědy jedla, ale co jí padly 2 roky, tak konec, nic nechce a přežívá teď na kakau, rohlících s máslem a jogurtech, sem tam nějakou domácí buchtu 🙄 opravdu nepřeháním.....taky jsem z toho byla na nervy, ale teď se snažím to už neřešit, nevypadá, že by strádala 😅
Ok, chápu že si zatím nemám na co stěžovat 😃. Teď se cpe na večeři suchýma špagetama, to beru jako velký úspěch.
@michaela666 Suchý špagety a k tomu vedle na lžičku kečup. Smíchaný dohromady to nesní. Jinak teda u nás dneska k večeři na malý dezertní talířek šunkafleky, z něj teda hlavně ty těstoviny. Jo a toho jogurtu, co si rozdělal ráno, už je půlka snězená - a v něm měl asi 12 lentilek. A ještě odpoledne dal jednu čokoládovou figurku ze stromečku.
@michaela666 moje obe děti do roka nic nechtěli.Jenom UM.Nestresuj se zbytečně.Zuby vylezou a bude jíst normálně.Nabizej ji a uvidíš.Ma čas....