Jak naučit dítě jíst větší kousky?

miba10
10. črc 2020

Ahoj holky, prosím o radu nebo nápady... Syn 14 měsíců mi nechce jist jídlo s většími kousky. Do teď jedl v pohodě, ale jak mu dám jídlo kde jsou větší kousky, tak to jednak strašně dlouho žvýká (což bych nějak pochopila), ale po 3-3 lžičkách už pak nechce. Zkoušela jsem třeba dát i jídlo do ruky, ale to si tak prohlédne a pak zahodí.
Nějaké tipy nebo rady jak na to prcka naučit? Nějak bych to nehrotila, ale přestává mu stačit mléko a na jogurtech být věčně nemůže.
Děkuji

martt
10. črc 2020

@miba10 Zkoušela si začít třeba něčím měkkčím nebo pořádně rozvařit mrkev, bramboru, aby nemel tolik práce s kousáním?

miba10
autor
10. črc 2020

@martt ano, udělá to i s těstovinou 🤔

karla2015
10. črc 2020

@miba10 a rozmixovane jidlo sni? me starsi dcera vubec nechtela kousky (ma od mala dost citlivy davivy reflex), vzdy kdyz byl kousek, tak se poblila, zkousela sem posrupne, nenutila sem a cca v roce a ctvrt to nejak sama zvladla, doted si toho ale nesmi dat moc do pusy🙂

miba10
autor
10. črc 2020

@karla2015 syn měl taky silný reflux jako miminko. Blil snad pořád a já pořád prevlekla a prala 😂teď už teda nezvraci. Teda naposledy to bylo, když mu táta zkoušel dát kousíček melouna.
Nicméně příkrmy mi ji. I ty od 8 a 12 měsíců. Ale jak který. Jak tam jsou kousky brambor tak to nechce. Teď jsem zkoušela ovocný tvaroh s kousicky broskví a jak přišel na to, že tam jsou kousky tak to už nechtěl.
Ale abych odpověděla na otázku, tak ano, rozmicovane jídlo sní s přehledem. Ale říkám si, že na 14 měsících dávat rozmicovane jídlo.....

pajula123
10. črc 2020

@miba10 mixovala jsem mnohem déle, prostě kousky nezvládal, jak ho natáhlo, přestal jíst...tak jsem mixovala snad do roku a půl. Až mu vyrostly stoličky, kousky přestaly být problém a jedl je v pohodě. Nehrotila bych 🙂

miba10
autor
10. črc 2020

@pajula123 zubů má víc než polovinu venku a když mi okusuje pěnové puzzle a kolikrát si i kus ukousne, tak to pak má jako žvýkačku a krásné kouše 😂 ale budu tedy zase mixovat.

miba10
autor
10. črc 2020

Díky holky

stenlunka11
11. črc 2020

@miba10 take máme stejný problem . V březnu měl rok . A do ted mixujeme . Jak tam ma kousek . Tak je to v háji ,a to co snedl mi buď vyzvraci, anebo když to ustojí ,tak pokračovat v jidle nechce 😒🙄

miba10
autor
11. črc 2020

@stenlunka11 to je přesně u nás, jen teda akorat kromě pokusu s melounem, syn ne zvrací. Rok mu byl v květnu 😳

merope
12. črc 2020

Můj drobek jednu dobu jedl jenom kousky nebo rozmixované - nesnesl kousky v rozmixovaném. Takže přesně jak popisuješ, tak broskev v jogurtu, to by mu vadilo. Teď mu vyletěly 4 nové zuby a najednou mi začal takřka úplně odmítat mixované věci včetně kapsiček.

Zkoušela bych prostě sem-tam nechat dostupné jídlo v kouscích (něco, co chutná - u nás brambory, vařená mrkev, borůvky, jahody, pufované dětské křupky, banány...), co si bude zkoušet okusovat. Nelámat přes koleno, mixovat. A uvidíš. V roce jsem tuším ještě mixovala úplně všechno a vedle nabízela spíše ze svého talíře, co ho tak zajímalo a to si žužlal.

alcaliaa
12. črc 2020

@miba10 to se casem spraví 🙂 taky jsme to tak s dcerou mely a pak se to najednou otocilo.. znicehonic.. a uz do ni nedostanu nic rozmixovaneho krome kaše. Ani jogurt uz nechce a to ho milovala. Uz ji proste vadi ta konzistence. A to nam vsichni porad rikali, jak je to divny a ze ji to uz mame naucit..proste někdok tomu dozraje pozdeji. Hlavne zadnej stres, vecne mixovat nebudes.

alcaliaa
12. črc 2020

@merope presne tak, taky bych zkousela proste obcas nabízet. ..jednou se chytne. A u nas mely velkej uspech veci kulickoviteho tvaru- hrasek, boruvky atd.

miba10
autor
12. črc 2020

@merope @alcaliaa no já jen, že si říkám, že na 14 měsících kdy už mi jedl normálně i třeba menší kousky špaget, tak najednou prostě nic. 🤷‍♀️Když vidí krupky, tak to se po nich sape, když mu dám, tak si ji ukousne v pohodě a rozzuzla. Ale normální jídlo ne. Včera jsem mu mixovala kuře a brambor, ale asi to nebylo rozmixovane dostatečně (nebo mu to nechutnalo nevím), vzal si 4 lžičky a konečná. Jen si říkám, je to chlap jak hora, tak aby mi pak nepadal vahove. Jak jsem psala, tomu mlicku už moc nedá. Má možná 3 přes den a 3 přes noc včetně mlicka před spaním.
Je mi jasný, že hlady neumre, ale jen to je můj blbej pocit no

merope
12. črc 2020

@miba10 A nejsou problém zuby? Můj drobek má od 1.6. venku 4 zuby, váhově spíše maličko padl nebo se drží zuby-nehty plus minus na stejném (jo, snažím se to hlídat a rvát to do něj pomalu co se dá, protože má 8,5 kila a je starší než tvůj). Byly dny, kdy za dopoledne snědl kolečko rohlíku s máslem, 2 lžičky másla jen tak, centimetr banánu, 4 lžičky masozeleniny k obědu, kousek brambory k tomu, pak dostal asi hlad, tak třeba půl banánu a k večeři 4 lžičky kaše... No a k tomu ráno troška MM a přes den půl litru vody s džusem. Konec, ani ťuk navíc. Mám nedonošence, tak se ten věk porovnává blbě, ale toho 1.6. by tak odpovídalo tomu tvému teď.

miba10
autor
13. črc 2020

@merope tak v tom případě jsme v pohodě, malej má 12,2kilo 😁

merope
13. črc 2020

@miba10 Hele, tak to těžká pohoda, ono je fakt normální, že když jsou zuby, tak nejí - a pak to třeba zase dojí. Já to řeším, protože přecejenom za měsíc a kus nepřibrat je při jeho váze nic moc (ale teď u babi a dědy kdy se zuby zase na chvíli zastavily, navíc tady je velká parta děcek, jí se tak ve velké skupině a toho asi i motivuje, tak děda tvrdí, že mu přijde, že přibral - kéž by).

miba10
autor
13. črc 2020

@merope no tak ten náš je prostě valibuk. Dr je z něj uneseny, protože není tlustý, ale je prostě veliký po mém taťkovi. Jsou jak přes kopirak 😂

merope
13. črc 2020

@miba10 Tak to je úplně fajn. Jinak u nás dneska zase snídaně ještě jo a pak v podstatě jen na mlíku a vodě - a druhý špičák venku, místo oběda hysterák s rukou v puse. Se těch bolestí zubů snad nezbavíme.

miba10
autor
13. črc 2020

@merope mě se mladej naučil okusovat puzzle ve vohradce, ale aby kousnul do rohlíku to ne 🤷‍♀️ špičky máme venku, my už jedeme stoličky, takže furt plnou kušnu puzzli nebo si tam barvě plinu. Od rána 1 a půl mlicka a jeden tvaroh a pití. Jinak ani ťuk. Je to na sisku

merope
13. črc 2020

@miba10 Mě okusuje postýlku 😀. Jako to dřevěné obložení. No a vlastně všechno - čím tvrdší, tím lepší. Venku kameny ve velikosti dětské ruky. Kousátka ho moc neberou. Jo a pak svou flašku na pití - jsem zvědavá, kdy ji rozkouše.

Jinak u nás zuby trošku napřeskáčku. Pořád nemá ani všechny dvojky, ani stoličky.

miba10
autor
13. črc 2020

@merope jo nejlepší je ten zvuk jak to vrze když tu savicku kouše 😂
U nás jsou všechny "přední" venku. Zubař se divil kolik má na svůj věk zubů 😂

merope
13. črc 2020

@miba10 Tak my byli u zubařky už někdy v únoru (ještě neměl rok - já zrovna šla na svou prohlídku, tak jsme se dohodly, že ho vezmu s sebou) a to těch zubů měl pár.